За консервирането...или как да си приготвим зимнина! 3-та Тема

• 100 059
  • 721
  •   1
Отговори
# 135
  • под тепетата
 Нарязвам ги на едро необелени и ги слагам във вода да ги покрие. Варя до омекване и после ги слагам в голям гевгир ( такова с дупки) - мачкам ги леко и ги оставям да се отцедят за няколко часа. По съвет на момичетата оттук ще им добавя малко сол - и в бурканчетата. По принцип би трябвало да се заварят, но ще пробвам и така. Ще загрея заедно с пюрето бурканчето в МВ-то и ще го затворя с капачката. Обичаме това пюре на разядка с майонеза, чесън..., а мисля, че и за внучето ще е добре като прояде зеленчуково пюре. Фризерът е малък, не мога да побера всичко... но съм сложила няколко пакета с настъргани тиквички за мъфини.

# 136
  • ВАРНА
Извинявам се. Не знаех че и бурканчетата са различни. Не съм искала да заблуждавам никого.
 Praynig

# 137
Я, скъпи мацки, да ви питам :
Може ли да се счита, че универсалната самалура=марината, е в следните съотношения /цифрите са брой мЯрки/:
сол :    1
захар : 2
оцет:    3
вода:    6
, че другата система от чашки и лъжички я считам за много крива.

# 138
Я, скъпи мацки, да ви питам :
Може ли да се счита, че универсалната самалура=марината, е в следните съотношения /цифрите са брой мЯрки/:
сол :    1
захар : 2
оцет:    3
вода:    6
, че другата система от чашки и лъжички я считам за много крива.
Солта и захарта са въпрос на вкус според мен. Аз слагам 1 захар, 1 сол, 3 оцет и 6 вода.

# 139
  • до най-прекрасния мъж
Пеп-чо, благодаря за рецептата. Кетчупът остана за следващата седмица, него мога да го сваря и на котлона вкъщи, че днес не остана време.
Днес направихме лютеничката, стана много вкусна.
Рецептата е следната:
13 буркана печен пипер - около 13 кг в готово изпечено и обелено състояние;
2,5 буркана от 800 мл. доматено пюре - домашно приготвено средно изварено;
около 2 кг. патладжани - изпечени и обелени (в готово състояние);
20 гр. кимион;
10 гр млян черен пипер + около 1/3 пакет на зърна;
2 супени лъжици захар;
3 супени лъжици сол;
около 1 л. олио.
Мазнината, солта и захарта слагах на вкус. Първо по малко, а после добавях. Чушките и пюрето бяха много леко посолени предварително, понеже ги бях приготвяла по-рано през месеца и бяха консервирани в буркани.
От това количество излезнаха 26 бурканчета от по 400 мл (едновремешните за лютеница).
Начин на приготвяне:
Патладжанът и пиперките смелих в чопъра на пасатора да стане гладка смес (не съм минавала през машинка за месо предварително). Минах през сито патладжаните да хвана семето. Същото направих и с пюрето, понеже беше приготвено от белени домати (повреди ни се машинката за сок) и имаше семки. Изсипах зеленчуците в тавата и на слаб огън започнах да бъркам. След около 40 мин добавих половината от мазнината, а след около още 40 останалата мазнина, солта, захарта и подправките. Пържих още около 30-40 мин докато лопатката започна да оставя следа в тавата. В същото време гледах и да е сочна, а не препържена. Общо на огъня преседя около 2 часа. Насипах гореща в сухи бурканчета, затворих веднага и стерилизирах около 10-15 мин.

# 140
  • Банкя
Имам въпрос:Искам да направя сладко от круши с фикс на д-р Йоткер.Крушите са зимни и в момента доста дървени.Трябва ли да чакам да омекнат и дали да ги беля.
Благодаря

# 141
  • до най-прекрасния мъж
Имам въпрос:Искам да направя сладко от круши с фикс на д-р Йоткер.Крушите са зимни и в момента доста дървени.Трябва ли да чакам да омекнат и дали да ги беля.
Благодаря
Изчакай малко да омекнат, но не прекалено, просто да не са дървени. Правила съм сладко от круши с фикса и става доста добре. Моите бяха меки, но стегнати и се получи страхотно сладко. Ако искаш бели, ако не искаш, недей - няма отношение към сладкото. Аз не белих и стана много вкусно.

# 142
Вчера направих апетитка с тиквички и се получи доста добре. За първи път я пробвам, но ще влезе в направата на зимнина за следващи години.

По отношение на обръщането на буркани, никога не ги обръщам. Вече от толкова години правя какво ли не и нямам провал. Единствената беля са некачествени капачки.

# 143
  • до най-прекрасния мъж
И аз не обръщам, единствено туршията обръщам. Още като се вадят бурканите, качествените капачки хлътват и няма нужда от обръщане.

# 144
  • Балчик
За обръщането ставаше въпрос, за буркани, които не се стерилизират, а се обръщат с горещо напълнени смеси.

# 145
  • под тепетата
Да се отчета- така и така стана въпрос пак за бурканите  Laughing Насипах изцеденото пюре от тиквички в бурканчетата , врътнах в МВ-то до завиране и затворих с капачките. Не обръщах. Хлътнали са, колко ще изтраят - очаквайте продължение  Wink От 3кг тиквички станаха 6 бурканчета от пюре, едно съвсем ню-ню и един от лидълска лютеница на винт към 600гр. Можеше още да  поизцедя тиквичките, но нямах нерви и време.

# 146
  • Банкя
Благодаря ти  blue_angel  .Ще почакам една седмица.А от дюли ще стане ли пак така с фикса- и те са твърди?

# 147
Да се отчета- така и така стана въпрос пак за бурканите  Laughing Насипах изцеденото пюре от тиквички в бурканчетата , врътнах в МВ-то до завиране и затворих с капачките. Не обръщах. Хлътнали са, колко ще изтраят - очаквайте продължение  Wink От 3кг тиквички станаха 6 бурканчета от пюре, едно съвсем ню-ню и един от лидълска лютеница на винт към 600гр. Можеше още да  поизцедя тиквичките, но нямах нерви и време.

Моят скромен съвет е да ги сложиш в хладилника и да се изядат наистина скоро.
При мен тиквичките бомбират абсолютно винаги, това лято направих последен експеримент.
Несполучлив.
Евентуално може би с аспирини или други помощни средства ще стане.

# 148
  • до най-прекрасния мъж
Благодаря ти  blue_angel  .Ще почакам една седмица.А от дюли ще стане ли пак така с фикса- и те са твърди?
Дюлите имат достатъчно желиращо вещество в себе си и не се нуждаят от фикс. Майка ми прави желе без пектин, желатин, фиксове и т.н и става супер.
А за сладко, не знам, не съм правила, но вероятно си иска варене.

# 149
  • под тепетата
Благодаря за съвета Люлин, но ще пробвам да ги оставя така на рафтовете, пък ще видим. Аспирин избягвам да слагам, особено за малко дете. Правили сме тиквички нарязани за зимнина и не са бомбирали, но са заварявани. Друг е въпросът, че не ми харесваха.

Общи условия

Активация на акаунт