Фебрилен гърч

• 57 001
  • 527
  •   1
Отговори
# 120
  • ту тук, ту там
На нас за кърпи с оцет не са ни казали да  избягваме, по-скоро за студени кърпи, да няма голяма температурна разлика! И в никакъв случай увиване със студен мокър чаршаф!
За диазепама преди гърч - като се замисля май и на нас след първите гърчове не са ни казвали да даваме, но като станаха 3 май, тогава вече изписаха и хапчета превантивно веднага щом усетим Т!

# 121
Не знам за какво изобщо го слагате оцета? Rolling Eyes
Аз съм обувала мокри чорапки и съм слагала мокри кърпи, но само с вода, никакъв оцет.

# 122
  • София
От една майка разбрах, че в една аптека в София на ъгъла на бул. Христо Ботев правят свещички диазепам. Трябва ви зелена рецепта ,разбира се.  Това е линка, който се интересува да звънне да пита, после може и да сподели, аз още не съм взимала, защото имам запаси.
www.eruditabg.com

# 123
  • София
ninkata80, благодаря ти  Hug Аз се опитвам да се сдобия с такива свещички/ дозички от чужбина, но явно са затегнали положението. Имам приятелка, която ми подари една (срокът и на годност обаче изтича).

Проверила съм в поне 5 аптеки (вкл. и тази, която lycia е пуснала), които приготвят лекарства дали могат да направят свещички. Да, могат, но срокът на годност се променя и в един момент се оказава напълно нерентабилно непрекъснато да си ги приготвяме, за това търся готови ректални дози от чужбина  Wink

На моят мъник също са изписани хапченца за превенция, въпросните свещички/ дозички са ако се стигне до гърч (ако реша да не дам превантивно и недай Боже се случи) гърча да се прекъсне.

# 124
  • София
Felicity, Незнаех подробности. А колко е горе долу срока на приготвените?

# 125
  • София
Felicity, Незнаех подробности. А колко е горе долу срока на приготвените?
lycia, различни на версиите на повечето аптеки  Grinning, но варира между 1-2-3 месеца  Wink

# 126
  • ту тук, ту там
Момичета, шести ден вече приемаме Конвулекса. 3 дни 3x1 ml, днес е трети ден 3x2ml, от утре пълна доза 3x3ml. Но да ви кажа то е някакъв ад! Поведението му е неконтролируемо - агресия, нервност, инат! По цял ден се тръшка, блъска, руши, хвърля каквото и където му попадне. Ако малко повишим тон или не стане както иска той, започва неистов рев и крещи как щяло да му се пръсне сърцето (откъде пък го е чул това?!)! В чудо се виждам! Така ли ще е? Ще отмине ли това? Ами утре като дам по-висока доза?! Имали ли сте подобни наблюдения, онези които са приемали Конвулекс? Дали изобщо може да търся причината в него (сиропа)? Той и преди имаше проблеми с поведението понякога, но сега е направо страшно! А ЛЛ каза, че от Конвулекса трябва да се кротне малко! Какво да очаквам, споделете, моля!

elleni ...Моята девойка при всяко лавиране в дозите започва да прави истерични кризи за няколко дни докато свикне с новата доза.  Peace

Сега се сетих за този пост на romanol, явно не е само при нас!
Да ви кажа, точно тази вечер много ме притесни поредната криза! Истеричен рев, потреперване, изпъване и стягане на тялото! Не мога да преценя дали го правеше осъзнато като израз на гнева си, защото и това се случва, но адски се изплаших! Крещеше,че му е студено, счупи един прозорец, много бавно и трудно се успокои!
Кажете ми, моля ви, колко време може да продължи това? Има ли деца, на които се е наложило да преустановят приема на Конвулекс заради подобни странични симптоми? Много съм изплашена, много!

Последна редакция: пн, 01 дек 2014, 21:02 от elleni

# 127
  • София, Люлин-8
elleni Аз затова ви посъветвах да не го почвате при пътуването, а след него.  Peace
Спокойно до 1-2 седмици след последното вдигане на дозата това би трябвало да отшуми, ако не стане тогава се консултирайте с невролог, но в никакъв случай не го спирайте рязко Конвулекса, защото може да направи гърч.
А и честно казано ми се струва, че малко бързичко го въвеждате. Чуите се с д-р Христова и й кажете какво се случва и тя ще прецени дали да не ви редуцира схемата на въвеждане да е малко по-плавно.  Peace
Ама да те предопредя, че при нас малката дори след изчезването на истеричните кризи си остана малко по-хиперактивна от обичайното.
При Вики тези състояния траеха около 2-3 дена от започването или вдигането на всяка доза.
Успиването е само при високи дози, ние понеже в четвъртък бяхме при проф. Божинова и пак ни вдигнаха дозата на едното лекарство (Вики е на два медикамента) сега през деня е като пияна и постоянно й се спи и залита. Sad

Последна редакция: вт, 02 дек 2014, 05:22 от romanol

# 128
Elleni, и при нас имаше проблеми при започването на конвулекса. Нямам какво да добавя към казаното от  Романол. Малко търпение и ще отмине. А и помисли -  една година ей сега ще мине  Hug важното е да няма последствия.  Обръщай внимание какви лекарства ви изписват за други неща, невинаги ЛЛ са в час. Аз например съм убедена, че суметролим /бисептол/ засилва действието на конвулекса - малкия се напикаваше всяка нощ докато го пиеше, правеше едни втрисания за секунда, будеше с писъци... започна да прави от време на време тези неща с началото на конвулекса, а в периода, когато пиеше суметролим -   бяха ежедневни. Ден след като спрях на своя глава суметролима нещата се нормализираха.  Възможно е да забележиш, че малко по-трудно ще възприема, но разликата ще усетиш като спрете сиропа. Веднага ще започне да наваксва. Поне при нас е така. Всичко е долу горе добре, само да го нямаше това напрежение от евентуални температури. Още не е навършил 3, какво ли ни чака.
Elleni, малкия при всяка  висока температура ли прави проблем или при определени заболявния?  Например шарки карали ли сте, грип,   чревни вируси, ваксини?  Забелязала ли си над каква температура са гърчовете?  Споделете моля Simple Smile

# 129
  • София
...Elleni, малкия при всяка  висока температура ли прави проблем или при определени заболявния?  Например шарки карали ли сте, грип,   чревни вируси, ваксини?  Забелязала ли си над каква температура са гърчовете?  Споделете моля Simple Smile

И на мен ми е интересно при какви обстоятелства дечицата са направили гърч. Не само при elleni, а и при останалите.
При нас, например, стана сега след ваксината след рязко качване и сваляне на Т на 2 пъти през нощта. Не знам реално на каква Т е станал гърча, но май не е била много висока. Иначе в рамките на последните 6 месеца (от май до гърча, в края на октомври) изкара варицела - 2 дни с много висока Т (стигаше до 40); един стомашен вирус, при който пак имаше яко втрисане и непрекъснато вдигане на Т - пак до 40 градуса, и така непрекъснато 24 часа; и един вирус, при който еднократно вдигна 38.

# 130
  • ту тук, ту там
Момичета, много ви благодаря, че ми отговорихте, имах силна нужда от това!  Hug

Ще започна малко отзад напред!
Гърчовете на сина ни са при температура, която се смята, че е причинена от вируси, т.е. обичайните за възрастта ОВИ! Първият гърч се случи на 1г 2 м, около седмица след ваксината, която се поставя на 13 месеца (не ми се рови да проверя сега  името й, но се сещате, живата ваксина). Просто изведнъж вдигна температура, а ние по никакъв начин не я свързахме със скорошната ваксинация! Чак след като и вторият гърч се случи по идентичен начин седмица след ваксина, аз навързах нещата! Ще вметна и че преди това детето е вдигало температура над 39*С веднъж, но не е правил гърч! Никога не сме успявали да хванем колко е Т непосредствено преди гърча, но веднага след него всички 5 пъти сме засичали 37,6-37,8! Двата пъти се случи внезапно, без да знаем, че се разболява дори! Не е карал шарки, стомашно-чревен вирус пипна веднъж наскоро, по принцип не боледува често, но и не ходи още на градина! ЛЛ казва, че не е важно каква е Т, а колко рязко се променя!
Ако се сещате за друго, не се колебайте да ме питате!  Hug

Иначе за лекарството:да, много се изплаших снощи заради истеричния пристъп! Благодарение на romanol и нейното предупреждение бях подготвена до известна степен и слава Богу! Но много ме притесни силата на снощния пристъп и понеже от известно време чета тук и там (малко безразборно) и съм попадала и в темата за епилепсията, през главата ми минаха какви ли не мисли! Той пищи и се изпъва назад както е в ръцете ми, дори се потриса някакси и прохълцва! Беше като захласнат! После започна да се успокоява, но около 5-10 мин (не мога да преценя точно продължителността) потреперваше през определени интервали и казваше, че му е студено, но нямаше Т! Според татко му той много се е изплашил като е счупил стъклото и това е било от уплаха!

Аз успях да се свържа снощи с д-р Христова, тя никак не беше доволна, че я занимавам, не й се стори особено основателно притеснението ми, не било от Конвулекса това държане! Rolling Eyes Можело да стане малко по-нервен, но това трябвало да се прецени след 2-3 седмици, не толкова скоро след началото на приема!

Не знам защо ни е такава схемата, но трима детски невролози вече ни казват, че трябва да го вземаме, и изписаната схема е винаги тази! Аз попитах Христова и с нейно съгласие днес даваме четвърти ден 3x2 ml, а утре започваме 3x3!

Иначе за хиперактивността, хм, знам, че е по-малкото зло, но добре, че ме подготвяте, защото аз и преди май споменах, че той по принцип си има малко такива прояви, та да си знам, че ще се засилят!  Tired

А как бяхте с апетита? Моят син си е ящен по принцип, никога не е имал проблем с храненето, а сега е направо страшно, иска да яде нон-стоп, вечно е гладен!  Crazy Но Христова ни предупреди за това де!

Искам да знаете, че сте ми много полезни! Благодаря ви, че ви има и много, много съжалявам, че се налага да общуваме в подобна тема!

romanol, миличката душичка Вики, колко е малка, а през какви неща трябва да мине! Прегърни я силно, дано всичко остане зад гърба ви!
a_hamdieva, дано и при вас всичко да е отминало завинаги! Ще треперите, то се знае, но дано е напразно!  Hug
Felicity♥, забранявам ви и на вас да ви се случва отново!   Hug

Стана дълго, простете!
Спокойна вечер, момичета! Пазете се!   Hug Hug Hug (прекалявам с прегръдките, но това ми е любимият емотикон! Embarassed)

# 131
  • София, Люлин-8
elleni И Виктория доста качи на килограми  като го почнахме, но с времето се урегулира организма и сега си е ок. Подготви се и за засилено окапване на косата за 1-2 седмици, но после спира и израства нова. Повечето от тези странични ефекти са преходни и отшумяват до 2-3 седмици след началото на приема. Peace
Колкото до коментара на Христова за истеричните кризи и на мен ми ги говореха тези като Вики ги правеше, как не било от него, как той бил успивал. Но факта е че при доста дечица влияе точно като при нас, аз лично знам още 4 деца които при приема са правили истерични кризи. Дори и в самата листовка го пише в страничните ефекти:
"Психични нарушения
.......
Възможно е възникването на по-голяма енергичност. По принцип това се приема за положително, но в някои случаи се съобщава за прояви на хиперактивност, агресивност и неадекватно поведение."
Ама нали някой от тези лекари трябва да си направи труда да прочете листовката.  Wink

Колкото до схемата винаги и на нас така са ни я правели така, но после с диспансерната я редоцирахме до по-плавно покачване на приема, точно заради тези прояви.

Успех ви желая.  Hug
И спокойно след 2-3 седмици организмът на детенце ще привикне към медикамента и нещата ще се нормализират. И дано повече нямате проблеми.  Heart Eyes

Последна редакция: ср, 03 дек 2014, 06:08 от romanol

# 132
Абсолютно подкрепям мнението на Романол. Ние и до сега си имаме проблеми с викането, непослушанието, лека агресивност и т.н., това се увеличава, ако има и изменения в ЕЕГ-то в дясното полукълбо.
Дечица с фамилна обремененост с епилепсия или фебрилни гърчове е много вероятно след ваксинация да отключат гърчовата симптоматика. Особено след пентаксима, където доста проблеми създава противококлюшната компонента... Моят съвет е - ако детенцето ви още в болницата след първите две ваксини направи реакция към ваксините и се наложи да му правят трансфонтанелна ехография се замислете, разпитайте в рода дали има подобни проблеми и ако има фамилна обремененост не се замисляйте да отложите ваксинациите. Ако не можете да отложите ваксинациите, веднага след първия пентаксим бъдете много много внимателни за пристъп - дори да не е чисто гърчов, дори само да е припадък - водете го веднага при детски невролог за допълнителна диагностика като задължително споменете за фамилната обремененост.

# 133
  • София
Здравейте,
миналата седмица ни се случи нов гърч, пак изненадващо, без симптоми. Този път беше различен от първия, изпадане в неадекватно състояние, отпускане, повръщане и липса на говор поне половин час след гърча, всъщност през целия път от вкъщи до болницата. За ужаса, който отново преживяхме, няма да казвам, на всички ви е ясно за какво става въпрос. Това, което особено ме притесни е, че този път не констатирахме висока температура, 38.4 беше непосредствено преди гърча. Преди мислех, че като предотвратявам високата температура, предотвратявам и евентуален гърч, грешка явно. Как да предотвратя температура 37-38? Когато вече е болна следим усилено, но в момента на разболяване, при първото вдигане на температура? Моля, споделете опит, какво правите вие?
Разболявала се е доста пъти през периода между двата гърча /период от близо 2 години/, вдигала е и висока, и не толкова висока температура, но не е получавала гърч. Какво го провокира този път, не мога да установя. Имате ли наблюдения при дечицата ви, от какво се провокира, някой да е забелязал нещо, каквото и да е?
На каква възраст го израснаха децата ви?

# 134
Моето дете има 2 гърча, на 5 и 5,6 г. вторият беше много тежък, но и двата са при ниска Т. Около 37,8-38,0.
Превантивно лечение с диазепам (таблетки) в дните с Т и 24 часа след последния ден с Т.
Трети гърч не е имало.

Общи условия

Активация на акаунт