Домашна горчица?

• 55 256
  • 229
  •   1
Отговори
# 150
  • ВАРНА
Супер е! Никога повече горчица от магазина. Определено с хряна ни допадна повече, защото обичаме по-лютичко. Благодарности за рецептата.

# 151
  • Пловдив
Към пробвалите, може ли 1 въпрос?

Опитвала съм 3-4 вида горчица до сега. От тази, която се продава в България съм пробвала:
- На 'Олионеза' - най-доволна съм от нея
- Дижонска - на някаква фирма с голям буркан/като чаша/. Изключително люта и гадна е за моя вкус. Може аз да съм улучила на лоша партида.
- Някакви други незнайни марки - не ми харесаха/горчаха много и почти не лютяха/

- На скоро в Кауфланда видях да се продава японската горчица "Уасаби"-изключително люта. Нея не съм я пробвала.

Но в Германия опитах Бяла наденица с картофена салата и СЛАДКА ГОРЧИЦА - и честно казано доста ми хареса. Не че е сладка горчицата, НО е мноогооо приятна.

Та въпроса ми е:
Като вкус по оригиналната рецепта каква става горчицата? - Дали наподобява тази на Олинеза или е много люта като Дижонската. Искам просто да се ориентирам какво да очаквам

# 152
  • ВАРНА
Към пробвалите, може ли 1 въпрос?

Като вкус по оригиналната рецепта каква става горчицата? - Дали наподобява тази на Олинеза или е много люта като Дижонската. Искам просто да се ориентирам какво да очаквам

Ние обичаме по-силна и преди да опитам домашната вземахме дижонска на Bornier. Но вече не. Така се сетих, че трябва да си забърквам следващата доза. Докато узрее ще сме свършили предната.
  chef

# 153
Здравей sylya,

За съжаление не съм опитвала тази на Олинеза и не мога да дам мнение по този въпрос. Мога да кажа, че горчицата е доста люта, особено в началото. С узряването лютивината намалява, но както отбелязаха различни хора тук, всичко е до синапа - явно белия синап не намалява толкова силно като лютивина като черния. Ако обаче не желаеш да е толкова люта, можеш да сложиш синап наполовина, или дори една трета, и да заместиш останалото количество с овесено брашно или брашно от елда. Аз си ги правя сама като си смилам на същата мелачка за кафе овесени ядки или зърна елда. И с двете се получава много добре.
Не мисля, че е като дижонската обаче, защото тя би трябвало да е с кафяв синап, какъвто аз още не мога да намеря тук.

Колкото до сладката - помолиха ме да направя такава, в баварски стил. Аз реших да я направя с черен синап и кафява захар мусковадо (от тази тъмната, която стои като мокра). Сложих 5 пъти толкова, колкото при обикновената рецепта. Синапа беше наполовина, за да не е толкова люто и сгъстих с овесено/елдено брашно. Куркума сложих наполовина, за да остане по-скоро кафява на цвят, от захарта. Аз лично не си падам много по сладко-соления вкус като цяло, но хората за които я направих много я харесаха. След това се оказа, че печели и още почитатели.

Дано съм била полезна. Simple Smile

# 154
  • Пловдив
Благодаря ви момичета!
Да видим аз тази вечер какви ще ги сътворя  Heart Eyes

# 155
И аз да не остана по-назад, днес направих горчица. Още е много люта, но изглежда чудна. Сложих синап, оцет, олио, вода, сол, захар, естрагон и горчица на прах, която купих днес от магазинчето за подправки на Иван Асен - съдържа синап, куршума и чесън и е много подходяща добавка и за сгъстяване. Мерси за хубавата идея!

# 156
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз лично не си падам много по сладко-соления вкус като цяло

баварската не е солена  Peace
всъщност е доста сладка. може да се подслади със захар, но по-качественият вариант е с мед.
има и горчица, подсладена с ябълков мус  Peace
куркума не съдържа.

# 157
И аз направих днес...ИЗОБЩО не е люта Confused - правих я по първата рецепта в темата, смял 50гр. синап в мелничката за кафе, изсипах го в каната на пасатора, сложих 1/4 ч.ч. оцет, 1 ч.л. мед, сол (сега ми се струва пресолена Rolling Eyes), 1/4 ч.ч. олио, разбих с пасатора на гъста каша, поразредих леко с хладка вода до гъстота на палачинково тесто, насипах я в бурканчета и сега я чакам...Опитах я, очаквах да е много люта, защото синапа ми беше в срок на годност до 2014-та, но уви - освен солено и леко горчив вкус, друг няма ooooh!. Много се надявам до няколко дни да придобие горчичен вукс...
 Peace

# 158
Ели, белия синап не люти. Люти черния  Peace

# 159
Аз чак сега се наканих да я направя, а на първа страница съм писала за първи път  Laughing То проблемът беше, че кафемелачката беше развалена, та сега на вилата една съветска ползвах  Mr. Green

Та! Горчицата:

Повече купешка никога! По- еднородната от към цвят е с половин супена лъжица ленено семе, около 15гр. черен синап, 50гр. бял синап, вода, зехтин и оцет. По- тъмната, която повече ми допадна е с повече ленено семе, повече черен синап( втора я правих и си позволих на око), 50гр. синап и бяло вино вместо вода. Тя повече ми хареса.

Малко беше редичка в началото, сега я сложих на хладно и гледам, че се сгъстява.

Много ми е интересно да експериментирам с други подправки. Мисля да направя една многозърнеста- с маково семе, сусам. Ще добавя и хрян. Приемам съвети за още добавки  bouquet  bouquet

# 160
Момичета, аз явно ползвам различен синап от вашия... Белият ми синап е МНОГО лют. Разни хора които идваха на базар-дегустациите, които организираме, като вкусваха и не очакваха - докарваха много интересни физиономии от лютото. Точно така стигнах до разработване на рецептата в която половината количество се замества с овесено или елдено брашно, защото на повечето хора им идваше твърде люто.

Това, което описвате ми прилича на този който бях взела от Карфур в началото и после изхвърлих. Вкусът му е много по-различен и наистина има една горчивина, която не отминава напълно. Отвратителен е. Имам една доза горчица направена с такъв и съм я оставила за маринати на месо само, защото иначе няма нищо общо с това, което правя за нас и приятели сега.

Единственото обяснение различно от това да е стар или зле съхраняван е да са някакви различни сортове бял синап, но аз не съм особено убедена да има таков обяснение.

Ако имате интерес да стигнете до истината -

http://www.naturabg.com/seeds/36-byal-sinap-seme-250g.html

Аз поръчах този. Сега ми предстои пак да направя поръчка, защото го свърших. Синапът идва в прозрачни торбички от дебел найлон и има бял стикер с надпис на който пише, че е на ПИМЕНТА ЕООД.  

И не само че е лют, ами се оказа, че това, което ви казах, че лютивината намалява може и да се отнася само за черния, защото сега тествам една с бял синап и не намираме особено намаляване на лютивината.

Успех!

Simple Smile

# 161
  • София
Присъединявам се към феновете на горчицата. Благодарности за рецептите   bouquet.
Направих варианта с накисване на синапа в оцет, защото нямам кафемелачка. Използвах бял и черен синап (купих ги от една баба от пазара), оцет, олио, лимонов сок, мед и сол. На едното бурканче прибавих и хрян. Получи се доста гъста, затова разредих с малко вода. Разбрах, че в последствие се стяга още. Ще може ли да я разреждам по късно ако стане прекалено гъста?

# 162
Не виждам проблем да я разреждаш по малко.

# 163
Каква полезна тема! Ние с мъжа ми от цяла една година пробваме да правим горчица по различни рецепти и досега нито една не ни харесва. От разни руски сайтове, разни преводни рецепти, само с черен, само с бял синап, с хрян и без хрян, с различни пропорции, с мед, без мед, с престояване на първоначалната паста и без престояване - не и не, просто не става вкусна. За мен дижнонската горчица е най-добра от купешките и искам нещо такова. Само че не знам с какво се постига резливият вкус и да ти люти, ама не в устата, а в носа.

# 164
  • Пловдив
Направих я на 18-ти с бял синап.
_Ели_, и на мен не ми е люта да ти кажа. А синапа е пресен/Майка ми ми каза, че специално отворили 1 кашон с прясно-пакетиран за Карфур синап за да ми вземе 2 пакета/. Аз и не исках силно люта, но пък ми се струва, че почти не люти. Може би зависи от вида на синапа  newsm78

Както и да е! Иначе е вкусна и то много ми допадна. 1-то бурканче направих с естрагон/за пръв път го ползвам/ и мед, а другото с кафява захар. Благодаря за рецептата!

Освен за меса, за какво друго я използвате като сос?

Общи условия

Активация на акаунт