Обучение по ОП "Аз мога" и "Аз мога повече" - 11

• 49 522
  • 774
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте искам да попитам знаете ли за колко време долу горе се взимат 960 часа обучение? Също така знаете ли дали ако случайно не изкараш курса т.е не си вземеш изпита те карат да го заплатиш? ( предполагам, че отговорът е не, но реших да попитам за да изясня един спор с моя пр)

# 496
Здравейте искам да попитам знаете ли за колко време долу горе се взимат 960 часа обучение? Също така знаете ли дали ако случайно не изкараш курса т.е не си вземеш изпита те карат да го заплатиш? ( предполагам, че отговорът е не, но реших да попитам за да изясня един спор с моя пр)

Напротив, заплаща се според условията.
Ако не се вземе изпита,ако има повече отсъствия от позволеното също.

# 497
  • В Балкана
Така.. Звъннах на една фирма. Господинът по телефона ми обясни, че ако не искам да доплащам, при подаване на заявление трябва да напиша - Автотранспортна техника - 5250101. Получавам документ за автомонтьор, но и изкарвам C категория. Всичко си се включва в цената.
Ако запиша - водач МПС, вътрешни и международни превози, трябвало да си доплащам за книжката, защото ваучера бил крайно недостатъчен (600 лв.) и включвал други неща. Не задълбочих по темата, какво се учи, защото не ме интересува.
Според мен, идеята им е да вземат повече пари.  Laughing Ама все тая.

Аз по въпроса с тези курсове- изпитът не се ли държи пред представител на ДАИ, т.е. плаща си се отделно. Това,че е изкаран курс,не задължава "издаване" на книжка.
 newsm78Освен пък,ако изрично не е упоменато ,че влиза в парите, предоставени по програмата.
Пред ДАИ се държи. Но явно като дадат ваучер за Ав. тех-ка, той е на по-голяма стойност и включва обучениеза монтьори и листовки, кормуване, изпит.
Едно време имаше едни училища, те сигурно и сега ги има, които имаха специалност - ДВГ (Двигатели с вътрешно горене). След като завършиш тази специалност, излизаш с диплома, примерно за механик, но в обучението ти се включва изкарване на шоф. книжка, кат. В. И това се поема от училището. Явно и тук логиката е такава.. Поне така си мисля, простичко.

# 498
в БТ Възраждане чаках днес от 9,30 до 12,00 , самото подаване трае 30 секунди ако всичко ти е наред , и да наистина - какво ще правят тези които са подали документи за шоф.курсове , едва от вчера е изискването за копие на шоф.книжка категория Б ?!

# 499
Успях, вчера да си подам документите в БТ Люлин, след 3 часа чакане (от 9ч до 12ч).
Подадох за английски и автотранспортна техника с код 5250101 (така ми каза доставчика -  ваучера покривал всички разходи, само си заплащам медицинското и шофьорската книжка).

Успех на всички.
Надявам се до края на годината да получим одобрение. Нека който получи да пише.

А кой е доставчика, ако не е тайна?

Доставчика е "Росен-85"

# 500
  • София
и ние ще сме там евентуално

# 501
  • в града на вечния купон
Кой номер вече са стигнали в БТ Младост?

Има ли опашки сутрин в БТ Младост?

# 502
В обедната почивка скокнах да подам документи и аз. Бях подготвила документите предварително, благодарение на форума   bouquet Избраните от мен са Испански език и Геодезия. Геодезията, ако се сформира група ще е в Търново ( на мен ми е най- близко)  Whistling Иначе стана бързичко, почаках около 15тина минутки само. Рових се из нета ,но не открих някъде информация по какви критерии става подбора? Някой да знае?

# 503
Така.. Звъннах на една фирма. Господинът по телефона ми обясни, че ако не искам да доплащам, при подаване на заявление трябва да напиша - Автотранспортна техника - 5250101. Получавам документ за автомонтьор, но и изкарвам C категория. Всичко си се включва в цената.
Ако запиша - водач МПС, вътрешни и международни превози, трябвало да си доплащам за книжката, защото ваучера бил крайно недостатъчен (600 лв.) и включвал други неща. Не задълбочих по темата, какво се учи, защото не ме интересува.
Според мен, идеята им е да вземат повече пари.  Laughing Ама все тая.

Аз по въпроса с тези курсове- изпитът не се ли държи пред представител на ДАИ, т.е. плаща си се отделно. Това,че е изкаран курс,не задължава "издаване" на книжка.
 newsm78Освен пък,ако изрично не е упоменато ,че влиза в парите, предоставени по програмата.
Пред ДАИ се държи. Но явно като дадат ваучер за Ав. тех-ка, той е на по-голяма стойност и включва обучениеза монтьори и листовки, кормуване, изпит.
Едно време имаше едни училища, те сигурно и сега ги има, които имаха специалност - ДВГ (Двигатели с вътрешно горене). След като завършиш тази специалност, излизаш с диплома, примерно за механик, но в обучението ти се включва изкарване на шоф. книжка, кат. В. И това се поема от училището. Явно и тук логиката е такава.. Поне така си мисля, простичко.

До колкото знам, курсовете по език и дигитална компетентност са по 700 лв. А за професия 600. За сефте чувам ваучерите да са с различна стойност. Моя ваучер за език беше 700 лв, 300 часа, 8 месеца, по 2 астрономически часа (което е 3 учебни), 3 пъти седмично.
След всички дебати за кат В и С, мога само да кажа, всеки да ходи, да разпитва подробно и да се прави на луд. Друг начин няма.

# 504
Да следя темата   bouquet

Имам въпрос, предварително се извинявам, ако вече е отговаряно на него: хора, одобрени по програма "старт на кариерата", но към момента на подаване на документите за "аз мога повече" все още незапочнали работа в държ.администрация, могат ли да кандидатстват? все още съм на трудов договор и съм в неплатен отпуск  newsm78

Последна редакция: пт, 19 окт 2012, 14:30 от didanka

# 505
  • Пловдив
До колкото знам, курсовете по език и дигитална компетентност са по 700 лв. А за професия 600. За сефте чувам ваучерите да са с различна стойност. Моя ваучер за език беше 700 лв, 300 часа, 8 месеца, по 2 астрономически часа (което е 3 учебни), 3 пъти седмично.
Няма как ваучерът за професия да е с по-малка стойност от ваучера за езикова компетентност - елементарно е: 960 часа за професия са повече от 300 часа език Mr. Green И за да не съм голословна, ето хорариумът за всяка специалност и стойността на ваучера, съобразно специалността, определени с ПМС № 251/21.10.2009

1. За обучения за придобиване на професионална квалификация:
    а) за първа степен, с продължителност не по-малка от 300 учебни часа – 600 лв.;
    б) за втора степен, с продължителност не по-малка от 660 учебни часа – 1200 лв.;
    в) за трета степен, с продължителност не по-малка от 960 учебни часа – 1800 лв.;
    г) за част от професия по първа квалификационна степен, с продължителност не по-малка от 200 учебни часа – 400 лв.;
    д) за част от професия по втора квалификационна степен, с продължителност не по-малка от 300 учебни часа – 600 лв.;
    е) за част от професия по трета квалификационна степен, с продължителност не по-малка от 600 учебни часа – 1125 лв.;

2. За обучения за придобиване на ключови компетентности:
    а) за обучения по ключова компетентност с продължителност не по-малка от 16 учебни часа – 70 лв.;
    б) за обучения по ключова компетентност с продължителност не по-малка от 30 учебни часа – 140 лв.;
    в) за обучения по ключова компетентност с продължителност не по-малка от 45 учебни часа – 250 лв.;
    г) за обучения по ключова компетентност с продължителност не по-малка от 300 учебни часа и три нива на обучение – 700 лв.;

# 506
Не съм наясно със степените описани по-горе. По този повод ми възниква питане: "Мога ли да карам трета степен, при положение, че не съм карала първа и втора?" и "Мога ли да изкарам втора степен след като вече съм изкарала първа, т.е. вече съм се обучавала по програмата?". Какъв е критерият за степен?
До момента всичките ми познати и колеги са се обучавали за 700 лв по език и 600 лв по професия, явно аз не съм запозната толкова детайлно.

# 507
  • Пловдив
Не съм наясно със степените описани по-горе. По този повод ми възниква питане: "Мога ли да карам трета степен, при положение, че не съм карала първа и втора?" и "Мога ли да изкарам втора степен след като вече съм изкарала първа, т.е. вече съм се обучавала по програмата?". Какъв е критерият за степен?
До момента всичките ми познати и колеги са се обучавали за 700 лв по език и 600 лв по професия, явно аз не съм запозната толкова задълбочено.
Ами ваучерът за езика е точно 700 лв. а професиите, по които са се обучавали познатите са били или от първа степен (като например касиер, калкулант, заварчик, шлосер, общ работник в леката или тежката промишленост и прочие), или са карали проф.обучение за част от професия по втора квалификационна степен (като например за бижутер, продавач-консултант, финансов отчетник, сътрудник митници, офис-секретар и т.н.)

Степените на професиите не си ги определяш ти или от ДО - има си държавни нормативи, описани в СППОО (Списъка на професиите за професионално образование и обучение). Самите степени не са като езиковите нива и не можеш да ги надграждаш - примерно оперативният счетоводител е професия от трета степен, няма по-ниска или по-висока; или пък заварчикът колкото и проф.курсове и обучения да изкара, неговата професия си е от първа квалификационна степен Peace

# 508
До момента всичките ми познати и колеги са се обучавали за 700 лв по език и 600 лв по професия, явно аз не съм запозната толкова задълбочено.
Ами ваучерът за езика е точно 700 лв. а професиите, по които са се обучавали познатите са били или от първа степен (като например касиер, калкулант, заварчик, шлосер, общ работник в леката или тежката промишленост и прочие), или са карали проф.обучение за част от професия по втора квалификационна степен (като например за бижутер, продавач-консултант, финансов отчетник, сътрудник митници, офис-секретар и т.н.)

Степените на професиите не си ги определяш ти или от ДО - има си държавни нормативи, описани в СППОО (Списъка на професиите за професионално образование и обучение). Самите степени не са като езиковите нива и не можеш да ги надграждаш - примерно оперативният счетоводител е професия от трета степен, няма по-ниска или по-висока; или пък заварчикът колкото и проф.курсове и обучения да изкара, неговата професия си е от първа квалификационна степен Peace
Чудесно разяснение,че и аз не бях наясно и си търсех съответното обучение, но с по-малко часове (неуспешно разбира се)   ooooh!  bouquet

# 509
  • София
Кой номер вече са стигнали в БТ Младост?

Има ли опашки сутрин в БТ Младост?
Опашките са сутрин, явно повечето хора могат да закъсняват за работа сутрин, отколкото да си тръгнат по-рано следобяд. Ако имаш вариант за следобяд, отиди тогава. След 16:30 ще чакаш по-малко от половин час. Успех  Peace

Общи условия

Активация на акаунт