С какво сме известни?

• 15 931
  • 349
  •   1
Отговори
# 300
Рокси, стенописите от 1267 в Боянската църква са поразяващо реалистични. 8 години преди раждането на Джото, който се смята за горе-долу родоначалник на Ренесанса. Малко е запазено, ако не беше газено наред, тук наистина щеше да е люлката на Ренесанса.

Относно Османската империя - не мога да се сетя за каква цивилизация става на въпрос, когато всичко ти е взаимствано, като започнем с такова основополагащо нещо като азбуката. Ама нищо де, гледам, в Уики ги броят за такава.

Жаве, глътка свеж въздух си. Simple Smile

Честно казано, не разбирам този стремеж за омаловажаване на постиженията на българите.

Последна редакция: вт, 09 окт 2012, 16:17 от Зилозавър

# 301
  • На земята, която е всъщност звезда.
Това, което има значение за разговора ни е, че Трансилвания е била владяна от ОИ, и че османците не са го унищожили по него време. 

Не са, защото Трансилвания, Молдова и Влашко стават васали на Османската Империя. Ако са се съпротивлявали и са били разгромени едва ли замъците им щяха да бъдат пожалени.

А стават васални защо? Защото, пак ще се самоцитирам, не са имали малшанса да са непосредствени съседи, т.е. имали са нас като буфер.

А че не са се съпротивлявали не е вярно. Влад Цепеш е известен освен с жестокостта си със силната си съпротива срещу турците.  

Пак ои Уикито:

В началото на 1462 г. Влад започва кампания срещу турците на юг от Дунав, опустошавайки цала Мизия (от Видин до Черноморието) и избивайки над 38 000 души.
Двама султански пратеници отказали да свалят в знак на уважение към него чалмите си. Влад решил, че няма против те да останат с чалми на главите, но заповядал чалмите да бъдат заковани с пирони към главите на пратениците. Освен това отказал да плаща данък на султан Мехмед, което било доста рискована стъпка, като се има предвид, че турската армия била много по-силна от тази на Влад.

Очевидно враждебният жест принудил султана да предприеме масирана атака срещу Влашко. Армията, с която турците навлезли на север от Дунав била трикратно превъзхождаща силите на Влад III, който за момента нямал съюзници. Влашкият владетел се оттеглил в Търговище, като предварително опожарил селата по пътя на турците и отровил кладенците, за да ги остави без храна и вода. Когато турската армия доближила влашката столица, пред нея се открила ужасяваща гледка — над 20 000 турски пленници набити на кол — по-късно тази невероятна сцена получила прозвището „Гората на коловете“. Тактиката на терор и ужас дава резултат — турската армия се оттегля (може би е интересно да се отбележи, че Виктор Юго също описва този уникален инцидент в „Legende des Siècles“).

# 302
Може ли да ми дадеш линк или име на книга, където въпросните фрески се споменават като ренесансови?
Не се заяждам, разбрах, че се е учило в училище. Аз не съм, специално потърсих, навсякъде- вкл. в сайта на Юнеско се определят като mediaval и по византийски канон, нито думичка за ренесанс или предренесанс. Не че Ренесансът е само фрески, но някакси така хвърлени твърдението за люлка звучи смешно и комплексарско.
Копирането на азбуки, цифри и т.н. също, нека не се излагаме.
Има достатъчно неща за гордост, а и да не бяха достатъчно- измислянето на несъществуващи не е приятна гледка.

# 303
Османската империя има своите заслуги в създаването на един доста успешен /до едно време/ модел на държавно устройство. Не случайно издържа толкова дълго време.

Благодаря за комплимента.  Grinning  Всъщност и аз дълго време се боря със заблуди и предразсъдъци, но нека, моля ви, не отиваме в другата крайност и се отричаме от всичко. България винаги е била в периферията, била е провинция - понякога по-развита, друг път не чак толкова. Нещата почти никога не са се случвали тук. Но често сме били поне близо до центъра на събитията. Което не може да се каже за много други страни по света.
И всъщност ако теглим чертата сме имали своите добри шансове.  Grinning

# 304
Може ли да ми дадеш линк или име на книга, където въпросните фрески се споменават като ренесансови?
Не се заяждам, разбрах, че се е учило в училище. Аз не съм, специално потърсих, навсякъде- вкл. в сайта на Юнеско се определят като mediaval и по византийски канон, нито думичка за ренесанс или предренесанс. Не че Ренесансът е само фрески, но някакси така хвърлени твърдението за люлка звучи смешно и комплексарско.
Копирането на азбуки, цифри и т.н. също, нека не се излагаме.
Има достатъчно неща за гордост, а и да не бяха достатъчно- измислянето на несъществуващи не е приятна гледка.

Относно азбуката - моя интерпретация, ако имам различно виждане от наложеното, не мисля, че се излагам.

Виж кога са първите признаци на Ренесанса.

# 305
Аз знам ( или поне знам общоприетото) за Ренесанса и прекурсорите му:) Питам защо и къде се определят фреските в Боянската църква като ренесансови, и само това ли ни дава основание да твърдим, че всъшност България е люлка на Ренесанса?

# 306
Османската империя копира изцяло Византийското управление - всичко е същото , само данъците ги събират те , а не византийците , иначе нищо ново , камо ли прогресивно да са донесли ,
все едно някой днес да превземе Щатите и той да почне да им събира данъците - първо нещата вървят , но постепенно местните се изтощават от тормоза и започва упадъка ... .

# 307
Аз знам ( или поне знам общоприетото) за Ренесанса и прекурсорите му:) Питам защо и къде се определят фреските в Боянската църква като ренесансови, и само това ли ни дава основание да твърдим, че всъшност България е люлка на Ренесанса?

люлка никой не е твърдял , че е било , но на тия фрески има изобразени лук и др. подобни светски елементи , когато на Запад това е било изключително забранено от Ватикана

# 308
Не знае човек да се смее ли, да плаче ли:)
България била люлката на Ренесанса, а пък италианският такъв всъщност са голотии...

Запис. Grinning

# 309

Надявам се, че се подразбира, че изразявам малко ъндърграунд мнение (споделено ми от определено компетентен по отношение на църквата човек, подкрепяно и от мен). Напиши в гугъл boyana church i renаissance.
Но, имайки предвид основните "постулати" на Ренесанса, един бидейки реализма на изображението, определено се класират. Че и по други.
Трудно някой ще се наеме да изрази официално такава идея, това означава да оспориш първенството на световно признати майстори, които поне не са и анонимни. За туристическия поток не ми се мисли. Но и в историята няма единомислие по отношение Ренесанса, неговото начало, корени и т.н.

# 310
  • На земята, която е всъщност звезда.

люлка никой не е твърдял , че е било , но на тия фрески има изобразени лук и др. подобни светски елементи , когато на Запад това е било изключително забранено от Ватикана

И така Ренесансът се побългари и придоби лучен вкус и мирис...

В църквата в с. Добърско има един стенопис на фигура, за която се твърди, че е в нещо като скафандър. Ако не беше ОИ, сега първият човек, стъпил на Луната, щеше да е българин. Да,да.  

# 311
Е защо да пиша бояна чърч и ренесанс заедно:)
То така ако напиша рокси и мис свят ще излезе, че съм мис свят, нали?

# 312
Вселена, че и в Египет има много йероглифи, трудни за обяснение на съвременната наука, наподобяващи космически кораби и др. А никой не е твърдял, че египтяните са стъпили на луната.

# 313
Е защо да пиша бояна чърч и ренесанс заедно:)
То така ако напиша рокси и мис свят ще излезе, че съм мис свят, нали?

За да видиш къде като източници излиза и да решиш дали ги приемаш за достоверни.

# 314
И така Ренесансът се побългари и придоби лучен вкус и мирис...
В църквата в с. Добърско има един стенопис на фигура, за която се твърди, че е в нещо като скафандър. Ако не беше ОИ, сега първият човек, стъпил на Луната, щеше да е българин. Да,да.  

кога съм го казала или кой друг го е казал ?
от нямане на какво да кажете , само глупости пишете ...
за теб осм. империя е била развита , но само за теб ...

Общи условия

Активация на акаунт