С какво сме известни?

• 15 927
  • 349
  •   1
Отговори
# 345
  • Там,където се събуждам щастлива.
Чета (говорим за запазени неща, а не подкрепа на твоята теза: това, което цитираш):

"Макар и малко на брой, достигналите до нас книжовни и художествени паметници разкриват достатъчно ярко формирането на манастира като средновековен център на българската култура. В няколко витрини са изложени ръкописи, илюстриращи историята на манастира през 10в. и първите векове от неговото съществуване. Това са глаголически листове от 9-10в. „Заветът” на Йоан Рилски е препис от 18в.; Народното житие от 12в., в препис от 15в. – най-старият писмен паметник за живота на Йоан Рилски; Канонът за св. Йоан Рилски – ръкопис от 1789г.

В експозицията са включени: планът на отбранителната кула, издигната през 1335г.; надгробната плоча на Хрельо Драговол и мемориален надпис, разкриващ трагичния му край; дърворезбените двери и тронът на построената от него църква – едни от редките произведения на средновековната дърворезба; най-старите икони, съхранени в манастира – на св. Иван Рилски (14в.) и св. Арсений (15в.) и хрисовула (дарствена грамота) на цар Иван Шишман от 1378г. . Голяма карта представя

За възстановяването му през втората половина на века и за пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Търново се съдържат сведения в „Панегирика” на рилския книжовник Владислав Граматик, чийто оригинал е също изложен. За съживяването на манастира и като център на художествена култура свидетелства и стилистиката на експонираната икона „Св. Георги на трон” (15в.).".

Моята теза е, че много, което е останало след това, беше унищожено от нас. Старата църква на Рилския манастир е съборена от нас, за да се построи нова, по-голяма.

# 346
Така е, не може за всичко да обвиняваме турците и гърците. До голяма степен българи са спомогнали ценните неща да напуснат България или да бъдат съсипани и разрушени.

# 347

Моята теза е, че много, което е останало след това, беше унищожено от нас. Старата църква на Рилския манастир е съборена от нас, за да се построи нова, по-голяма.

???

Построена е през 1834. След като голяма част от манастира е унищожена от пожар. Доколкото знам из българските земи тогава обикалят монаси да събират пари за възстановяването на манастира. В "новата" църква са работили най-изтъкнатите за времето си зографи.
Въобще не ти разбирам тезата!
А иначе и в Англия се оплакват, че през викторианската епоха масово са събаряни стари църкви, за да се строят нови - по-грозни и сиви. Ама те хората предполагам от хубаво са го правили.  Grinning  Но при Рилският манастир си мисля, че случаят не е такъв.

Така е, не може за всичко да обвиняваме турците и гърците. До голяма степен българи са спомогнали ценните неща да напуснат България или да бъдат съсипани и разрушени.
И да са имали желанието, едва ли са имали властта да го сторят.  Grinning

Последна редакция: ср, 10 окт 2012, 11:13 от Анонимен

# 348
  • Там,където се събуждам щастлива.
Ох, Жаве.  TiredСигурно има много неща, които не знам, но съм работила това.

".... след средата на ХVІІІ в. започва усилено строителство и около старата църква и кулата, останала от Хрельовата твърдина, се построяват нови крила с килии за монасите и стаи за многобройните посетители миряни. На 13 януари 1833 г. тези крила са унищожени от стихиен пожар, но с всенародна помощ са възстановени в небивало кратки срокове.

Център на целия архитектурно-художествен ансамбъл е главната църква "Рождество Богородично", построена през 30-те години на ХІХ в. на мястото на средновековната църква в средата на манастирския двор.'

Ако се съди по запазените срредновековни фрески от параклисите и Хрельовата кула, са били великолепни. За Захари Зограф е друаг тема...

Тезата ми е, че не може всичко да преписваме на турците (но ни е изгодно така...)

# 349
Тезата ми е, че не може всичко да преписваме на турците (но ни е изгодно така...)
Виж сега, аз подкрепям тезата ти по принцип, но си давам сметка, че българите не са имали много полезни ходове по онова време. Просто конюнктурата е била такава - властта, и политическа, и духовна, не е била в техните ръце. Аналогии с други времена са неуместни. 

Общи условия

Активация на акаунт