ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/

• 13 406
  • 386
  •   1
Отговори
# 105
В случая не питам какви са привилегиите в САЩ, казвам само, че ще бягам там не от хубаво. Когато човек решава да се мести е наясно, че ще се наложи да живее като емигрант, чужденец, че правата му няма да са като на местното население. Явно обаче това не важи за Столична община, тя явно не е община на софиянци, а на държавата. Така излиза.

# 106
В случая не питам какви са привилегиите в САЩ, казвам само, че ще бягам там не от хубаво. Когато човек решава да се мести е наясно, че ще се наложи да живее като емигрант, чужденец, че правата му няма да са като на местното население. Явно обаче това не важи за Столична община, тя явно не е община на софиянци, а на държавата. Така излиза.

Брат ми е емигрант в САЩ от повече от 20 години. Да те успокоя - цивилизовани хора са и нямат навика да завират емигрантите в дупки в земята. Със зелена карта вероятно ще ползваш всичко равнопоставено, но няма да ти е по-лесно отколкото в БГ.

# 107
  • София
Брат ми е емигрант в САЩ от повече от 20 години. Да те успокоя - цивилизовани хора са и нямат навика да завират емигрантите в дупки в земята. Със зелена карта вероятно ще ползваш всичко равнопоставено, но няма да ти е по-лесно отколкото в БГ.

newsm10 и аз го виждам така, въпреки че впечатленията ми са предимно от филми. Ако се сещате, в "Стремеж към щастие" Уил Смит едва успяваше да плаща daycare на сина си, в която предимно гледаха телевизия. Там май няма такова животно като евтини държавни/общински ДГ, но повтарям - може и да не съм съвсем в час.

Единните стандарти ще станат около 1 500 лв. от 2013 - тези дни мина за съгласуване проект на РМС. Но това са едва 125 лв. месечно. Не че е нищо, но е около 1/4 от таксата. А останалото?
Сега имаме ситуацията - знаят се горе-долу местата в ОДЗ и ДГ. Умножени по стандарта - еди колко си на община. А кой може да каже предварително колко деца ще имат право на доплащане и колко от тях реално ще тръгнат в частни заведения?

Последна редакция: ср, 10 окт 2012, 15:37 от Cuckoo

# 108
Каквото и да си говорим, системата не е справедлива и не отразява равенството на децата. Ако се претендира, че по закон децата са равни със самите критерии, които общината поставя /изключвам социалните/ тя ги поставя в неравностойно положение. Значи детето не е средство за събиране на дължимите данъци, но приемът му зависи от това, дали родителите му работят. Защо? Презумпцията, че като не работят могат да го гледат пак го поставя в неравностойно положение, защото за децата в детските градини се грижи специализиран персонал, социализират се и се обучават - неща, които безработните родители не могат да осигурят. Държавата превежда издръжка за деца, която на изпадналите от ОДЗ-тата не се полагат. В моя случай - оставам без работа заради това, че не сме приети, не взимам майчинство, оставам без една точка и шансовете за детска градина моментално стават нулеви. И на всичкото отгоре държавата плаща тази месечна издръжка на родители взимащи заплата, а за мен няма. Системата ме вкарва в шеста глуха и ме оставя без шанс да започна работа, а детето ми да влезне в ОДЗ за да имам аз дори някаква, нищожна възможност да започна работа. Нали знаете как се намира работа след майчинство? Въпросът е риторичен. Та в какво положение ме поставя мен системата? И моето дете също? Значи то е по-малко равно от останалите. На всичкото отгоре в критериите за прием трябва да упоменеш къде работиш (това си е абсолютен критерии за неравнопоставеност) щом го има, каквото и да си говорим е от значение. Защо просто не напишеш дали работиш или не и да го доказваш при евентуален прием. Критерият не се намира там случайно.
Защо регистрираните в бюрата по труда не взимат точка за детска градина? С какво съм виновна аз, че загубих работата си? Не стига, че трябва да се редя на опашка за подпис като престъпник пуснат под гаранция, но и дори на точка за детската градина нямам право. На тези опашки с мен виси и детето ми! Защото е равно с останалите деца, тези, които са на детска градина.
Уважаеми дами и господа от общината, моето дете равно ли е с другите деца?

# 109
Нямам нищо против хората от провинцията. Повечето от тях не идват в София от хубаво. Но дори от прищявка да е, човек трябва да има правото да живее и работи където иска и се чувства добре. Тази неприязън (между жители с постоянен адрес и други), се поражда именно от несправедливата система. Уважаеми дами и господа от общината, оправете си системата. Ако децата са равни, дайте им равни точки за прием, без допълнителни критерии. В противен случай не си измивайте ръцете със закона за детето и на това, че децата били равни. На всички ни е ясно, че някои са по-равни от другите.

# 110
Каквото и да си говорим, системата не е справедлива и не отразява равенството на децата. Ако се претендира, че по закон децата са равни със самите критерии, които общината поставя /изключвам социалните/ тя ги поставя в неравностойно положение. Значи детето не е средство за събиране на дължимите данъци, но приемът му зависи от това, дали родителите му работят. Защо? Презумпцията, че като не работят могат да го гледат пак го поставя в неравностойно положение, защото за децата в детските градини се грижи специализиран персонал, социализират се и се обучават - неща, които безработните родители не могат да осигурят. Държавата превежда издръжка за деца, която на изпадналите от ОДЗ-тата не се полагат. В моя случай - оставам без работа заради това, че не сме приети, не взимам майчинство, оставам без една точка и шансовете за детска градина моментално стават нулеви. И на всичкото отгоре държавата плаща тази месечна издръжка на родители взимащи заплата, а за мен няма. Системата ме вкарва в шеста глуха и ме оставя без шанс да започна работа, а детето ми да влезне в ОДЗ за да имам аз дори някаква, нищожна възможност да започна работа. Нали знаете как се намира работа след майчинство? Въпросът е риторичен. Та в какво положение ме поставя мен системата? И моето дете също? Значи то е по-малко равно от останалите. На всичкото отгоре в критериите за прием трябва да упоменеш къде работиш (това си е абсолютен критерии за неравнопоставеност) щом го има, каквото и да си говорим е от значение. Защо просто не напишеш дали работиш или не и да го доказваш при евентуален прием. Критерият не се намира там случайно.
Защо регистрираните в бюрата по труда не взимат точка за детска градина? С какво съм виновна аз, че загубих работата си? Не стига, че трябва да се редя на опашка за подпис като престъпник пуснат под гаранция, но и дори на точка за детската градина нямам право. На тези опашки с мен виси и детето ми! Защото е равно с останалите деца, тези, които са на детска градина.
Уважаеми дами и господа от общината, моето дете равно ли е с другите деца?

Детето е равно, но местата са два пъти по-малко от желаещите. И все някъде трябва да се тегли чертата. Съжалявам, но не критериите са проблема - те са необходимост, а липсата на места и неадекватната общинска политика по въпроса.

В твоето положение има няколко хиляди майки. Но никой не ги знае кои са. Ако беше за нещо друго, всичките няколко хиляди (вече без работа или на път да я загубят) щяха да са окупирали общината и всички щяха да ги видят. Но по непонятни за мен причини, тези майки, които имат реален проблем не желаят да се борят за правата си. Някои от тях ми звънят по тел. и ми пускат мейли с драматичните си житейски съдби. И с това се изчерпва майчинската им активност. Явно смятат, че някой друг трябва да се погрижи за техните права.

С емоционални апели в интернет теми, точно нищо няма да се постигне. Ако на някой му се действа - КЗД и съд. И жалби до дупка до всички институции, които биха могли да вземат отношение по въпроса. Иначе е поредната заспала работа, която се свежда до чесане на езици.

# 111
Ако на някой му се действа - КЗД и съд. И жалби до дупка до всички институции, които биха могли да вземат отношение по въпроса. Иначе е поредната заспала работа, която се свежда до чесане на езици.

Stop Момент. Стига ни праща към КЗД. Да цитирам че

Работната група обсъжда въпроси и предлага решения на ръководството на Столична община по следните въпроси, свързани с дейността на общинските детски градини:

въвеждане на информационната система, нейното подобрение и развитие в бъдеще;принципи и критерии за прием и записване на деца;

Аз вярвам, че точно затова иде реч!

Намерих твое изказване в последния Протокол на РГ, точка 7.

Не мога да го копирам, защото е заключен. Казваш, че трябва да се обърнем за становище от Правна дирекция на СО. Кой да го вземе това становище? Не е ли ангажимент на РГ?
Казваш: имаше обсъждания, че това е дискриминация. тоест няма становище, само обсъждане?
Дай ми линк към въпросното обсъждане или становище на СОС, за което говореше по-предните страници.

Преди да се обсъжда от работната група, искаш да се вземе становище, че това не е дискриминация. Кой да го вземе. Не разбирам защо не РГ, честно!

# 112
  • София
Нямам нищо против хората от провинцията. Повечето от тях не идват в София от хубаво. Но дори от прищявка да е, човек трябва да има правото да живее и работи където иска и се чувства добре. Тази неприязън (между жители с постоянен адрес и други), се поражда именно от несправедливата система. Уважаеми дами и господа от общината, оправете си системата. Ако децата са равни, дайте им равни точки за прием, без допълнителни критерии. В противен случай не си измивайте ръцете със закона за детето и на това, че децата били равни. На всички ни е ясно, че някои са по-равни от другите.

Системата е донякъде справедлива, защото места няма. Защо са точките според теб - за да имат всички еднакви ли?
Ако закрият всички общински ОДЗ и ДГ, тогава ще сме съвсем равни - няма да има за никого. Ще ти стане ли по-леко от това?
В Бг някъде от 90-те години няма жителство, всеки има право да живее и работи където иска.
Апропо, защо бъдещата ти родина има квоти за имигранти и Зелена карта се печели с лотария? Защо не пускат куцо, кьораво и сакато да се нанесе там, нали от само себе си било ясно, че всички хора били създадени равни и имали някои неотменими права

Ели Х, ти вярваш ли, че тълпа емоционални майки, с общи приказки и лозунги ще свърши повече работа от няколко образовани и компетентни такива като теб

# 113
Защо не пускат куцо, кьораво и сакато да се нанесе там, нали от само себе си било ясно, че всички хора били създадени равни и имали някои неотменими права
Напротив. Нали точно зелената карта пуска куцо кьораво и сакато, без критерии. Не точкуват за родител работещ в посолството. Naughty

# 114
Работната група обсъжда въпроси и предлага решения на ръководството на Столична община по следните въпроси, свързани с дейността на общинските детски градини:

Работната група обсъжда и предлага. Всичко минава през комисиите към СОС. Те си правят консултации с външни институции и от тях зависи какво стига до СОС. 

Когато нещо не е достатъчно ясно и РГ не може да вземе решение се иска мнението на компетентна дирекция в СО. Обикновено не желаят да дават такова. Това няма нищо общо с КЗД, а е вътрешна процедура.

Моля те, поне спести обидно-нападателния тон. Или поне напиши и пусни една жалба до някого. Да знаят, че съществуваш и че се терзаеш от нещо.

Защото ако на някой не му е ясно, за Столична община СЪЩЕСТВЕН ПРОБЛЕМ С МЕСТАТА НЕ СЪЩЕСТВУВА. Има малък проблем, но понеже усилено строят, а и никой не ги е обсадил, никой не ги съди и никой не ги е осъдил, то явно се справят прилично добре.

# 115
Ако тонът ми е бил усетен като обидно-нападателен, се извинявам. Тонът е прозвучал така, защото ми стана досадно да чета "обърнете се към КЗД" или "наемете си адвокат и осъдете общината, че няма градини".

а ако искам да се преразгледат критериите - пак горните решения ?!?!  ooooh!

ТА: По същество: Казаха ми да адресирам заявление до Дирекция "Образование" за Работната група към ИСОДЗ.... Е, ще го разгледате на поредното си заседание /колко често се събирате?/ и ще кажете, че не е във вашите компетенции. Тогава ще я пренасочите ли жалбата /заявлението/ към комисия или правда дирекция, не разбрах това. Или трябва към тях да я пусна директно и към кого конкретно?

# 116
  • София
Защо не пускат куцо, кьораво и сакато да се нанесе там, нали от само себе си било ясно, че всички хора били създадени равни и имали някои неотменими права
Напротив. Нали точно зелената карта пуска куцо кьораво и сакато, без критерии. Не точкуват за родител работещ в посолството. Naughty

Може и така да е, но колко са като бройка на фона на 300-милионното население? И къде можеш да провериш дали лотарията е напълно случайна и честна? Нали ти взимат данните
А дали е напълно случайно - май не съвсем, чувала съм, че ако български работещ в посолството кандидатства....има по-голям шанс. Утре пак ще се поинтересувам

# 117

Може и така да е, но колко са като бройка на фона на 300-милионното население? И къде можеш да провериш дали лотарията е напълно случайна и честна? Нали ти взимат данните
А дали е напълно случайно - май не съвсем, чувала съм, че ако български работещ в посолството кандидатства....има по-голям шанс. Утре пак ще се поинтересувам
да, няма как да съм сигурна. така се води  Grinning
ограничението по бройка обаче няма общо с избора по определени критерии.

та в нашите градини като е ограничена бройката или трябва да минем на тотално лотариен принцип като зелената карта или трябва да приемаме варианта критериите да се доусъвършенстват.
така хем критерии, хем що има недоволни, критериите са си съвършени, вината е в общината, че не строи достатъчно.

Между другото, като ме подиграхте колко съм боса по проблема /което си е така, предвид че сега ми попадна в полезрението/, ме амбицирахте да чета.

И четейки попадам на бисери, които ми обясняват много неща.
Например
Осигуряването на предимство на децата, чиито родители са по-дълговременни жители на София, не е ясно дали е положителна страна.
При такова становище на работната група за какви точки въобще се боря, наивница  Crazy Laughing

# 118
ТА: По същество: Казаха ми да адресирам заявление до Дирекция "Образование" за Работната група към ИСОДЗ.... Е, ще го разгледате на поредното си заседание /колко често се събирате?/ и ще кажете, че не е във вашите компетенции. Тогава ще я пренасочите ли жалбата /заявлението/ към комисия или правда дирекция, не разбрах това. Или трябва към тях да я пусна директно и към кого конкретно?

Не знам как да го напиша, за да стане ясно. Жалбата е за КЗД. Работната група го е гледала преди четири години и пак ще го разгледа, но силно се съмнявам, че ще препрати където и да е. Казусът е ясен. Докато КЗД или съда не определят, че това, което предлагаш не е дискриминационно, никой луд няма да пусне нещо към СОС.

Писах многократно кои са органите, от които зависи промяната в статуквото, но явно никой не желае да ме чете.

# 119
Лично аз реших да подам жалба до омбудсмана на България и до Европейския омбудсман като за начало. Пуснала съм жалба и до Фандъкова. Ще се замисля и за съд, но няма да имам време. Едва ли ще минат и шест месеца преди да заминем. Въпросът, обаче е принципен и ще се занимая, особено след като хора, които имат отношение по въпроса и работят в съответната сфера, вместо да се замислят ме убеждават, че царят е облечен, когато се вижда, че всъщност е гол. Ще пусна жалбата си в понеделник, ако има желаещи  да пуснем групова жалба, нека ми пишат на лични.
Стандартът ви е двойнствен, критериите не водят до равноправие, не се извършват проверки по ОДЗ-тата, когато ви изнася децата не са средство, а когато не ви изнася влизат, според това дали и къде работят родителите им. Ако дадете равни точки и държавни служители започнат да остават без работа заради това, много бързо ще се намерят пари за детски градини, нали? 
Това е от мен, пишете на лични, ако искате да се присъедините към жалбата ми.

Общи условия

Активация на акаунт