ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/

• 13 513
  • 386
  •   1
Отговори
# 180
Хайдеее отидохме в магазина и в поликлиникатааа... Crazy
Ако съм отишла на преглед при GP преди някой друг, защо този вторият ще влезе преди мен?! Застава на опашката и ме изчаква. Освен ако не е спешен случай, за което си има спешни кабинети/ в нашия случай квоти. Ти на опашката пререждаш ли в магазина, защото и на теб ти се яде, пък хлябът е останал само 1.

# 181
Не ми изопачавай думите, прекрасно разбра, че магазинът и поликлиниката са пример, че хората имат достъп до всяка обществена услуга без значение родното си място (тук не визирам магазина разбира се). И градините не би следвало да са изключение, както и на опашката в магазина ако е останал един хляб той не се полага на софиянеца, защото магазинът е в София, а на първия на опашката/класирането/томболата .

# 182
Така де. И първият на опашката, е първият дошъл на нея.
Няма да делим хората на софиянци или несофиянци, първо, щото не може да се постигне съгласие Що е то софиянец, и второ, защото не трябва да ги дискриминираме по произход.

Затова ги редим според кой кога е дошъл.
Дошъл си преди по-малко от 3 години - 1 точка
3-10 години - 3 точки
Дошъл си преди повече от 10 години - 5 точки.
От 10 нагоре все толкова - 5 точки.
Това се е обсъждало, четох в един протокол. И Ели /правилно/ е отбелязала, че трябва да има таван, в противен случай се дискриминират по-младите майки. Защо не се е приело не установих, ще чета още. Но то е ясно де - щото хората, които не им се чака на опашка, не ги устройва, че са дошли по-късно.

Знам от колеги, че и в Австрия има недостиг на места в детските градини. Търсих да намеря как те са решили проблема с красиране на чакащите. Намерих само, че децата се регистрират още като се родят, за да е сигурно, че ще има места за тях като дойде време след 3 години. Което автоматично означава, че ако няма достатъчно места, то няма да е за сметка на тези деца и родители, а на новодошлите.

Другото, което не дочетох в предишните обсъждания на РГ е защото некласирани деца от предишна година да нямат предимство пред новорегистрираните. Нямам все още мнение по въпроса, но също е интересно защо е отхвърлено.

# 183
В протоколите липсват поне две трети от информацията. Така, че на някои въпроси, може и да не намериш отговора вътре.

За протолирането много се разправяхме с дирекция Образование, защото се води от директор, член на работната група, който не е професионален стенограф, а и участва в обсъжданията, но не ни уважиха исканията и предложенията. От около година поне получаваме протоколите и дописваме, каквото се сетим преди подписване. Но когато нямаме нещата черно на бяло е много трудно да се сетиш един месец след това всичко, което е обсъждано.

# 184
  • София
Доро, имай в предвид, че повечето деца, които кандидатстват за кварталната детска градина живеят поне от 2-3 години там. Малко са тия, които си променят адресната регистрация с тази цел, а и те обикновено са си живели там, но без регистрация. Това няма да реши проблемите с многото деца и малкото места.

А и така ако почнем, ще се наложи и за месторабота да степенуваме точките. Не става.

# 185
  • София
За протолирането много се разправяхме с дирекция Образование, защото се води от директор, член на работната група, който не е професионален стенограф, а и участва в обсъжданията, но не ни уважиха исканията и предложенията. От около година поне получаваме протоколите и дописваме, каквото се сетим преди подписване. Но когато нямаме нещата черно на бяло е много трудно да се сетиш един месец след това всичко, което е обсъждано.
Стига бе, в 21-ви век няма поне един диктофон или нещо подобно? Всъщност, въпросът е риторичен.

# 186
Стига бе, в 21-ви век няма поне един диктофон или нещо подобно? Всъщност, въпросът е риторичен.

Всъшност ние предложихме да се прави аудио запис и при необходимост да осигурим и техника. Предложихме вариант някоя секретарка там да се занимава с това. Предложихме ние да плащаме на стенограф, който вземем от друго място ако нямат секретарка. Предложихме паралелен протокол, който да се води от родител, който не е член на РГ и после да се допълва от него в основния протокол. Искахме поне едно от тези неща, а не всички на куп.

Всичко ни отказаха. Когато Сання отказа да подписва протоколи (май някои така и не подписа) се навиха поне да ни ги пращат по мейл и ние да допълваме. Само дето ги получаваме мнооого след това и аз пиша само ако е "пропуснато" нещо важно, което още не ми се е затрило от главата.

# 187
  • Върху лъчите на Слънцето.
Не знам защо кореняк софиянците въприемат детските градини като бащиния, която им се полага по наследствена линия.

Нищо не е "бащиния". Но човек, идващ от друго място има шанс детето му да посещава ДГ там, от където идва. Там е живял, свикнал и има място за детето му в градината. Докато тези, които са израснали и са се устроили в София няма къде да отидат и децата им така или иначе са повече от местата в ДГ. И защо си мислите, че в София има работа и препитание за всички? Шансовете за работа на родителите на неприети деца са нулеви. А децата искат и трява да се хранят... Пък и прииждащите явно не осъзнават, че в София и издръжката е по-скъпа, живота е по-скъп.

# 188
  • До хладилника, който обичам
... Но човек, идващ от друго място има шанс детето му да посещава ДГ там, от където идва. Там е живял, свикнал и има място за детето му в градината. ...
И я, колко пустеещи ниви има... колко му е на един инженер или програмист да пооре и да почне да се препитава и не само, ами и да праща продукция нах София, голяма града...
Ако в София останат само истинските софиянци - тези с 2-3+ колена назад, ще има рязка имплозия и излишък от места в детските градини. И много от пишещите в тази тема ще трябва да се върнат по родните си места...

# 189
Много от тези, които са се установили тук, не са израснали - тях какво ги правим:) Не мисля, че понеже имам добра работа, съм взела мястото на някой некомпетентен човек, но пък софианец.

# 190

Ако в София останат само истинските софиянци - тези с 2-3+ колена назад, ще има рязка имплозия и излишък от места в детските градини. И много от пишещите в тази тема ще трябва да се върнат по родните си места...
Кой ще ни вози, кой децата ще ни образова, кой хлябът ще ни продава, КОЙ ЩЕ НИ ЛЕКУВА?

# 191
Това е справка за броя на групите и децата, ИСОДЗ, данни към ноември 2011. Всеки сам може да провери за ДГ, която желае детето му да бъде прието, колко от децата са приети през информационната система и колко всъщност са всички приети деца (Админ е информационната система на министерство на образованието) .

Може ли малко разяснение. За нашата градина броя приети през ИС = текущата възможност, и после пише, че 25% от децата са приети извън ИС, което е явно идва като съотношение към цялата бройка приети - Деца от Админ. Какво означава "текуща възможност"? Това са местата, обявени за попълване през ИС ли? На какво основание различните градини обябяват брой свободни места за попълване през ИС, по-малък от цялия брой места. Кой го решава това, директорката ли и с какви мотиви?

Бройките за текуща възможност са взети от същата колона в ИСОДЗ. Според ИСОДЗ: Текуща възможност * - общ брой посещаващи деца плюс свободни места за следващо класиране.
Директора решава колко бройки да пусне през ИСОДЗ. Мотивите за по-малко места в ИСОДЗ  обикновено са, че пазят места за "хронично болни" деца.

За моето любимо 26 ОДЗ поисках информация от директорката по ЗДОИ (закон за достъп до обществена информация). За 2008 равносметката е следната:
Приети - 38 деца (тези деца са в една единствена група).
20 приети през ИСОДЗ (тук информацията се различава спрямо информацията, която се вижда в ИСОДЗ. Според ИСОДЗ са приети 19 деца)
9 деца приети по точка 2.2.4  (хронични заболявания)
9 деца специални сл. (това е в разрез с правилата гласувани от СО. Специалните сл. би трябвало да минават през РГ)
3 деца на служители (отново в разрез с  правилата гласувани от СО. Тези деца би трябвало да се приемат единствено и само през ИСОДЗ)
1 дете брат/сестра в детската градина (отново в разрез с  правилата гласувани от СО. Тези деца би трябвало да се приемат единствено и само през ИСОДЗ)

За всичко това в предаването "Преди Обед" Минчева казва, че всичко е наред (ако искаш може да намериш предаването и да видиш за какво става дума - от май месец мисля, че беше).

# 192
  • София
Не знам защо кореняк софиянците въприемат детските градини като бащиния, която им се полага по наследствена линия.

Че бащиния са ми и в буквален и преносен смисъл  Grinning Когато плащам данък в Столична община и с него се субсидират градините значи ми е бащиния. И изобщо аз лично съм много против да се изисква НАСТОЯЩ адрес за кандидатстване в ДГ. Трябва да се взима ПОСТОЯНЕН, защото по постоянен се плащат данъците.  Wink А както е известно настоящ адрес се вади елементарно лесно, в който и да е район.  Wink

Пред нашето ОДЗ половината автомобили не са със софийска регистрация... Имаше от всякакви краища на страната  Wink

# 193

Че бащиния са ми и в буквален и преносен смисъл  Grinning Когато плащам данък в Столична община и с него се субсидират градините значи ми е бащиния. И изобщо аз лично съм много против да се изисква НАСТОЯЩ адрес за кандидатстване в ДГ. Трябва да се взима ПОСТОЯНЕН, защото по постоянен се плащат данъците.  Wink А както е известно настоящ адрес се вади елементарно лесно, в който и да е район.  Wink

Пред нашето ОДЗ половината автомобили не са със софийска регистрация... Имаше от всякакви краища на страната  Wink

Да, те всички, които живеят в София по настоящ адрес живеят на улицата  hahaha.
Само да уточня, че данъка за дадено жилище е по-малък ако това е жилището където живееш по постоянен адрес и е по-голям, ако това не ти е основното жилище. Така, че в общия случай ще се окаже, че тези, които са с настоящ адрес плащат повече данъци в София, но те са косвени.

За всички жилища би трябвало да се плаща данък независимо дали в тях живее някой или не. Независимо дали хората, които живеят там са под наем или си е тяхно собствено жилище!

Ако не се лъжа и разрешителните за строеж също се плащат и остават в общината. За Акт 15 и 16 също. Ако някой знае нещо друго нека сподели!

# 194
  • София
Е, то не става дума за размера на данъка, а за това, че адресната ми регистрация може да е във Варна, а аз да живея в София. Данъка ще си го плащам във Варна, а ще ползвам градината в София. То няма лошо, ама ако е възможно тия хора да са след мен в класацията, защото все пак аз плащам данъците си тук, при това от повече от 15 г. При тоя недостиг на места в София не е честно да се поставят всички на равно  Naughty Но, да! И от тази тема се вижда, че никой не е казал, че трябва да е честно  Wink
И аз съм в числото на съжаляващите, че няма жителство.

И последно искам да кажа, че и на нас софиянци се случва да притежаваме имот в провинцията. Също така се случва данъка му да бъде драстично по-малък от този на жилището по постоянен адрес в София именно защото не е в София.

Общи условия

Активация на акаунт