За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

• 99 386
  • 721
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Разбира се, че не. Почистваш гроздето, т.е. слагаш само зрънцата в буркана, аз сложих 5 лъжици захар, ако обичаш по-сладко може и повече... След това залях със студена вода, затворих и варих 10 минути. Нищо сложно, но пък вкусно. Wink

Но за предпочитане е гроздето да бъде от бялото. Peace

И аз го направих по абсолютно същия начин... даже онзи ден не се сдържах и отворих един буркан - екстра е, изчена за секунди Simple Smile

Аз вчера сложих 15 шишенца доматен сок, че вече ми писна от домати и това ми се видя най-лесното... Варих ги легнали за първи път, дано са се затворили добре... И сладко-кисели морковчета сложих 7-8 бурканчета от рецепта, взета от нета, която се оказа доста сполучлива. До туршийката с печени чушки и моркови не стигнах, че лакомиите преполовиха печените чушки, другата половина омешахме с аджиката на Джема за прясна консумация, че вече май ни омръзна доматената салата... В събота е заплатен ден Simple Smile и ако не са поскъпнали чушките може да взема малко и да я направя, че ми влезе в главата...

Мацки, кажете някоя сполучлива туршийка със зелени домати, че така като гледам каквото узрее, узрее тази седмица, но май ще останат и зеленки... Прясната не я обичаме, а и баба ни запасява с такава за зор-заман... Майка една година прави една сладникава такава, нещо не ми хареса... някакви идеи?

# 46
  • в сърцата на децата <3
Благодарско за новата темичка   bouquet

Здравейте момичета!
Днес направих една туршийка с фикс на Йоткер. Направих 32 буркана с 6 опаковки фикс, обаче си забравих затварачката за буркани в града и затварях със старата. В резултат доста буркани не са много добре затворени - капачките се въртят леко и ако се наклони буркана капе. Дали ще се развалят? Мога примерно другата седмица да ги дозапечатам с хубавата затварачка  newsm78
Мини ги с ножа ако ме разбираш
Разбирам те, но според мен няма да мине номера само с ножа... Въпроса е дали ще се развалят до другата седмица примерно, мога да ги презапечатам? Иначе лекото прокапване хич не ме притеснява, няма да ходят на околосветско  Mr. Green

няма да се развалят.
С Фикса на Доктора съм правила трушия и в кофичка, която издържа до Нова година. Защото свърши.

Надявам се да са се получили, кога ли мога да ги пробвам? За първа година правя такава, по принцип слагам от на баба царската туршия, но исках зеленчуците да си останат сурови, а царската е с варене. Дано не се развалят, другата седмица за всеки случай ще ги мина и с хубавата затварачка, да не се въртят капачките. Всъщност аз така и не успях да "завъртя" нито една, мъжа ги пробваше (ама той не си знае много силата)  Laughing Малко по-късно ще пусна и снимки  Blush

# 47
Записвам се да следя вовата тема  Hug

# 48
Някой правил ли е лютеница с купено доматено пюре?
АЗ правих, но попаднах на ужасно пюре. Все едно няма  домати в лютеницата! Както каза свекърва ми- прилича повече на лятна манджа! Simple Smile Сега погледнах етикета- фабрика Дипси на Стара Загора - ужасно пюре!

# 49
 Thinking Ами сега? Някой може ли да предложи добро пюре?

# 50
  • Талант на 2012,2013 г.
Моето мисля, че беше на Оберон../да не земе да стане реклама  Blush/...ма кат ги няма тука бурканите да погледна... Доволна съм. Peace

# 51
Аз ползвам доматено пюре с марката на Кауфланд и пише класик на него. Купувам си съвсем малките расфасовчици (май са по 40-50 гр)-точно за едно готвене, но имат и по-големи такива. Много съм доволна от него-гъсто и сладко, приятно на вкус. Даже вече пастата болонезе за спагетите на малката ламя (тийна в къщи) го правя само с него, хич не се разправям с домати-хем става готова за минутки, хем пък и той го харесва повече соса, отколкото когато го правя с домати. Та...купи си една такава малка расфасовка и виж дали ти харесва, поне няма да се ядосваш, че си дала доста пари, ако не ти допада. Ако ти хареса-купи вече от големите.
Маце, не знам дали "немските чушки"  Joyса лечо, при мен рецептата е прошнурована като варени чушки. Обаче се харесват и на трима ни по този начин, което си е събитие в нашата къща, че всеки е на индивидуален режим Joy Joy Joy

# 52
  • Русе
запис и от мен да не ви изпусна

# 53
Вместо запис да се отчета със съботно-неделните ни приготовления за зимата - бланширан зелен фасул и чушки за пълнене за фризера, печени и белени чушки и туршийка с камби, моркови, карфиол и целина /не й знам името, защото ми я даде моя позната и за първи път я правя/. Уж все това ще е последно, но днес взех зеленчуци за гювеч, та довечера ще се занимавам с тях.

# 54
  • Балчик
Аз сега се занимавам печени пълнени камби. Първата тава е изпечена и готова, втората се пече, имам и за трета продукти. Oт една тава- 4-5 буркана излизат.

# 55
  • Бургас
Да се отчета и аз какво правих в неделя. Обичам всичко от дренки. Но мармаладът само от дренки става много стипчив.  Веднъж направи майка ми и с доматено пюре. В последните години ако има дренки, нямам домати или обратно. Миналата година направих мармалад от дренки и на едната част добавих ябълки, на другата-тиквички. Но не го сгъстих достатъчно и все си седеше недоизяден. И вчера сложих 1 кг мармалад и 1 буркан 800 грама доматено пюре  и още захар. Е , това беше истинският мармалад.Ще стане и за пълнеж на "банички" и за слепване на бисквити и за "лъжичка направо от буркана".

# 56
Доматеното пюре на Олинеза е много хубаво, както и на Дерони.

# 57
  • Столицата на "Второто българско царство"
 Peace запис и благодарности за новата тема!!
Старата я прочетох на един дъх.
Засега съм затворила малко сладко от тиква с гелфикса 2:1 на д-р йоткер и няколко бурканчета лютеница.
Предстоят мариновани домати на Джема и доматен сок от рецептите на д-р йоткер.
Да попитам според вас дали ако заменя корнишоните с тиквички ще се получи?

# 58
  • София
Това звучи интересно... и аз ще следя за отговора Simple Smile

# 59
Това звучи интересно... и аз ще следя за отговора Simple Smile

Да, правила съм преди години, когато си имах къща на село. Тиквичките да се по-млади, с по-малко семки и ги режех на шайби с дебелина около 1,5 см  Peace.

Общи условия

Активация на акаунт