За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

  • 99 511
  • 721
  •   1
Отговори
# 90
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
Изпечи и прибери във фризера, нарежи за пържене за миш-маш и пак там.Отбери някои от тях, които са по-големички, изтърбуши, надупчи тук-там и пак там...за пълнене. И така ще успееш да го прибереш. Peace

# 91
  • Мнения: 478
Изпечи и прибери във фризера, нарежи за пържене за миш-маш и пак там.Отбери някои от тях, които са по-големички, изтърбуши, надупчи тук-там и пак там...за пълнене. И така ще успееш да го прибереш. Peace
Благодаря ти за съдействието. Дребните и кривите вече нарязах. Сега започвам да боря правите и здравите.
Ще ги преборя, ма за втори път се подлъгах, че съм свършила със зимнината. Тази година напълних всички буркани. И фризера вече е почти догоре... ако река някоя мръвка да сложа, няма къде вече.

# 92
  • Талант на 2012,2013 г.
  • Мнения: 3 001
И аз мисля, че приключих. Тази година повечко буркани сложих и аз, но във фризера имам място. Ако се появи месце... ще го прибера... Wink

# 93
  • Мнения: 10
Здравейте:) Да се включа и аз по въпроса с туршията в бидонче.
Аз я правя така, както правя и киселото зеле. От две години го правя по рецепта на майстор-готвач и е без претакване. Рецептата важи както за зеле, така и за туршия със зелени домати, моркови,карфиол и краставички.
Избирате си бидон според нуждите на фамилията. Пълните го със зеленчуците, които ви харесват. Набавяте си хрян, а за туршията и целина и синапено семе (или листа от вишна, ама в града е трудна работа).
След като зеленчука е в съда е време да се приготви заливката. Съотношението вода-морска сол е 600 гр. сол на 10 литра вода. Тук има тънкост, за да си спестите досадното претакане. Солта се слага в сух тефлонов тиган и се препича на котлона, докато побелее и се изпари водата от нея. Междувременно в голяма тенджера възвирам и водата. Добавям солта и се вари, докато цялата сол не се разтвори. Всичко това изстива и чак тогава се заливат зеленчуците в бидона. Притиска се с решетка и тежест, затваря се и .... толкоз! Не се появява бяла гъба, нито пък да се точи саламурата.

# 94
  • Мнения: 2 802
 Момичета, правих туршия по рецептата на Джемма

 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.msg3543588#msg3543588 ,

 но всички буркани се размътиха, къде съм сгрешила и какво да ги правя...Да ги отварям ли да ги ядем или да чакам...За пръв път правя каквато и да е зимнина и нямам никакъв опит, пък и няма кой да попитам...

 До сега направих кисели краставички, пак по рецепта оттук и много ми харесаха, лютеница, компоти и тази туршия.

# 95
  • Мнения: 10
Това по всяка вероятност означава, че имаш процес на ферментация. За да го прекратиш е добре да излееш маринатата, да я завариш (до врене с ключ), да я оставиш да се поохлади и да добавиш натриев бензоат - 1гр. на килограм зеленчук ( приблизително де). Заливаш обратно зеленчука и затваряш. В този случай няма да ти хлътнат капачките, но поне ще спре вкисването на продуктите.
Другия вариант е да изсипеш зеленчуците, заедно с маринатата в тенджера и отново да ги оставиш да заврат до ключ. Измий бурканите и ги пъхни във фурната на 100 градуса, а капачките залей с много вряла вода ( аз ги варя в купа с вода в микровълновата - не ми хвърля искри, но трябва да са покрити с вода). И така- врели зеленчуци, вряла марината в горещи буркани с горещи капачки. Може да се презастраховаш с по 2 аспирина на буркан. Затваряш и обръщаш.
Успех!

# 96
  • Русе
  • Мнения: 904
привет момичета ,направих Общата трушия ,сложих по 1 пак сол на 10 л вода и сега следва притакане но колко време ,пресича ли се и колко е трайноста на трушията  newsm78

Последна редакция: вт, 02 окт 2012, 16:20 от tani_07

# 97
  • Мнения: 505
Искам да сложа в бидон камби, моркови и карфиол, но да е кисела туршия. Само със сол ще стане ли или да търся рецепта с оцет?

# 98
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Момичета, правих туршия по рецептата на Джемма

 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.msg3543588#msg3543588 ,

 но всички буркани се размътиха, къде съм сгрешила и какво да ги правя...Да ги отварям ли да ги ядем или да чакам...За пръв път правя каквато и да е зимнина и нямам никакъв опит, пък и няма кой да попитам...

 До сега направих кисели краставички, пак по рецепта оттук и много ми харесаха, лютеница, компоти и тази туршия.

Бурканите ти не са били хубаво затворени. Трябва да са с хлътнали капачки след изстиването. Peace Когато са херметично затворени и пастьоризирани не може да се извършва ферментация.

Ако не е омекнала залей ги с нова марината,студена и добави аспирин.

# 99
  • Мнения: 2 802
 Благодаря, Джемма. По колко аспирин на 3- литров буркан и на компотен буркан?
 
 Ние отворихме снощи един буркан не ми се стори омекнало...Беше супер вкусно....

 Още един тъп въпрос - заливам със студена марината, слагам аспирин и запечатвам, тоест няма да ги варя за капачката, правилно ли съм разбрала  newsm78

# 100
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ами да ти кажа, аз не ползвам аспирин. Но ако ги залееш отново с вряла саламура и запечаташ наново се страхувам, че може да омекнат повече от колкото трябва и затова единственото, което ми хрумна е да ги залееш със студена саламура и да ползваш аспирин за спиране на ферментацията. Но не знам колко 3 или 4? Дано се включи някой, който ползва. А ако прецениш, че няма д аомекне много, затвори ги отново с вряла саламура, убеди се,ч е капачките не се въртят и са затворени добре и остави да хлътнат при изстиване.

# 101
  • Мнения: 5 001
На компотен буркан по два аспирина слагам аз.

# 102
  • Мнения: 2 802
 Благодаря, момичета   bouquet

 Капачките и в момента не се въртят и според мен са хлътнали, но...И аз избрах тази рецепта точно защото няма аспирин. Ще пробвам със студена марината и аспирина пък каквото стане.

# 103
  • Мнения: 190
Аз направих днес шипковия мармалад и смятам с това да приключа със зимнината Simple Smile
Направих за проба чорбаджийски чушки по рецептата за кисели краставички и се оказа нашата рецепта, така сме ги натиснали, че май няма да остане нищо за следващия месец hahaha
Може ли да помоля за рецептата за шипковия мармалат  Praynig

Избирате добре узрели шипки. Ако са мекички не се притеснявайте, даже по-хубав става мармалада. Измервам плода. Сипвам в тенджера под налягане и доливам вода, около 5 см. над плодовете. Варя около 25-30 минути, докато замирише на варени шипки, ще го разберете. След това без да отцеждам водата пускам пасатора направо в тенджерата и правя всичко на пюре. Взимам метален гивгир и слагам два черпака от пюрето и почвам да претривам с лъжица. Трия, докато останат само семки и изхвърлям и така до край. Отделеното пюре ако искате можете да изстискате още веднъж през ситен тензух, но аз не го правя, но ако искате да няма никакви власинки и да е много фино - направете го. В отделеното фино пюре добавям захар наполовина на плодовете, т.е. на 2 кг. плод измерен в началото слагам 1 кг. захар.Слагам в голяма тава да се посгъсти при непрекъснато бъркане, ако имате тефлонова тава - още по-добре. Бъркам, докато стане пътечка с лъжицата. Като изстине се сгъстява доста. Наливам горещо в сухи бурканчета и затварям. Не варя бурканчетата, но ако се притеснявате не пречи да ги сварите за 5 минути. Ще чакам отзиви Wink
Задължително ще дам ! И още  един въпрос задължително ли трябва да е  във тенджера под налягане ?

# 104
  • Мнения: 2 872
И аз си мислех, че съм приключила със зимнината, но вчера преглеждайки рецептите си видях една апетитка и сега съм взела продукти да я направя.
Фризера вече е напълнен на макс, а и буркани вече трудно намирам.
По отношение на капачките, вие имате ли предпочитание на коя фирма взимате? ММ е взел едни капачки, но ми се струва, че са направени от много тънка ламарина.

Общи условия

Активация на акаунт