ЗА или ПРОТИВ доп. точка за критерий "Постоянен адрес" /за София/

• 13 366
  • 386
  •   1
Отговори
# 360
  • Sofia
Темата е за постоянния адрес, затова сме се хванали за него.

Това със заболяванията е отвратително, не знам как не ги е страх хората да дърпат така дявола за опашката.

# 361
Ако ще се спестят едни по 600 лв. на месец за частна ясла/градина, човек чудесно ще си направи аритметиката и ще си смени два пъти личната карта за 40 лв.  Wink
И няма как този критерий за постоянен адрес по срок да бъде справедлив с оглед на това, че някой без имуществен ценз (внучка на някой, която се гъчка с още няколко човека от няколко поколения на един и същи адрес в имот, собственост на някой пра-родител) )ще получи предимство пред друг, който е данъкоплатец.
От друга страна го има и фактът, че общините са районирани единствено и само с цел по-удобно администриране, но не да се разпореждат еднолично с приходите от данъци, защото последните са част от бюджета на СГС. Така че няма как някой да си дърпа чергата към него и да казва, че е платил едни пари на една конкретна община. (разни хора плащат/ме на по няколко общини)

# 362
От всичко дискутирано в темата съм съгласна с това, че най-ефективно би се повлиял този казус от въвеждане на времеви критерии - за всеки родител: по-малко от година от регистрацията на адрес в СО, 1-5 години, над 5 години. Допълнително 0.1 т. за адрес в района или месторабота в района ЗА всеки родител. Оттам нататък вече да се гледа дали настоящ или постоянен и би следвало да правят някаква разлика от поне 0.1 т.
Пак пояснявам - според мен така е справедливо - не защото облагодетелстват моето дете, то посещава детско заведение.

и МОЛЯ ВИ стига сте изкривявали картинката като "закарфичване за квартал", лишаване на млади студентки от провинцията от градини и неща в този дух. Никой не говори за лишаване от права. Говорим за степенуване, за подреждане по точки. НЯМА как всички да имат максимален брой точки, нали това е смисълът на класацията. Щом има критерии, няма как да има равни права за всички. Правата са, според критериите.

Защо за вас е драма, че младата студентка от Червен бряг не може да събере максимален брой точки? Защото с точка по-малко тя не би се класирала, затова ли? О, тогава насочете критиката си към СО, че не е осигурила места за класиране на децата с точка по-малко от максималния брой.

П.П. и аз имам познати с деца приети заради измислени хронични заболявания. Немислимо е за мен такъв подход, точно дърпане дявола за опашката. По-скоро бих купила лаптоп за градината, отколкото да изкарам детето си болно без болест...

# 363
  • София
И за да не стават измами, би следвало да се държат из късо директорите...ама никой не вика срещу тях...
заговорим ли за директорките тази темата ще отиде по дяволите

Скрит текст:
когато живеех в провинция кмета на родния ми град реши чрез общинския съвет да дава на всяка майка родила бебе с постоянен адрес в града и висше образование 600 лева ( и сега мисля , че още е така ) общински пари и таксата 50% за ДГ се заплаща от общината .
тогава аз обаче се омъжих и дойдох да живея в Сф. и изгубих полагащите ми се 600 лв. защото смених постоянния си адрес, можеше да не го правя , но чудно за някои тук има и съвестни граждани в България .
всичко това го казвам ,ЗАЩОТО  би трябвало всеки да милее и да облагодетелства постоянните си жители (вие много добре го знаете друг е въпроса , че в конкретния случай не ви изнася )  , а другите ,които са временно пребиваващи те със сигурност имат друг постоянен адрес  , нека се възползват от тамошните блага ... там където всъщност са и гласували по лична карта и постоянен адрес за местна управа .
не искам да обръщам темата в политическа , просто това го написах като допълнителен аргумент
нищо против към жителите с настоящ адрес , но вероятно основателната причина е нещо подобно на горе описаната  и за това да си имаме уважението !

# 364
Само да поясня, че преди три седмици правих упражнение по смяна на постоянен адрес и смяна на лична карта и цялото нещо ми струваше общо 25 лв. и ми отне половин час и за двете заедно. Вярно, че двете сгради са една до друга, но не мисля, че това упражнение би спряло някой, който иска да получи точка отгоре. Ама хич няма да го спре.

Дори и да се плати на пенсионер, който да съдейства, всеки родител ще предпочете този разход пред варианта частна детска градина или да остане без работа.

Пак казвам - точно една кампания (а може и по-малко) и абсолютно всички ще се обзаведат с постоянни адреси където им трябва. И документите няма да са фалшиви, защото никой не може да ограничи никого къде да си получава пощата и къде да си подава документите за задграничен паспорт и лична карта (примерно). Това са регламентирани неща, но никой, никого не задължава да си живее на постоянния адрес. 

Последна редакция: ср, 31 окт 2012, 11:47 от Ели Х

# 365
Но изваден вчера, няма как да се докаже настоящ/постоянен адрес 5 години назад - ще им отнеме 6 кампании  Simple Smile Дотогава кой знае, може и да се отрегулира проблема с ДГ по някакъв начин.

И повтарям, потретвам - за упражнението Настоящ адрес в нашата община не ми искаха да покажа никакъв документ за жилището. Не споменавам общината не за друго, а за да не хрумне на някой четящ от Елин Пелин утре да цъфнИ и той да се регистрира у нашия квартал и да ми земе местенцето в градинката... Но който следи темата е разбрал за коя община иде реч Grinning

# 366
  • София
Тези адреси са толкова ненужни! За какво са? Оказва се, че заявеният критерий за адрес преди класиране, може да се докаже с документ, издаден след дата на класирането.

Аааа, ееее да си дойдем на другата дума  Laughing Laughing Laughing Дали и това е редно, да се доказва критерий СЛЕД класиране.

Ама за какво да го променяме и това като винаги ще има начин да се прескочи. Изобщо аз лично се отказвам да коментирам, защото излиза, че на фона на това детето ми да е в частна ясла мога да направя всичко, което е на ръба или е незаконно и никой не може да ме спре. Няма дори нужда да се замисляме за промяна.  За мен с това цялата тема се изчерпва просто и е напразна дискусията  Wink На мен не ми допада да приемам априори, че всяко правило би могло да бъде прескочено, защото няма кой да оказва контрол.

tonkabonka, темата е за конкретно нещо и не е задължително да претендира за изчерпателност по всички проблеми на приема в детските градини. Авторката се интересува конкретно от тоя критерий. Затова сме се хванали за него. В друга тема ще се хванем за хроничните заболявания  Laughing

# 367
на фона на това детето ми да е в частна ясла мога да направя всичко, което е на ръба или е незаконно и никой не може да ме спре. Няма дори нужда да се замисляме за промяна.  

smile3501 Точно това ме забави в изпращането на писмото до СО. Струва ли си труда, като резултата е предизвестен, както ми обясни Ели. За да направи РГ предложение за промяна към СО, трябва преди това аз да заведа дело, че моето дете е дискриминирано по настоящите критерии и евентуално да го спечеля това дело, за да се променят критериите  Laughing Laughing Laughing Е колко време и пари ще ми струва този лукс, и защо да го правя, вместо да спонсорирам градината. Второто със сигурност ще бъде от по-голяма пряка полза за моето дете, ако погледнем егоистично. Между другото таткото е категорично против спонсорирането и много ми се ядосва дори на споменяването на такава опция, защото горкият идеалист продължава да вярва, че място за детето ни следва да има по каналния законен ред, щото сме, видите ли, коренно местно население изрядни данъкоплатци, горкия заблуден човек, да влезе в темата да попрочете противоположните мнения... ooooh!)

# 368
  • София
искате или не анкетата говори сама по себе си
до момента ако някои не е забелязал са гласували 126 човека четящи и пишещи 
от тях 104 са ЗА ПОСТОЯНЕН АДРЕС
само 15 са против
а останалите 7 човека са с друго мнение или не се вълнуват от въпроса  Wink
коп :
Скрит текст:
Да, при постоянен адрес и на двамата родители    - 82 (65.1%)
Да, при постоянен адрес на един от родителите    - 22 (17.5%)
Не    - 15 (11.9%)
Не заемам позиция    - 3 (2.4%)
Имам различно мнение, което ще споделя в темата    - 4 (3.2%)

Общ брой гласове: 126

no comments

# 369
  • Sofia
Да де, ама реално какво от това какви са резултатите?

Доро, при това положение не знам човек какви качества и финансови и времеви ресурси трябва да има, за да не се откаже от битката.   Tired Пък и да успее да се пребори, то детето ще е тръгнало на у-ще вече.

# 370
То се струва да се бори човек, ако е убеден, че е за добра кауза - каквато вярвах, че е.
От темата дотук обаче разбирам, че това, което е справедливо за мен, се приема като дискриминационно и дори антихуманно от другите. Е, какъв човек трябва да съм, да инвестирам време и пари в антихуманните дискриминационни каузи, от които най-вероятно няма да имам лична нужда и полза?!  Rolling Eyes Не съм се отказала, нищо не ми коства да довърша и входирам писмото, ей така, за цвят, без да се надявам на конкретни резултати. Но момента със събиране на подписи ще си го спестя.

# 371
  • София
че какво значение има от колко години някой живее на едно място, от къде на къде да е с предимство?

Цитат
Защо за вас е драма, че младата студентка от Червен бряг не може да събере максимален брой точки? Защото с точка по-малко тя не би се класирала, затова ли? О, тогава насочете критиката си към СО, че не е осигурила места за класиране на децата с точка по-малко от максималния брой.

е защо тогава да има допълнителни критерии за по-голяма отсявка изобщо, а не се насочват критиките към СО, че места няма... както и би трябвало да бъде?

mamaris  - а защо да не говорим за директорите? докато има такива вкарващи по вторият начин деца в заведенията ще има все повече ревящи за допълнителни критерии... които всъщност няма да им решат проблема, защото другите ще си влизат през директорката. Laughing

# 372
че какво значение има от колко години някой живее на едно място, от къде на къде да е с предимство?

Цитат

е защо тогава да има допълнителни критерии за по-голяма отсявка изобщо, а не се насочват критиките към СО, че места няма... както и би трябвало да бъде?

ааа нее, не така. Нали оттам тръгнахме - вие ми казвате "Не критикувай критериите, критикувай общината". Аз ви отговарям "Не критикувайте моите критерии, критикувайте вие общината, че точка по-малко означава аут/лишаване на достъп". Така върви разговора, не го завъртай обратно.

# 373
Доколкото разбирам пак на думи всички сме силни.

Когато човек вярва в нещо, се бори и абсолютно винаги влага време и ресурси. То ако ставаше с едно тел. обаждане, в този град никой нямаше да има абсолютно никакви проблеми.

Но пък и не смятам, че някой друг е длъжен да отстоява мнението на другите. Аз считам, че не критериите са проблем, а несвършената работа на общината по осигуряване на достатъчно места. И в тази посока критикувам и влагам време и ресурси. Въпреки, че отдавна нямам дете, кандидатстващо за детска градина.

Нямам нищо против това, че други хора виждат проблема различно и в никакъв случай не оспорвам тяхното право да отстояват своето мнение и да се борят за своята истина. Но не съм длъжна да го правя вместо тези хора.

# 374
  • София
Doro - във всеки случай трябва общината да се критикува, а не да се чудим ние как по-добре да се преразпределят точките, че да има повечко п------и другарчета, та да се ощастливи собственото отроче със заветното място в градината, това повече места няма да отвори.

Общи условия

Активация на акаунт