За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

  • 99 471
  • 721
  •   2
Отговори
# 75
  • Мнения: 505
Лютеницата с готово доматено пюре стана страхотна  Peace

# 76
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Радвам се. Hug Flutter

# 77
  • Мнения: 76

Аз суровата винаги я претакам, защото иначе започва бързо да ми се лигави. Но може да е защото я започвам по-рано(още с неузрелите джанки и после постепенно добавям каквото излезе на пазара), та чак до септември. Но май говоря за съвсем друга туршия... newsm78
Може ли да споделиш как точно я правиш. При нас в момента има моркови, зелени домати и чушки, но карфиол все още няма. Заинтригува ме с тази туршия, до сега не съм правила така, т.е. слагам всичко заедно, но не винаги ми е удобно.

# 78
  • Мнения: 478
Може ли да споделиш как точно я правиш. При нас в момента има моркови, зелени домати и чушки, но карфиол все още няма. Заинтригува ме с тази туршия, до сега не съм правила така, т.е. слагам всичко заедно, но не винаги ми е удобно.

Когато джанките направят костилка набирам 1-2 кг. (в зависимост от бидона, в който ще я слагам) и ги сипвам в бидона. Заливам със солена вода 1:10 (сол спрямо вода) почти догоре да се напълни и оставям. Оттам нататък слягам зеленчуци на вкус - чесън (още млад - когато започне да прави скилидки); след седмица-две - моркови; пак след толкова - люти чушлета; пак след толкова - карфиол; зелени домати... всичко по ваш вкус... и разбрах, че поне докато е по-топло времето, трябва да я претакам, защото започва да се лигави, а не мога да сложа стабилизатор, докато не сложа и последния зеленчук.
След като и последния зеленчук е престоял в бидона 5-6 дни, стабилизирам с натриев бензоат.

# 79
  • Мнения: 672
Аз пак да досаждам относно царската туршия на TheNMaster. Дадох рецептата на приятелка и тя каза, че след затваряне, капачките не са хлътнали. Така ли трябва, или нещо е объркала. Аз ще се вихря утре, стискайте ми палци  Praynig

# 80
  • Мнения: 5 001
Аз пак да досаждам относно царската туршия на TheNMaster. Дадох рецептата на приятелка и тя каза, че след затваряне, капачките не са хлътнали. Така ли трябва, или нещо е объркала. Аз ще се вихря утре, стискайте ми палци  Praynig

Не! Не трябва да е така!!!

След като се нареди зеленчука се налива ГОРЕЩА,ВРЯЛА вода......Затварят се един по един бурканите.....
Демек....Наливаш врялата вода в един буркан,затваряш,обръщаш и чак тогава се захващаш с втория буркан.....Така докато свършат.

Не знам на приятерлката ти защо не са хлътнали капачките...Вариантите са:
-Лоши капачки
-Лошо затваряне
-Напълване на всички буркани и тогава да е преминала към затварянето

# 81
  • Мнения: 672
 Hug
Много ти благодаря. А дали може да се спаси положението като се заварят малко бурканите?

# 82
  • Мнения: 5 001
Hug
Много ти благодаря. А дали може да се спаси положението като се заварят малко бурканите?

Mоже,но не гарантирам за качеството на туршията.....Тя по принцип е хрупкава и много трайна...Като се заварят не знам дали няма да омекне зеленчука....
Казвам,че не знам,защото на мен никога не ми се с случвало това дето описваш и.....Може приятелката ти да остане с погрешно впечатление от туршията.....

# 83
  • Мнения: 384
Здравейте, момичета!
Чета ви отдавна и вземам много идеи оттук. Не съм писала досега, но в момента имам спешен въпрос: Как да съхраня туршия само с вода и сол - дали ще стане да я затворя в буркани, като преди това я пресека с натриев бензоат или да сложа по два аспирина на компотен буркан и да затворя? В момента е готова за консумация, но още има пресни зеленчуци и не ни се яде. Направих я, защото имах продукти, хубава е и ми е жал, защото ако постои още ден-два и ще се развали.
Благодаря ви предварително за мненията и ви желая успешна работа по приготвянето на зимнина. Simple Smile

# 84
  • Мнения: 9 460
с натриев бензоат. 1гр. на килограм продукти.

# 85
  • Мнения: 169
или калиев сорбат!
Ние също си направихме в бидонче и тя взе,че почна да побелява.
Сложихме й калиев сорбат и  за миг се избистри и си  е ок.

# 86
  • Мнения: 672
Да докладвам за туршията. От 3,100 кг. карфиол, 2 кг. моркови, 3,300 кг. камби и огромна глава целина излизат 22 буркана. От тях на 5 не им хлътнаха капачките. Отдавам го на лоши капачки, защото стриктно следях правилото водата да  завряла и да се затваря веднага след наливането и, буркан по буркан. Освен това с едно завиране правихме 4 буркана, след което отново слагахме водата да заври. Така че капачките са виновни. Ще заваря днес тия буркани за малко, пък каквото стане. Мисля, че се справих. Остава да проверим и как е на вкус. Отново благодаря за съветите   bouquet

# 87
  • Мнения: 426
здравейте момичета бихте ли ми помогнали как да сахраня тиквички за зимата децата ги обичат Simple Smile

# 88
  • Мнения: 5 001
здравейте момичета бихте ли ми помогнали как да сахраня тиквички за зимата децата ги обичат Simple Smile

Tиквички има вече целогодишно по магазините.....Аз лично се отказах да замразявам или консервирам.....


Нат,браво на теб!  Hug

# 89
  • Мнения: 478
Заринаха ме с цял чувал  селски пипер (лют) и още един със зелени домати. Вече нямам буркани. Ще ми дадете ли идея какво да ги правя?
Доматите мога да направя с чесън и копър, но селски пипер досега не съм консервирала...  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт