ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/

• 13 357
  • 386
  •   1
Отговори
# 75
Ей, това с видинската кола съм аз, познали сте ме:) Но какво да правя, като само в 1 ясла в София намерих да дават 0,1 точка за породени деца и това беше решаващо Blush

# 76
wild poppy Разбирам. Имах желание да си направя този труд и да се включа в нещо "по същество" за правата на съгражданите си, защото вярвам, че така е правилно, а не защото е моя лична битка и проблем на моето дете. Да се формулират нещата така, че СОС да ги приеме. Кой и как е приел критерия за родители в детски градини по 3 точки. Как мина това през СОС?? Питах още в началото на темата, защо никой не отговори? ВСЕКИ критерии по своето същество дискриминира, като дава предимство на едни, пред други.

Все едно, явно няма значение, след като вече е правено и има решения на съда, с които ще се запозная.

В крайна сметка дори да остане само "бистрене" всеки има право да си бистри каквото го вълнува.

Независимо дали това е правено или не от друг, преди 4 години!

# 77
  • София
Ей, това с видинската кола съм аз, познали сте ме:) Но какво да правя, като само в 1 ясла в София намерих да дават 0,1 точка за породени деца и това беше решаващо Blush
Защо ми се струва, че в повече от едно ОДЗ има доп. критерий - деца с разлика по-малка от 24 месеца?
А доколко е правилен - също може да се поспори, но дай Боже да има повече деца, другото са подробности

# 78
пропастта между таксите за частни и общинските ДГ, което пък ме навежда на мисълта - защо при класиране равни шансове да имат хора, осигурени на МРЗ с онези, които са на максимума?

Възможен вариант е държавата да дотира част от таксата за частни градини за некласираните деца. Сега само не скачайте как това е невъзможно или е било обсъждано и отвхърлено преди 4 години  Stop Laughing

Ти имаш предвид кои спрямо кои да бъдат с по-голям шанс.
Дали МРЗ за да с предимство защото логично нямат пари за частна ясла
или Максималния праг, защото внасят повече пари в държавата?

# 79
Възможен вариант е държавата да дотира част от таксата за частни градини за некласираните деца. Сега само не скачайте как това е невъзможно или е било обсъждано и отвхърлено преди 4 години  Stop Laughing

Това е разумно предложение, но също не е ново. Обсъжда се непрекъснато през последните години и може да се приложи само ако се промени съответния Закон за държавния бюджет. Желаещи политици да го направят няма. Борци в правилната посока - също.

# 80
  • гр.София
 Доро,за родител ,работещ в ДГ едва преди година се въведе изискване за поне 6 месеца стаж в ДГ.
 Т.е.,правилата се доработват,стига да има кой да се бори,могат да се правят промени. А директорите и СО отстъпват с много малки крачици.
 Щото и те си имат своите претенции.

# 81
Ами по принцип това за породените деца го пишеше, че е по решение на яслата (май само за ясли важи), ама в южните и източни квартали не видях друга ясла, която да я дава тази точка. За критериите дали са оправдани - мисля, че почти никой не е (лично мнение), но като видях, че имам право на допълнителна точка, хич не разсъждавах дали е редно.

# 82
  • София
Ти имаш предвид кои спрямо кои да бъдат с по-голям шанс.
Дали МРЗ за да с предимство защото логично нямат пари за частна ясла
или Максималния праг, защото внасят повече пари в държавата?
Логично би било в друга държава, но в Бг далеч не е така. Не коментирам причините и доколко е оправдано.
Но в момента си мисля - за какъв период да се взима предвид осигурителния доход? Да не стане като майчинството на 6-месечна база - като забременееха, някои започваха да се осигуряват на максимума. В НОИ ще има подем през м. април - май и после... пак на МРЗ.

Ели Х, някой трябва да каже поне ориентировъчно за колко пари става дума. Което се предхожда от определяне некласирани деца с колко точки да се дотират и с каква сума.

# 83
Ели Х, някой трябва да каже поне ориентировъчно за колко пари става дума. Което се предхожда от определяне некласирани деца с колко точки да се дотират и с каква сума.

Не мога да го намеря в момента, но за всяка година с Постановление на Министерски съвет се приема Единен разходен стандарт на дете. Това е сумата, която съответната община получава като субсидия за всяко дете, което посещава детска градина или училище.

Има различия в зависимост от вида на общината, възрастта на детето, други особености и т.н. Може да го потърсиш. За първа и втора градинска група за София беше около 1350 лв. на година, но последно съм го гледала преди две години. Може да има ново постановление с по-високи стойности. Не знам.

За мен всички деца от 3 години нагоре имат право да посещават детска градина. Това е въпрос и на образование, а не само на отглеждане. За яслите имам твърдото мнение, че те трябва да бъдат в услуга само и единствено на работещи родители. Но това е мое мнение.

# 84
Не мога да разбера, защо нещо, което е икономически обосновано като 2+2=4 да е дискриминация? Плащал си данъци 10 години в една и съща община +1 точка за съответната общинска детска градина. Дошъл си преди 1 година, нямаш точка, защото не си внасял достатъчно дълго, колкото останалите. Това е като в магазина, имаш левче - купуваш си хляб, нямаш левче - отиваш да си го изкараш и тогава си купуваш хляб. Друг въпрос, защо родителите на приетите в детска градина деца никъде не удостоверяват дали са длъжници на общината и държавата? Защо, след като се ползват с преференциални такси за детската градина не се проверяват първо дали са длъжници? Щом децата са равни и градините са за тях, а не за бабите и дядовците, да попитам тогава - каква е издръжката на дете за детска градина на месец и защо неприетите не я получават? Значи приетите са по-равни от неприетите. Хем за тях държавата плаща издръжка, хем се грижи специализиран персонал. Другите явно не са равни с тях. СИСТЕМАТА Е УЖАСНО НЕСПРАВЕДЛИВА! И общината по-добре да си я оправи навреме, защото наистина съм на косъм от решението да заведа дело.

# 85
Нали именно поради тази причина на майките, чийто деца са приети в ясла, не се полага майчинство до 2 години?

# 86
  • София
Избрах първата опция и ще допалня с личното си мнение, което многократно съм заявявала. Трябва не само да се дава такава точка. Но трябва и да се степенува времето, от което родителя има тази адресна регистрация. Защото за мен не е редно някой, дошъл и регистрирал се вчера тук да ползва преднина толкова, колкото и този, който тук е отраснал. Вторият трабва да получи повече точки от първия.
newsm10

# 87
Не мога да разбера, защо нещо, което е икономически обосновано като 2+2=4 да е дискриминация? Плащал си данъци 10 години в една и съща община +1 точка за съответната общинска детска градина. Дошъл си преди 1 година, нямаш точка, защото не си внасял достатъчно дълго, колкото останалите. Това е като в магазина, имаш левче - купуваш си хляб, нямаш левче - отиваш да си го изкараш и тогава си купуваш хляб.

По тази логика и на майките, които са работили по-малко от 10 години примерно не трябва да им се изплаща майчинство, защото не са си го изработили.

# 88
  • До хладилника, който обичам
От 4 години съм член на Работната група и когато критериите и точките се обсъждаха тази група БЕШЕ ОТВОРЕНА за всички желаещи родители, които искаха да участват. Тогава СНБМ (на която организация съм представител в Работната група) внесе предложение за точкуване на годините уседналост като част от точките за прием, както и различно третиране на постоянен и настоящ адрес. ТОВА НЕ СЕ ПРИЕ ОТ ПРАВНА КОМИСИЯ КЪМ СОС и съответно не беше внесено за гласуване. Не беше прието, защото Столична община си направи труда да консултира казуса с компетентен орган. Пловдив очевидно не са го направили.

Явно не са. Това с КЗД е добре дошло като информация и обезателно ще го подам в темата с пловдивските градини и прием на набор 2010. Благодаря за споделеното.

Всъщност,Бу,имало ли е работна група в Пловдив и как е "измислен" правилникът? Интересно ми е. Peace
Не и публично оповестена, не. По-скоро е бил някакъв тесен кръг хора, защото тези решения се "спуснаха", не е било дискутирано изработването им публично. Всъщност повечето хора научиха за новите критерии от местните медии.

Как е измислен... аз дадох моята теория по-назад  Mr. Green признавам, че не се основава на факти, а само на силно предчувствие...

За яслите имам твърдото мнение, че те трябва да бъдат в услуга само и единствено на работещи родители. Но това е мое мнение.
С уговорката, че е намерен начин да се преодолее сложния казус, в който родителят не може да се върне на работа, ако няма ясла, а в тоя случай няма да има ясла, ако не се е върнал на работа. И също така, ако отметнем майките с породени деца, които са вкъщи по майчинство, но това не трябва да значи по-голямото дете да е лишено от ясла автоматик.

# 89
Не мога да разбера, защо нещо, което е икономически обосновано като 2+2=4 да е дискриминация? Плащал си данъци 10 години в една и съща община +1 точка за съответната общинска детска градина. Дошъл си преди 1 година, нямаш точка, защото не си внасял достатъчно дълго, колкото останалите.

Кои данъци? Това да плащаш данъци в една община не е равносилно на постоянен адрес в нея. Даже и на настоящ не е равносилно. Нито пък постоянен адрес е равносилно на плащане на данъци.

Да не говорим, че основната част от данъците са републикански, т.е. няма никакво значение къде живееш или къде се водиш, че живееш - парите отиват в една държавна сметка. После се преразпределят по общини. Местни са само данъците за недвижим имот и МПС. И аз плащах повече от 10 години местен данък в София за собствен имот, но се водех по постоянен адрес в друга община, където също имам апартамент, а има не малко хора с постоянен адрес, които нямат свое имущество в София и съответно не плащат данъци.

Уседналост и данъци не са равностойни неща. Особено в система, която е изградена на солидарен принцип и няма как да бъде преобразувана на база индивидуални партиди.

За длъжниците - има си нормативно установен ред за събиране на задължения. И този ред не включва използването на децата като средство за събиране. Никой няма право да използва детето като инструмент, за да притиска родителите да си плащат данъците. Да си прилагат нормативната уредба, а не да наказват децата, за да накажат родителите.

Заведи дело. Няма лошо, но силно се съмнявам, че ще го направиш. Непрекъснато някой се заканва, но никой нищо не е предприел до момента. Изключвам две жалби в КЗД, където жалбоподателите загубиха интерес още преди нещата да стигнат до съда.

Общи условия

Активация на акаунт