Майчинството счетоводно-51

• 37 914
  • 785
  •   1
Отговори
# 465

Да,съвсем възможно е-дата на издаване 7 ми,а да е от 2 ри
Няма да имаш проблем-споко
[/quo

Много благодаря за отговора! Успокоих се!  bouquet

# 466
Момичета, пак ми трябва вашата помощ Hug
Ситуацията е следната:
2011 г цялата съм осигурявана по трудов договор на 2000 лв
Януари 2012 ме съкратиха и три месеца получавах обещетение от борсата, но съответно осигуровките са ми 0.
От април 2012 съм на нова работа, точно ми изтече изпитателния срок, с осигуровки 1900 лв.
Бременна съм във втори месец, на 1 май би трябвало да изляза в болничен 45 дни преди термин ( дай Боже, ако всичко е наред)
Та въпроса ми е следния:
Горе долу какво майчинство ще взимам, много ли ще падне заради тези 3 месеца, мога ли да ги компенсирам с нещо?
Ако изляза 180 дни в болнични от 3 месец, колко ще са ми болничните и тази сума ли ще е база после за майчинството или 1900 лв колкото ми е брутната заплата по договор?
Въпросите май станаха повечко, ще съм ви много благодарна, ако ми отговорите  bouquet

# 467
  • В полите на Пирин планина
Момичета, пак ми трябва вашата помощ Hug
Ситуацията е следната:
2011 г цялата съм осигурявана по трудов договор на 2000 лв
Януари 2012 ме съкратиха и три месеца получавах обещетение от борсата, но съответно осигуровките са ми 0. - Не е нула, а е МРЗ
От април 2012 съм на нова работа, точно ми изтече изпитателния срок, с осигуровки 1900 лв.
Бременна съм във втори месец, на 1 май би трябвало да изляза в болничен 45 дни преди термин ( дай Боже, ако всичко е наред)
Та въпроса ми е следния:
Горе долу какво майчинство ще взимам, много ли ще падне заради тези 3 месеца, мога ли да ги компенсирам с нещо? - Няма как да ги компенсираш. Тук можеш да си изчислиш точно- http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php Аз го сметнах горе-долу около 1550 лева на месец
Ако изляза 180 дни в болнични от 3 месец, колко ще са ми болничните и тази сума ли ще е база после за майчинството или 1900 лв колкото ми е брутната заплата по договор? - Ще влиза доходът, от който е изчислено обезщетението за общо заболяване, т.е. осреднените осигурителни доходи за предходните 18 месеца
Въпросите май станаха повечко, ще съм ви много благодарна, ако ми отговорите  bouquet

# 468
Благодаря за отговорите Simple Smile
Вчера бях в НОИ и си взех ПИК за да мога да си гледам он лайн осигуровките, за януари, февуари и март 2012 е 0 newsm78

И пак не разбрах, ако съм в болнични през цялата бременност, ще се отрази ли после на обещетението за майчинство? Четох много по темата, отговора не е категорично еднозначен newsm78

# 469
Благодаря за отговорите Simple Smile
Вчера бях в НОИ и си взех ПИК за да мога да си гледам он лайн осигуровките, за януари, февуари и март 2012 е 0 newsm78

И пак не разбрах, ако съм в болнични през цялата бременност, ще се отрази ли после на обещетението за майчинство? Четох много по темата, отговора не е категорично еднозначен newsm78

Нула е, защото нямаш осигурителен доход, но при изчисляване на обезщетение от НОИ ще се вземе МРЗ за тези три месеца. В твоя случай един болничен през бременността ще намали бъдещото обезщетение, защото имаш разлики в осигурителните доходи.

# 470
Ноември месец бебето навършва 1 година. Искам да се върна на работа за  2 месеца, през това време детето няма да е на ясла и няма да прехвърлям майчинството на друг. Въпроса ми е след тези 2 месеца мога ли пак да изляза в майчинство за оставащото време до навършване на 2 годишна възраст на детето?   

# 471
Това без да броим официалните празници и почивните дни или плътно
Броят се в календарни дни.

Ноември месец бебето навършва 1 година. Искам да се върна на работа за  2 месеца, през това време детето няма да е на ясла и няма да прехвърлям майчинството на друг. Въпроса ми е след тези 2 месеца мога ли пак да изляза в майчинство за оставащото време до навършване на 2 годишна възраст на детето?   да

Здравейте, искам да попитам нещо отново. Аз се върнах на работа и след два дена излязох в платен отпуск, в три дневен срок подадох декларация в нои но в нея пише че се връщам на работа и затова да ми прекратят майчинството.Сега обаче детето ми тръгна на ясла и моя позната ми каза че трябвало  пак да подам декларация в три дневен срок, че е тръгнало на ясла.А този срок отдавна мина. Трябва ли наистина пак да се подава и какво ще стане като съм закъсняла?

Не,ти вече си подала всичко необходимо.Сега нищо не правиш.Получаваш си 120 те лв и всичко е ОК

Момичета, а тези пари получавам ли ги до навършване на 2-те години на детето, ако изляза в неплатен отпуск?

И друго да питам. Имам ли право на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 2 год., ако детето е записано в детска ясла. Т.е. Водим се че ходим от миналата седмица на ясла, но аз още не искам да я пускам. Обезщетението за майчинство се прекъсва, но с неплатения отпуск какъв е варианта?
Ако е неплатен до 30 раб. дни в годината се полага и 50% от обезщетението. След това не.

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 03:50 от AnMary

# 472
Lady Brinne и Viva_123, благодаря ви много   bouquet
А има ли вариант, при който това да се води за стаж? Много необмислено от страна на държавата ми се струва, да имам право на 6 месеца неплатен отпуск, който се признава за стаж след навършване на детето на 2 години (кой чл. беше вече не помня, за гледане на дете от 2 до 8 години) като този отпуск не е обвързан с пускане на детето в "детско заведение", а до навършване на 2 г. да нямам право на неплатен отпуск, защото сме записани на ясла.
Или от НОИ пак си тълкуват "детско заведение" както им е удобно  Peace
Та нали точно тогава те най-много боледуват и е възможно дори да бъдат спрени от ясла  ooooh!

# 473
Lady Brinne и Viva_123, благодаря ви много   bouquet
А има ли вариант, при който това да се води за стаж? Много необмислено от страна на държавата ми се струва, да имам право на 6 месеца неплатен отпуск, който се признава за стаж след навършване на детето на 2 години (кой чл. беше вече не помня, за гледане на дете от 2 до 8 години) като този отпуск не е обвързан с пускане на детето в "детско заведение", а до навършване на 2 г. да нямам право на неплатен отпуск, защото сме записани на ясла.
Или от НОИ пак си тълкуват "детско заведение" както им е удобно  Peace
Та нали точно тогава те най-много боледуват и е възможно дори да бъдат спрени от ясла  ooooh!
Не е тълкуване на НОИ. Отпуските са уредени в Кодекс на труда а този за 30 дни неплатен в годината, зачитащ се за стаж в КСО.
Като пуснеш детето на ясла си използваш натрупания платен през годините на майчинство, което е поне  2 мес. После 30 раб. дни неплатен, което е почти месец и половина.

# 474
Здравейте! Имам нужда от съвет, не знам дали тук е правилното място да питам, но понеже не знам къде другаде да го направя, пиша тук. Надявам се да може да ми помогнете.
След като изтече майчинството за гледане на дете до 2 год. , пуснах платената отпуска, натрупана от двете бременности  (децата са ми с малка разлика и имах право на около  5 месеца платен отпуск). Този отпуск изтича след 5 дни. От работата ми казаха, че няма за какво да се връщам - щели да ми намалят заплатата, нямало компютър и т.н., с една дума не искат да се връщам. Но така и не предлагат да ме съкратят, защото ги е страх, че съм защитена от закона. Доколкото знам аз имам 2 варианта в този случай - да пусна неплатен отпуск за 6 месеца  или да напусна по взаимно съгласие. Само, че така като се регистрирам в бюрото по труда ще получавам минималното обещетение, което е , ако не се лъжа 170-180лв и то само  за 4 месеца.
Много моля за съвет какво мога да направя, за да мога да си издействам по-голямо обещетение от борсата или просто нещата са безнадеждни. Да не говоря, че се води двойно счетоводство и аз и през майчинството не съм получава това което ми се полага.

# 475
Здравейте! Имам нужда от съвет, не знам дали тук е правилното място да питам, но понеже не знам къде другаде да го направя, пиша тук. Надявам се да може да ми помогнете.
След като изтече майчинството за гледане на дете до 2 год. , пуснах платената отпуска, натрупана от двете бременности  (децата са ми с малка разлика и имах право на около  5 месеца платен отпуск). Този отпуск изтича след 5 дни. От работата ми казаха, че няма за какво да се връщам - щели да ми намалят заплатата, нямало компютър и т.н., с една дума не искат да се връщам. Но така и не предлагат да ме съкратят, защото ги е страх, че съм защитена от закона. Доколкото знам аз имам 2 варианта в този случай - да пусна неплатен отпуск за 6 месеца  или да напусна по взаимно съгласие. Само, че така като се регистрирам в бюрото по труда ще получавам минималното обещетение, което е , ако не се лъжа 170-180лв и то само  за 4 месеца.
Много моля за съвет какво мога да направя, за да мога да си издействам по-голямо обещетение от борсата или просто нещата са безнадеждни. Да не говоря, че се води двойно счетоводство и аз и през майчинството не съм получава това което ми се полага.

Минималното обезщетение за безработица е 7.20 лв/ден, което ще рече около 140-150 лева на месец, според броя на работните дни. Не е задължително да те съкратят на основание, което изисква разрешение от Инспекция по труда за майките с деца до 3 годишна възраст.
Ето малко повече информация и за теб, пък ако е нужно и за работодателя ти:

http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

# 476
 Lady Brinne, благодаря ти за бързия отговор Simple Smile Може ли ,ако не те затруднава, да ми  посочиш по кой член могат да ме съкратят, защото не знам дали от незнание, дали от незаитересуваност или поради някакви други причини, счетоводителката не иска да си мръдне пръста и да направи нещо в моя полза. Явно ще трябва да отида и да кажа съкрати ме по този и този член.  Ако може и да ми посочиш, къде мога да прочета, че няма да има проблем за фирмата, ако ме съкратят.
Това, което си ми пратила го четох, но си признавам, че закони, наредби и счетоводни документи, не са ми най-силната страна за разбиране.

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 10:01 от smile1

# 477
  • на последния етаж
Имам няколко въпроса за ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при раждане на дете на основание чл. 50, ал. 6 КСО до 15 календарни дни:
- в какъв срок се подава в НОИ (детето е на 4 месеца, а още не е подадено... - късно ли е?)
- освен декларацията и документа от болницата нещо друго подава ли се?
- счетоводителката нямала възможност да го подаде в момента (а освен това е адски неграмотна), представляващ фирмата ли може да го подаде освен нея?
Благодаря!

# 478
Lady Brinne, благодаря ти за бързия отговор Simple Smile Може ли ,ако не те затруднава, да ми  посочиш по кой член могат да ме съкратят, защото не знам дали от незнание, дали от незаитересуваност или поради някакви други причини, счетоводителката не иска да си мръдне пръста и да направи нещо в моя полза. Явно ще трябва да отида и да кажа съкрати ме по този и този член.  Ако може и да ми посочиш, къде мога да прочета, че няма да има проблем за фирмата, ако ме съкратят.
Това, което си ми пратила го четох, но си признавам, че закони, наредби и счетоводни документи, не са ми най-силната страна за разбиране.

Съгласно чл. 333, ал. 1, т. 1 КТ, в случаите по чл. 328, ал. 1, т. 2 - при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата, т. 3 - при намаляване на обема на работата, т. 5 - при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата и т. 11 - при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако работникът или служителят не отговаря на тях и чл. 330, ал. 2, т. 6 - при дисциплинарно уволнение, работодателят може да уволни работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай. Закрилата по чл. 333, ал. 1, т. 1 КТ се прилага независимо от това, дали майката на дете до 3-годишна възраст ползва отпуска за отглеждането му или работи.
Защитната процедура по чл. 333 КТ представлява едно предварително условие, което работодателят е задължен да спази, когато извършва уволнение на посочените в закрилната норма на чл. 333 работници и служители. Когато не е искано съгласие или такова не е дадено преди прекратяване на трудовото правоотношение, съдът отменя уволнението като незаконно само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество (чл. 344, ал. 3 КТ).

Извън тези разпоредби няма проблем работодателят да те освободи по негова инициатива. Имай предвид, че ползвайки се от закрилата от уволнение като майка с дете до 3 годишна възраст можеш да накараш работодателя, щом иска да те освободи от работа да ти плати обезщетение, т.е. да те освободи срещу уговорено обезщетение, което е минимум 4 БТВ. Изобщо недей да подписваш по взаимно съгласие  Stop

Прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение
Чл. 331. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) (1) Работодателят може да предложи по своя инициатива на работника или служителя прекратяване на трудовия договор срещу обезщетение. Ако работникът или служителят не се произнесе писмено по предложението в 7-дневен срок, се смята, че то не е прието.
(2) Ако работникът или служителят приеме предложението по ал. 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението.
(3) Ако обезщетението по ал. 2 не бъде платено в едномесечен срок от датата на прекратяване на трудовия договор, основанието за неговото прекратяване се смята за отпаднало.

Имам няколко въпроса за ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при раждане на дете на основание чл. 50, ал. 6 КСО до 15 календарни дни:
- в какъв срок се подава в НОИ (детето е на 4 месеца, а още не е подадено... - късно ли е?)
- освен декларацията и документа от болницата нещо друго подава ли се?
- счетоводителката нямала възможност да го подаде в момента (а освен това е адски неграмотна), представляващ фирмата ли може да го подаде освен нея?
Благодаря!

Може да се подаде и сега. Нужна е бележката от болничното заведение за датата на изписване на детето и декларацията по чл.50 + Приложение 7 за банкова сметка, ако лицето не е подавало такава до момента в НОИ.

Последна редакция: ср, 24 окт 2012, 20:09 от AnMary

# 479
  • на последния етаж
Благодаря Lady Brinne!   bouquet
След като счетоводителката не можа да занесе документите в НОИ, това трябва да направи представляващият фирмата единствено, нали? А този документ, който е упоменат в Заявлението: "Заверено от осигурителя копие от заповед за разрешаване на отпуска" не е необходим, така ли?

Общи условия

Активация на акаунт