Нима България върви към фалит?

• 8 018
  • 149
  •   1
Отговори
Пускам тази тема на базата на новините от последните дни, които оставят, предполагам не само у мен, но и у мнозина от вас усещането, че правителството е паникьосано и отчаяно  се опитва да измисли начин как да вкара някой лев в хазната, защото... Съдран чувал.
То не бе сваляне на МРЗ, то не бяха лихви върху депозитите, последното двайсе е узаконяването на незаконните постройки, което на практика (може би, зависи как ще реагира интернет-обществото) означава глоба от 5 000 лв. на остъклен балкон.
Което пък, от своя страна, отвори дебат между мен и съпружеското тяло, в резултат на който излезе, че на практика въпросната хазна няма откъде да се напълни. Ама изобщо.
Що е то БВП (брутен вътрешен продукт) и как се формира? Частният сектор циркулира между сивата и черната икономика, държавни предприятия почти не останаха. Единствените печеливши, за които се сетихме, са АЕЦ - 1 бр., ТЕЦ - 1 бр., въгледобивни мини - 3 бр. Друго производство някакво имаме ли, че и да е печелившо?  newsm78
Ние за друго не се сетихме, та затова пуснах темата - подскажете ми, ако обичате. Да преброим предприятията, които пълнят бюджета на Р България. Останалото е "от лукавия", т.е. - от данъци (главно на физически лица), такси и глоби.
Знам, че има много компетентни люде в този форум и с удоволствие ще приема всяко мнение, което успее да обори опасенията на нашето семейство, че милата ни Родина върви към финансов фалит.
Моля, докажете ми, че греша, та да си легна спокойна.  Hug

# 1
  • София
избори идват, всички искат да им вдигнат заплатите но няма как при ръст на БВП от 1% да запазиш старите данъци и да дадеш 7-10% увеличение. Затова търсиш нови източници на приходи или съкращаваш разходи.

# 2
Нима България върви към фалит?

Южна Европа върви към фалит: Гърция, Испания, Португалия и пр. Това е супата на ТРОЙКА!

# 3
И аз имам такова усещане, ама с моя филологически мозък къде съм се запътила, ще чакам икономистите да кажат... Thinking

# 4
Изобщо не върви към фалит. Сигурна съм, че ръстът ще е повече от 1 %. Съдейки по това, което внасяхме в хазната през 2009г. и сега. И по работата на нашите контрагенти. Така, че споко!
Няма по-черна година от 2009г., а фирмата съществува от 1993г.

# 5
държавни предприятия почти не останаха. Единствените печеливши, за които се сетихме, са АЕЦ - 1 бр., ТЕЦ - 1 бр., въгледобивни мини - 3 бр. Друго производство някакво имаме ли, че и да е печелившо?  newsm78
Ние за друго не се сетихме, та затова пуснах темата - подскажете ми, ако обичате. Да преброим предприятията, които пълнят бюджета на Р България. Останалото е "от лукавия", т.е. - от данъци (главно на физически лица), такси и глоби.

Tи как си представяш пълненето на бюджета? Че държавни фирми печелят и наливат печалбата в хазната ли? Интересно тогава как същедствуват развити държави почти без частен бизнес.
Бюджет се пълни именно от данъци - най-напред ДДС, после акцизи, ДОД, такси, приватизация и пр. Та няма защо да броиш предприятия, те вкарват доста малко преки данъци.

# 6

Единствените печеливши, за които се сетихме, са АЕЦ - 1 бр., ТЕЦ - 1 бр., въгледобивни мини - 3 бр. Друго производство някакво имаме ли, че и да е печелившо?  newsm78

Има и други, лягай спокойно каке! Например Булгартабак обявиха няколкократно увеличаване на печалбите си за първото тримесечие на годината, имам спомени за някакви 22 милиона, но не съм сигурна за точната цифра.

# 7
  • София
Възможно най-просто:
БВП е това което е произведено в България - 60 милиарда
Държавата под формата на данъци иззема част от БВП (примерно 30%)  и сформира бюджет 18 милиарда, които харчи за заплати, инфраструктура, образование и тн. Така че за да се вдигне бюджета начините са три или да се повиши БВП или да се вдигне процента на изземане, или някой да ти даде пари на заем.

# 8
Растежът на Бг беше предимно около инвестициите в недвижимостите 2009та , някои други също, помня за завода в Пирдоп. Разни предприятия има, не е като да няма.  В-са е какво ще стане, когато инвеститорите се разбягат, а те май започнаха. Засега на мен ми се струва, че има някакъв растеж заради усвояването на европейски фондове. След това не знам.
Във всеки случаи ниските данъци явно не дават очаквания резултат.

# 9
Няма да се изказвам по същество
Почна ли, изобщо няма да си легнеш

# 10
  • Sofia
За протокола уточнявам, че не съм икономист, а юрист, така че не мога да коментирам в детайли макроикономическата рамка.
Факт е обаче обстоятелството, че бюджетът е структуриран основно около ДДС постъпленията (и акцизите),т.е. разчита на потреблението.
Безработицата, ниската покупателна способност и финансовата несигурност карат хората да свиват разходите и оттам спада приходната част на бюджета. От друга страна обаче, инфлацията генерира по-голям приход.

По същество - опасност от фалит няма, защото обективно държавата ни няма дългове - те са пренебрежително малко на фона на БВП,а скърпването на бюджета, при този ръст на разходите, е лесна задача (независимо, че сме в изборна година и кесията се развързва повечко).
Моите наблюдения обаче също са свързани със все повече преустановяващи дейност или фалиращи предприятия, особено от среден и малък клас, което е опасно не толкова заради евентуален фалит, а за липсата на перспектива за растеж, което не е по-маловажно имайки предвид общото благосъстояние на нацията.

# 11
В списъка на дружествата, регистрирани в Териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" на НАП са вписани 1435 фирми. Освен това има регионални дирекции "Средни данъкоплатци", в които вписаните фирми са, както следва:
- София - 2638 фирми
- Пловдив - 812 фирми
- Велико Търново - 412 фирми
- Варна - 714 фирми
- Бургас - 335 фирми
-----------------------------
общо 4911 фирми

Това са данните от 2010 година, по разбираеми причини публикуването на списъците върви с известно забавяне. Не знам дали това отговаря на въпроса ти, но все пак е някаква отправна точка за размисъл.
Списъците между другото са публични, с абсолютно свободен достъп през сайта на НАП.
Данните за 2011 са сходни, разместване има в количеството по регионални дирекции, като общ брой разликата е незначителна. Като я публикуват официално ще може да се сравни.

# 12
Единствените печеливши, за които се сетихме, са АЕЦ - 1 бр., ТЕЦ - 1 бр., въгледобивни мини - 3 бр. Друго производство някакво имаме ли, че и да е печелившо?  newsm78
Има и други, не е като да няма. Ментел, Свиваком, Грабъл, Левинс и др. застрахователни компании. Ми всички те са на печалба. Банките и те. Неохим Ад Димтровград единствения производител на азотни торове на Балканите. ЕВн, ЧЕЗ, ЕОН - ми само дето ти увеличаха тока колко пари влазоха от ДДС в хазната.

# 13
не ми пука за държавата- да фалира Stop Важно е между хората да циркулират пари

# 14
Сега,  ако обясниш и как да стане, всички можем да си легнем спокойно ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт