Строеж, къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 24

• 57 980
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
tblagoeva , на мен лично проекта много ми допада! Peace
Функционално и удобно ; а връзка гараж-къща, за мен е задължителен Wink
Стълбището ще има ли врата или ще е отворено?
И на втория ет. над гаража, ще има ли тераса-защото видях коридорче с врата.. Rolling Eyes
(дрешника е също много полезно помещение за мен...ама си нямам още Sad)

# 526
Стълбището искам да е отворено.Знам,че е по-добре обратното заради отоплението ,но ще сме с парно и знам,че няма да имам проблем.
Над гаража няма да  има стаи - цялата площ гараж + котелно е тераса,защото сме залепени до комшиите.

# 527
  • густо майна Филибето
Може ли и на мен парола?
Аз това с кражбите не го разбрах, в нета е пълно с планове, всеки може да си копира каквото иска newsm78

# 528
тблагоева
Като цяло проекта ми харесва, но аз също не съм привърженичка да се влиза от хол, кухня или друго помещение в баня/тоалетна. При нас дори в банята в стаята ни ще се влиза през своеобразно коридорче, не е отворена към помещението. Аз не мога да го възприема, тесногръда съм  Mr. Green

Това което аз бих направила като разместване на текущия проект е:
1. стълбището да отиде изцяло нагоре, т.е. да се разменят с банята. Ако искаш да има преграда и да не се влиза от кухнята в спалнята можете да измислите нещо като параван не знам точно, за разделяне на кухнята от стълбите и другата врата. Не знам дали няма да затвориш много кухнята така.
2. Кухнята да се направи с остров или да е успоредна "=" и къта за хранене да е по средата. В момента както е имаш струпване в единия ъгъл на хол и в другия ъгъл на кухня, а средата седи толкова гола.
3. Самата баня когато е преместена да ти е отворена към антрето, а не към дневната. Според разгъването на стълбите (Това обаче е и недостатък, защото стълбите ще отидат чааак в "горния" край на къщата) може да използвате пространството под тях за банята и така да изместите и антрето да стане по-голямо.
Това малко ще наруши втория етаж, но така ще може двете бани горе да са една до друга и да се прави само един мръсен канал. Вече самото коридорче към терасата не знам... а и прозорец за банята (нали стената към гаража ви е шайбата?).
Въобще бих преобърнала малко нещата...

# 529
  • густо майна Филибето
На мен проектът ми харесва, като изключим тоалетната, в която се влиза от кухнята. Антрето не ми е малко, 140см от които не се отнема за шкафове си е супер. Харесва ми вградения гардероб, ГОЛЯМ Е Grinning  Дневната е просторна и откритата кухня така е много удобна. Виждам, че има излаз към двора, и това ми харесва.  Стълбата не може да се нарече вита, само е извита Simple Smile Под нея ще се получи много красива ниша Wink Втория етаж е функционален. Виждам една врата към покрива на гаража, това може би е възможност да се ползва като тераса? Или да се надстрои и да стане дрешник.

Уф, сега видях, че си коментирала същите неща. Embarassed

Последна редакция: нд, 13 яну 2013, 17:49 от Ljuboznatelna

# 530
  • густо майна Филибето
Сега като реших да помисля аз как бих го променила - ако стълбата стане двураменна, точно зад антрето се отваря място за една тоалетна, а входа за банята може тогава да е откъм спалнята. Обаче губиш 2м гардероб  Confused Горе нищо няма да се промени в разпределението, даже онова коридорче към гаража става по-широко и се превръща в дрешник. Ако няма врата от антрето към гаража, там може да се намести гардероба ( на мен ми е много важен, затова все го бутам в това антре  Laughing ), а входната врата от 160см става 1м.

# 531
Може ли и на мен парола?

Момичета, някъде напред четох коментарите ви за видовете ями. Някой спомена, че септична яма е незаконно. Правилно ли съм разбрала или не съм дочела?

Не съм се включвала още официално, защото сме още "бебенца" в зародиш, но съвсем скоро ще съм много активна.

# 532
Не са разрешени само попивните септични ями, за изгребните няма проблем.

# 533
  • София
Стълбището искам да е отворено.Знам,че е по-добре обратното заради отоплението ,но ще сме с парно и знам,че няма да имам проблем.
Над гаража няма да  има стаи - цялата площ гараж + котелно е тераса,защото сме залепени до комшиите.

Остави топлото, ако знаеш как кънти по горните стаи...
Моите деца са малки и като съм в спалнята, а те долу, държа да е затворена вратата на всекидневната /към 50кв/, защото първата спалня до стълбите е нашата и е страшно ooooh!
Не пропускай миризми от готвене, цигарен дим и т.н. /това, ако го оставите във всекидневната Peace

# 534
Моите вече вече са големи, но миризмите от кухнята не са за пренебрегване newsm78

# 535
Разгледах и аз проекта наистина ми звучат добре промените, които си замислила.  Проекта изглежда много добре.

Искам да питам, някой дали е купувал готов проект или всички работите с архитекти. Когато купуваш готов проект или плащаш за услуги на архитект, за какво всъщност плащаш? Само за един чертеж или с него идват и препоръки за инсталации, материали и т.н. ? Отново ще напиша, че съм много в начален стадий и е възможно да питам неща, които ви се струват смешни или абсурдни, но се надявам полека да навлезем в нещата с ваша помощ и на професионалистите надявам се.

Разглеждах проекти онлайн и попаднах на един сайт с много по мой вкус проекти и даже харесахме един примерен. Имам и препоръчан архитект и за това се чудех каква е разликата и какви са преимуществата. Наясно съм, че готов проект трябва да се нагажда.

Малко инфо: имаме разрешение само за един етаж, затова толкова и ще правим върху до 100 кв. площ. Две стаи, хол, трапезария и кухня на едно, баня, баня с тоалетна, килер и т.н. В общи линии ще направим апартамент във вид на къща с покрив:-) Просто, семпло и евтино. Нямаме ресурси за повече. Blush

Този готовия проект, който харесах струва около 2000 лв. Колко би ми излязло с архитект?

Ще спра до тук с въпросите, че рискувам много да се изложа. Предварително ви благодаря.  Hug

Последна редакция: нд, 13 яну 2013, 22:54 от БебОле

# 536
БебОле, проверете (по телефона) какви части включва готовия проект - предполагам, че са основните - Арх., Конструкции, Вк, ЕЛ - и вземете оферта от препоръчания архитект за същите параметри (100м2, на един етаж, за четирите основни специалности). Така ще можете да сравните цените. И си пригответе още 1000-1500лв за частите от проекта, които няма как да са включени в проекта-конфекция, а именно: Геодезия и вертикална планировка (400-600лв), Геоложко проучване (~300лв за най-елементарното със шурф), ПБЗ, Озеленяване, Топлотехника, Пожарна безопасност, външно ЕЛ, външно ВК (дано не пропускам нещо). Отделно са таксите към общината и дружествата...

ПП
    Как разбрахте, че разрешението ви е за един етаж, във визата ли го пише? Дори временните постройки могат да са на 2 етажа... това малко ме учудва. Само ако е допълващо застрояване има ограничение, но тогава пък не може да е жилищна сграда

Последна редакция: пн, 14 яну 2013, 10:31 от kallitko

# 537
Здравейте!
Бях се включвала в темата, но преди мнооого време. Тогава много ме човъркаше въпросът с отоплението, но, слава богу, вече го решихме. Оттогава не съм писала, тъй като нещата при нас стопираха поради липса на средства. То това е така вече има-няма 4 години, де...... Embarassed Но..... сега вече сме се нахъсали напролет да завършим пустата къща, тъй като  живот и здраве края на другия месец очакваме нов член  на семейството. Ще имаме трето детенце, и квартирата започна да ни утеснява.
И така, да кажа две-три думи на какъв етап сме......... Къщата е затворена, т.е. с покрив, дограма, даже има подова замазка с прекарано подово. Живот и здраве, края на месеца ще измазват и стените и ......... от тук нататък започва голямото чудене..... Чудене номер едно е: моят мъж много държи подовите покрития ( в хола, трапезарията и кухнята ) да са от естествен камък. Не знам как точно да го обясня - да не се редят така равни като плочки, а един вид безразборно..... несиметрично разположени. Уф, не знам дали някой ме разбра, ама.... Та въпроса ми е някоя от вас виждала ли е такова чудо? Защото аз дори в нета не намирам снимки, та да мога да си харесам нещо, или поне вида камък, който ще се полага. Притеснено ми е, защото когато се роди и бебето, съвсем няма да имам възможност да ходя и да гледам...
Моля ако някой е попадал на такова чудо, да прати линкче, или изобщо да сподели някоя и друга идейка.
Благодаря предварително.

# 538
БебОле, проверете (по телефона) какви части включва готовия проект - предполагам, че са основните - Арх., Конструкции, Вк, ЕЛ - и вземете оферта от препоръчания архитект за същите параметри (100м2, на един етаж, за четирите основни специалности). Така ще можете да сравните цените. И си пригответе още 1000-1500лв за частите от проекта, които няма как да са включени в проекта-конфекция, а именно: Геодезия и вертикална планировка (400-600лв), Геоложко проучване (~300лв за най-елементарното със шурф), ПБЗ, Озеленяване, Топлотехника, Пожарна безопасност, външно ЕЛ, външно ВК (дано не пропускам нещо). Отделно са таксите към общината и дружествата...

ПП
    Как разбрахте, че разрешението ви е за един етаж, във визата ли го пише? Дори временните постройки могат да са на 2 етажа... това малко ме учудва. Само ако е допълващо застрояване има ограничение, но тогава пък не може да е жилищна сграда

Много благодаря за отговора. Започвам проучване.  Hug

Нямам си на идея как разбрахме. Мъжа ми се занимава с документите и това ми каза. Съвсем вероятно е в зародиш да ми е туширал бъдещите мераци с такова извинение. Може и да не е така, а така да ми е казал. Сега ще поразпитам какво точно е имал в предвид, но дори и да не е така, въпреки моите мечти и метежи, вероятно така или иначе няма да имаме средства за повече.

# 539
katbalu, като прочетох камък и направо ме втресе.Ще трябва да ходиш вкъщи с апрески през зимата.Може и аз да не разбирам много, но камък вкъщи на пода не бих си сложила никога.На стена много харесвам има хиляди варианти.

Общи условия

Активация на акаунт