ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/

• 13 407
  • 386
  •   1
Отговори
# 120
Въпросът, обаче е принципен и ще се занимая, особено след като хора, които имат отношение по въпроса и работят в съответната сфера, вместо да се замислят ме убеждават, че царят е облечен, когато се вижда, че всъщност е гол. Ще пусна жалбата си в понеделник, ако има желаещи  да пуснем групова жалба, нека ми пишат на лични.

Аз не работя в съответната сфера. Имам отношение по въпроса като родител и се опитвам да поправя всичко, което е поправимо като родител. Коства много време, усилия и нерви. Вие сега започвате, но се учудващо нетолерантни към чуждо мнение. Защо смяташ, че не е мислено. Мислили сме го много, обсъждано е между родители през последните години, борили сме се с нокти и зъби за елементарни нещо, но аз не мога да скачам срещу нормативната уредба и да се боря вместо теб за нещо, което считам, че съдия няма да допусне. Явно трябва да минеш през това, което съм минала и аз, за да се убедиш лично в някои неща. Адмирирам всяко действие насочено към защитаване на правата на децата, но съм скептична към резултатите ако не убедиш повече родители да се присъединят към теб.

Защо не пуснеш питането и мнението си за критериите в съответната тема за Страстите. Може би ще се убедиш лично, че по отношение на критериите има тотален разнобой и в мненията на родителите. Едни считат едно нещо за справедливо, други - друго. Т.е. вероятно ще разбереш, че няма само една истина. Другият вариант е да намериш съмишленици. И в двата случая не мисля че губиш нещо ако се опиташ да обсъдиш в по-популяраната тема.

# 121
  • София
Това за държавните служители нещо не го схванах или по-скоро се надявам да съм го схванала погрешно.
Doro, мен ме устройва напълно твоето предложение, особено ако ще се дава цяла точка за "постоянен адрес", а пък ако го направят по 1 т. на родител - цена няма да имат. Но се старая да подхождам обективно и да не деля хората, стига те да не започнат първи. Нито аз имам заслуга, че съм родена в София, нито те имат вина, че не са.
"ограничението по бройка обаче няма общо с избора по определени критерии" - нали критериите съществуват точно, защото бройките са ограничени.
Нещо не се сещам как някой ще осъди държавата за такова нещо, особено при положение че съществуват частни ДГ, бавачки, програма "Отново на работа", т.е. не е нарушено ничие право да отглежда деца.
Единственото, с което съм съгласна при mespilus е, че няма последащ и внезапен контрол по градините и това дава възможности на персонала за злоупотреби. Не че при напълно честен прием ще има места за всички, но това положение обезсърчава дори и най-честния и почтен човек.

# 122
Единственото, с което съм съгласна при mespilus е, че няма последащ и внезапен контрол по градините и това дава възможности на персонала за злоупотреби. Не че при напълно честен прием ще има места за всички, но това положение обезсърчава дори и най-честния и почтен човек.

Непрекъснато искаме проверки, но не ни информират за резултатите. С изключение на един фрапиращ случай от миналата година, за който зам. кмета обясни в медия, че за 48 часа са направили проверка и после щат, не щат ни пратиха резултатите, но три месеца след като ги бяхме поискали. Безобразна история, нооо .... няма нарушения според СО.   

Родители също искат информация по Закона за достъп до обществена информация. После какво смятат да я правят е друг въпрос, но поне след като спечелихме три дела срещу СО , от Столична община са коректни и не отказват информация на родители. Колкото повече хора натискат, толкова по-малко девиации от Правилата за прием ще има.

# 123
  • До хладилника, който обичам
Doro, мен ме устройва напълно твоето предложение, особено ако ще се дава цяла точка за "постоянен адрес", а пък ако го направят по 1 т. на родител - цена няма да имат.
Самотните родители остават ощетени с точка, ако другият родител не желае да участва в подаването на документите.

# 124
"ограничението по бройка обаче няма общо с избора по определени критерии" - нали критериите съществуват точно, защото бройките са ограничени.
това беше по повод зелената карта - ти каза, че било като при детските градини, защото местата са ограничени.
да, ограничени са, но нали в зелената карта практически няма критерии, които да ти дадат предимство.
така че наличието на ограничени места не прави зелената карта удачен пример, защото там критерии за точкуване няма.
в този смисъл казвам, че са различни неща. Peace

# 125
Не знам как да го напиша, за да стане ясно. Жалбата е за КЗД. Работната група го е гледала преди четири години и пак ще го разгледа, но силно се съмнявам, че ще препрати където и да е. Казусът е ясен. Докато КЗД или съда не определят, че това, което предлагаш не е дискриминационно, никой луд няма да пусне нещо към СОС.
Писах многократно кои са органите, от които зависи промяната в статуквото, но явно никой не желае да ме чете.

Чета те и колкото повече те чета, толкова повече си задавам въпроси.

Ти като представител на бъдещи и настоящи майки виждаш ли в гласуването, че настоящите критерии защитават интересите на една 14% от майките? Това не те ли притеснява по някакъв начин?

Тези 80% като частен случай ли ти се виждат, та ми казваш как МОЯ (!?!) казус трябвало да си го реша сама, като първо докажа подозрения, че може да се окаже дискриминационен.  Интересно. Значи виновен, до доказване на противното. Дискриминация е, докато не докажа, че не е.

Няма да те ангажирам повече да ми отговаряш, защото циклим на едно място и ти губя времето.
Само за пореден път ще те помоля за линкове към писмени решения на съда, КЗД и правна дирекция на СОС, които са свързани с казуса и посочват подобни критерии като недопустими от гл.т. дискриминация. За да знам съществува ли такава отправна точка или тя е в сферата на разговори и предположения.

# 126
Лично аз реших да подам жалба до омбудсмана на България и до Европейския омбудсман като за начало. Пуснала съм жалба и до Фандъкова. Ще се замисля и за съд, но няма да имам време. Едва ли ще минат и шест месеца преди да заминем. Въпросът, обаче е принципен и ще се занимая, особено след като хора, които имат отношение по въпроса и работят в съответната сфера, вместо да се замислят ме убеждават, че царят е облечен, когато се вижда, че всъщност е гол. Ще пусна жалбата си в понеделник, ако има желаещи  да пуснем групова жалба, нека ми пишат на лични.
Това е от мен, пишете на лични, ако искате да се присъедините към жалбата ми.
Аз ще се присъединя към жалбата, но не мисля, че омбудсмана е правилния адресат. Иначе от личен опит мога да кажа, че съм очарована от администрацията му, проверяват нещата много бързо и отговарят в едноседмичен срок. Но за да пишем до него, от коя институция не сме доволни? СО участва в изготвянето на системата чрез РГ. Според мен трябва да пуснем заявление до РГ за промяна в критериите, което като не бъде отразено, тогава към омбудсмана.

# 127
Според мен предимство първо трябва да се ползва от живеещите в квартала семейства и чак след това предимство по месторабота на единия родител примерно.Колкото до анкетата в темата аз бих гласувала така, поне единия от родителите да ми има софийско гражданство.Наистина нямам представа как точно се взема въпросното гражданство, но представете си следния случай-мъжът е от софия, жената е от пловдив, нямат сключен брак, в такъв случай жената софийски гражданин ли е?Да попитам регистрацията на дадено лице на определен адрес, прави ли го гражданин на съответния град?

# 128
  • София
това беше по повод зелената карта - ти каза, че било като при детските градини, защото местата са ограничени.
да, ограничени са, но нали в зелената карта практически няма критерии, които да ти дадат предимство.
така че наличието на ограничени места не прави зелената карта удачен пример, защото там критерии за точкуване няма.
в този смисъл казвам, че са различни неща. Peace

А, да, сега те разбрах, след като си изпих кафето и се събудих  Laughing
Абсолютно права си, дадох зелената карта за пример, защото mespilus я спомена. Но такива като нея там са по-ниски от тревата, бачкат и си трайкат. Както и да е...

Бъзиках се за точките за постоянен адрес, това не го виждам да стане изобщо. И недей така с Ели, тя го прави на добра воля и хаби достатъчно време и нерви.
Бъркаш - за допълнителната точка са 80% от ГЛАСУВАЛИТЕ В АНКЕТАТА, които едва ли са представителна извадка. Аз дори се учудвам как досега една тълпа софийски майки от провинцията още не ни е навряла в кучи г...

Последна редакция: чт, 11 окт 2012, 10:21 от Cuckoo

# 129
Не съм искала да нападам Ели и публично се извинявам, но не е ЛИЧНО! Вярвам, че й коства много време, нерви и усилия. Както казах и в началото, не съм наясно с какво се занимава, това работа ли е, доброволно ли е, длъжна ли е или е на добра воля.
Не съм съгласна с нейното виждане върху критериите. Тя е защитила и защитава това, в което вярва. Аз мисля друго. Трябва ли да си променя гледната точка за критериите само от уважение към нейната отдаденост и ангажимент към каузата за детските градини по принцип?

# 130
Извинете, но наистина съм нетолерантна, да! Не съм толерантна, когато ми се казва, че децата не са средство да се събират задълженията на родителите, но се оказва, че са средство редовните и изрядни данъкоплатци да се лишават от работа и препитание, защото са имали неблагоразумието да родят дете в България. Не е ли очевиден парадоксът!? Значи аз нямам задължения към държавата, работя и кандидатствам за детска ясла за да мога да се върна на работа. Моето дете не влиза, оставам без работа и без шанс за детска градина и нова работа. В същото време дамата от първия етаж в нашия блок (това не е единичен случай, просто давам него за пример, защото ми е най-пресен) е длъжник от години на държавата, дължи хиляди за осигуровки, но бута на директорката 2000 лв. тя си ги прибира в джоба, а детето на длъжницата отива на ясла и държавата му плаща издръжка. Тя продължава да трупа дългове към държавата, но детето й се ползва от държавни преференции!!! А аз отивам на борсата за безработни и впоследствие най-вероятно да стана и аз длъжник. Значи какво ти казва системата в прав текст - не си плащай осигуровките, не си плащай данъците, бутай подкупи, където е необходимо и ще си живееш живота. В същото време навсякъде ни призовават да си плащаме данъците. Е, що за държава е това? МОЛЯ КАЖЕТЕ МИ КАК ТОЧНО ДА СЪМ ТОЛЕРАНТНА? И какво означава това, че всеки имал бил мнение кое е справедливо и кое не? Много ясно, че някой който има задължения ще каже, че не е справедливо и децата не са средство. Някой, който е дошъл в София от еди къде си ще каже, че го дискриминират. Айше от махалата и тя ще каже, че я дискриминират щото Асан е неизвестен баща /не е известно къде се е запилял след снощната запивка/ и й се полагат 20+ точки за детска градина. 

# 131
Doro, мисля, че нито едно сдружение, което наистина работи в подкрепа на гражданите не би подкрепило нещо, което е дискриминационно! Още повече, че според столична община няма проблем с местата в ДГ - http://btvnews.bg/video/news/nad-8-hilyadi-detsa-uspeshno-zapisa … tska-gradina.html.

И се строят ДГ за 100 деца при положение, че в дадената община има само 50 - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/09/26/1913694_borisov_napadn … a_detska_gradina/ . Там където има голям недостиг не се строи - това как ти се вижда? Или пък символичния наем на общински ДГ отдадени на частни такива? Едва това лято вдигнаха наема на ЕСПА на 5000лв иначе беше 200-300лв.

Аз на твое място бих писала на омбудсмана (аз лично не съм доволна от администрацията на омбудсмана)  и на столична община дирекция образование (tchobanov@sofia.bg, mmin4evabg@abv.bg, jfandakova@sofia.bg ).
Европейския омбудсман не се занимава с такива неща.
Ето цитат от едно тяхно писмо до мен:
"Бих желала да Ви информирам, че Европейският омбудсман извършва проверки по жалби относно лошо администриране от страна на институциите и органите на Европейския съюз. Извън неговите правомощия е да разглежда жалби срещу българската администрация и по-конкретно срещу Столична община.
Във връзка с Вашия въпрос Вие бихте могли да се обърнете към националния омбудсман г-н Константин Пенчев
www.ombudsman.europa.eu
или към Обществения посредник на Столична Община:
http://www.sofiaombudsman.bg/index.php
Имайте предвид, че Европейският омбудсман няма право да се намесва в работата на националните омбудсмани или да контролира тяхната дейност."

# 132
Не съм искала да нападам Ели и публично се извинявам, но не е ЛИЧНО! Вярвам, че й коства много време, нерви и усилия. Както казах и в началото, не съм наясно с какво се занимава, това работа ли е, доброволно ли е, длъжна ли е или е на добра воля.
Не съм съгласна с нейното виждане върху критериите. Тя е защитила и защитава това, в което вярва. Аз мисля друго. Трябва ли да си променя гледната точка за критериите само от уважение към нейната отдаденост и ангажимент към каузата за детските градини по принцип?

Какво е МОЕТО виждане върху критериите и каква точно позиция защитавам според теб. Това ли разбра от всичко. Че имам моя си позиция и нея защитавам. В огромна грешка си. На мен ми е точно все едно какви са критериите. Стига да са законосъобразни и да се прилагат без изключения. Мен ме интересува колко деца след класиране остават извън градините. За критериите отдавна сме обявили, че ще се намесим само в случай, че има консолидирано мнение на родителите по въпроса. Такова до момента няма. Единственият критерий, който имаше над 50% неодобрение когато от Столична община пускаха анкета, за да видят мнението на родителите, беше критерия за баба и дядо в детската градина. За друг критерий, събрал такова неодобрение нямам спомен. За този критерий се разправяме вече 4 години и не желаят да го махнат.

Нищо лично, но родителите са обща група потребители и няма как аз да хукна да защитавам днес мнението на един, а утре мнението на неговия опонент. И в същото време да бъда оплювана, защото на някой нещо, някъде не му харесва. Ми и на мен много неща не ми харесват и се боря. Не обвинявам останалите. Но и не съм слугинаж на никого. Нито съм бюро справки, което поддържа база данни за всичко, което на някой някога може да му потрябва. Има интернет, има Закон за достъп до обществена информация, има телефони, има приемни дни на институции и т.н. Опитах да помогна с информация и да спестя време и нерви. Съжалявам, че го направих.

# 133
  • София
mespilus , някой, който е дошъл от еди къде си, също и Айше и съседката ти имат права колкото теб. Твой дълг обаче е да подадеш жалба за даване на подкуп с цел място в детската градина.

Ели Х, доколкото си спомням, от общината ни уверяваха, че внучетата няма да са толкова много и да не се занимаваме с него.

# 134
 Грета, как Айше (примерно, може и Марийка да е) има толкова права, колкото и аз, при положение, че аз плащам данъци, а тя не и е длъжник на държавата. Обясни ми моля ти се логиката. Обясни ми, ако правата ни са равни, защо аз плащам, а тя не, но и двете имаме равни права. Значи и аз да спирам да плащам задълженията си и всичко ще е ок!
 Оказва се, че на балъците като мен, нищо друго не им остава, освен да станат тарикати с манталитет на паразити, ако искат да не трошат нерви и ядове.
  Оставам с впечатлението, че не става ясно какво се опитвам да кажа и различни дами ме нападат с едно и също обвинение за нетолерантност. Това не е така. В случая с примера по-горе -не ме интересува Айше каква е и откъде е, интересува ме единствено дали изпълнява задълженията си на гражданка. Тя примерно не ги изпълнява, а аз ги изпълнявам, но и двете имаме равни права и някои дами от тук пишещите ме пращат да участвам в програми за интеграция в обществото - отново на работа и т.н. Моля ви се, пращайте Айше, не мен. Аз съм се интегрирала с достатъчно лични усилия, завършила съм образованието си, работех и плащах задълженията си към държавата.  Интегрирайте си Айше, която не е положила тези усилия, не е плащала сметки и данъци, живяла на мой и на всички останали данъкоплатци гръб, но е с равни на моите права!? Парадокс!? Не е ли редно правата да произтичат от задълженията в крайна сметка? А ако просто си имам някакви права в обществото, ей така по подразбиране, само защото съм се родила, дишам и раждам деца /това го правят и кучетата/, тогава ЗАЩО по дяволите да плащам данъци и сметки?

Последна редакция: чт, 11 окт 2012, 12:01 от mespilus

Общи условия

Активация на акаунт