ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/

• 13 348
  • 386
  •   1
Отговори
# 60
  • До хладилника, който обичам
Не съм уверена, че бяха приходящи - пишещите в темата се изказаха директно тип "баба ми и майка ми са живели тук и изградили града такъв, затова моето дете трябва да има привилегии" Simple Smile Не цитирам, разбира се, но темата е още млада и лесно се вижда.

# 61
Не съм уверена, че бяха приходящи - пишещите в темата се изказаха директно тип "баба ми и майка ми са живели тук и изградили града такъв, затова моето дете трябва да има привилегии" Simple Smile Не цитирам, разбира се, но темата е още млада и лесно се вижда.

това беше отговор на коментара: детските градини са за децата, какво значение е откъде е баба ти.

и аз не цитирам.

Ха, виж ти, виж тии... как се точкуват критериите в Пловдив, Бу! Интересно, предвид твоята либерална позиция...

http://www.cdg-daga.com/index.php?info=1
Вторият документ.
Само на пръв поглед изстрелва местното дете с 12 точки напред. Следват месторабота на родителите с по 1 допълнителна точка за всеки родител /а не една десета от точка общо!/, още по 1 допълнителна точка за платени местни данъци и такси в Пловдив за всеки родител...

Вий сте построили комунизма!

Погрешно съм формулирала темата, уважаеми съграждани.
Трябвало е да бъде: За или Против приемането на Пловдивските критерии за София.

Включващите се хора по темата, които не са в/от София вероятно не познават въобще точкообразуването на софийската електронна система за прием. Това като отговор на въпроса не може ли хора от други градове да се изкажат.

Последна редакция: вт, 09 окт 2012, 17:30 от Doro

# 62
Аз последно не разбрах за какво е темата. Предложение за точки за уседналост и постоянен адрес Е ВНАСЯНО и ОБСЪЖДАНО при изготвянето на критериите за прием. Съгласувано в някакъв вариант с компетентни органи. И по обективни причини не беше прието. Ако някой иска да се приложи такова решение, първо трябва да осигури преработка на не малка част от нормативната уредба в страната.

Проблем не е постоянния адрес, а съвсем друго нещо. И на никой баба му не е построила столицата. Мнооого години имаше два града в България, които получаваха повече финансиране отколкото изкарваха за държавния бюджет и това логично беше София като столица и съвсем нелогично - Правец.

Камбанарията е ясна - който, каквото го устройва, това смята че трябва да съществува като критерий. За абсолютно всеки критерий, с изключение на тежките социални, са водени аналогични спорове. Даже наскоро попаднах на искане за допълнителни привилегии, защото пра-бабата на детето е била на фронта. Някога. А като се замисля това искане много ми прилича на това, което се обсъжда в темата.

Разбирам, че някои от вас са огорчени от това, че децата не могат да се класират за детска градина, но е безсмислено всяка година да се водят идиотски спорове, а институциите, които са причина за ситуацията и които не са си свършили работата, да са спокойни за това, че никой не им търси отговорност.

Аз съжалявам, че влязох в темата. Това, в което тя се изроди, не ми харесва и ще се въздържам от по-нататъшно писане в нея.

# 63
Doro,
извинявай, но нали си даваш сметка, че можеш да си роден и живял в София и пак да не плащаш местни данъци - напр. нямаш кола и апартаментът се води на името на бабата и дядото. Сега бабата и дядото - какво да си прехвърлят апартамента на младите, за да може детето да ходи на ДГ ли? В София има достатъчно хора, които живеят в апартаменти на родителите си, не е задължително да е с тях, просто някои хора имат повече от 1 апартамент и са го дали за ползване на децата си, тогава те какво да правят?
Въобще, аз лично не познавам хора, които нямат адресна регистрация в София и децата им да са приети в детска градина.
Но за сметка на това познавам много хора, които не са родени и живели в София, но тук са си намерили работа и съответно са решили да си закупят жилище. Те тогава в коя категория попадат?

# 64
Аз последно не разбрах за какво е темата. Предложение за точки за уседналост и постоянен адрес Е ВНАСЯНО и ОБСЪЖДАНО при изготвянето на критериите за прием. Съгласувано в някакъв вариант с компетентни органи. И по обективни причини не беше прието. Ако някой иска да се приложи такова решение, първо трябва да осигури преработка на не малка част от нормативната уредба в страната.

Ели, извинявам се, не съм проследила какво е било твоето участие, така че не знам, била ли си член на работната група, не ли. Просвети ме ако желаеш.
Но въпросната работна нещо не си е свършла добре работата.
В Пловдив е направено много по-разумно. Погледнете техните критерии и точкуване и ще ви стане ясно за какво иде реч в темата. Едва ли нарушават нормативната уредба в страната.

Темата е затова, че трябва да се даде предимство на софийските жители, които живеят, работят и плащат местните данъци и такси в района, за чиято детска градина не могат да се класират. Не го наричайте Постоянен адрес. Не го наричайте Жителство, Не го наричайте уседналост. Не го наричайте Кореняци и потекло. Наречете го както искате, само не се правете, че не разбирате за какво иде реч. Иде реч да се даде предимство на законно доказаното местоживеене.

Така че моля да ми кажеш как да обезпокоя институцията, която не си е свършила работата, и ще го направя.

Не съм огорчена за своето дете, защото това не е моя личен проблем. Това значи ли да си затворя очите за тази недомислица и несправедливост, само защото не е мой личен проблем?

# 65
Доро, най-възпитано те каня да заемеш мястото на Ели Х в РГ. Вярвам, че тя ще ти го преотстъпи. А твоето затъмнение, относно нейното участие, говори, че имаш някакво виждане за ситуацията, колкото аз за китайската граматика.

Темата е затова, че трябва да се даде предимство на софийските жители, които живеят, работят и плащат местните данъци и такси в района, за чиято детска градина не могат да се класират. Не го наричайте Постоянен адрес. Не го наричайте Жителство, Не го наричайте уседналост. Не го наричайте Кореняци и потекло. Наречете го както искате, само не се правете, че не разбирате за какво иде реч. Иде реч да се даде предимство на законно доказаното местоживеене.

Аз казах ли ти за китайската граматика?

# 66
  • До хладилника, който обичам
Извинявай, но не те разбирам.

Какво е
това "доказано местоживеене", когато по настоящите критерии за прием в софийска детска градина се взима предвид това местоживеене така или иначе?! Аз с пловдивски адрес (не постоянен, а настоящ) не мога да кандидатствам в софийска градина  Rolling Eyes

От наредбите и исканите документи за кандидатстване първият е:
Лична карта /за постоянен адрес/ или Удостоверение от съответната общинска администрация /за настоящ адрес/;

И това, че в Пловдив от тази година ще дават "Повече точки - 7 на брой, ще получават деца, чийто постоянен адрес е в община Пловдив. Пет точки се дават за настоящ адрес." - е пълна тъпотия. Веднъж, защото най-лесното нещо на света е човек да си смени постоянният адрес (т.е. да си извади нова лична карта) и второ, защото както се изтъкна многократно, вместо да измислят все по-идиотски критерии, трябва да се разкрият нови детски градини, чисто и просто.
И тук има недостиг на места в градините, да. И това, че в общината ни си лапат палеца, гледат в тавана и измислят нови критерии, не им прави чест. Има например куп работещи в околните населени места, които нямат особен избор, освен детето им да посещава градина в Пловдив - в много от околните села градини просто няма, а каквито има, са претъпкани.

# 67
Doro,
извинявай, но нали си даваш сметка, че можеш да си роден и живял в София и пак да не плащаш местни данъци - напр. нямаш кола и апартаментът се води на името на бабата и дядото. Сега бабата и дядото - какво да си прехвърлят апартамента на младите, за да може детето да ходи на ДГ ли? В София има достатъчно хора, които живеят в апартаменти на родителите си, не е задължително да е с тях, просто някои хора имат повече от 1 апартамент и са го дали за ползване на децата си, тогава те какво да правят?
Би трябвало по лична карта да се водят в квартала на родителите си, ако живеят там, т.е. какъв им е проблема? Местните данъци и такси могат да бъдат отделна и допълнителна точка (ама защо наистина не прочетете пловдивските критерии, че ставам досадна да ги повтарям)

Doro,
Но за сметка на това познавам много хора, които не са родени и живели в София, но тук са си намерили работа и съответно са решили да си закупят жилище. Те тогава в коя категория попадат?
И аз познавам много такива хора, те си вадят постоянни адреси. Ако има въобще катерогии за уседналост, не пречи да се направи степенуване, не пречи да се дават повече точки за едно, по-малко за друго. За квартала, за района. А сега с тези ОБЩО 5 точки какво точно правим?!? Тва е просто несериозно, даже е подигравка. При такъв брой деца най-малкото, което можеше да им светне в "умните" глави, които са ги мислили, е че трябва да има по-голяма диференциация, а не 50 деца с еднакъв брой точки да чакат за 1 място и да ми ги реди системата по азбучен ред (?!?!???)  Това с азбучния ред на имената е просто  Sick
Ако някой е искал да го направи по-читаво, е щял. Най-лесно е да се каже, че имало обективни причини и да си избършем ръцете.  

# 68
Спомена ли се вече за градината под прозореца/пред блока, в която съкровището не е прието, но за сметка на това пред нея една кола с видинска/пернишка/пловдивска (градовете са примерни) регистрация всеки ден спира, за да остави очевидно не-кореняк софиянче?  ooooh!

# 69
И това, че в Пловдив от тази година ще дават "Повече точки - 7 на брой, ще получават деца, чийто постоянен адрес е в община Пловдив. Пет точки се дават за настоящ адрес." - е пълна тъпотия.

Ако се има предвид мнението на КЗД от преди 4 години, то това нещо, при подадена жалба в КЗД, ще бъде отменено. Дори и КЗД да се отметне от своето становище от преди 4 години, то в съда няма да мине. Въпрос на жалба и адвокат е.

По въпроса за китайската граматика - хубаво човек да се върне четири години назад, да се информира и да не открива топлата вода. От 4 години съм член на Работната група и когато критериите и точките се обсъждаха тази група БЕШЕ ОТВОРЕНА за всички желаещи родители, които искаха да участват. Тогава СНБМ (на която организация съм представител в Работната група) внесе предложение за точкуване на годините уседналост като част от точките за прием, както и различно третиране на постоянен и настоящ адрес. ТОВА НЕ СЕ ПРИЕ ОТ ПРАВНА КОМИСИЯ КЪМ СОС и съответно не беше внесено за гласуване. Не беше прието, защото Столична община си направи труда да консултира казуса с компетентен орган. Пловдив очевидно не са го направили.

Моля да пишете след като се информирате за историята на заболяването. Нищо лично. Надявам се и от пишещите в темата към мен - също. Предлагам, който има желание да се бори за своите права, да се обърне към адвокат и да се бори, а не да очаква някой друг да свърши това вместо него.

# 70
Доро, най-възпитано те каня да заемеш мястото на Ели Х в РГ. Вярвам, че тя ще ти го преотстъпи. А твоето затъмнение, относно нейното участие, говори, че имаш някакво виждане за ситуацията, колкото аз за китайската граматика.

Нямам претенции, нито амбиции, да заемам ничие място, още по-малко, като не знам какво е то.
Не приемайте моята критика като персонална нападка към Ели и не се превръщайте в нейни адвокати, форумното подкрепяне ми е добре известно как цъфти, не е нужно да ми го доказвате, това си е запазена марка за бг мама.
Някой някъде преди 4 години не си е свършил добре работата и дайте да си затворим очите, защото "моето дете е в градина и това не е моята война".
Не казвам, че много разбирам и имам отговор и решение за всичко и не е редно темата се превръща в такъв разпит и разпъване на кръст.
След като предпочитате да вярвате че ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО ПО ОБЕКТИВНИ ПРИЧИНИ И ПО НОРМАТИВНА УРЕДБА и така трябва да бъде, докато се открият места за всички дечица, ок, аз изложих своите мотиви и желание да се предложат и въведат промени. Всеки мислещ родител, който тепърва се сблъсква с недомислените критерии, ще бъде в ролята на "откриващ топлата вода"
Ели постоянно повтаря, как проблемът е в съвсем друго нещо, но така и не го назова, или поне аз не разбрах, кое има предвид. Тук вече проблемът си е мой, че не съм имала време и желание да проследя форумната история. Този въпрос бил разисквам и е влязъл в историята. И като такъв е вече затворен за нови мнения и нови дискусии, защото преди 4 години е било взето решение, с което бъдещите поколения да се съобразяват. ooooh!
Който се бил включил преди 4 години - включил се. Останалите - с адвокат за лични права? ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh! ooooh!

# 71
Ех, ако постоянният адрес на личната карта и превъзпитаваше....

# 72
Doro, част от критериите вече бяха атакувани и пред КЗД, и пред съда. Решенията на съда са публични и можеш свободно да се запознаеш с тях, както и с мотивите. Всеки може да отиде в работната група и да предложи промени, обаче никой не ще. А и вече ти се обясни, че тези предлагани промени трябва да се приемат от СОС. Критерият, който ти предлагаш, дори не е стигнал до гласуване, защото от КЗД са излезнали със становище, че е дискриминационен. В тази връзка - да, това е положението. Имаш желание за промени - обясниха ти какъв е редът, пробвай се.

Просто тази тема се бистри 4 години и на всяка кампания някой предлага критерии, които лично го устройват. Но никой не си прави труда да направи нещо по същество. Тук изключвам Ели и Саня. Имаше и протест - предположи колко от засегнатите хиляди семейства отидоха.

# 73
  • София
Както обикновено - прехвърляне от болната глава на здравата. Това е тенденцията по цял свят, не само на българите им се седи на бюро.
Нека софиянци с ръка на сърцето си кажем - ако София не беше столица и най-голям град, щяхме ли да живеем още тук, особено ако нямаме особени шансове за изкарване на хляба?
Недостигът на места е ясен, но има и друго -  пропастта между таксите за частни и общинските ДГ, което пък ме навежда на мисълта - защо при класиране равни шансове да имат хора, осигурени на МРЗ с онези, които са на максимума?
И другаде съм го писала - нека общинските станат 200 лв. или поне 150, но:

1. икономисаните пари целево да се използват за нови ДГ, пък били те и в апартаменти.
2. да се вдигне заплащането, съответно и качеството на възпитателките, да се подобрят условията
3. не на последно място - малко отсяване на кандидатите

Сега някой ще ми опонира, че има повече права за ДГ, защото плаща 2 пъти по-висок данък сгради, аз ще му отговоря да си купи панелка за половината пари и хем ще икономиса от данък, хем ще има пари в брой, с които да си гледа детето...  Laughing

Последна редакция: ср, 10 окт 2012, 11:52 от Cuckoo

# 74
  • гр.София
Доро,
 ДАват се точки за местоживеене в София. София не включва само бул. Дондуков, а доооста други улици и квартали /изредени са в сайта на ИСОДЗ/.
 ДЕцата с равни точки НЕ се класират по АЗбучен ред !, а чрез жребий.  Азбучният ред май е от твоя полза-да си намериш лесно детето в списъка преди класиране.

Правилата за прием се мислят от 2008 насам.Безброй анкети,спорове,протести,работни групи,осъждания на СО.
 И безброй родителски желания.
 Ама ха!Я,като в Пловдив да седне някой чиновник да ги натрака на клавиатурата и никакво допитване и обсъждане!

Всъщност,Бу,имало ли е работна група в Пловдив и как е "измислен" правилникът? Интересно ми е. Peace

Общи условия

Активация на акаунт