Трудно проговаряне -тема 9

• 61 199
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Момичета, имам един въпрос - налагало ли ви се е да учите специално децата кога се отговаря с да и кога с не.
Решила съм, че е много важно Макси да се научи да отговаря с да и не, а не мисля, че той схваща напълно концепцията.
Като го попитам иска ли нещо, отговаря с думата за нещото. Ако не иска ми дава ясно да разбера, че е така, но не използва думите.
Приемам всякакви съвети как да въведем тези думи в речника.

# 121
Нашата логопедка каза, че с това се започва. Нарисува  едно усмихнато човече и написа отдолу да, и на друг лист кръст и отдолу не. Каза де ги залепим върху хладилника и да й ги показваме. Искаш ли нещо и показваш да и го караш да каже да и съответно за не.

# 122
Моят син също отговаря с думичката, питам го ще ядеш ли и той казва - папа но аз веднага след него пак повтарям въпроса и казвам въпросително да и той след мен казва да. И общо взето това ми е начина на учене на това и вече му се случва да отговаря сам с да и не. Даже мога да кажа, че с не-то няма проблем винаги си го ползва по скоро проблема е с да.

# 123
  • София
Момичета, имам въпрос към по-знаещите процедурно:
Каката ми я диагностицираха в училище за логопед за: С, З, Ц, Ш, Ж, Ч, Щ. Аз го очаквах, но все разчитах да е като някаква ресурсна помощ - знам ли  Rolling Eyes
Оказва се, че заниятията са си на пълна такса и това много ме отчая - не мога да смогна да плащам и за двете деца 4 + 2 часа седмично. Какво мога да направя? Имам ли право на някакво подпомагане за дете в 1-ви клас, което не е с някакви по-сериозни проблеми - т.е няма как да мине на ТЕЛК или нещо от сорта? Или си е просто пожелателен логопеда, т.е. напълно за моя сметка  newsm78

# 124
  • София
Миа, миналата година ходихме при препоръчаната от теб и wondergirl логопедка. /ако си спомняш, питах, че малкият ми не казва К и Г - всъщност още не ги казва  Sad/. Тя ни хареса, въпреки липсата на резултат няколко месеца. Но, честно казано, и на мен ми беше скъпичко. Поразпитах и една майка на дете от групата на малкия ми даде следните координати:
858 31 26 domashen i 0887 007 568 - Maria Petrova, logoped

Намира се, доколкото разбрах, на ъгъла на Гоце Делчев и България /предполагам, че ще ти е удобно като място/
С друго не мога да помогна, но ако искаш, й звънни. Аз самата не съм й звъняла още, но според майката, преди 2-3 години е работела за 7 лв. на час. Все се надявам тарифата й да е поносима и сега.
Успех.  Hug

# 125
Хм, училищата не работят ли с Логопедичен център? И там ли се плаща?

# 126
M_I_A аз познавам деца на ресурсно подпомагане без ТЕЛК или някакво друго увреждане за изчистване на говора. Детето е в ДГ и говори, но не му се разбира. Започнал да става агресивен, защото му се подиграват в училище и от тази година при него ще ходи логопед от РЦ - безплатно. Само да не е късно вече, защото при нас минаха вече комисиите и графиците са разпределени. Можеш да питаш на място.

# 127
Мен от Логопедичен център направо ме отрязаха. Казаха, че имат ресурс за около 1500 деца и то за най-тежките случаи. А като ходих бяха кандидатствали към 10000 и нямало смисъл. Обаче за училище може и по друг начин да стоят нещата. Миа, опитай там да видиш какво ще ти кажат.
wondergirl, аз Криси го карам да избира. Питам го да или не, като обяснявам че Не означава, че не иска, а Да означава че иска. Все още не го използва свободно, но схвана смисъла.
Криси напоследък много го хвалят, че е концентриран, изпълнява си задачките и то все по умело, започна да използва повече изречения, появиха се и въпросите Какво е това, Защо, научил е някои букви и най-важното е отново промяната в поведението към хубаво.

# 128
  • София
Хм, училищата не работят ли с Логопедичен център? И там ли се плаща?
И аз знам, че в училищата не се плаща. В кое училище е Кака? Виж в някое съседно няма ли и да ходи там. Моя позната водеше дори сина си от ДГ в училището и не плащаше нищо newsm78 (за Младост става въпрос)

# 129
M I A и аз съм водила Макси на консултация в близкото училище напълно безплатно. Говоря за 36-то на ул. Дойран, в случай, че района ти е удобен.
Тогава Макси беше на 2 г. и 6 м., а както знаеш държавните логопеди не работят с деца под 4 г. Но децата, с които работеше го посещаваха безплатно. Той е към Логопедичния център. Трябва да звъннеш там и те по район ще те насочат. Аз така направих.

# 130
Понеже съм убедена, че голям принос при късното ни проговаряне има възпитанието ви споделям един линк http://-spam223-/petr-dimkov/vzpitanie-na-detsata-ot-1-do-7-godini.htm
Явно в София е по - трудно, както повечето неща. Но си мисля, че трябва да има логопеди към училищата и трябва НЯКОЙ да може да даде информация  newsm78
Днес моето дете беше много послушна и влезна без проблем в ДГ  Heart Eyes. Обещала съм и изненада. Ще и взема шоколад мисля...
http://www.purvite7.bg/articles/view/537/po_kakvo_se_poznava_che … 0&mode=#photo малко усмивки  Laughing

Последна редакция: вт, 23 окт 2012, 14:52 от eli82eli

# 131
  • София
Вчера бях толкова вкисната, че виждах всичко в черни краски, та може аз да не съм разбрала правилно  newsm78 Утре след родителската среща ще ви кажа дали пък не съм сбъркала и да е безплатно, но нещо не ми се вярва ... На бележката, която получих ясно пише: Заплащането се извършва на логопедичен час или седмично.
Благодаря за споделеното  Hug

# 132
Има малко слънце и нашата улица Mr. Green от около седмица Андрейчо почна да ни имитира жестове (без да повтаря думи за жалост), а вчера татко му му показвал една жаба и казал "ква-ква", баткото пък показал как скача жабата.... цяла вечер дребното скачаше като жабка и викаше "куа-куа" Joy Та вече имаме шеста дума в речника си: "куа" Simple Smile С гърнето сме супер - единствено отказва като сме навън да въеши работата, но пък се стиска и обикновено е сух след разходка. От началото на октомври не е ходил на ясла, защото все е болен Cry Един месец вече не му минава хремата - ту върви към оправяне и изведнъж пак избие един рядък и бистър секрет Crazy Поне вече няма Т и кашлица.

# 133
Здравейте
Регистрирам застой на темата  Simple Smile Моето момиче започна да ходи без да прави проблем, но вечер има "иненада" Laughing. Вчера и купих една кукла барби-русалка от левчето. Даже с нея си легна. Радва се детенце. С разказите сме до никъде. Не иска да отговаря на въпроси и да разкаже. Малко се отчайвам вече.
natalinik бързо оздравявайте. За съжаление има деца, които повече се разболяват. Пуснахте ли гърлен и носен секрет да не е някоя бактерия  newsm78. Хриси и тя обожаваше да се прави на жабка  Laughing

# 134
  • Бургас
Хайде да се отчета и аз  Simple Smile
Миналата седмица от четвъртък бяхме няколко дни на гости в Дряново. Там имахме разни премеждия /една засилена люлка блъсна Мишо/, рев, кървища, не ми се говори  ooooh! В понеделник се каня да го пращам на градина, той пък се събуди призори с повръщане и температура, хайде още два дни в къщи. И в сряда - не иска на градина. Както си ходеше спокоен и усмихнат, сега се дере и не ще да влиза. Дали в началото не е осъзнавал с пълна сила какво му се случва, а сега се светна, че го оставяме и там не е като в къщи...  newsm78 Днес същия цирк. Пращам баща му да го води, ама пак реве. И продължава да не яде там освен хляб.
Иначе снощи нещо явно се счепка с кака си и се разплака. Аз в кухнята, а той идва към мен и ревейки го чувам като казва "мааааа" и идва да се гушне. Питам го - какво стана, Миши, а той - бнтянгьяняпохон - на индокитайски  Laughing Ама все едно ми се оплаква и ми разказва какъв му е проблема. Нови смислени думички няма, а и аз забелязвам, че тия които е казвал преди или изцяло спря да ги казва, или ги ползва много рядко  Tired Чакам го и аз това "отприщване", ама за сега никакво го няма  Whistling
Пожелавам на всички хубав, слънчев ден  Hug

Общи условия

Активация на акаунт