Един разбит живот

• 22 282
  • 300
  •   2
Отговори
# 225
Питах го за адвоката и той каза аз и плащам и трябва да защитава моите интереси. Предполагам, че адвоката му е същия като на изгората му, та така не се знае какво защитава. А може и съпруга ми това да иска - да замажи сега положението, а после да може лесно да се отърве. Детето вече е на ясла от 1 седмица, но сутринта му текна носа и незнам докога ще ходим, дали другата седмица няма да сме в къщи.
Адвокатът защитава неговите интереси, няма какво да го виним.Него не го вълнува детето и дали ще е ощетено от любовницата му.Клиентът му иска това и това, и той се бори за тези искания.За твоите интереси, респективно за тези на детето се бори товя адвокат..
Напълно подкрепям идеята на Naddya  Peace

# 226
Аз пък се питам после как си ги вземате тези пари за лекарства ? Thinking
Ако не плаща издръжка е ясно - СИ , но другите разходи ?

# 227
  • София
Аз пък се питам после как си ги вземате тези пари за лекарства ? Thinking
Ако не плаща издръжка е ясно - СИ , но другите разходи ?

по същия начин - след като е записано в съдебното решение. Честно казано не ми се е случвало, но след като в едно предбрачно споразумение се описва в случай на развод кой какви разходи поема за децата, защо и в едно съдебно решение да не е записано, че поема и половината от лекарствата, от таксата за ДГ и други точно описани дейности. А как ще си взема парите за ДГ, ако той не я плаща ?

# 228
Да , и за ДГ също ? Thinking
Просто питам , аз нямам такива екстри , само издръжката !

То всички имат съдебни решения , но колко плащат редовно ?

# 229
  • София
Ами може би и с ново дело, но вече разходите задължително се поемат от виновната страна. В съдебното решение трябва да е записано и начинът на уведомяване например: в съвременната интернет среда уведомяването може да е с имейл и прикачени сканирани сметки. Или с sms.

# 230
Ако не плаща издръжката и сумата за ДГ не мога ли да се обърна към съдия изпълнител? Нали ще имам съдебно решение? Кой поема разходите за СИ?

# 231
  • София
Разходите за СИ са за негова сметка, те и затова са заинтересовани да си ги плащат. Просто състави списък на нещата извън издръжката, които искаш да си делите и уточни начините, по които ще го уведомяваш за такива извънредни разходи, например медицински разходи и други

# 232
Разходите за СИ са за негова сметка, те и затова са заинтересовани да си ги плащат. Просто състави списък на нещата извън издръжката, които искаш да си делите и уточни начините, по които ще го уведомяваш за такива извънредни разходи, например медицински разходи и други
Ох съвсем не е така лесно...За да отиде при СИ първо той трябва да не е плащал 2 месеца.Ако отиде при частен СИ си плаща тя, после той взема парите от бащата и и ги връща.За държавните държавните до колкото си спомняма не беше така , ама знам че с тях път става много бавно всичко.На мен ми отне към 4-5 месеца и накрая Общината ми плати  сумата.Абе всичко е толкова бавно и свързано с разправии.Хубаво е всичко да фигурира в съдебното решение или споразумение,но гледай до колкото можеш да запазиш добрия тон с него.
А такива мейли и смс-и..после ако се наложи, никой не ги счита за доказателства в съда..Всичко трябва да е с документ.И в този ред на мисли тя ще му прати примерно касовата бележка от аптеката, ама той винаги може да отрече че е получил такъв мейл.Затова тези извънредни разходи, въпреки че са вписани в решението, след това много зависят от добрата воля на бащата.. ConfusedТо като се запънат трудно ги карат да дават издръжка, пък за друго...Хич не се стряскат от СИ..,няма какво да се лъжем..

# 233
Моята адвокатка ми извади изпълнителен лист веднага след делото за издръжка , без да е имало забавяне . Просто прецени , че БНД може да се прави на интересен и да ме бави и така .
Аз не съм плащала нищо за СИ , после минах и досега съм при ЧСИ .

# 234
Да кажа и аз по темите...такова...та.....Няма в бг закон "максимален размер на издръжката". Преди пет години мой клиент направи споразумение с приятелката си за 500лв месечна издръжка за бебе и 1000лв годишно за дрехи, детска градина и пр.

В момента местните съдилища приемат сумата от 280-300лв за приблизителната обща месечна издръжка на едно дете на около 16-17 години, от които 180 се дължат от неотглеждащия родител. На "отглеждащия" се приспадат лично време, грижи и т.н. За по-малките деца в начална училищна възраст на бащата обикновено се присъждат от съда около 100-120. В момента минимумът е 72лв /да, има такъв!/. Хиляди деца в Бг са с издръжка под минималната.

Друго важно- гледат се доходите и материалното състояние на бащата. На международен шофьор, със служебна бележка,че получава по няколко хиляди на курс, се присъждат 200лв. На работещ в чужбина, 2-3 апартамента, кола, ниви- също. Тоест, освен възрастта и нуждите на детето /доказани такива/, съдът взема предвид и материалното положение на бащата /доказаното по делото, не реалното/. Съдът работи с реалности. Живеещият у любовницата си герой, без нищо на свое име, осигуряван на 300 лв, въртящ 3 фирми на името на майка си и баба си- как да му присъдят 200лв?

Изпълнителен лист може да се извади веднага след влизане на съдебното решение в сила.

Жалба до прокуратурата за неплащане на издръжка се подава при минимум две неплатени поредни издръжки. Такси не се дължат. Прокуратурата наказва обаче, тя пари не събира.

Принудителното събиране на издръжките с ЧСИ/ ДСИ НЕ Е БЕЗПЛАТНО, освободено е само от дължимите на изпълнителя такси /не при всички/, но справки- от банки, схеми на имоти от кадастъра, НАП, пощенски такси, и др.подобни се дължат!

# 235
А за какво е този изпълнителен лист?

# 236

"Изпълнителен титул"- официален документ, основан на влязлото в сила решение /примерно на решението за издръжка/.
Най-общо описва кой дължи на кого и колко пари, например "А е осъден за заплаща на малолетното си дете Б чрез майката В сумата от 100лв месечна издръжка, ведно с 300лв разноски по делото и законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от ...... до....."
С него и заверен препис от съдебното решение се отива при съдебен изпълнител за започване на принудителното събиране на сумите.

# 237

"Изпълнителен титул"- официален документ, основан на влязлото в сила решение /примерно на решението за издръжка/.
Най-общо описва кой дължи на кого и колко пари, например "А е осъден за заплаща на малолетното си дете Б чрез майката В сумата от 100лв месечна издръжка, ведно с 300лв разноски по делото и законната лихва върху всяка просрочена вноска, начиная от ...... до....."
С него и заверен препис от съдебното решение се отива при съдебен изпълнител за започване на принудителното събиране на сумите.

Благодаря!

# 238
Днес пак съм в някакво кофти настроение, както времето. Тъпанара вчера се появи уж да помогне, че казанчето се развали, погледна го каза немога извикай си майстор. И като го попитах дали другата седмица ще вземе детето за няколко часа, каза че няма да може имал планове, може би следващата. А с детето в къщи нищо немога да направя - нито да пусна прахосмукачка, нито да отида на пазар.

# 239
Я се стегни...как не можеш да пуснеш прахосмукачка и да пазаруваш?За такива дреболии не трябва да го търсиш, свиквай, колкото и да е неприятно.Това е само началото.Представи си, че е командировка, кой ще пазарува и чисти?Мисля, че търсиш близост все още, тайно се надяваш, че ще се разкае.Е...няма да стане според мен.Той вече живее с мисълта за другата и ти не влизаш в плановете му.Извинявай за по-резкия тон, но колкото по-бързо свикнеш без него...по-малко ще страдаш. Hug

Общи условия

Активация на акаунт