С какво сме известни?

• 15 925
  • 349
  •   1
Отговори
# 330
  • На земята, която е всъщност звезда.
Приготви си повече място, че после предстои Просвещението.   Laughing

# 331
Ние също така сме и едни от най-големите диамантени ювелири ми обясни една жена, докато аз мигах на парцали, незнаейки какво да и кажа. Викам, и госпожо, за първи път чувам, че България е известна с това. А госпожата  в отговор ми казва-сега се връщам от изложба на имането на Елизабет Тейлър и всичките и бижута са правени от Булгари. Whistling Wink Laughing

# 332
Ние също така сме и едни от най-големите диамантени ювелири ми обясни една жена, докато аз мигах на парцали, незнаейки какво да и кажа. Викам, и госпожо, за първи път чувам, че България е известна с това. А госпожата  в отговор ми казва-сега се връщам от изложба на имането на Елизабет Тейлър и всичките и бижута са правени от Булгари. Whistling Wink Laughing
Това е добро  Joy

# 333
  • Sofia
Към въпроса на авторката:
- в южна Африка сме известни само и единствено със Стоичков (иначе идея нямат какво е България и къде се намира)
- сред японците категорично с киселото мляко
- сред скандинавците - с алкохолния туризъм
Наблюденията ми са базирани на общуване с въпросните извън България Simple Smile

# 334
Това ми напомня на група чужденци, които изпратих с личния ми автомобил и карта с отметки да разгледат забележителности в България. Връща се групата, свалям снимките, но вместо да видя Копривщица, Пловдив, Рилския манастир и т.н. аз попадам на 154 снимки на конски и магарешки каруци Simple Smile с висящи по тях тъмнокожи българи, с товар, без товар, разминаващи се със скъпи коли и т.н. Били направили хубави снимки, видяли супер нови неща Simple Smile)
Та с това сме известни Simple Smile))

# 335
Сега се сетих за  един колега и приятел( неаполитанец), не се бяхме засичали на 1 кораб, 2-3 години. Като ме видя първата му работа да се похвали: знаеш ли ходих в БулгАриЯ. Аз: къде, какво? Той: ами 3 дена Съни Бийч, дискотеки, много и хубави жени, и карах джет, много евтино... Та така известни сме си ние... Grinning

# 336
Включилите се в темата с някоя и друга саркастична забележка - с някаква позиция, аргументиране? Или просто ей тъй, за спорта. Щото и Рокси си позволи някои квалификации, но поне си направи труда да участва пълноценно с четене, аргументиране и време.

# 337
Ау, черна точка за неадекватно включилите се. Сега на стената на позора.

# 338
Ау, черна точка за неадекватно включилите се. Сега на стената на позора.
newsm78

Btw - Цонна, близко е до истината приятелката ти. Основател е един южен комшия.

# 339
Включилите се в темата с някоя и друга саркастична забележка
Поименно, не така с недомлъвки Naughty

# 340
Факт е, че 13-14 век (преди турското робство) в България има наченки на ренесанс, който спохожда Западна Европа много по-късно.

Точно тогава е проторенесансът в Европа.

# 341
Факт е, че 13-14 век (преди турското робство) в България има наченки на ренесанс, който спохожда Западна Европа много по-късно.

Точно тогава е проторенесансът в Европа.
В Италия, може би имаш впредвид?

# 342
Да, само че тогава не е имало Италия. Тя съществува от 1868г., нали?

Джото, Учело, Донатело, Караваджо.....

# 343
Така ли? Какви и къде? Запазено е само онова, което е изнесено - във Влашко, Русия, Италия, Света гора и т.н. Confused Търновска книжовна школа и т.н. - всичко отива в небитието.

В Рилския манастир (за пример) има запазени неща. В други манастири - също.
http://www.rilamonastery.pmg-blg.com/Muzei_bg.htm
Ти четеш ли въобще линковете, които пускаш?  newsm78

"Още с началото на книжовния живот по българските земи те полагат усилия за създаването на богати библиотеки и в този смисъл не е случаен фактът, че единствената запазена до днес похвала за цар Симеон (893-927) анонимният книжовник набляга именно на богата му библиотека – „многоценен поради събирането на всички божествени книги, с които изпълни своите палати, той си създаде вечен спомен”.С богати ръкописни колекции са се отличавали и преславските центрове и манастири, Охрид, търновските манастири от XIII-XIVв. Извънредно ценна е била библиотеката на българския цар – меценат на книжнината и изкуството, Иван Александър (1331-1371). Поради превратната и сложна историческа съдба на България обаче, орисана да бъде арена на войни, чужди нашествия, грабежи и опустошения, днес от тези библиотеки е останало твърде малко и при това е разпиляно по цял свят. Единствената запазена в пределите на страната органична средновековна манастирска библиотека е библиотеката на Рилския манастир."

Истината е, че не само турците са виновници за унщожаването на книжнината. Гърците са дали и те своя принос. Например библиотеката на търновските патриарси оцелява чак до 1825 г., когато е унищожена по заповед на митрополит Иларион.
http://www.nationalgeographic.bg/?cid=55&NewsId=114#

Последна редакция: ср, 10 окт 2012, 07:30 от Анонимен

# 344
Това ми напомня на група чужденци, които изпратих с личния ми автомобил и карта с отметки да разгледат забележителности в България.

да пуснат циганите там да живеят и ще видят колко е интересно  в натюр , ама ги връщат бързо-бързо ... : )

Общи условия

Активация на акаунт