Трудно проговаряне -тема 9

• 61 203
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Цял ден свалям картинки да правя карти ooooh! Правя аз, ама няма кой да ги ползва. Яд ме е чак #Cussing out
От понеделник подновихме хранителната терапия. В знак на протест се напикал Close
Онзи ден след половин часов тормоз от моя страна ми каза дай сок, а днес на въпроса на баба му - ти кога ще почнеш да говориш бе? Отговора беше - Никам Shocked

# 136
Големи инатиии какво ще ги правим  Laughing. Дони ти поне правиш нещо. Аз съм я оставила на самотек.
Моята не знам дали е протест, но се напишва 3 дена, когато са будни. Това не го е правила от 1 година поне. Дори на пързалките като сме идва и си ми казва. Какво се случва там. Днес ще се говори  Crossing Arms.
И аз имам лоши спомени от тези люлки.  Hug Така я метна една люлка веднъж тя даже не изплака. Направо сърцето ми спря.

# 137
Ох Дони разсмя ме този твой Гого  Joy, ами има си мнение дете и не иска Naughty  Mr. Green

Моя син явно му идва в повече по 4 пъти в седмицата (2 логопед и 2 психолог) поне два от дните все се оплакват от него, че е разсеян, че иска да си играе и не довършва упражненията Rolling Eyes. Оня ден психоложката го карала да приберат нещата на местата им и той направо й казал - - Няма и се засилил да си излиза ooooh!. Да сме работели в къщи върху концентрацията му и как да стане това  Rolling Eyes. Вечер успявам по 20 мин да го занимавам и сякъш най му харесват картите, и низането, с пъзелите му е трудничко, не иска да рисува  Tired

# 138
Абе вие виждате ли полза от ходенето на психолог? Аз ли случвах на такива незнам, ама кой знае каква полза не видях. Отделно, че логопеда и психолога правеха почти едно и също.

Дони, много готин този твоя Joy

# 139
Здравейте,

Нашият Криси е на 3г 10 м и от 6 месеца тръгна на логопед! В последните 3 месеца ходи по-редовно, защото в началото постоянно остъствахме. Веднага се вижда резултат : първо стана много по-концентриран! Научи се да рисува и то едни правилни кръгове, прави линии , рисува кола, балони, хора, а в началото изобщо не можех да го накарам да седне на стола, камо ли да рисува. БЯх се психирал много, не знаех дали някога ще го чуя да каже нещо, но почва лека-полека. Сега има нови думи в речника, казва ми "Ела тате!", "Падна" Научил е някои коли :Дауди /Ауди/, Мерц /Мерцедес/, Попел /Опел/, научил е цяла фраза, направо изречение : Казва : Още едно Ауди, или Още една кола на баба! Разпознава колите на баба си, баша си, майка си и дядо си! Въобще, вече мога да кажа , че и разбира като голям човек! Определно има голяма полза от логопедите, ходим 2 пъти на частен и 2 пъти на държавен! Психоложката от градината започна да се занимава с него и тя, каза ми, че неврологичният му профил не отсъпвал по нищо на останалите деца от градината,а за говора трябвало да мине време, за да съзрее мозъка и да започне да говори. аз много се притеснявах да не е форма на аутизъм и сигурно ще продължавам да се притеснявам, докато не си говоря с него, както с голям човек, но се радвам, че детето се променя с месеци, както в държанието, така и умствено!
Трудан борба ще е и ще продължи с години, но се надявам докато започне училище, да настигне връстниците си!
Успех на всички мами от един татко!

# 140
Иво, добре дошъл. Искрено ме зарадва, като четох че първите думи на детето са марките коли. Най-вероятно при вас няма нищо обезпокоително, а е само забавяне на речта, на все пак психолога не е лекар, за да преценява неврологичен статус, да не е психологически? Много успехи ви желая и бързо напредване. И да, психологът е този, който ще определи дали има аутистично поведение, но ми се струва, че при вас не е така.

# 141
  • София
Иво, спомням си, че беше споменал за пърхане с ръце? Прави ли го още? Моят човек така си изразява радостта и когато сме навън го гледат доста странно.
Вчера рисували в градината круша. Взех си празния лист в нас да рисуваме - е, порисувах си Confused Но пък дневника в градината е удостоил с внимание и го нашарил порядъчно преди време  Embarassed

# 142
Ами да ти кажа, пърхането с ръце вече почти изчезна, появява се вече от време на време,когато е супер въодушевен, в изблик на някаква емоция, но се случва много рядко! той беше и с някакви мании на тема да светне той лампата ,да затвори той вратата, да пусне той водата в тоалетната, стигаше се до големи драми, ако някой го изпревари, но с времето всичко отминава. Аз затова имах големи притеснения, но явно са нормални реакции за възрастта му. просто изведнъж, за няколко месеца стана много по-кротък. по-послушен и се надявам с вас да стане така! психлозите казват, че когато не могат да изразят с думи емоцията си, го правят с движения на ръцете! с времето отминавало! познавам една майка от варна с нашият проблем и детето и проговорило на 4,3м, при нея също ги е имало тези движения на ръцете и още понякога го прави, а е на 8г ! Simple Smile

# 143
Дони и моят син понякога "пърха" с ръце, но го прави съвсем съзнателно и то все навън  Crazy , започва да бяга например и започва така да си прави ръцете и него го гледат странно  Rolling Eyes.

Гала аз по принцип съм доволна от психолога. Ние започнахме да ходим първо на психолог защото логопедката беше заета а после в отпуск, така че близо 2 месеца бяхме само на психолог. След като почна занимания при нея той  започна да повтаря думи, малко по-късно започна да казва по две  думи заедно  т.е. изречение. Сега вече като започна работа и с логопеда мога да направя някаква разлика в заниманията, с логопеда работят предимно на маса (пъзели, книжки и т.н.) докато психоложката го кара да играят и  разни физически игри (с топка, да се катери по шведска стена, играят с разни кукли/животни).

# 144
Сякаш и Хриси пърха с ръце  newsm78
Ние миналата година ходихме на психолог, но тази година е някакво информативно затъмнение от РЦ. Христина е доста своенравна и понеже е с гърч се държат по различно с нея. И мен ми става едно криво..цял живот ли ще е различното дете. Tired Логопедката се справя с нея, но в градината не успяват много. Не се оплакват и го приемат с разбиране.
Дони рисуват или оцветяват круша. Нашите оцветяват. Първия път не се беше справила, но сега ги оцветява е не идеално  Joy, но не се различават от болшинството.
Сега стои в тоалетната и пее "Чук чук чук къща Ще направя аз. Ало чу ли Мечо спи. шшшшшшшшшшшш"
Ivo Hrisi добре дошъл. Хубаво е когато терапиите имат резултат.
Хриси всичко повтаря. Примерно "ела", а аз и казвам кажи го правилно и тя повтаря "кажи го плалино" ooooh!. После я подсещам "мамо..." и тя тогава се сеща"мамо моля те ела". Понякога се сеща да каже всичко, но се притеснявам от това повтаряне без да се замисли.
Рекатирах се малко, че с това дете, което иска да е на нейната "Махни се от тук. Пусни компутала. Дай ми гооооочуаш ли ме"

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 08:38 от eli82eli

# 145
  • Бургас
Добра вечер и от нас!
Ivo Hrisi, добре дошъл в темата! Много оптимистично ми подейства поста ти!
Дони, Сашко също "пърха" с ръце, а още скача на място или тича напред-назад, когато е особено въодушевен. Честно казано, мен това не ме притеснява кой знае колко, ама аз нали съм от спокойните заблудени Embarassed.
Иначе с думите си вървим със същите темпове. Новите са ни "уъв" (лъв), и нещо, което не мога да възпроизведа за "кафе". Не знам как туй дете не научи нещо свястно, ами все шоколади, торти, че и кафе му е в главата  newsm78. Явно рекламите и те имат образователна роля  Laughing. Много обича да показва в книжката и сам да назовава, каквото е посочил. Някои думи като "влакче" не съм ги чувала отдавна, но когато му кажа да го посочи в книжката, го прави. Също ми посочи и хляб, макар че никога не го е казвал. Сашко не може да изговаря много звуци и започвам да си мисля, че и това го възпира да направи опит да каже нещо.
Ние на 5 ноември сме отново на психиатър, за да го обследват и да ни издадат ЛКК (мисля така се казваше) за назначаването на ресурсния. Ще видим тогава, какво ще каже психоложката, но според логопедката в общи линии проблемите си стоят.
С оцветяването гледам, че доста му помагат, да не кажа, че те му ги оцветяват.
Милена, това с люлката е доста травмиращо наистина. Дано не го е ударила много силно. Сашко минала година го удари една по челото съвсем леко, а като се сетя как ми го доведоха - превързан като опълченец  :oooo

# 146
От каква възраст започнаха да рисуват вашите деца? Андрей от известно време насам има интерес към рисуването или по-точно ми подава количка, звездичка или друг предмет да го очертая на лист Simple Smile Любимо му е да му очертавам ръката или крака Mr. Green После ги оцветяваме - драска здраво на листа, а аз оцветявам ли, оцветявам Simple Smile
Имаме голям проблем със събуването на чорапи, пантофи, обувки - иска да е бос и нон-стоп си сваля чорапите и тича бос по теракота ooooh!
От понеделник ако е здрав го пускам на ясла... сигурно в сряда ще е вече болен Confused

# 147
Някой запознат ли е, как назначават в градините личен асистент на дете? Аз ще ходя в близката градина да разпитвам. Много искам баба й да стане личен асистент, без пари, само да ходи с нея докато свикне детето. Ами мисля, че няма  да ни огрее, защото в нашия телк никъде не пише, че е с придружител.

# 148
Гала не и ли  харесват  детските площадки. Макар, че там най-често се случват караници за нещо  Laughing. Този страх от деца трябва да има причина. За да иска да ходи на градина и да има ефект си мисля, че трябва да има интерес към децата.
kojo хриси може да казва повечето звуци, но когато ги съчетава не успява. Но комуникацията и куца. Да сподели какво се е случило. Казва когато гледа детско. За оцветяването може и на нас да помагат.  Joy Нямам на идея. Но е факт, че доста излиза от очертанията. Една от първите ни думи е ола-кока кола и колад-шоколад  Laughing още животните не знаеше на 2.5 е била някъде ама каква радост беше тогава.
natalinik  тя от малка нашари стените у дома. Сега вече не рисува по тях  Laughing, но рисуване е силна дума. Може да рисува балон, човече - извънземно  Laughing, някои букви и цифри. Но с баба си това првиха очертаваха ръце, предмети всякакви. Знам, че рисването и оцветяването е много полезно и затова я оставям. Тя с часове си стои и си драска и си бращолеви някакви филми и сценарии. Така че оставяй го да си драска.
Забелязах момичета, че моето много си измисля и си бръщолеви някакви неща. Тук таме разбирам, но тя върви и си повтаря нещо от филми, реклами.  newsm78

# 149
  • София
Някой запознат ли е, как назначават в градините личен асистент на дете? Аз ще ходя в близката градина да разпитвам. Много искам баба й да стане личен асистент, без пари, само да ходи с нея докато свикне детето. Ами мисля, че няма  да ни огрее, защото в нашия телк никъде не пише, че е с придружител.
Гала, за да стане баба и личен асистент трябва май да е одобрена по програмата за ЛА. На мен лично ми отказаха вариант да е баба му. Не че и аз държах, но някакси назначен човек от трудовата борса... Confused А как реагира, ако сте в детски клуб?
За крушата - аз не се изразих правилно - оцветявали са. Не че нашия оцветява. Вчера обаче е имал напредък и е дал на госпожата да му държи ръката Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт