Фебрилен гърч

• 57 003
  • 527
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Да ви призная изтръпвам като видя, че някой е писал в тази тема  Sad
Grace, моят син има един ФГ досега (дано само с него остане  Praynig), но ЛЛ и невролога, при когото ходихме изписаха Диазепам при Т над 37,2! За съжаление дори и след Диазепам може да направи гърч, но вероятността е много по-ниска. Това е, че ФГ може да се направи и на ниска Т, не е задължително да е висока. При моят син също беше около 38Т. Иначе за израстване е много рано да говоря, защото той е на почти 2 години, а ми казаха, че се израства към 5-6 годишна възраст - колко голямо е твоето детенце? Стискам палци повече да не ви се случва  Hug

# 136
  • София
Фелисити, на 3г.1м. е. След първия гърч бяха казали, че до 5г. се случва, но след 3 г. било по-скоро изключение. Като чета тук, а и вече от собствен опит, май не е съвсем изключение.
Консултираме с д-р Божидарова от Педиатрията /за София става дума/ и д-р Литвиненко. И двамата не препоръчват да даваме диазепам профилактично /само по време на нов гърч недай си Боже/. Препоръки за някой друг детски невролог, къде да я заведа?

# 137
Какво ви притеснява диазепама?
Детето не е постоянно с Т, ако се наложи 2-3 дни, няма проблем.

# 138
  • София
Не ме притеснява, затова искам да я заведа и при друг детски невролог, който евентуално да го предпише, ако смята, че се налага. Литвиненко и Божидарова не й предписаха. След първия гърч спазих указанията им, но сега вече при два гърча искам и друга гледна точка.

# 139
  • ту тук, ту там
Д-р Христова. Преглежда в Токуда (само платен прием) и в МЦ "Детско здраве" в Овча купел. Там може и по ЗК!
Дано не ви се случва повече!  Hug

# 140
  • София
Другото, което всъщност ме притеснява е, че тя и двата пъти направи гърч при първо вдигане на температура, т.е. не като е болна, а като започва да се разболява /как го обясних, но се надявам, че ме разбрахте/. Как да предвидя това първо и безсимптомно вдигане на температура, че да й дам диазепам  Sad

# 141
  • ту тук, ту там
За съжаление няма как, Grace!
 Така беше и при нас един-два пъти. Т се качва изведнъж с няколко деления и това води до гърч. Няма значение, че на практика Т не е толкова висока. Нашият ЛЛ казва, че и при 37,2 е възможен гърч, ако покачването е рязко, а не плавно.

# 142
  • Щастлива мама на 3 слънца
Момичета как разбирате ,че през нощта детето прави гърч

# 143
  • София
Когато е болна, почти не спя и я дебна. А иначе, ако е внезапно, незнам ... Първият път се случи през нощта, но бях будна, още не бях заспала.

Майчета, тук колежка ме убеждава /внучето й е правило фебрилни гърчове/, че трябвало да търся причината, т.е. имало причина някаква - при тях било бактерия в урината, излекували я и после детето се оправило и повече не е получавало гърч. Тя е уБедена, че бактерията е била причина за техните проблеми.
При моето дете гърчовете са при вдигане на Т от вирусна инфекция, вероятно /според докторите/ на гърлото /сливиците/. Какво означава да търся причина, нали причината е фебрилитет и се очаква това състояние да се израсте?
Вие какво мнение споделяте?Търсили ли сте причини, правили ли сте някакви изследвания, пробвали ли сте алтернативни методи?   

# 144
Когато е болна, почти не спя и я дебна. А иначе, ако е внезапно, незнам ... Първият път се случи през нощта, но бях будна, още не бях заспала.

Майчета, тук колежка ме убеждава /внучето й е правило фебрилни гърчове/, че трябвало да търся причината, т.е. имало причина някаква - при тях било бактерия в урината, излекували я и после детето се оправило и повече не е получавало гърч. Тя е уБедена, че бактерията е била причина за техните проблеми.
При моето дете гърчовете са при вдигане на Т от вирусна инфекция, вероятно /според докторите/ на гърлото /сливиците/. Какво означава да търся причина, нали причината е фебрилитет и се очаква това състояние да се израсте?
Вие какво мнение споделяте?Търсили ли сте причини, правили ли сте някакви изследвания, пробвали ли сте алтернативни методи?   

Това ми се струва несериозно...
И какво да изследваме по-точно? И да, причината е температурата и нисък гърчов праг... Няма значение от какво Т се е вдигнала-причини най-различни, дали ще е ангина, или грип - май няма значение, щом се вдига Т..
И аз се питам защо аджеба на мойто дете се случва това, а на съседското нищо му няма. Но и лекарите вдигат рамене и причините остават неясни.. Confused

При нас и двата ФГ бяха при Т от вирусно заболяване, втория път грип, а първия  - май пак грип. От изследванията, които правиха в болницата, кръвните имам предвид, се установи и в двата случая, че се касае за вирусно заболяване..

# 145
Grace, не съм съгласна с мнението на колежката ти. Трябва да се търси причината за фебрилитета, разбира се. Първия гърч на детето ми беше в началото на ангина, а втория в началото на тежка салмонела. Има толкова много деца с бактериални инфекции, но малко от тях правят гърчове при температура, причинена от бактериалната инфекция.
Относно по-ранния ти пост - лекари са ми казвали, че фебрилните гърчове се случват обикновено в първите два дни от заболяване с фебрилитет. И това им е коварното. При нас особено неприятно е, че първия симптом за заболяване е температурата. След това идват другите прелести - сополи, болка в гърлото, разстройства и т.н. Затова и след втория гърч детето ми не е ходило на градина. Трябва светкавична реакция, а в градината никой не познава достатъчно добре детето ми и не забелязват промяна в състоянието му. Първия път сестрата от яслата ми се обади, че детето е с 38,8 температура, взех го на десетата минута и веднага при GP-то - там направи първия гърч. Втория гърч - в яслата се случи, нямало е сестра в него момент.
3 месеца на ясла! Взехме си мерака засега и малкия си е вкъщи за съжаление. А сега сме с други тревоги! Сега гърчовете са ми сякаш на втори план. Стискайте палци на детенцето ми! Дано ни се размине една ужасна диагноза!
Желая здраве на дечицата и спокойствие на майките!

# 146
Grace, има деца които са предразположени.
На мен така ми казаха и питаха има ли братя и сестри.
Да, има полубрат, който също е правил гърчове от Т.
Иначе при дъщеря ми единия път беше от вирус, втория - от бронхопневмония.

Ще го израсте! Hug

# 147
Мугафова 78,  Hug Hug Hug

Четох Cry
Прегръдки!!!

# 148
  • София
Аз знам ,че има предразположеност- при нас таткото е правил един фебрилен като дете, недоносени с разширени вентрикули сме. ..

# 149
И аз търся причината при раждането - при нас се наложи спешно секцио, загубиха се тоновете на бебо Cry Та имаше усложнения там, доктора замаза работата и така и не разбрах много, но помня, неонатоложката ми каза, че бебето е било в тежко състояние при раждането, много черни води /или зелени бяха/ и т.н.
Та си мисля, че тогава може нещо да се е отключило или да са се създали предпоставки за гърч Tired

Аз не съм получавала гърчове като малка, за ММ - не съм сигурна там как стоят нещата..

И аз все търся причините Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт