Нима България върви към фалит?

• 7 975
  • 149
  •   1
Отговори
# 30
А къде отива печалбата от Българските фирми.
Отива за чуждестранни коли,самолети ,силикон ,футболни отборчета и имоти в чужбина.

# 31
Че то остана ли държава, която да фалира?!
Такава като структура отдавна няма.

не ми пука за държавата- да фалира Stop Важно е между хората да циркулират пари

Те си циркулират.И днес сутринта казаха, че поне 30-35 % е сива икономика.И се увеличава....

Не я разбирам днешната икономика - и тя, както граматиката и правописа, бяха подменени нейде по пътя...................
Аз също.За ДДС например съм учила нещо коренно различно, пък то изведнъж се оказа, че пак потребителя го плаща.
Ама то не е и единственото....в Бг направо си измисляме нова икономика.Според интересите.

# 32
  Нали сме във финансова стабилност, как така ще фалираме.

# 33
 За фалит не знам, обаче ако вместо да се борят истинските проблеми я караме все с такива козметични мерки не ни чака дбро.

Аз също.За ДДС например съм учила нещо коренно различно, пък то изведнъж се оказа, че пак потребителя го плаща.
Ама то не е и единственото....в Бг направо си измисляме нова икономика.Според интересите.

От вчера чета предимно идиотщини. ДДС винаги и навсякъде се плаща от търговеца, но се понася от потребителя, затова е и косвен данък. Речник, речник, преди да седнеш да учиш каквото и да е.

# 34
Рокси , как да се борят истинските проблеми? Как да дръпнем икономиката, като и на това място където бяхме 2008 година вече е трудно да се задържим.

# 35
Цитат на:  link=topic=682979.msg23226331#msg23226331 date=1349979651

Цитат на: link=topic=682979.msg23228549#msg23228549 date=1350021442

Пък аз откакто има ДДС все си знам, че си тежи на потребителя накрая. Не само у нас. Пре масово неплатежоспособни хора от ДДС не виждам как ще се напълни бюджета. Като при акцизите е- косвени данъци все. Реално потребителят ги заплаща при покупката. Търговецът внася сума в бюджета, но реално тя си е за сметка на последния по веригата.
 http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%B … D0%BD%D1%8A%D0%BA

http://www.bg-ikonomika.com/2010/12/12.html

Ще споделя това, което всички търговци знаят- много тежи забавянето във връщането на ДДС. То е селективно, за някои търговци.

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 09:57 от Judy

# 36
Какво са ме учили мен за ДДС:
Първо , както и да го въртим, ДДС означава Данък върху Добавената стойност, а НЕ данък върху цялата сума.Това-първото противоречие.
И с пример:
Търговецът купува 1 хляб от фурната за 1.00 лв.
Слага му 0.50 ст надценка, + 20 % ДДС, и хляба става 1.80.Т.е. , аз му плащам Данъка върху Добавената стойност.
А как би трябвало да бъде:
1.00 +0.50 =1.50 -цена на хляба за мен.
ДДС -20 % ,начислено върху 0.50 ст, т.е. върху добавената стойност, платима от търговеца, т.е., от печалбата му.
Идеята на ДДС е да се стопират търговците да не слагат големи надценки.
Или, колкото по-голяма надценка, толкова по-голям ДДС, платим от търговеца.
Да, ама не.

# 37
Ще се упражняваме в писането на безсмислици ли? Не е срамно да не разбираш от нещо или да сбъркаш, не знам защо държиш да се излагаш така.

Търговецът върху цената от 1 лв е платил ДДС, което после си е получил обратно. Нали за тази цел се водят дневници по ДДС за покупки и за продажби?
Вметката на Джуди си е баш на място, от край време връщането на ДДС се смята за инструмент за поощряване и наказване, а в последните години и за безлихвено кредитиране на хазната,

# 38
Никакво противоречие няма. Прочети малко повече за произхода на данъка, мотивите за въвеждането му, предимствата пред "данък върху оборота", ефектът му върху бюджета в световен мащаб и т.н.

luna, това че у нас на едни търговци не се връща ДДС-то или се връща след дълъг период от време, което често има пагубен ефект, а други търговци не внасят ДДС в размер на 7-цифрени суми и публичните изпълнители изобщо не се напъват да си ги събират е друга бира ... т.е. политика.

# 39
  • София /Абсурдистан
Вече е фалирала.
Нито има работеща икономика, нито има държава.

# 40
  • София
Какво са ме учили мен за ДДС:
Първо , както и да го въртим, ДДС означава Данък върху Добавената стойност, а НЕ данък върху цялата сума.Това-първото противоречие.
И с пример:
Търговецът купува 1 хляб от фурната за 1.00 лв.
Слага му 0.50 ст надценка, + 20 % ДДС, и хляба става 1.80.Т.е. , аз му плащам Данъка върху Добавената стойност.
А как би трябвало да бъде:
1.00 +0.50 =1.50 -цена на хляба за мен.
ДДС -20 % ,начислено върху 0.50 ст, т.е. върху добавената стойност, платима от търговеца, т.е., от печалбата му.
Идеята на ДДС е да се стопират търговците да не слагат големи надценки.
Или, колкото по-голяма надценка, толкова по-голям ДДС, платим от търговеца.
Да, ама не.

В даденият случаи 0.30 лв ДДС се плаща върху целят продукт, защото стойност е добавяна по цялата верига на производство, а не само при продажбата. И благодарение на с-мата за приспадане на ДДС на всеки се удържа според новосъздадената стойност в продукта. Или тези 30 ст се делят между търговеца, хлебаря, мелничаря, зърнопроизводителя, доставчиците на услуги и горива на изброените и т.н.

# 41
Записвам се да ви следя, страхотни изказвания има тук  Peace

Според мен трябва да се търсят начини за намаляване , а защо не и унищожаване на сивата икономика. Толкова много вратички, че те законите са като сито направо, през което бая готова пара изтича. Да ти дожалее за съвестните данъкоплатци, стават глупаци в очите на ония "сивите".
Най- лошото е, че всички знаят, виждат, а нищо не правят

# 42
Краси...* разсмя ме  Laughing

# 43
Аз нямам претенции да разбирам, не съм икономист, това ми е преподавано един семестър.
А и честно казано, не ме вълнува особено...така или иначе, всички негативи са все за крайния потребител.

Цитат
В даденият случаи 0.30 лв ДДС се плаща върху целят продукт, защото стойност е добавяна по цялата верига на производство, а не само при продажбата. И благодарение на с-мата за приспадане на ДДС на всеки се удържа според новосъздадената стойност в продукта. Или тези 30 ст се делят между търговеца, хлебаря, мелничаря, зърнопроизводителя, доставчиците на услуги и горива на изброените и т.н.
О.к., ясно.Ама защо накрая го вземат от мен?    Laughing
Не е ли редно да е за сметка на този, който си слага надценката?
За да го озаптят да не слага баснословни такива?
А то така, колкото по-голяма надценка, толкова по-голяма печалба за търговеца.

# 44
  • София
Аз нямам претенции да разбирам, не съм икономист, това ми е преподавано един семестър.
А и честно казано, не ме вълнува особено...така или иначе, всички негативи са все за крайния потребител.

Цитат
О.к., ясно.Ама защо накрая го вземат от мен?    Laughing
Не е ли редно да е за сметка на този, който си слага надценката?
За да го озаптят да не слага баснословни такива?
А то така, колкото по-голяма надценка, толкова по-голяма печалба за търговеца.

поне по мое мнение ДДС е най-честният данък - потребяваш - плащаш. И няма значение дали парите са ти бели, сиви или черни, щом потребяваш плащаш. това е и най-лесният начин да се обложи сивата икономика, защото те парите спечелени там все някога ще ги похарчат .

Общи условия

Активация на акаунт