Фебрилен гърч

• 56 996
  • 527
  •   1
Отговори
# 105
  • ту тук, ту там
Аз не съм забелязвала подобно поведение при сина ми!

Минахме вече при д-р Христова. С много добри впечатления съм, спокойна, обяснява всичко подробно дори и да не съм попитала изрично! Ще пием конвулекс до края на следващата зима, 3x3 ml! В общи линии нищо по-различно не ни каза, само че няма нужда да даваме И диазепам при Т! След няколко месеца пак на ЕЕГ, сега не ни направи. Каза, че тази възраст между 3 и 5 год. е рискова за поява на епилепсия, а конвулексът предпазва от това, че няма от какво да се страхуваме, дори не е проблем да пътуваме в събота според нея!
Не се сещам какво друго, ако се сетите питайте!
Ах да, ММ се оказа, че има далечна роднина с епилепсия  Shocked, според докторката това не е маловажно! Досега не беше ставало въпрос за нея, аз разбрах едва миналия месец (мъжът ми също де) и сега решихме да го споменем, а то си било важно!, колкото и далечни роднини да са!

# 106
Elleni,  и при нас се оказа че има детенце с епилепсия в рода, но вече от две години не пие конвулекс и уж е добре. Дано не се сблъскваме вече с подобни проблеми.

# 107
  • ту тук, ту там
Дано, дано! На всички момичета тук го пожелавам: бъдете здрави!  Hug

a_hamdieva, на колко е детенцето ти сега?

# 108

Малкия ще навърши 3 години след месец. Довечера е последната ни доза конвулекс Simple Smile Започнахме го на 7април,а спирането започна по схема от 22 октомври. Първия гърч беше януари,а втория - март

# 109
  • ту тук, ту там
Благодаря ти! Дано всичко е наред! Интерсно ми е, сега като го спрете какво се случва, ако вдигне температура? Диазепам? Или само антипиретик? И наблюдавате? Ох, дано, дано никога да не ви се случва пак! Нагушкай го малкия борец!   Hug

# 110
  • София
hamdieva, благодаря ти  Hug Да, определено след гърча имаше някакъв момент, в който беше доста неспокоен - стряскаше се на сън, като че ли сънуваше кошмари. 10на дни ми беше някак странен, апатичен...това доста ме обезпокои допълнително. Отделно няколко дни ходеше по-нестабилно.

elleni, добре ми звучи тази Христова (особено на фона на прегледа, който минахме при Божинова). Щом и тя казва да го давате, значи няма да мине без него, но ако ще предпази от евентуални проблеми в бъдеще...Wink Много се чудя аз на този Диазепам, за това искам да се консултирам и с нея. Тя не споменали като спрете Конвулекса как ще действате?
Това, че има в рода епилепсия явно не е без значение. При нас фамилната му обремененост идва от мен - правила съм 2 ФГ като бебе Sad
На всички много  Hug Здрави дечица и дано никоя не преживява отново този кошмар.

# 111
Сега започваме да дежурим с термометъра и да треперим. С диазепам и антипиретик под ръка!  Опасността  от фебрилни гърчове изобщо не е отминала още. Но ако са само фебрилни ще ги израстем, дано само не се развие нещо по - сериозно.

# 112
  • ту тук, ту там
Felicity, да, много ми хареса отношението на Христова! Дано и при вас е така изчерпателна, защото Божинова доста ни претупа и остави впечатление за несериозно отношение! Мое много лично мнение е, че диазепамът е по-малкото зло. Ние така докато се чудехме дали да дадем, допуснахме четвъртия гърч и сега изпитвам огромна вина! Петият вече беше внезапен, а и бяхме далеч с татко му и нямаше как да реагираме! Ти си знаеш съображенията, то и аз дълго вярвах, че едва ли не диазепамът е по-опасен от гърч, но се оказа, че съвсем не е така!
Я, ти май си ми от квартала, засякох те сега в кварталната тема! Simple Smile

На нас не са ни казали какво  ще правим като спрем конвулекса, но имаме много време дотогава! Утре го почваме и до края на следващата зима ще го даваме, той тогава ще е вече на 5 почти! Ще правим и консултации междувременно през няколко месеца, сигурно и ЕЕГ!
Ами това е при нас! a_hamdieva, ще ви стискам палци! Успех!

# 113
  • София
Ох, дано наистина, че имам доста въпроси. Ще разкажа как е минало  Wink И аз сега видях - съкварталки сме  Laughing

# 114
  • София, Люлин-8
Момичета по отношение на генетичното унаследяване на епилепсията казват че няма връзка. Такава генетична унаследеност има само при фебрилните гърчове.
Аз съм с епилепсия, моя първи братовчед също и дъщеричката ми. Но лекарите твърдят, че няма генетична връзка.

# 115
  • София
Здравейте!

И моето момиченце досега два пъти е правила фебрилен гърч,първият път беше на 2 г.и 3 м.а вторият на 3 г.и 8 м.,(на Коледа миналата година),сега е на 4 г.и 8 м.иначе ходи редовно на градина,рядко боледува но ето един път да се разболее,вдига я рязко и край CryУспокояваме това,че скоро ще направи 5 г. и дано никога повече не се случва този кошмар,пожелавам го и на вашите дечица. PraynigСега, в сезона на гриповете и вирусите постоянно я пипам по челото и само да видя че са тръгнали сополи или я чуя да се изкашля изтръпвам.
Малко по-назад в темата прочетох,че при темп.37.3 е добре да се даде диазепам превантивно но в такъв случай антирептик да се дава ли? Аз имам свещички диазепам от 5 мг.и личната лекарка ми е казала,ако направи недай си Боже отново да сложа една но за превантивно не ми е споменавала.
Аз,акто видя,че вдига и е вече 37 веднага давам Нурофен и компрес на челото с вода и оцет,ако видя че продължава да качва слагам кърпи на подмишниците и краката и вече,ако стане много висока давам хексалгин.Но,като видя,че почва да трепери направо се паникьосвам,защото знам,че това означва че я вдига рязко и на практика нищо неможе да се направи и да съм дала нещо то докато подейства си трябва време SadНо дано на никога не случва повече..
И още нещо да ви попитам,когато вдигне темепература мъжа ми не дава да я къпя два-три дни,бил прочел някъде,че това още повече провокира вдигането,вие знаете ли нещо такова?,аз знам,че  в такива ситуации е добре да се облива под душа с хладка вода.

# 116
  • ту тук, ту там
На невролог ходили ли сте? Той какво казва за диазепама? Антипиретик задължително, веднага щом усетиш температура! При нашите деца правилото да не се дава температуропонижаващо до 38 градуса не важи!
За душовете - душът отнема температурата, но Т на водата не трябва да има голяма разлика с Т на тялото!

Момичета по отношение на генетичното унаследяване на епилепсията казват че няма връзка. Такава генетична унаследеност има само при фебрилните гърчове.
Аз съм с епилепсия, моя първи братовчед също и дъщеричката ми. Но лекарите твърдят, че няма генетична връзка.

romanol, Христова твърдеше, че има значение! Даже спомена за изменения ген, който тук в България можел да се засече в лабораторията! Генф 2 или нещо такова! Тук със сигурност съм много неточна като предавам думите й по памет сега, това само запомних по въпроса, но определено обърна внимание на това, че има жена с епилепсия сред роднините!

# 117
  • София
ninkata80, да, антипиретик се дава задължително + диазепама.
Хубаво е, че поне не боледува много детенцето. Ето сега, големият ми син е болен от вчера, а аз вече съм в паника какво ще правя, ако малкия се разболее...Та така. Ще стискаме зъби докато станат на 5-6 години  Hug Исках да те попитам относно свещичките. Би ли споделила откъде се снабди с тях? Аз вече с кого ли не говорих - навсякъде искат да са изписани от тамошен доктор (това за Гърция и Румъния, в момента чакам да ми кажат за Германия). Само Македония не съм разучила още  Grinning

И аз съм чувала за този ген, за това мислех, че има някакъв вид генетична предразположеност. Но не съм спец по въпроса, та не мога да го твърдя  Peace

# 118
  • София
 Felicity♥,със свещичките се снабдих чрез една майка от Фейсбук с която пишем в една и съща група,та тя беше споделила,че нейна приятелка която живее в Сърбия я е снабдила но има в повече и би дала няколко на други които имат нужда и така няколко майки си ги поделихме излишните.

elleni,ходили сме на невролог,за диазепам също,като личната-когато се случи тогава да дам,ЕЕГ-та сме правили,които са без отклонения,всички с които съм говорила,казват стискай зъби още малко да стане на 5-6 год.и ще го израсте и че е от незрялост.Първият път,когато се случи и като дойде Бърза помощ,Докторката ми обясни,с прости думи,че мозъка прегрява от рязкият скок на температурата и изключва,защото иска да се освободи от създалото се напрежение.

# 119
Ninkata, за оцетените кърпи изрично ни е казано и натъртено, че не трябва да се прилагат при предлазположени към гърч деца. А диазепама на нас ни е изписан превантивно на хапченца, защото в БГ няма свещички за прилагане по време на гърч.
Аз искам да попитам дали има някое дете, което е пило конвулекс след фебрилни гърчове и да са му го спрели вече лекарството. Дали са имали пак дечицата проблеми при температура. Моля да се включи някой с такъв опит. Посочвайте и възрастта на спиране на лекарството,  ако има такива случаи. Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт