ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/

• 13 383
  • 386
  •   1
Отговори
# 330
  • София
ще искаме и давност - да
иди си извади постоянно жителство щом не  е проблем
коства ти 10 минути и една разходка  Laughing

Защо да си вади като за ДГ върши работа и настоящ адрес? Ще си извади ако критерият се промени на постоянен. И да, промяната няма да й отнеме много повече време, само таксата е малко повече.

пък може и да попрочетеш преди да пишеш, м?

# 331
Мисля, че %-тите в анкетата са достатъчно показателни, и говорят сами по себе си.
Лично аз бях много по доволна преди въвеждането на системата за кандидатстване. Някак бе по справедливо, хората в квартала се познават и с предимство се приемаха децата на родители родени и израсли в района, всички останали по ред на номерата. Дошъл си от някъде чакаш си ред, роден си срещу ОДЗ-то детето ти влиза. За дечицата с хронични заболявания си имаше санаториално ОДЗ и техния брой далеч не бе в толкова голям, колкото е сега.

# 332
  • София
nedabi, това се нарича шуробаджанащина.

# 333
  • София
А ако си от съседният квартал, но си си купил наскоро жилище в съответният, къде си  при тарикатите или при чакащите...
Не мога да разбера защо някои хора си мислят, че са нещо повече, само защото някой ги е родил някъде Simple Smile

Колкото за цените за промяна на адресна регистрация...рових, рових, видях някакви такси от 2-2,50 лв... на друго място 15 лв... все не са суми, които биха спряли някой да си смени регистрацията...

Тази тема се обсъжда от години впрочем, та преди години така някой хубаво посъветва, който е от провинцията да се изнесе, че да има места за него или да си прати децата при баби и стринки за 4 години на другият край на страната, че да има места за неговите деца...после моето било грубо Wink(та тогава се обсъждаше не само, че трябва да има регистрация, щото всеки може да си направи, ми да я има поне от 5 или 10 години беше, а да и да се върне софийското гражданство Wink)

# 334
Не си купувам жилища в съседен квартал. И трите ни апартамента са през една пряка по права линия и си плащам редовно и без  закъснение местните данъци и такси, за разлика от други дошли да ползуват само права без да имат каквито и да е задължения. И видиш после София била мрачно и сиво място за живот, ми върнете се по -родните си места като не ви харесва. На мен това си ми е родното място и ми е мило. И в това да имам привилегии пред преселници не виждам нищо лошо. Ако отида в друго населено място от селски тип например, дали ще ме приемат като равна? Едва ли. Разбирам нуждата от препитание, но все пак не аз съм дошла от някъде.

# 335
Цената за промяна на постоянен адрес е 5 лв. (по 2,50 на екземпляр). Прави се за 10 минути. Необходим е собственик и копие от нотариален акт на адреса.

Не си купувам жилища в съседен квартал. И трите ни апартамента са през една пряка по права линия и си плащам редовно и без  закъснение местните данъци и такси, за разлика от други дошли да ползуват само права без да имат каквито и да е задължения. И видиш после София била мрачно и сиво място за живот, ми върнете се по -родните си места като не ви харесва. На мен това си ми е родното място и ми е мило. И в това да имам привилегии пред преселници не виждам нищо лошо. Ако отида в друго населено място от селски тип например, дали ще ме приемат като равна? Едва ли. Разбирам нуждата от препитание, но все пак не аз съм дошла от някъде.

Няма лошо, но да не се окаже, че и работодателят се върнал в родното място. И лекарят. И наемателят. И купувачът на нивата. И един куп други знайни и незнайни хора, които определят стандарта на живот в града. Градът е взаимно свързана система и не съм сигурна, че някой би предпочел място в детската градина за сметка на това София да стане град с условия, възможности за развитие и стандарт близки до тези в малко, провинциално градче.

# 336
Ама хората от провинцията с нищо не са виновни, наистина, и за всички деца на България трябва да има места в детските градини, така е. Тук става въпрос за ситуация, в която местата са ограничени. Не знам защо въобще се приема като дискриминация това, че постоянните жители на даден квартал и община си търсят правата? Не се влиза лесно в чуждите обувки:)
Но истината е, че това е световна тенденция. Градовете стават все по големи и стресиращи Simple SmileСигурно на хората идващи в София им е достатъчно трудно и може би затова са толкова чувствителни на тази тема и приемат недоволството на софиянци като дискриминация. Просто всеки тегли чергата към себе си, но най голяма вина в това положение виждам в неадекватната политика на държавата към децата. Това са нашите деца, а за тях места няма! Има купища хотели по черноморието, които го съсипаха, има огромни офис сгради и молове, атомни централи ще строим, но за децата ни места - НЯМА! Ми това е достатъчен показател за това, колко ни струва държавата. Може би нещо се прави, но не е достатъчно, съвсем не е достатъчно. За съжаление!

# 337
  • Sofia
nedabi, доволна си била, защото детето ти е било прието!
Моето голямо като е гледано там, където и мъжа ми, откакто е построен съответния квартал, що не го приеха! Хем директорката живее в същия блок даже. Явно не сме били достатъчно симпатични...

# 338
  • София
Ели Х, mespilus   Peace именно не е проблема в хората, проблема е в политиката на държавата към хората.

nedabi  - и аз съм от софия, ама не се имам за богупомазана по случая, нито пък приемам хората дошли от провинцията за нещо втора ръка или категория...не виждам причина  да имам повече права... просто към неправилните хора са ви насочени негативите.

# 339
Шунка, за мен не е проблем дали ще ми приемат децата или не. Да първото ми дете бе прието не в едно а в няколко ОДЗ-та но така и не ги посещава. Имаше достатъчно ангажименти, тренировки, уроци по англ. език и приложни изкуства и денят му е пълноценно запълнен с игри и занимания. Второто ми дете не е прието през системата, но ако реша ще влезне по втория начин без проблем, въпреки класиранията. И да ако трябва да бъда откровена предпочитам аз да възпитавам децата си, вместо да ги пусна на отглеждане в ОДЗ с деца говорещи на диалект, припяващи чалга песнички и точещи сополи (защото мама е продавачка в МОЛ и не може да отсъства от работа, та било то и заради болното си дете).
Може и да Ви звучи крайно, но това е реалността.

Angel_Dust , те си идват с манталитета, паркират като араби в пустиня, влачат разни бидони с кисело зеле или не знам каква още смрад в мазета и между етажни площадки, че даже и пилета колят в градинката с цветя. Е как да ги гледам не негативно. Ама това е друга тема.
Щом няма достатъчно места за всички, и трябва да има критерии, няма нищо лошо в това местното население да има допълнителна точка. Както вече писах %-тите от анкетата показват точно и нагласите на хората.

# 340
nedabi, дано никога детето ми не попада в една ДГ с някое от твоите. Дано, дано, дано!

# 341
Angel_Dust , те си идват с манталитета, паркират като араби в пустиня, влачат разни бидони с кисело зеле или не знам каква още смрад в мазета и между етажни площадки, че даже и пилета колят в градинката с цветя. Е как да ги гледам не негативно. Ама това е друга тема.

Ужас. Колко правилно си ме описала. Особено в частта за пилетата.  Joy

# 342
  • Sofia
nedabi, аз питам моето защо не го приеха, като е била толкова хубава предната системата?! А не на теб дали ти е било проблем. За мен БЕШЕ проблем и имах нужда да приемат детето ми, ама явно доста връзкарки се натикват вътре, дето им е все тая ще ходи ли детето или не, та за хората в нужда мято не остава. Rolling Eyes

# 343
  • София
nedabi - за тяхният манталитет не знам(т.е. знам, защото познавам доста хора не от София), но от твоят тип мислене по-неприятно и селско няма...(щото селянията не е само по месторождение).

Анкетата нищо не показва,  в нея са гласували по-малко от 200 човека, най-вероятно повечето родом от София и със затруднение при приема...

И още нещо...това, че някой е роден в София, не значи, че е кореняк, защото повечето Софиянци, като ги погледнеш 1,2, 3 поколения назад и се оказва, че са не по-малко провинционалисти Wink и манталитета още си живее в тях Wink

# 344

Анкетата нищо не показва,  в нея са гласували по-малко от 200 човека, най-вероятно повечето родом от София и със затруднение при приема...

Изпуснах последните страници, но се хващам за последното мнение. Съгласна съм, че анкетата можеше да е по-обективна
първо ако въпросът беше формулиран по-добре, но го пуснах емоционално, бях провокирана, и не съм го домислила
и второ
от Гласувалите Против в анкетата - колкото и малко да са те -  половината дори не живеят и никога не са живели в София!!! ooooh! ooooh! ooooh!
ако не се зачетат тези гласове, резултатите щяха да са ОЩЕ по-показателни!

Общи условия

Активация на акаунт