БЕЛГИЯ - 25

• 63 057
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
... излишен въпрос  Simple Smile
 Hug

Последна редакция: ср, 20 мар 2013, 12:43 от shanel1982

# 466
  • Semmerzake, Белгия
Как сте мамчета ? Аз се сдобих с някакъв вирус - всичко ме боли, имам хрема и температура. Какво мога да пия /все пак още кърмя/ ? Дано не го предам и на децата  Praynig!
Аз имам два въпроса: 1. От не особено достоверен източник чух, че има здравен фонд, който изплащал всеки месец пари на майката, затова че кърми. Чували ли сте за подобно нещо ??? На мен ми се струва нереално, защото това не можеш да го докажеш /че кърмиш /, поне според мен. Нямам намерение да си сменям фонда, но ми стана любопитно. 2. Очертава се от 1-ви април да съм безработна. Ако някой е минал по този път, може ли да ми каже как се процедира тук. Щели да ме пратят във ВДАБ, ама как става, какво се прави и т.н. - ако някой има опит моля да сподели.
Иначе чакам с нетърпение 30-ти март - мама и татко ще ни идват на гости за 2 седмици. Така съм се затъжила вече  newsm45.
ЧЕСТИТА ВИ ПЪРВА ПРОЛЕТ ! ДА СТЕ ВЕСЕЛИ И ЩАСТЛИВИ !
Хубав ден !

# 467
Сони- и ние сме така, днес плюс нова екстра-гадене. Докторът ми даде директно 7 дни болнични. И ме предупреди, че може и повече да продължи. Не предписа нищо, само чай, супи и почивка. Лежа цял ден и ставам по зле.  #2gunfire
По въпроса с кърменето - да плащат, знам го от жена при   която работя. Тя роди 3-тото си детенце преди месец.Ще разпитам като се върна на работа. Мисля,че 3 м плащат, това по спомен. За работата ти- когато загубиш работа си или верклосхейд както му казват, ти изплащат ДОП, стига да имаш необходимия работен стаж. Година и половина мисля беше за до 35 годишнте, ще проверя с точност и ще пиша, не ми се става от леглото. Плащат ти докато ти намерят работа. Могат да те пратят на курсове към ВДАБ , но те са от 8-17 ч всеки раб.ден, кой ще гледа детенце. След курса започваш работа, тоест те ти подсигуряват. Другото за което могат да те пратят във ВДАБ  е за да се регистрирш като безработна. Можеш да го направиш он лайн, спестяваш си разходката. Пропуснах- работодателят ти трябва да т даде С4 документ, с който отиваш във вакбонда си и се регистрираш като безработна. Peace

# 468
Здравейте,
някой ще се жертва ли да ми обясни каква е процедурата за получаване на статут на самонает във Фландрия?
Предлагат ми някакви румънци, които се наемат да ми съдействат срещу 600 евро, но ми изглеждат мошеници: http://www.euro-vize.be/continut/bulgara_faq.html

# 469
Вариант с плащане и румънци, турци, не ти препоръчвам. Линка, който давам е изцяло в услуга на така наречените частници. Не става ясно какво точно като дейност ще развиваш, за да допълня инфото. Има различни фирми тук.
www.orcasite.be

# 470
Благодаря, Крис! Линкът е интересен и полезен, сега го чета.
Мъжът ми вече втора година работи в Белгия като командирован. Идеята ни е аз и децата да се присъединим към него в близките месеци.
Нужен ми е легален статут, за да мога да запиша децата на училище, както и за да можем да наемем квартира.
Чувам, че е доста трудно наемането на апартамент или къща, искат фишове от заплата и други доказателства за надеждност и платежоспособност. И все пак дори да успеем да намерим квартира, няма как да запишем децата в у-ще само на базата на неговия статут.
Естествено, можем да изчакаме 2014 г., но губим още една учебна година, а децата растат.

Не знам каква дейност бих могла да развивам с моите дипломи, най-вероятно никаква, поне на първо време Confused

Някакви съвети можете ли да ми дадете?

# 471
Мъжът ми вече втора година работи в Белгия като командирован. Идеята ни е аз и децата да се присъединим към него в близките месеци.

А защо да не може като командирован да сте с него и да си запишете децата? Ние също сме командировани, както и 90% от моите познати (кои от частни фирми, кои от държавни институции) и на всички децата учат и сме си наемали квартири. С две думи -  не сме имали проблеми...
От къде е командирован?

# 472
Сега разбрах, че някои имат белгийски лични карти и SIS, а той няма такива документи.
Работи с Лимоза и е командирован от словенска фирма (той си е българин). Доколкото знам му внасят осигуровки и данъци в Словения, а здравната му карта е словенска, не белгийска. Сложна работа Laughing
Миналата година пак беше с Лимоза, но командирован от българска компания.
Не ми се вярва да има право на образование на децата, при положение, че не внася нито данъци, нито осигуровки в Белгия, ама кой знае...
За квартирите знам, че е различно в големите градове и по-малките. Ние се целим в района около Антверпен, но по възможност не самия А., а малките градчета. Там е по-трудно, хазяите не желаели хора с неясен статут и чужденци.

# 473
Ловис, аз също не внасям данъци. Личните ни карти са временни - картонени. Осигуровките ни са чрез НОИ и са прехвърлени тук - и имаме Сис карти за определен период, т.е. до края на командировката.

А за образованието не съм съгласна - има право! Независимо от коя държава е командирован

Няма начин от Словения да нямат такъв вариянт.... Просто не се е интересувал може би... Нека се разрови и да разпита.

# 474
Nelly- Подкрепям.  Мисля, че ако направят адр.регистрация и покажат в хементето контракта с който е командирован тук и те ще получат такива карти и сис също. Училищата не ги влнува с какъв статут си. Peace

Нещо да кажете за времето?  Laughing Rolling Eyes

# 475
Сони,моят мъж от януари е безработен та скоро минахме по "трасето". Стъпките са следните:
1.Взимаш от работодателя формуляр С4.
2.Регистрираш се във VDAB-както Крис ти е писала това можеш и онлайн да го свършиш.След регистрацията си разпечатваш формулярчето и:
3.Отиваш в твоя синдикат,за да си подадеш там документите за парички.
Знам,че ако нямаш синдикат (vakbond) има други институции-не съм сигурна точно как беше (нещо от сорта на hulphuis)
Ако за първи път се регистрираш като безработна ще почакаш доста за парите......Ние още не сме получили нищо.
Ти мисля влизаш в графата до 35г.,но за хора над 35 им трябват 468 работни дни.
Колкото до кърменето-имам позната,която взе пари от СМ след навършване на 3 месеца на детето.някъде от порядъка на 200 евро май беше.

# 476
 tsvetik  - Би трябвало да ви се изплаща вече, защо не провериш какво става. Знаеш как се забутват док-ти тук.Другата инстанция е ОСМВ ,която изплаща помощ.  Hug
Сони, винаги можеш да станеш член във вакбонда,можеш и утре да се запишеш както се казва. Peace

# 477
Сега разбрах, че някои имат белгийски лични карти и SIS, а той няма такива документи.
Работи с Лимоза и е командирован от словенска фирма (той си е българин). Доколкото знам му внасят осигуровки и данъци в Словения, а здравната му карта е словенска, не белгийска. Сложна работа Laughing
Миналата година пак беше с Лимоза, но командирован от българска компания.
Не ми се вярва да има право на образование на децата, при положение, че не внася нито данъци, нито осигуровки в Белгия, ама кой знае...
За квартирите знам, че е различно в големите градове и по-малките. Ние се целим в района около Антверпен, но по възможност не самия А., а малките градчета. Там е по-трудно, хазяите не желаели хора с неясен статут и чужденци.

Ние сме по същия начин.Мъжът ми е командирован тук,но от БГ .фирма.В хементето се носи договора м/у него и Словенската фирма,и договора м/у Белгийската и Словенската.След като мине прецедурата по регистрация ,ще получи и карат Е,която след като се регистрирате и вие ще е получите. SIS карта се изкарава,като си изкара S1 от здравната каса в ,която държава е здравно осигурен.И тук се представя в някоя от техните каси.За децата няма проблем.Аз като записах детето на училище беше на 3 ден след като пристигнахме.

# 478
Крис,аз също се притеснявах,защото мъж ми не беше получил дори някакво известие,че е одобрен да получава обезщетение,а от неговия синдикат постоянно му повтаряха,че просто трябва да изчака.....Та пуснахме един мейл до RVA и от там му отговориха,че има право на обезщетение. Сега ще изчакаме до края на март и.....пак при синдиката   Grinning

# 479
tsvetik- Вакбонда върши много работа, но  и са много разпилени. На мен ми бяха загубили документите за 10 часа економиверклос и препусках като кон, за да изкарам новите, дубликат iмам предвид. РВА-то и те не са от най подредените. Ще питам приятелката ми и ще ти пиша след колко време им изплатиха, но съм сигурна, че не се чака толкова. Звъни им пак, в крайна сметка затова им плащаме членска такса.

Общи условия

Активация на акаунт