Израел

• 63 225
  • 350
  •   1
Отговори
# 150
Има. По заведенията също.
Супер! Много благодаря за инфото, че в разни пътеписи четох, че било много трудно с нета

# 151
Ние ще пътуваме скоро и се чудим коя тур.агенция да изберем за екскурзиите -
руска, местна или от рода на виатор? Кои ще препоръчате?
Ще сме в Тел Авив и смятаме да отидем до Масада+Мъртво море и Йерусалим+Витлеем.
Нали е по-добре да платим предварително онлайн?

# 152
Никол, чела съм много добри отзиви за туровете на тази фирма: http://abrahamtours.com/ и на тази http://www.touryourway.com/
Не сме ги използвали, защото наехме частен гид, който беше със собствена кола /бяхме ограничени с времето и затова предпочетохме така/.

# 153
Ние също наехме частен гид със собствена кола и останахме супер доволни. Човека беше изключително търпелив и любезен. Навсякъде сме стояли и гледали, колкото сме имали нужда. Във Витлеем ни доведе местен гид, който ни разведе из забележителностите и ни разказа интересни неща, а в църквата (пещерата), в която се е родил Христос ни прекара през друг вход и не се наложи да чакаме на опашка за да влезем. Организира ни прекрасен обяд в Йерихон, заведе ни до река Йордан и беше изключително търпелив, докато се киснахме на Мъртво море. Накрая дори си тръгнахме с подаръци от него. Някъде у дома пазя визитната му картичка, ако някой има интерес да пише на лични.

# 154
  • София
За тези, които ще тръгват за Израел и се притесняват дали е спокойно или не ще цитирам съобщенията на Алф Лейла, които ми изпрати на лични Simple Smile
ЦИТАТ:
"... Ние бяхме в Кесария, Назарет, Кана Галилейска , Акра. Сега сме в Тиберия и утре ще сме с корабче по Голианското езеро и заминаваме за Йордания...
....тук е много спокойно. Да, има военни, но то е в наша полза. Проблемите са между евреи и мюсюлмани, но това е било винаги. Имайте предвид, че в Йордания страшно мразят израелци и съответно обратното. Тъй като си писал, че ще ходите и в Петра, екскурзоводът ни каза, че там в края на декември и началото на януари не стъпва, защото има много сняг и лед. Следете прогнозите за времето. Ще се опитам във форума скоро като се върна да опиша екскурзията и да кача снимки, за да добиеш представа за това, което ви предстои. Пътуването е много емоционално, интересно и .... необятно..."
Така че на всички, на които им предстои пътуване могат спокойно да приготвят куфарите Peace
И чакаме с нетърпение разказите и снимките на Алф Лейла Hug

# 155
В Израел е по-добре да се ходи с местен, защото има известни специфики.

Относно сигурсността, в Европа в момента е както в Израел от години - никога не знаеш къде какво може да се случи на улицата и на обществено място. Каквото могат - предотвратяват, каквото не могат ...

Тел Авив и околията, вкл и Йерусалим са покрити от Железен купол, който спира ракети и сваля самолети.

При опасност бият сирени и който иска се покрива. Сградите са снабдени с бомбоубежища.

Няма места за паркиране и ако паркираш неправилно, те вдигат мигновено.

Който не е ял кнафе, може да опита. Арабски десерт е, но е популярен сред евреите.

На север има много места, които е хубаво да се видят и да се поседи. Трябва повече време.

# 156
Привет и от мен! Завърнахме се от Израел и Йордания, пълни с впечатления и малко изморени.
Пътувахме група от 35 човека, ние бяхма купили пакети на Географски свят, но имаше и хора от други туристически агенции. Полетът беше с България Ер и може би заради това на летището не ни разпитваха изобщо, каквато е обикновено процедурата. В Тел Авив разпитваха накратко екскурзовода, който ни придружаваше.
Там ни очакваше и местен екскурзовод - българка, която от много години живее в Израел. Тази жена толкова много информация ни поднесе, че още не мога да си подредя в главата някои данни  Laughing
Първа вечер: нощувка в Нетаня - на Средиземно море. Всички хотели по програмата бяха три звезди, но напълно прилични.
Тел Авив и Нетаня са като европейски градове, чисти, приветливи, с невероятна плажна ивица!
Тъй като програмата не включваше разходка в Нетаня, а само нощувка, видяхме града само късно вечерта и рано сутринта, но беше достатъчно да се почувстваш спокоен, че не си попаднал в някаква държава от третия свят Sunglasses
По повод на сигурността, което беше най-голямото ми притеснение, искам да споделя, че в нито един момент не сме усетили каквото и да било напрежение около нас. Местните навсякъде са изключително приветливи към туристите, разхожали сме се и по-късно вечер и сме се чувствали спокойни. Имайте предвид, че две от нощувките ни бяха във Витлеем, който се намира в палестинските територии.
Пътуването ни в Израел беше с автобус, в който имаше wi-fi, шофьорът продаваше вода 0.500 мл. за долар. Карат спокойно, пътищата им са много добре поддържани.
В пакета имахме включени закуски и вечери. На закуска не сервират никакви месни продукти, а само зърнени храни, хумус, зеленчуци, млечни продукти, сладко, яйца, маслини, хляб.
Вечерите включват и месо - пилешко, риба, телешко, разнообразни салати, десерти.
От България си бяхме купили шекели, йордански динари и долари. В Израел и шекели и долари вървят без проблем. Курсът им е 4 или 5 шекела за долар.  Mr. Green
Тъй като сега на разполагам с повече време, спирам до тук, но ще има продължение Hug

ПС: Сега виждам, че на Роже съм му написала, че сме били на Голианското езеро  #Crazy Мноого голяма езикова грешка!!!! Имала съм предвид Галилейското езеро, но понеже е точно под Голианските възвишения и затова съм се объркала.
До скоро от мен bouquet

# 157

Тел Авив и Нетаня са като европейски градове

да се почувстваш спокоен, че не си попаднал в някаква държава от третия свят Sunglasses

Голианското езеро  #Crazy Мноого голяма езикова грешка!!!! Имала съм предвид Галилейското езеро, но понеже е точно под Голианските възвишения и затова съм се объркала.

Израел никога не е била и никога няма да бъде страна от третия свят. За мен е изумително, че някой може дори да си помисли такива нещо. Според мен Тел Авив има малко повече американизиран отколкото европейски дух, но това е лично мое мнение.

Казват се Голанските възвишения.  Laughing

# 158
  • София
Алф Лейла Hug страхотен разказ Peace Прекрасно разказваш, и ще чакам с нетърпение продължението. Като си отдъхнеш разбира се от пътуването Simple Smile
И не обръщай внимание на забележките на Беки #Crazy. Тя си е такава. На целия форум им е омръзнало от назидателния и, и заядлив тон. Вместо да се радва, че сте прекарали добре и да бъде съпричастна на възторга ти търси постоянно на някой за нещо кусури.
Ама хич да не ти пука Simple Smile.
Много важно как се казвало езерото и възвишенията. Да не сме тук на изпит по география.
По важното е изключително полезната информация, която даваш на тези, които сега ще тръгваме и че благодарение на твоя разказ сме спокойни, че там всичко е ок и може да пътуваме Simple Smile

# 159
Няма проблем, приемам забележки. Хубаво е да има хора като Беки, които да ни показват грешките. Изобщо не претендирам, че имам познания да съпернича на когото и да било по форумите.  Искам да споделя какво ми е направило впечатление, кое ми  хареса, с кое се набутахме и т.н. и ако мога да съм полезна на хора, които не са запознати с подробности за Израел и с които биха се сблъскали по време на една екскурзия. И тук отново с уговорката, че едва ли ще изчерпя всичко, което може да бъде, приятна или не изненада, за нас там.

# 160
Голанските възвишения са една от най-красивите части на Израел. Както и една от най-магическите и оспорваните. Там е и връх Хермон, над който се случва (има спор по темата де) преображението н Христос. За мен беше изумително, че там има ски курорт! В района има нетолкова полулярни за туристите, но изключтелно забележителни с енергиите си храмове. За тези, които се интересуват от израелска култура, кубуците в низините биха били интересно място. Кибуците са начина, по който се формира държавата всъщност. В момента там живеят странни хора, но разширява кръгозора да се види подобен феномен. В зависимост от конкретния кибуц, са повече или по-малко комерсиализирани за туристите. На Мъртво море се продава божествена козметика. Жените да грабят колкото могат, защото тук е много по-скъпа.

Между другото, за тези, които биха искали да възприемат страната и региона по-добре, има една стара документална поредица  - 50 години войните на Израел - която е доста полезна. (В оригинал:  The 50 Years War: Israel and the Arabs)

Извинете, че съм като доктор Хаус. И съответно звуча назидателно за еснафско-профанските души, които са тук за да блестят.

Израел не е страна, която се свежда до Йерусалим и прочие. Но естествено всеки си знае как иска да я види.

# 161
Тъй като Беки засегна темата за кибуцити, ще наруша малко последователността на разказа и ще прескоча направо на третия ден от екскурзията ни, в който бяхме на разходка с корабче по Галилейското езеро. Нощувката ни беше Тверия /Тиберия/. Разходката не беше включена в програмата, но ни предложиха да го направим срещу10 долара на човек и готово. Бях малко притеснена, тъй като имам горчив опит от разходката по вода в Хургада, но ме успокоиха, че това корабче изобщо не се клати и няма да имам проблеми като  гадене например. За моя радост така се оказа. Корабчето тръгна точно от кибуц, който се намира на брега на езерото и бил един от богатите кибуци, ориентирани към предлагане на туристически услуги, наред със земеделската дейност, която извършват живеещите в него. Според това, което ни разказаха,  кибуците са нещо подобно на нашите ТКЗС. Първоначално земята,парите, инвентарът и всичко останало в кибуца са били общи, но сега вече има разделение на тези неща. Основната дейност е земеделие и животновъдство и повечето кибуци покрай които минахме бяха в окаяно състояние.
Връщам се нащратко за разходката с корабчето Продължителността й е около 50 мин. Мястото от което тръгват корабчетата е съобразено с посоката и скоростта на вятъа и го променят. Бяха ни запазили корабче с българин, който работи на борда и това направи изживяването още по-интересно, защото ни разказа доста неща, включително историята за Св. Петър и рибата. Пускаха ни българска музика и вдигахме българското знаме на фона на химна ни. Предлагат и сувенири -камъчета от езерото с различни символи, залепени върху тях - 7 долара, плакат с чудесата на Йсус, които е извършил /тук около езерото той е направил най-много ог тях/- 5 долара, диск с израелска музика 15 долара май беше.
И тук ще споделя нещо, което не ми хареса, въпросът с обядите. Както бях написала пакетът ни включваше закуска и вечеря и по отношение на обядите екскурзоводите ни казваха да не се притесняваме, че ще ни спират на места, на които можем да хапваме. За съжаление обаче, и в Израел и в Йордания, ни предлагаха да се храним на места, където има само едно заведение и нищо друго наоколо. Т.е. нямаш избор. Обищновено ни спираха около 14 ч. ,когато вече сме мноого гладни и щеш не щеш ядеш, обикновено за скромната сума от 15 долара на човек. В конкрутния случай ни заведоха на другия бряг на езерото, в ресторант Св.Петър да опитаме от прословутата риба, която била всъщност талапия. Срещу 20 долара на човек получаваш неограничено консумиране от салатен бар, но основно има пет-шест вида зеленчуци и хумус, риба с няколко картофа, арабско кафе, фурми и чешмяна вода. Можеш да избираш между печена на фурна и пържена риба, пилешка скара или да ядеш само салати/12$/. Имаше и такива, които не искаха да ядат и ако пиеш само кафе с чинийка сладки - 10$. Аз ядох риба. Е, дотогава не бях яла риба, която мирише на тиня , но и това ми се случи. Моята беше пържена, печената изглеждаше точно като пангасиус на фурна. Накратко, след този втори "организиран, бърз и евтин" обяд реших, че е по-добре да кложа нещо сутрин между две филийки хляб и не сгреших. Явно политиката на екскурзоводите е такава-спират те на заведения, счиито собственици имат договорка и ползват някакви бонуси, в околността няма нищо друго, където можеш да хапнеш и аз лично се чувствах прецакана. Поне рибата да си заслужаваше...

# 162
Моля да ме извините за някои сгрешени букви, но пиша на един стар таблет и корекциите ми костват невероятни усилия - натисна една буква, то ме прехвърли на друга, ужас Mr. Green Mr. Green

# 163
Моля да ме извините за някои сгрешени букви, но пиша на един стар таблет и корекциите ми костват невероятни усилия - натисна една буква, то ме прехвърли на друга, ужас Mr. Green Mr. Green

Продължавай с разказа Ah Leila Va Leila  bouquet

# 164
  • Пловдив
alf leila, интересен разказ, макар че повечето места, за които разказваш, и аз съм ги посетила. Относно спирането на точно определени места, било за обяд, било за сувенири или магазин за козметика от Мъртво море, точно така е, както си го обясняваш. Просто гидът има договорка със съответното място, за да води туристите там, а той си получава определен процент или нещо уговорено. За съжаление не можеш да избягаш от това, когато се движиш в група. Но пък не е болка за умиралка на фона на красотите, които си видял. Peace

Общи условия

Активация на акаунт