Домашна горчица?

  • 54 861
  • 229
  •   1
Отговори
# 90
  • София
  • Мнения: 208
Аз вчера правих пак, този път с бял синап и добавях мазнина и вода, докато ми хареса като консистенция. Обаче днес още е леко горчива. Това нормално ли е? Така ли ще си остане или ще се промени още? Да не съм объркала нещо, примерно да и е дошла малко водата?

# 91
  • Мнения: 135
О, да, нормално е. Тази от черен синап може да се яде почти веднага, но на тази от бял й трябват поне 3-4 дни, та даже най-добре седмица, да се изчисти качествено вкусът и да си стане както си трябва. Така че - дерзай! Simple Smile

TheNMaster, ох, разсмя ме от сърце с това твоето еко гориво... Чак се просълзих... Има нещо такова.
Баща ми каза, че си права, трябва да се правят икономии, да се пази природата. Simple Smile

# 92
  • В една слънчева къща...
  • Мнения: 774
Здравейте и от мен!
Най-накрая и аз опитах да направя домашна горчица Simple Smile
Купих 50гр бял и 50гр черен синап, смлях ги на машинката, след което добавих сол, мед, 1/2 ч.ч. зехтин, 1/2 ч.ч. оцет и 1/2 ч.ч. вода. В първия момент ми се видя редичко, но докато намеря, измия бурканчета и ги напълня, се сгъсти доста, та си мисля че и с цяла чаша вода ще стане добре. Веднага я пробвах - не горчеше, ама беше доста лютичка. За съжаление нямах куркума, но цветът пак си го бива. По-късно ще чака снимка.
Благодаря на всички Ви за напътствията   bouquet

# 93
  • Мнения: 12 722
50/50 черен/бял май най-много ми хареса. Сега майсторя една със зелен пипер. Засега май имаме запас за до края на годината, ще гледам поне първата половина на следващата да оправя. Само да не се сбъднат предсказанията за 2012.  Laughing

# 94
  • Мнения: 9 462
 Joy Joy тъкмо щях да питам за трайността - колко може да бъде?

и аз казвам какво направих снощи. Вери, Ери, Мастерче,  споделете права ли съм.
Правих за едрозърнеста, такава харесвам.
Накиснах  синап - 50 черен+30 бял. в ~130 мл оцет за 24 часа. Изпил го беше. (не знам защо някой писа, че не може да се мели синапа без да е накиснат - аз го правя успешно и имам в кутийче, ползвам за дресинг на салати)
И реших с пасатора да ги "начукам". Съвсем малко се натрошиха,  но  както казах -исках да е зърнеста.
Прибавих сок на половин лимон, сол. Ливнах олио. Около 180мл.  И ми се получи една гъста майонеза.  
Средно люта (т.е. на вкус ми е добре) тръпчива.
Сега няма какво да и чакам да се сгъсти,  защото следващия етап сигурно ще бъде да я режа с нож?  Или да "ливна" и малко бяло вино/вода? че да има възможност още да набъбнат зърната?  Довчера мисля малко хрян да и настържа и прибавя
Само горчивината да изчезне, а?  Rolling Eyes
Ако сложа чесън, колко време може да търпи с него, не замирисва ли на лошо след повече от  4-5 дни?

# 95
  • Мнения: 92
Ето я и моята горчица, направих и шоколадова Simple Smile Ужасно люта стана класическата, но иначе е вкусна. Нямам търпение да изядем тази партида, че да пробвам други рецепти Simple Smile

# 96
  • Мнения: 135
Момичета, от днес най-отговорно искам да заявя, че всичко е в синапа. Simple Smile Малко звучи като да съм открила топлата вода, но ще ви кажа какво имам предвид.
Става въпрос и за гъстотата (основно!) и донякъде за вкуса. Тъй като имам да правя повечко партиди тия дни се заех да измеря всичко с точност, да опитам няколко неща и да си записвам.
Бях ви споменала, че си поръчах един нов синап по интернет. Хареса ми на вид и си личи, че е пресен. Днес направих с него и със стария който имах. И за мое удивление, с новия трябваше да сложа точно наполовина по-малко синап. Да, разликата беше ОГРОМНА!

Ето какво опитах - (говорим за БЯЛ синап)
200 мл вода и 125 гр. НОВ синап смелен на място от мен - твърде гъсто, изобщо не върви, добавях вода, поне около 70 мл докато го докарам на нещо - но пак стана много гъсто.
300 мл вода и 125 гр. НОВ синап смелен на място от мен - получих желаната консистенция, мисля така да го правя вече - гъсто, но не твърде, но не и рядко
300 мл вода и 125 гр. НОВ предварително смлян синап - пак се получи що годе добра консистенция, малко по-рядка, НО стана с поне 50 мл по-малко (пълня едни и същи бурканчета)
300 мл вода и 125 гр. миналогодишен СТАР синап смелен на място от мен - течно и воднисто, никаква консистенция, прибавях по 1/4 чаша, докато не стане гъсто - добавих точно още една цяла чаша!

Абсолютно всички съставки и цялата технология и количества бяха еднакви - чак до мерителните лъжички! Разликата във вкуса беше, че стария е МНОГО по-горчив. Знам, че ще се изчисти, но разликата наистина е голяма. За лютивината не съм убедена още.

Е, правете си вие изводите. Simple Smile

# 97
  • Мнения: 9 462

Ето какво опитах - (говорим за БЯЛ синап)
200 мл вода и 125 гр. НОВ синап смелен на място от мен - твърде гъсто, изобщо не върви, добавях вода, поне около 70 мл докато го докарам на нещо - но пак стана много гъсто.

300 мл вода и 125 гр. НОВ синап смелен на място от мен - получих желаната консистенция, мисля така да го правя вече - гъсто, но не твърде, но не и рядко


това се получава като еднакво -  с 270 мл  вода ти е малко гъсто, явно още 30 оправят нещата.

Аз си я харесах моята вече. Едрозърнеста, както ми се щеше. Сложих лъжичка хрян, лъжица мед, олио, оцет. Кеф.  Вече едва нагарча. Но чакам утре и ще си купя кренвирши  newsm68

# 98
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
точно направих и аз една от бял синап, който накиснах във 1:1 вода и оцет.
сега добавих още вода, сол, лъжичка мед и естрагон. стара среднозърнеста - пасаторът ми не може да докара гладка смес.

до сега винаги съм мляла синапа и после съм добавяла вода - любопитна съм да видя тази как ще е на вкус. Laughing

пеп-4o , добър апетит Heart Eyes

аз като дете ядях горчицата с лъжица.
без нищо друго Sunglasses

# 99
  • Мнения: 9 462
ето, естрагон трябваше да прибавя, довечера ще.

Някой беше писал, че се накисва синапа, за да може да се мели. Аз си меля успешно  (2пъти по  5-6 сек. с кафемелачката) сух и винаги имам  смлян за разни сосове. 

# 100
  • Мнения: 1 215
И аз направих горчица от 100гр черен синап Simple Smile В момента зрее в хладилника.  Mr. Green Наложи се да накисна синапа в оцет, тъй като не намерих кафемелачката Sad не се смели перфектно, но пак е добре  Peace

# 101
  • София
  • Мнения: 10 825

Някой беше писал, че се накисва синапа, за да може да се мели.

Това важеше ако се мели с блендер Peace

# 102
  • Мнения: 9 462
 ooooh! зачудих се да няма друг сорт

# 103
  • Мнения: 12 722
Правих за едрозърнеста, такава харесвам.

E, браво , тъкмо си мислех, че съм приключила, сега едрозърнеста ще е на ход.

аз като дете ядях горчицата с лъжица.
без нищо друго Sunglasses


Аз и сега ям, но все си спомням Ейглетиерови - мацката ядеше така и го смятаха за много вулгарно.

# 104
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Аз и сега ям, но все си спомням Ейглетиерови - мацката ядеше така и го смятаха за много вулгарно.

 Whistling

сега някой да намери и рецептата за горчица със смокини, която се яде към сирената  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт