Има ли радикален ислям в България?

• 24 902
  • 672
  •   1
Отговори
# 45
  • Под липата
Религията е продукт на човешката жажда за власт и начин за манипулация.  
Това е теорията на комунистите, която на днешно време прегърнаха неолибералите.
Ясно, няма какво повече да коментирам!  Wink ( само да те успокоя, не съм комунист, нито пък произхождам от такова семейство, до изводите стигнах сама, на дърти години, като започнах да използвам мозъка си не само да запаметява и да складира информация, но и да мисли.
 А и комунистите не са вярващи, поне не истински, а аз неколкократно споменах  обратното. )

Честно казано, не знам какво целиш с постовете си, особено с последния   newsm78 

# 46

Честно казано, не знам какво целиш с постовете си, особено с последния   newsm78 

По-важно е да си изясниш какво целят на днешно време онези, които отричат религията. Онези, които пускат карикатури на МОхамед и Римския Папа.

Според мен, те целят също пари, много пари! Искат да заграбят целия свят. А може и да целят да направят живота на бедните по света по добър... smile3503

# 47
  • Под липата
Последният ти пост само подкрепя моите  Wink, а именно, че наличието на религии е причина да съществуват много конфликти, често прикрити под различни наметала, но...все за пари. Оръжието е наивността, глупостта и бедността, а целта  - капитал и упражняване на влияние.
 ( между другото - омръзна ми да се повтарям, ако искаш  - прочети темата отначало )

# 48
Толерантни, толерантни, колко да сме толерантни. Имаше опити да се ограничат някои неща. Като например момичетата да спрат да ходят забулени на училище. Което не знам на кого точно попречи, или си беше трик за отклоняване на вниманието от нещо по- сериозно. Има радикален ислямизъм и то от години, нарича се ДПС. От там идват всичките глупости. Далеч съм от мисълта, разбира се, че е само на местна почва. От Турция си имат много интересни спонсори ДПС-арите. И там става дума не за пари, а за много пари. Религията е най- лесният път да се подпали фитила.

# 49
Имаше опити да се ограничат някои неща. Като например момичетата да спрат да ходят забулени на училище.

Не трябва да ходят забулени, защото не могат да бъдат обхванати от системата INDECT и от програмите за разпознаване на човешко лице интегрирани във Facebook

# 50
но съзнавайки, че живееш именно в светска държава и тези хора, с техните вярвания трябва да покажат гъвкавост и съобразяване / уважение към нашата култура и бит. Ако в училището се изисква носене на ученически униформи, това трябва да важи за всички, независимо дали вярват в Алах или Бог.

А бе аз съм сигурна, че там където има ученически униформи това важи за всички, но хич не съм сигурна, че и християнчетата спазват това правило.
За какво уважение на култура и бит говориш? Момиче мюсюлманка трябва да ходи с вафли и Убемче ли, че да се впише в културата на родното училище? А и в голям град не съм виждала забрадени момичета. В родопско село е нормално и даже изглежда интересно. Преди по-малко от месец се спрях да правя снимки на една млада и много красива забрадена дама в село близо до Юндола. Преди това тя ми разреши, разбира се. Не си я представям с прическа тип "телевизор" и голи паласки (както си е според нашата култура).

п.п. Изтрила си си постинга гледам, но явно софтуеърът позволява да се цитира изтрито мнение.  Crazy

# 51
Съгласна, ако училището има униформи. В случая ставаше дума за училище, в което няма униформи. И да ти кажа предпочитам да гледам момичета във фереджета, отколкото бъдещи пайнерки из училищните коридори. Но това естествено е мое мнение. Ако България беше светска държава, фереджетата, тюрбаните, или шотландските полички никак нямаше да притесняват хората. Като живееща в европейска и светска държава ( не България ), мога да ти кажа, че хората си ходят забулени, с шалвари, или както им е кеф и никой не се обръща след тях, никой не ги коментира, а приемат облеклото им като част от културата и правото им на личен избор. Това е дреха, не е автомат все пак. Все едно някой да се дразни, че ти в Турция си облякла народна носия. Ами така ти харесва, така се обличаш. То и по това една държава се разбира колко е толерантна към малцинствата. На мен чадора не ми крещи " камикадзе ". Опасните не са тези забулените, а тези, които много успешно,в марковите си костюми и с благите си приказки се внедряват из нискообразовани групички и водят лекции какво блаженство е да се взривиш насред метрото или МОЛ-а ( естествено идеята е облечена в други думи ). Няма значение дали си с фередже, чадор, с килт, или по гол задник- или имаш мозък в главата си и си хуманист , или не си. Мозъчният багаж и отношението към човешкия живот не се познава по облеклото на хората.
Raffaella, не си трий постовете, ако обичаш, че така излиза, че с Check Please получаваме факсове от спътник. Не е културно някак си.

# 52
  • Под липата
До колкото си спомням и във Франция забраниха жените да се забулват в учебните заведения, така че не е българска измислица.  
 Все пак , като отидеш на посещение в ислямска държава няма да вееш ''паласки'' и ''вафли'' , нали? Ще се поприкриеш, така че да не дразниш излишно, пък и да проявиш уважение. Същото е и това с фереджетата в училищата. Никой не е казал да нахлузят клинове и да се навафлят, нали ?

# 53
  • Под липата
И да ти кажа предпочитам да гледам момичета във фереджета, отколкото бъдещи пайнерки из училищните коридори. ...
Не искам да виждам нито фереджета, нито силикон и екстеншъни в училище. Не им е там мястото - с или без униформи.

Странно изказване.... За мен като свободен човек, фереджето е наказание, но то явно си е въпрос на свикване... Как да е... Всякакви религиозни крайности ме отблъскват, особено ако са явна форма на полово ограничение. Но това е друга тема и мое мнение, с което никого не ангажирам

# 54
Като живееща в европейска и светска държава ( не България ), мога да ти кажа, че хората си ходят забулени, с шалвари, или както им е кеф и никой не се обръща след тях, никой не ги коментира, а приемат облеклото им като част от културата и правото им на личен избор.

Тази работа в България може да стане (евентуално), когато поколението на сегашните деца в началния курс, станат пълнолетни. До тогава все такива теми ще четем. Започнати от "референдум подпрепящ радикалния ислям" и стигнали разбира се до фереджетата.  Crazy

Това е нищо де, тази сутрин една тема се префасонира от тема за фалшив потребител до тема за глигани и лъжички за стриди.  Жалко че я заключиха. Mr. Green

# 55

Това е нищо де, тази сутрин една тема се префасонира от тема за фалшив потребител до тема за глигани и лъжички за стриди.  Жалко че я заключиха. Mr. Green
Е, забрави, че мина и през Пънки-то. Wink
Изобщо не разбирам с какво едни шалвари, или фередже бодат очите на уважаемите съфорумки и съфорумци. Това някаква фешън полиция ли е, що ли? Аз виждам много по- абсурдно изглеждащи девойки и жени от православните, отколкото от мюсюлманките. Освен да надигна глас срещу преливащите над и под оскъдни поли телеса. Или може би срещу кабаретен грим върху малолетна в 9 сутринта. Thinking

# 56
Все пак , като отидеш на посещение в ислямска държава няма да вееш ''паласки'' и ''вафли'' , нали? Ще се поприкриеш, така че да не дразниш излишно, пък и да проявиш уважение. 

Аз вафли и паласки и тук не нося, но нямам спомен и фередже да съм слагала при посещения в ислямска държава. А това че французите и белгийците са забранили бурките не значи, нищо друго освен, че французите и белгийците са забранили бурките.

# 57
  • Под липата
"референдум подкрепящ радикалния ислям'' - понякога се чудя колко ли повърхностно може да се чете? Къде се подкрепя подобно нещо?
 Преди да спра да се обяснявам само ще кажа - ако бяхме несветска, нетолерантна и не знам още каква държава, щеше ли да има колоритът на Рибново, на родопските села с пищните дрехи на помакините ( които между другото не носят фереджета, поне не досега ), щяха ли да се строят храмове за изповядващи не официалната за страната религия.... Има и още примери, но вече ме домързя , пък и явно се чете избирателно и се разбира по пристрастие.
 Аз съм за шарения, но взаимно толерантен свят. И ..да, ако се наложи да уча в мюсюлманска държава ще нося фередже (защото ще е проява на уважение към една култура и традиция, а не по убеждение ) и още как!

# 58
Странно изказване.... За мен като свободен човек, фереджето е наказание
Нали не мислиш, че всички, които носят фереджета, имат опряни пистолети в главите? Наказание за какво? Такава им е културата. Народната ни носия и тя ли е наказание? Такова им е националното облекло на хората. Ние нали сме много модерни и светстки, та децата ни си показват г...вете по американски тертип.

# 59
Някога от 1980 до 1984 живях в Родопите. По-точно в Смолян и имах възможност да ходя по околните села и селата към Ардино и Кърджали.По-възрастните жени в тези села се обличаха пъстро ,но като връхна дреха слагаха една дълга манта както те я наричаха.Това е нещо като много тънак шлифер ,обикновено в тъмно червено,кафяво или синьо.Тази манта никога не е била дълга до глезените ,а малко под коленете.Някои от тях носеха кърпи на главите,но повечето не носеха,най-вече по-младите.Мъжете ходеха облечени много обикновено- с панталон и нещо връхно ,пуловер или риза,някакво сако.Често от тези платове,които наричаме "док".Носеха и плетени шапчици и то пак по-възрастните.Нямаха тези грозни бради ,които гледаме сега по телевизията.Мъжете от репортажите приличат на талибани.Нямаше много джамии.Хората бяха изключително дружелюбни ,приветливи и учтиви.Занимаваха се с отглеждането на картофи,животни/овце,крави,кози/,много ароматен тютюн.Или работеха в горското стопанство.
Сега -преди две години,пак бях по тези краища.Там има страшно много джамии.Хората гледат някак страхливо и не толкова дружелюбно.Все повече жени ходят като авганистанки,тоест с някакви безподобно дълги дрехи ,със скрити изцяло коси в някакви грозни и тъмни на цвят кърпи.Дългите им дрехи също са безлични.
Попитах една жена не гледат ли турски сериали като и казах,че там няма нито една жена облечена по този начин ,а тя ми отговори,че не гледали телевизия -било забранено.
Жените от Рибново са много красиви в шарените си одежди и колоритни с обичаите си.Дано и тях не заставят да ходят по авганистански.
С написаното искам да кажа,че българските мюсулмани не са хората от репортажа по телевизията.В онези ,моите години ,в Родопите "помаците"не говореха турски,защото са българи насила приели исляма .Самото нарицателно което използват другите за тях"помак" означава ПОМЪЧЕН ,ИЗМЪЧЕН ЧОВЕК.Помъчен е много стара българска дума със значение на прилагателно.В разказите ,легендите и в родовата памет на тези хора има много доказателства за тяхната мъчителна съдба.
Едно момиченце от село близо до Девин през далечната 1982 година носеше на врата си "муска",която неговата "анна" му беше дала.Много дълго го молихме да видим какво има в кожената торбичка.Оказа се ,че това е рисувана на кожа икона на Богородица - сгъната много пъти и направена като "муска"- тоест тотем за защита от злото. Икони върху кожа са се рисували в България много преди да паднем под турско робство.Дори старата баба в семейството беше много учудена от това което носеше правнучката й на врата си.Не бяха го отваряли,защото така се е предавало от баба на внучка ,но и защото ходжата не давал.И добре,че не бяха го отваряли.Така се беше запазило и беше станало доказателство.
Може би помогнах на всички писали да си дадат отговори дали нещо става в Родопите и в България.
Не налагам мнението си на никого,но трябва да се мисли.

Общи условия

Активация на акаунт