Майчинството счетоводно-51

• 37 914
  • 785
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте,момичета!
Имам едно въпросче,в сайта на НОЙ пише ,че болничният ми е изплатен,а в картата нямам нищо,защо става така?

Гледай хубаво,на коя дата трябва да ги получиш.
Също дали изобщо НОИ има да плаща нещо по този болничен.Понякога се получава така,че се полагат само дни от работодателя

За първи път ми се налага тази процедура,извинявам се за неграмотността,дните са 14 от две раб.места,но не мога да намеря къде пише кога трябва да ги получа.
Сега влязох в сайта,нищо не пише за тези болнични,а мин.седмица пишеше ,че е изплатен...как стават тези работи,незная... ooooh!
И друго ми е чудно,защо нямам осигуровки за 1 м. и за 6сти м. а за 7.2012 имам

Последна редакция: нд, 30 сеп 2012, 10:23 от mpp07

# 61
  • Шумен
Пак да помоля за помощ.Моля ако някой може да ми изпрати молба/някакъв образец/ за връщане на работа и прекратяване на майчинството, детето ми е на година и седем месеца, пускам го на ясла и се връщам на работа. А след това веднага излизам в платен отпуск и съответно ми трябва и молба за този отпуск. Незнам какво да пиша в тези молби, не съм подавала такива досега.От счетоводството нищо не знаят.

# 62
Момичета,имам една питанка.В момента се водя в отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. възраст при 1-вият ми работодател,при който съм на 4-часов трудов договор.През това време започнах нова работа на 8 часа при 2-ри работодател,което съгласно НОИ не пречи да си получавам цялото обещетение от 240 лева.Въпросът е,че 2-ят работодател иска да ме назначи на 2-ра позиция с трудов договор на 2 часа,т.е. общо ми се получават 3 договора за 14 часа (доколкото разбирам мога да работя до 12 часа по закон).Та трябва ли да си прекъсна договора,по който получавам обещетението (този на 4 часа),защото нямам намерение да се връщам при 1-вия или той няма отношение към момента,тъй като при 2-ят ще съм реално работеща на 10 часа.Дано да съм била ясна:))),благодаря предварително! Hug

# 63
  • София
Имам ли право на някакъв платен отпуск, натрупан по време на двете години майчинство, който бих могла да си взема след изтичане на втората година майчинство?

Благодаря предварително!

# 64
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,момичета!
Имам едно въпросче,в сайта на НОЙ пише ,че болничният ми е изплатен,а в картата нямам нищо,защо става така?

Също дали изобщо НОИ има да плаща нещо по този болничен.Понякога се получава така,че се полагат само дни от работодателя

За първи път ми се налага тази процедура,извинявам се за неграмотността,дните са 14 от две раб.места,но не мога да намеря къде пише кога трябва да ги получа.
Сега влязох в сайта,нищо не пише за тези болнични,а мин.седмица пишеше ,че е изплатен...как стават тези работи,незная... ooooh!

Ето на този линк - https://benefits.nssi.bg/EGN/First.aspx като влезеш с ЕГН и ПИК най-отдясно пише на коя дата е нареден превода. Обикновено до следващия ден е наличен в банковата сметка.
Ако нямаш данни за някой месец се обърни към работодателя си за проверка и корекция при нужда.

Пак да помоля за помощ.Моля ако някой може да ми изпрати молба/някакъв образец/ за връщане на работа и прекратяване на майчинството, детето ми е на година и седем месеца, пускам го на ясла и се връщам на работа. А след това веднага излизам в платен отпуск и съответно ми трябва и молба за този отпуск. Незнам какво да пиша в тези молби, не съм подавала такива досега.От счетоводството нищо не знаят.

Молбата, по-скоро е заявление, за връщане на работа е свободен текст: нещо от рода на заявление от - трите имена - заявявам, че считано от - дата - прекратявам ползването ан отпуск за гледане на дете до  год. възраст и се връщам на работа ...

Молбата за ползване на платен отпуск също може да бъде свободен текст, подобна на горната, като се пише, че желаеш да ползваш платен отпуск по КТ за периода от до за еди коя си година.

Имам ли право на някакъв платен отпуск, натрупан по време на двете години майчинство, който бих могла да си взема след изтичане на втората година майчинство?

Благодаря предварително!

Да, за целия период имаш право на платен отпуск.

Момичета,имам една питанка.В момента се водя в отпуск за отглеждане на малко дете до 2г. възраст при 1-вият ми работодател,при който съм на 4-часов трудов договор.През това време започнах нова работа на 8 часа при 2-ри работодател,което съгласно НОИ не пречи да си получавам цялото обещетение от 240 лева.Въпросът е,че 2-ят работодател иска да ме назначи на 2-ра позиция с трудов договор на 2 часа,т.е. общо ми се получават 3 договора за 14 часа (доколкото разбирам мога да работя до 12 часа по закон).Та трябва ли да си прекъсна договора,по който получавам обещетението (този на 4 часа),защото нямам намерение да се връщам при 1-вия или той няма отношение към момента,тъй като при 2-ят ще съм реално работеща на 10 часа.Дано да съм била ясна:))),благодаря предварително! Hug

Не мисля, че е нужно в момента да прекратяваш първия си трудов договор, защото по него нямаш реално отработени никакви часове, а си в отпуск.

Последна редакция: нд, 30 сеп 2012, 20:32 от AnMary

# 65
  • София
Здравейте,
имам няколко въпроса и ще съм безкрайно благодарна ако ми отговорите:

- Малкия син(1,10 г.) е приет в ЦДГ и миналата седмица вече го записах. Декларацията, че е постъпил там при физическото му тръгване ли трябва да се представи на работодателя(т.е. групата официално ще започне да функционира от 01.10.12г.) или вече е трябвало да я подам? А, ако тръгне физически на 08 октомври или 12 ноември?  В тридневен срок от 01.10.12

- Ако тръгне на 8 октомври да речем, в такъв случай  доколкото разбрах се прекратява майчинството за втората годинка и аз ако искам да не ходя на работа до неговата адаптация трябва да си поискам да ползвам платения отпуск от последните две години, нали е така? Да

- Моята шефка в прав текст ми каза, че не можела да ме върне на работа, защото нямала пари да ми плаща... била финансово притеснена...била си помислила, че нямало да се връщам на работа, щяла съм да си гледам децата (което е пълна глупост, никога не ми е минавало през акъла дори).
На постоянен трудов договор съм, тя си ми плаща здравните вноски редовно.
Тя има ли право да ме уволни/съкрати сега?  Съкращението е при определени условия с разрешение от ИТ... може да иска да се разделите по взаимно съгласие - недей.

Като цяло законът пази майки на деца до 3 години от уволнение, освен ако не е закриване на предприятието и т.н.Пробвай да си ползваш отпуска, щом няма работа.

Много благодаря за отговора   bouquet

Имам още няколко уточняващи въпроса:

Значи, ето какво се получава - на 01.10.2012 г. детето тръгва на ДГ, аз същия ден подавам Декларацията, с която съобщавам за това и още същия ден си подавам и молба да изляза в платен годишен отпуск. От тогава ми се прекъсва майчинството и аз се водя на работа, трябва ли да подавам и някакви декларации или молби за да получавам 50% майчинство до навършването на 2 год. на детето или когато шефката подадат инфото в НОИ автоматично ще се начислява?

Ако не изляза в ПГО кога трябва да се явя на работа? (по принцип, ако детето не тръгваше на градина щях на 12.11.12г., а сега при тези обстоятелства на 04.10.12г. ли?) - това питам в случай, че шефката ми реши, че е по-добре да ме остави на работа вместо да ме уволнява (тъй като ще ми дължи обезщетения, а може и да ги няма на куп толкова пари).

Ако реши все пак да ме съкрати/уволни ,след това какво трябва да стане? - Шефката ми да поиска разрешение от ИТ и чак когато го получи тогава да ми представи заповед за уволнение/съкращение, така ли? Всъщност, ако получи разрешение от ИТ, тя пак ми дължи обезщетение 4 заплати, нали?
Ако се споразумеем да ме уволни срещу обезщетение, това може да стане след като изтече ПГО, който съм поискала, нали? В такъв случай задължително ли е тя да иска разрешение от ИТ при положение, че и двете страни се съгласяваме на такова условие?

След което се записвам на ТБ и имам право на 8 мес. там (имам около 10 год. трудов стаж, от които 4 на тази длъжност)?

Ще съм благодарна да ми потвърдите правилно ли разсъждавам, защото ме е страх да не изпусна някакви срокове и др. подобни и да не се окаже, че шефката може да ме шитне без никакво обезщетение или предизвестие. Досега не съм се сблъсквала с подобен проблем, а шефката ми няма HR отдел и няма кого да питам, а в нета има толкова противоречиви неща...

Благодаря предварително за отделеното внимание.

# 66
Здравейте,момичета!

Мерси много,точно този линк ми изписва липсват данни и не ми го отваря,отблизо две седмици

Ето на този линк - https://benefits.nssi.bg/EGN/First.aspx като влезеш с ЕГН и ПИК най-отдясно пише на коя дата е нареден превода. Обикновено до следващия ден е наличен в банковата сметка.
Ако нямаш данни за някой месец се обърни към работодателя си за проверка и корекция при нужда.
Мерси много,точно този линг не ми се отваря от няколко дни.Пише ми липсват данни

# 67
  • Шумен
Отново благодаря Lady Brinne. И още един уточняващ въпрос.Работодателят ми иска да ме преназначи на нова длъжност с 4 часов работен ден, тъй като във фирмата няма работа, а и сега ме осигурява на 1300 което вече е непосилно за него. Знам че като майка на дете до 3 години се ползвам от закрила за уволнение и съкращение.Въпроса ми е след като ми пусне това допълнително споразумение има ли някакъв риск за мен? Ще бъда ли все още защитена? Много благодаря че го има този форум и толкова бързо отговаряте на въпросите ни.

# 68
И аз имам няколко допълнителни въпроса Embarassed
1.По принцип може ли работодател да откаже ползването на отпуск за отглеждане на дете до 8 годишва възраст?В КТ пише ,че работодателят е длъжен да разреши отпуска от деня посочен в заявлението newsm78
2.На каква база се изчислява ново майчинство на майка ползвала целия обем неплатен отпуск-своите и 5-те месеца на бащата? На база реално нулева заплата или на база последните месеци в които е получава заплата Rolling Eyesкоито са били преди да излезе в неплатен отпуск т.е реално преди 11 месеца?
Отново ви благодаря момичета за бързите и изчерпателни отговори  bouquet

# 69
  • Пловдив
И аз имам няколко допълнителни въпроса Embarassed
1.По принцип може ли работодател да откаже ползването на отпуск за отглеждане на дете до 8 годишва възраст?В КТ пише ,че работодателят е длъжен да разреши отпуска от деня посочен в заявлението newsm78-да,длъжен е да разреши отпуска
2.На каква база се изчислява ново майчинство на майка ползвала целия обем неплатен отпуск-своите и 5-те месеца на бащата? На база реално нулева заплата или на база последните месеци в които е получава заплата Rolling Eyesкоито са били преди да излезе в неплатен отпуск т.е реално преди 11 месеца?-базата на абсолютно всички майки е 24 м назад от 45 дневния.не може да се избира време с хубави осигуровки.месеците в неплатен отпуск се смятат на МРЗ за периода
Отново ви благодаря момичета за бързите и изчерпателни отговори  bouquet

Отново благодаря Lady Brinne. И още един уточняващ въпрос.Работодателят ми иска да ме преназначи на нова длъжност с 4 часов работен ден, тъй като във фирмата няма работа, а и сега ме осигурява на 1300 което вече е непосилно за него. Знам че като майка на дете до 3 години се ползвам от закрила за уволнение и съкращение.Въпроса ми е след като ми пусне това допълнително споразумение има ли някакъв риск за мен? Ще бъда ли все още защитена? Много благодаря че го има този форум и толкова бързо отговаряте на въпросите ни.

ако си на изпитателен срок на новата длъжност,може да те уволни,когато иска в рамките на изпитателния срок
Т.е по време на изпитателния срок не се ползваш от защитата

# 70
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Много благодаря за отговора   bouquet

Имам още няколко уточняващи въпроса:

Значи, ето какво се получава - на 01.10.2012 г. детето тръгва на ДГ, аз същия ден подавам Декларацията, с която съобщавам за това и още същия ден си подавам и молба да изляза в платен годишен отпуск. От тогава ми се прекъсва майчинството и аз се водя на работа, трябва ли да подавам и някакви декларации или молби за да получавам 50% майчинство до навършването на 2 год. на детето или когато шефката подадат инфото в НОИ автоматично ще се начислява?
Щом детето е от 01.10 на ясла и ти трябва да си на работа или в платен/неплатен отпуск.Молбата за отпуск беше хубаво да се подаде поне седмица предварително, но ако се разбираш с работодателя не е проблем.В тридневен срок от 01.10 работодателят подава в НОИ прилож. 12 за промяна от обстоятелствата, чрез което ти започваш да получаваш 50% от майчинството

Ако не изляза в ПГО кога трябва да се явя на работа? (по принцип, ако детето не тръгваше на градина щях на 12.11.12г., а сега при тези обстоятелства на 04.10.12г. ли?) - това питам в случай, че шефката ми реши, че е по-добре да ме остави на работа вместо да ме уволнява (тъй като ще ми дължи обезщетения, а може и да ги няма на куп толкова пари).

Би трябвало на 01.10 да си на работа

Ако реши все пак да ме съкрати/уволни ,след това какво трябва да стане? - Шефката ми да поиска разрешение от ИТ и чак когато го получи тогава да ми представи заповед за уволнение/съкращение, така ли? Всъщност, ако получи разрешение от ИТ, тя пак ми дължи обезщетение 4 заплати, нали? Да
Ако се споразумеем да ме уволни срещу обезщетение, това може да стане след като изтече ПГО, който съм поискала, нали? В такъв случай задължително ли е тя да иска разрешение от ИТ при положение, че и двете страни се съгласяваме на такова условие?
Ако ти си съгласна може и преди ползване на ПГО и да ти го изплати като обезщетение за неизползван ПГО. За да не се иска разрешение от ИТ трябва да е по някой определени членове , иначе в БТ ще ти направят проблем, без значение че и двете страни са съгласни.

След което се записвам на ТБ и имам право на 8 мес. там (имам около 10 год. трудов стаж, от които 4 на тази длъжност)? Да, но това при условие че те прекратят по инициатива на работодателя.По взаимно съгласие - не се съгласявай.

Ще съм благодарна да ми потвърдите правилно ли разсъждавам, защото ме е страх да не изпусна някакви срокове и др. подобни и да не се окаже, че шефката може да ме шитне без никакво обезщетение или предизвестие. Досега не съм се сблъсквала с подобен проблем, а шефката ми няма HR отдел и няма кого да питам, а в нета има толкова противоречиви неща...

Благодаря предварително за отделеното внимание.

# 71
  • Varna
Здравейте, момичета!
Искам да попитам следното:
Детето ми скоро става на 2 години
-аз няма да се връщам на работа
-няма да ползвам платен годишен отпуск за 2те години майчинство

шефът ми е съгласен да ме освободи по взаимно желание
какви документи трябва да попълня
може би:
 - някакъв документ, че ми е платил двете отпуски/за които разбрах, че трябва да си платя ДОД/?
 - мобла да ме освободи по взаимно съгласие?
- ?????
Благодаря предварително!  bouquet

# 72
  • София
pantera666, хиляди благодарности!

# 73
  • UK
Не знам как да вмъкна цитати от предишната тема, затова директно копирам въпросите и отговорите. Спешно ми е, моля кажете ми кой е прав и кой крив в случая. Тук получих отговор, че съм длъжна да отработя предизвестието си, от Инспекцията по труда по телефона ми казаха, че не съм, позовавайки се на този член, но шефът тъпо и упорито продължава да твърди обратното. Възможно ли е от Инспекцията да бъркат? 

Цитат
Въпрос извън майчинството - ако местоработата ми, внезапно и без предупреждение, бъде преместена на неудобно за мен място (в рамките на населеното място) и поради това реша да напусна, длъжна ли съм да отработя срока на предизвестие, уговорен в договора? 

blue angel: Да, длъжна си да го отработиш или да заплатиш обезщетение на работодателя си за срока на неспазеното предизвестие. Освен ако не се разберете с шефа ти да те освободи по взаимно съгласие, но така губиш борса, ако нямаш сигурна работа.
[/b]
Току що говорих с инспекцията по труда, казаха, че имам право да подам някакво заявление/декларация към работодателя, че напускам по чл. 327, ал. 1 без предизвестие.

чл.327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;

# 74
  • София-Младост
Не знам как да вмъкна цитати от предишната тема, затова директно копирам въпросите и отговорите. Спешно ми е, моля кажете ми кой е прав и кой крив в случая. Тук получих отговор, че съм длъжна да отработя предизвестието си, от Инспекцията по труда по телефона ми казаха, че не съм, позовавайки се на този член, но шефът тъпо и упорито продължава да твърди обратното. Възможно ли е от Инспекцията да бъркат? 

Цитат
Въпрос извън майчинството - ако местоработата ми, внезапно и без предупреждение, бъде преместена на неудобно за мен място (в рамките на населеното място) и поради това реша да напусна, длъжна ли съм да отработя срока на предизвестие, уговорен в договора? 

blue angel: Да, длъжна си да го отработиш или да заплатиш обезщетение на работодателя си за срока на неспазеното предизвестие. Освен ако не се разберете с шефа ти да те освободи по взаимно съгласие, но така губиш борса, ако нямаш сигурна работа.
[/b]
Току що говорих с инспекцията по труда, казаха, че имам право да подам някакво заявление/декларация към работодателя, че напускам по чл. 327, ал. 1 без предизвестие.

чл.327. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 327, доп. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят промени мястото или характера на работата или уговореното трудово възнаграждение освен в случаите, когато има право да извърши такива промени, както и когато не изпълни други задължения, уговорени с трудовия договор или с колективния трудов договор, или установени с нормативен акт;
ИТ са прави, както и ти, но само ако в договорът е изрично упоменато работното място. И се консултирай с ИТ все пак какво се има в предвид с "освен в случаите, когато има право да извърши такива промени" ...

Общи условия

Активация на акаунт