Отговори
# 495
Добро утро момичета! Честити бебчета на мама Сиана и на мама Радичка!
Живи и здрави, красиви и щастливи, с много късмет и любов надарени!   bouquet

Ей всички родихте, останахме малцина  Laughing, аз също вече се опитвам да се настроя, че няма да  е скоро защото се побърквам  #Crazy

siana999, имам едно въпросче, малката Сияна е с "я", а не с "а", чудя се как е правилно, че и на мен ми харесва това име  newsm78

# 496
Amorevole страхотна си, много ти благодаря за изчерпателните отговори, които ми даваш, наистина са много, много полезни!!!  Hug Днес сутринта Доника успя да захапе точно така, както е обяснено в клипчето, след като я сложих така, както ти ми обясни и притиснах гърдата като "сандвич"  и изобщо нямаше никаква болка  Party Лошото е обаче, че сука така само около 5 минути и после пусна, а когато пак искаше да засуче стана много трудно. Накрая успя, но имам чувството, че вече беше изморена от опити и много бързо се отказа, пусна и повече не искаше  Sad Може пък да се е нахранила, не знам.

А иначе вчера тази болка, която усетих беше в самото зърно, което продължи да ме боли леко и след храненето, но според мен това се дължи на факта, че в началото захапа добре, но после взе да и се изплъзва и го захапа по към върха (не знам дали ме разбра, а и аз как го обясних...) Но важното е, че наистина като си захапе както трябва, както стана днес, болка няма никаква.

Сега ще продължим да се борим с това да започне да захапва по-лесно, да суче по-дълго и да не пуска и дано по-бързо да привикне, че така много ме притеснява, като не изяжда много и не знам дали е достатъчно нахранена  newsm78

Още веднъж, много ти благодаря за помощта, която ми указваш  Hug Hug Hug

Честито на новите мамчета и успех на всички, които все още са в очакване на великата среща  smile3525

# 497
radichka_me Честито:) Много се радвам за теб!:) Да ти е жива и здрава малката Изабел и много да ви радва!:)

И при мен няма индикации, днес ми е третия преглед за разкритие Tired Face Ще видим дали е станало повече от 1см..за тапата не знам, аз такава борба водих с тия гъби, че не знаех кога какво пада, но предполагам си е там. От време на време през нощта имам по една болезнена контракция, от 18 до към 22 безболезнени като седна главно и това е.. Rolling Eyes

# 498
  • София
radichka_me, siana999, честити дъщерички! Много здрави, красиви и щастливи да растат!   bouquet

Светле, при теб историческо чакане стана. Ще ти трябва не разходка, а крос из квартала. Hug
Стискам палци по-бързо да дойде моментът, че наистина изнервящо да чакаш всеки момент и да си на нисък старт.

# 499
Честито на мама Радичка и мама Сиана. Да са ви живи и здрави бебчета, а на вас - бързо възстановяване! Много се радвам за вас, момичета, че всичко приключи добре и вече гушкате своите мъничета!  Hug

# 500
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ОБЕБИЛИ СЕ Simple Smile   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet  bouquetА аз да се похваля вече напълно всичко ми е готово за бебка,та се надявам да се ражда вече  Simple Smile

# 501
Добро утро момичета! Честити бебчета на мама Сиана и на мама Радичка!
Живи и здрави, красиви и щастливи, с много късмет и любов надарени!   bouquet

Ей всички родихте, останахме малцина  Laughing, аз също вече се опитвам да се настроя, че няма да  е скоро защото се побърквам  #Crazy

siana999, имам едно въпросче, малката Сияна е с "я", а не с "а", чудя се как е правилно, че и на мен ми харесва това име  newsm78
Записахме я с Я, звучи ми по-ясно, а и може да и казват Яна на галено Wink. За правилно, не знам до предпочитания си е.

# 502
begbie , Това е стаята за активно раждане в Майчин дом, там има вана , много добре действа  за обезболяване....
Amorevole Благодаря ти за информацията, за същото става въпрос само че при него е от 10 вечерта до към 3-4 а и понякога 5 часа сутринта. През това време аз  предлагам гърда, тъй като не знам  колко яде / Нааканите и напикани памперси не са достатъчно мисля -по- малко от 6 или 8/ В повечето време той суче , или плаче от колики. Глюкозата казаха да давам по 100мл на денонощие заради жълтеница, но аз не давам  толкова ами само когато много се видя в чудо. Това защото знам че е по- добре да суче от колкото да пълня стомахчето с течности. Нали не греша???
Сега пробвах това с компресията по-настойчиво да види до кога ще го държи - днес неспокойния период май до сега продължава. Странното е че не мисля че нямам кърма - след като е сукал доста според мен после пак имам/ Казаха ми да я цедя след кърмене и замразявам- да го правя ли ???/
Благодаря ти още веднъж за отговорите!

# 503
     Здравейте,  настоящи и бъдещи мамчета Hug Hug
на 04 октомври се роди дъщеря ми Йоанна с планово секцио- 3.6кг, 50 см. Сега сме в къщи и се кърмим, на 20-я ден  при педиатърката ще разбера дали е и успешно  Laughing
      Честито на родилите майки, да са ви живи и здрави дечицата. На останалите много стиснати палци  Heart Eyes

# 504
Здравейте момичета,
Писах във фейсбук, но и тук да се похваля,

на 29.09. се роди нашата дъщеричка Адриана, 2700 гр, 47 см.

Вече е на 20 дена и доста е порастнала, но я мъчат ужасни колики милата, по цяла нощ не може да спи. Аз за съжаление не се справих с кърменето, едно че нямах почти никаква кърма, друго че тя не искаше да суче и сега сме изцяло на изкуствено хранене.

Честито на всички, които имат вече бебенца, а на останалите момичета желая леко раждане!

# 505
Amorevole страхотна си, много ти благодаря за изчерпателните отговори, които ми даваш, наистина са много, много полезни!!!  Hug Днес сутринта Доника успя да захапе точно така, както е обяснено в клипчето, след като я сложих така, както ти ми обясни и притиснах гърдата като "сандвич"  и изобщо нямаше никаква болка  Party Лошото е обаче, че сука така само около 5 минути и после пусна, а когато пак искаше да засуче стана много трудно. Накрая успя, но имам чувството, че вече беше изморена от опити и много бързо се отказа, пусна и повече не искаше  Sad Може пък да се е нахранила, не знам.

А иначе вчера тази болка, която усетих беше в самото зърно, което продължи да ме боли леко и след храненето, но според мен това се дължи на факта, че в началото захапа добре, но после взе да и се изплъзва и го захапа по към върха (не знам дали ме разбра, а и аз как го обясних...) Но важното е, че наистина като си захапе както трябва, както стана днес, болка няма никаква.

Сега ще продължим да се борим с това да започне да захапва по-лесно, да суче по-дълго и да не пуска и дано по-бързо да привикне, че така много ме притеснява, като не изяжда много и не знам дали е достатъчно нахранена  newsm78

Mvsh, радвам се, че имате напредък! Hug Понякога не става „от раз”, нужно е малко време, търпение и упорство, но целта си заслужава, нали? Wink

Съвсем правилно те разбрах Peace (а и ти си разбрала какво имам предвид с въпроса си Mr. Green) – напълно възможно е по време на сукането да изпуска леко зърното, да го засуква по-плитко (само него, без ареола), и от триенето в небцето или венците да идва и болката. Тя е още мъничка, а и едва от скоро и даваш да засуква така - може да и е нужно да укрепне, да „задобрее” в сукането, и докато това се случи, да се нуждае и малко повече помощ от твоя страна. Дали си обръщала внимание – когато си изплези езичето, показва ли се добре навън, и извън долната устничка? Като го изплези, по-остричко ли е към връхчето, или по-скоро има сърцевидна форма?
Ако усещаш болка и я отделиш от гърдата, а тя ти отказва да засуче отново, може да опиташ отново със силиконовото зърно (все пак, важно е да не се разранят зърната ти, а Доника да е нахранена), или пък да и дадеш изцедена кърма.

Разбирам притеснението ти дали поема достатъчно кърма. Ориентир, както и преди съм писала, могат да са ти пълните памперси – поне 3 наакани и 5-6 напишкани за денонощие, като акото да е поне с размер на монета от 1лв.. За тегленето е добре да се има предвид, че различните кантари могат да дават отклонения (дори в рамките на няколкостотин грама), т.е. по-точни стойности може да има, ако се тегли на един и същи кантар, при едни и същи условия – бебето да е с еднакви дрешки (или без), да не мърда, да е приблизително в едно и също време (например – след смяна на памперса или след кърмене).
Ако се тревожиш, че на Доника не и стига кърмата, би могла, както споемах, да и даваш и изцедена кърма след сукането. Тъй като техниката на сукане от биберон и от гърда е различна, понякога се случва бебетата да се „объркат”. Докато от гърдата се засуква по-надълбоко и бебето трябва да прави сукателни движения, за да „извади” млякото, то от биберона сукането е плитко, и бебето по-скоро само преглъща това, което изтича и дори избутва с езиче, за да не се задави, ако му тече по-силно. Поради тази причина, е препоръчително, ако бебето има затруднения със засукването от гърда, за известно време да се избягва храненето от шише и даването на биберон-залъгалка (поне докато започне да се справя успешно със сукането). Тъй като Доника повече е сукала със силиконово зърно, е възможно това да е повлияло за по-плиткото и засукване и сега да се „учи” да засуква по-дълбоко от гърдата. Вероятно ще ме попиташ, ако се наложи дохранване, тогава – с какво друго, освен шише може да стане? Laughing Има няколко алтернативни метода – с лъжичка, пипетка, капкомер, дозаторче, чашка, система и т.н. Макар на пръв поглед вероятно да изглежда трудно или пипкаво, всъщност много майки споделят, че съвсем спокойно и бързо са се справили с такъв вид хранене, когато им се е наложило, дори и при по-малки и преждевременно родени бебета (ако прецениш, че има необходимост да дохранваш с изцедена кърма, мога да ти пиша по-подробно за тези начини). Peace

# 506
Amorevole Благодаря ти за информацията, за същото става въпрос само че при него е от 10 вечерта до към 3-4 а и понякога 5 часа сутринта. През това време аз  предлагам гърда, тъй като не знам  колко яде / Нааканите и напикани памперси не са достатъчно мисля -по- малко от 6 или 8/ В повечето време той суче , или плаче от колики. Глюкозата казаха да давам по 100мл на денонощие заради жълтеница, но аз не давам  толкова ами само когато много се видя в чудо. Това защото знам че е по- добре да суче от колкото да пълня стомахчето с течности. Нали не греша???
Сега пробвах това с компресията по-настойчиво да види до кога ще го държи - днес неспокойния период май до сега продължава. Странното е че не мисля че нямам кърма - след като е сукал доста според мен после пак имам/ Казаха ми да я цедя след кърмене и замразявам- да го правя ли ???/
Благодаря ти още веднъж за отговорите!

Charlene, нормално е да имаш кърма и след като бебето се е насукало. На практика, лактиращата гърда никога не напълно празна (затова и когато пиша бебето да „изпразни” гърдата, използвам кавички Wink). Дори и по време на сукането, в гърдата се образува някакво количество мляко.

А с каква цел са ти казали да се изцеждаш след кърмене? Рутинно изцеждане, без нужда, по-скоро не е необходимо Peace и би могло да доведе до свръхпроизводство. Обичайно, изцеждане е необходимо, ако майката усети напрежение или препълване в гърдите, а бебето в момента не може да я изсуче; ако по някаква причина е разделена с бебето; ако се цели увеличаване на лактацията и т.н. Ако искаш да съхраняваш кърма би могла да се изцеждаш, но не и като нещо задължително, след всяко кърмене, и не „до край”.

За пълните памперси не можах да разбера защо мислиш, че са недостатъчни? Аз имах предвид наакани поне 3, а напишкани – поне 5-6 на денонощие, при вас как са? Thinking

Жълтеницата се образува, когато в тъканите (и най-вече – в кожата) – се натрупва жълт пигмент, наречен билирубин. Има три вида жълтеница, като най-честият тип е физиологичната (наречена още „нормална”) – до някаква степен я прекарват повечето бебета, тя е почти винаги безопасно състояние без неблагоприятни последствия, докато количеството на билирубина е под опасните граници.
Тъй като само около 2% от билирубина се изхвърля с урината, а останалите около 98% - с изпражненията, то най-ефикасният начин да премине по-бързо физиологичната жълтеница, е бебето да ака повече. А за да го прави, то трябва да се храни повече. Кърмата съдържа мазнини, кото стимулират чревната перисталтика и действат като слабително – така че – честото кърмене е най-доброто „лекарсвто” в случая. Водата и глюкозата биха могли само да запълват и без това мъничкото бебешко стомахче, без да осигуряват необходимите калории и/или да подтиснат желанието на бебето да суче. Интуицията не те е подвела и съвсем разумно ти е подсказала, че не е необходимо да запълваш стомахчето му с течности. Hug
Излагане на непряка слънчева светлина (например – съблечено по памперс до прозореца на отоплена слънчева стая), също може да повлияе благоприятно за справяне с жълтеницата.
Чудесно е, че опитваш с компресията – така би могъл да получва повече мляко от цялата гама и съответно да се засища повече. Peace

Споменаваш, че Орлин го мъчат колики. Преди време бях писала на roxy някои идеи за справяне с колики – може да погледнеш дали няма да има нещо подходящо и за вас. Wink

Последна редакция: пт, 19 окт 2012, 18:43 от Amorevole

# 507
Момичета, мене от вчера ме е налегнала една носталгия по бременността. Имам моменти, в които силно ми се иска пак да съм си с корема и да съм бременна - тези 9 месеца бяха най-прекрасните в живота ми. Но като погледна малката сладка муцунка на моето съкровище и няма нещо, което по-силно да ме умилява. Макар че рядко пиша, редовно, почти всеки ден чета октомврийските теми и се чудя като свърши най-прекрасния Октомври за всички ние къде ще споделяме новите емоции и вълнения, които ежедневно ще се пораждат. Може би вече трябва да се местим при темата За бебето и детето в някоя от подтемите Simple Smile

# 508
Amorevole добре, че си ти да ми вдъхваш кураж! Тъкмо се бях притеснила пак, защото на Доника и е доста трудно, но ти като че ли ми четеш мислите и вече си ми написала какво да правя  Hug

Аз й дадох и в 12.00 ч. да яде и се мъчехме около 30 мин. Тя пак си засуква и суче известно време, но като пусне и после и става много трудно и започва да плаче и т.н. После след около 30-40 мин. пак се разплака и пак я сложих на гърдата, но пак същата работа - засуква си хубаво и после пуска след няколко минути и до там, после само се мъчи и засуква за по няколко секунди и пуска... И така се помъчихме още 30 мин. но нищо не стана, тя си поплака малко и после заспа.

Относно езичето, не съм се заглеждала, но като се замисля, май си го изкарва извън долната устничка и не е остро издадено, а нормално и отпуснато. Аз я виждам как си отваря устичката широко, изкарва езичето, обгръща зърното и ареолата около него, но после се дърпа и не го засуква в повечето случаи.

Много ми е мъчно, не искам да се отказвам да я накарам да привикне направо от гърдата, защото не искам да продължавам със силиконовите зърна, но ми е толкова мъчно за нея, че не може да се нахрани нормално, чак ми се плаче, като я гледам  Cry Дано да се оправят нещата. Аз също не искам да й давам със шише, за това, ако се наложи, ще пробвам с пипетка примерно. И спирам да й давам залъгалката, че явно и тя пречи Simple Smile

# 509
Amorevole Благодаря за изчерпателния отговор! Проблема при нас е че Михаил се нахранва бързо и не стига до "задното" мляко, да не говорим за втората гърда Simple Smile Вече сучем с "компресия" и определено има резултат, но пак гърдата остава напрегната. Ще пробвам и техниката на ръка и ще се похваля с резултата, дано успея да доизцеждам  и да давам задното мляко, защото наистина остава доста. Иначе кърменето ни е на около 2 часа и половина от които около 20 мин кърмене, от които активно сукане около 10 мин, може и по - малко. Като гледам как се държи малкия, най - ще му хареса ако е постоянно на гърда и само да суче, а докато спи само да придъвква  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт