С какво сме известни?

• 15 925
  • 349
  •   1
Отговори
# 60
Да е жив и здрав българинът Джон Атанасов, родил се, учил и израсъл, образовал се и се развил в нашето мило отечество!
Наздраве с най- българското питие!
 cheers

На мои познати от чужбина най- им допада нашата "банИца".  Laughing Както и планината, там обичат да ходят.
На индийците им направило впечатление, че след Сърбия по посока изток било като в родината им- пътищата били досущ като в Индия. Както и че една сервитьорка насмогвала да обслужва масите вътре и вън, а при тях за такова заведение щяло да има поне четири момичета.
Споделям, нали това помолихте, какво сме чували от самите чужденци.

# 61
  • Сопот, Пловдив
Не прочетох всичко, отговарям на първия пост - живяла съм в Испания, можете да си представите там с какво сме известни, като чуят българин повече веднага споменават Стоичков. Също така доста често ми говореха за Симеон Втори, синовете и снахите му. Пак там съм контактувала с туристи от различни държави. Много англичани се сещат веднага за Мартин Петров, Стилиян Петров и Бербатов. Германци пък ми се е случвало да споменат Лечков и Балъков. Повечето доста често се сещат за Слънчев бряг, англичани са ми споменавали за Боровец. За евтиния алкохол и красивите момичета също съм го чувала. На обясненията ми за уж известното ни кисело мляко, казаха, че смятат, че това мляко е гръцко.  Grinning

# 62
  • София
освен това в бившите съветски републики в менютата чушката не е просто чушка,а българска чушка  Grinning

Така обозначават, че е сладка чушката (не само в републиките). Другата е чили.
Както за тях всички ядки са "орехи" и нашенският орех се води гръцки орех.
Иначе за руснаците сме известни преди всичко с черноморието ни, недвижимите имоти и хубавия климат. Често ме питат за цени на недвижимите имоти, разположение и т.н.

# 63
  • София
Преди мой близък приятел да си доведе на гости гаджето-италианка в България, на същата дама й бяхме известни с хубавите мъже. По време на престоя си тук не спря да се възмущава и гнуси от мизерията. Всичко й се струваше мизерно, особено панелките ни. Обаче мацката не пропусна да си накупи 2 куфара рокли за по 35 лв парчето.  Mr. Green

# 64
  • София
Стоичков и Бербатов! newsm44

# 65
  • София
На обясненията ми за уж известното ни кисело мляко, казаха, че смятат, че това мляко е гръцко.  Grinning
И аз съм спорила в Испания за киселото мляко и то в една международна група с испанци, шведи, англичани и прочее. В интерес на истината киселото мляко с нашия лактобацил е наше, но има други кисели млека по- света, нашето не е единственото. Даже историческите данни за монголския кумус са малко по- достоверни. Та доста от нашите гордости от този тип са силно преувеличени.

Тонка, за хубавите мъже са прави испанките, особено на юг там има много добри момчета, но как изглеждат, просто не е за приказка.

# 66
След дългогодишното облъчване с българската природа, домати, кисело мляко и сирене, бях доста учудена при първите си излизания в чужбина.

# 67
  • Сопот, Пловдив
Малко офф топик - за киселото мляко не ме е дразнило, защото аз самата не съм запозната наистина с произхода. Но много се вбесявах, когато някой след като ми види паспорта възкликне "Аха,  и вие пишете с руските букви." Или се сещам как веднъж купувайки си техника в един магазин ми искаха документ за самоличност, за да ми попълнят данните за гаранцията, мисля, и приятел холандец, с който бяхме заедно в магазина ме попита "Дали ще разберат нещо, има ли в паспорта ти превод с нормални букви?" Е, тогава каква лекция му дръпнах за създаването на азбуката ни и за това колко съм горда от "ненормалните" ни букви, а те как използват чужда азбука наготово..   Laughing  ooooh! Сега ми е смешно, че се вързах толкова и от изблика ми на патриотизъм, ама тогава много подпалих.  Crazy

# 68
  • out of space
Да е жив и здрав Кубрат Пулев!  Heart Eyes

# 69
  • София
След дългогодишното облъчване с българската природа, домати, кисело мляко и сирене, бях доста учудена при първите си излизания в чужбина.
Joy hahaha
За някои неща доста след първото излизане съм брала голям срам с невежество. Като с киселото мляко, например. Тук от зор да се гордеем фабрикуваме разни истории, които са твърде далеч от истината.

Rois
Аз за киселото мляко се раздразних, а след това и се изложих с раздразнението си. Laughing Но виж това не пречи на мнозина в Европа убедено да твърдят, че пишем с руската азбука, нещо което с години е присъствало и в руските учебници.

# 70
За киселото мляко и произхода му:

http://www.kiselomliako.bg/static.php?content_id=13
"Млечнокиселите продукти се появили в историята на човешката цивилизация през неолита в степите на Централна Азия...
От екологичните фактори зависели видът, количеството и съотношението на различните видове млечнокисели микроорганизми. Те са уникални за всеки географски район и се определят от редица негови особености – климат, растителност, животински свят и още много други...

Омир (около XII–VIII в. пр.н.е.) справедливо нарича древния тракийски град Итон „майка на овцете” (Илиада, 2, 695). Преди повече от десет хиляди години тук са били някои от първите стада, одомашнени от човека.

В третата книга на „Георгики” римският поет Публий Марон Вергилий (70-19 г. пр.н.е.) споменава за млекодобива и млекопреработката по земите „където жълтият пясък се върти, развълнуван в Истър (Дунав)”: „Това мляко, което са надоили сутринта или през деня, изваряват през нощта, а това, което надоят по тъмно или на залез, пастирът носи в града в плетени кошници или го посолява леко и го събира за зимата”...
Най-вероятно той описва тракийското кисело мляко. В старогръцката митология млечнокиселата ферментация на млякото е представена като дар от боговете. Преди две хиляди години това било единственото достъпно описание за всички необясними природни явления и процеси. Според тази легенда Аристей, син на бога Аполон и нимфата Кирена, показал на хората как да подквасват млякото. Той научил това изкуство от нимфите..."

http://yogurt-milk.com/%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0% … 1%8F%D0%BA%D0%BE/

Да е жив и здрав Кубрат Пулев!  Heart Eyes
И Гълъбин Бовески!

Joy hahaha
За някои неща доста след първото излизане съм брала голям срам с невежество. Като с киселото мляко, например. Тук от зор да се гордеем фабрикуваме разни истории, които са твърде далеч от истината.

Винаги съм смятала, че между нашия и македонския патриотизъм разликата не е голяма.

А азбуката ни е замислена като славянска, не като българска.
http://e-vestnik.bg/1151

За да не се заслепяват детските умове и да не се промиват от ранна възраст препоръчвам на децата да не се информират основно и единствено от одобрените от МОНМ учебници. За доста възрастни това е вече безсмислено.

Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 10:37 от Judy

# 71
Известни сме с Кубрат Пулев. Приятели от Австрия ми честитиха победата му.

# 72
  • край голямата локва
Наскоро украинка почиваща за пръв път път в България сподели, че всичките и познати които са идвали тук са я предупредили да опитва типично българска кухня- била ужасно вкусна. Отделно я предупредили да не обръща внимание на обслужването- всички българи принципно били много намусени и мърморещи. Нищо лично, както се казва.  Mr. Green

# 73
Наскоро украинка почиваща за пръв път път в България сподели, че всичките и познати които са идвали тук са я предупредили да опитва типично българска кухня- била ужасно вкусна. Отделно я предупредили да не обръща внимание на обслужването- всички българи принципно били много намусени и мърморещи. Нищо лично, както се казва.  Mr. Green

Пък с рускоговорящи туристи са особено намусени и мърморещи.  Grinning  Много често съм чувала на морето коментари от рода на: "Абе за к`ви се смятат тези, че да ги обслужвам" и разни физиономии зад гърбовете на туристите. Пък после били българите русофили.  Stop

# 74
Те и новите руски доста се попрочуха по света и у нас.

Общи условия

Активация на акаунт