Фебрилен гърч

• 57 006
  • 527
  •   1
Отговори
# 15
Моята дъщеря направи първия гърч на 5 г.
И то при темп. 37,5 .
Аз дори не разбрах , че е гърч , по-скоро колабира , но й се стегна челюстта .

Вторият беше на 5,6 г. , той беше много тежък и с конвулсии ...

# 16
и аз търся точен и бърз термометър, имам живачен- точен, но бавен. Имам електронен- бърз, но неточен. Искам да си купя такъв, с който да меря докато детето спи. Изчетох доста за тези, които стават и за ухо, но май и те не мерят точно.

Колкото до това дали реагирам правилно при гърч, при нас и двата пъти ставаха през нощта докато детето спи, събужда се и докато сложа свещичка и гърча стана, и  двата пъти така. Вече ме е страх да си легна вечер и се будя постоянно и все я пипам, и все ми се струва, че е топла............. ще психясам.

# 17
  • София
detstvo, последният път когато бяхме в болницата си спомням много ясно, че една от сестрите ми напомняше, че никога не се мери температура на спящ човек, защото не е точна и вярна, та затова и аз нон-стоп пипам чело, бузи и уши, ако можех нощем бих му залепила термометъра на челото и да ми свирне ако мине 37. Laughing  Всеки казва, че всички електронни термометри не са верни, но аз все си мисля, че може и да има такъв....

# 18
може би си права, защото вечер преди лягате, вкл и снощи се опитах да измеря с два различни термометъра и тя не помръзва повече от 35.8, а аз си мисля, че нещо не съм посавила правилно термометрите

# 19
  • София
35.8 е най-любимата ми температура  Simple Smile на моето дете обикновено е такава, даже аз съм забелязала, че ако мине 36.5 нещата не вървят на добре. Той от няколко дни е на клацид, защото кашляше дълго време и аз сега търся къде да го заведа утре да го чуят, защото имам съмнения, че нашата лекарка  просто реши да се презастрахова и затова иска да се пие поне 10 дни, обаче не знам на белодробен ли да го заведа или на друг  #Crazy

# 20
   Аз ползвам електронен, нищо че не е много точен, за другия нямам нерви NaughtyНо вече и без термометър знам кога трябва да дам медикамент за сваляне, когато детето има неразположение  и най-лекото. Иначе самите антипиретици бавно действат и ако главата е гореща, обтривам внимателно с влажна кърпа, докато чакам да подейства лекарството.
  При сина ми и двата гърча бяха много тежки, първият път даже мислех, че съм загубила детето си, понеже нямаше дишане сякаш цяла вечност. При втория поне знаех какво ми се случва, и чаках, ужасяващо дълго време да го отпусне и да поеме глътка въздух. И аз съм се обвинявала толкова много, това е присъщо на нас майките, но и ние сме тези, които стоим до тях и правим всичко, което е по силите ни.

# 21
ако може някой да ми отговори, по- колко диазепам се дава превантивно, на нас ни казаха по 2.5мг. И още нещо ако се даде диазепама при температура, това означава ли, че ще се предпозим от гърч или се предполага

# 22
  • София
диазепам се прилага по време на гърч, за да се намали продължителността му и предпази мозъка. Скоро ми се мярна някъде мнение, че диазепама затруднявал дишането, не помня къде го прочетох. При едно от последните ни вдигания на температура аз дадох и диазепам, защото реших че детето изпада в гърч,  не мисля че от това се повлия температурата, даже в дните когато има температура сутрин и вечер давам по 4 мл. конвулекс, но и за това прочетох, че всъщност няма полза защото е нужно конвулекса да се понатрупа в организна и тогава да действа, но пък при дълго пиене на конвулекс, кръвните изследвания асат и алат бяха завишени и аз реших, че няма да го давам, защото бих могла да увредя черният му дроб само заради големият ми страх.
извинявай, увлякох се

# 23
Ще ти споделя какво преживях аз с гърчовете на дъщеричката ми и какво знам... Направи седем гърча общо - на 2,5 годинки. Генерализирани - 2 т.е. втренчване на погледа нагоре, напикаване, конвулсии на цялото тяло, пяна от устата, вдървяване, забавяне на пулса и припадък накрая. Правеше ги не от висока температура, а от рязко вдигане на температура. Научих се как се реагира тогава: отваряш прозореца, обръщаш детенце на една страна, за да не се задави с пяна или да не запуши падналия език гърлото изцяло, не се бърка в устата, не се отварят челюсти насила и чакаш да мине, ако е започнал. Ако подозираш приближаване на такова състояние, свещичка диазепам в дупето (детски аз тогава намирах само в Македония без рецепта, всички други държави изискваха рецепта от местен лекар). Без компреси, без оцет!!!, силната миризма провокира гърч. Аз избирах првенцията да гушна детенце и да влезем двете под леко топъл душ, нешокиращ организма, с телесна температура и много бавно да охлаждам. Най-важното никаква паника, трябва да се опиташ да действаш хладнокръвно.
След започване на гърча нищо полезно не можеш да направиш, освен да осигуриш на детето въздух и пространство и да придържаш гръбчето детенце да лежи настрани.  
ЕЕГ сме правили в Св. Наум при доц. Димова, но след гърч е безпредметно, трябва да мине около месец. Предлагаха ми и ЯМР, но тогава отказах предвид тогавашната практика да се прави с пълна упойка при деца.
Вече две години и половина оттогава, не сме имали гърч, много ми беше тежко тогава... И сега съм нащрек при температури, много внимавам. Студени крака и ръце значат тревога, температурата се вдига и не е достигнала своя максимум. Разтривам с кремче, нежно но упорито докато стопля крачетата и ме заболят ръцете. При горещи крайници правя лапи с пчелен мед и свалям температури по стандартните начини, но определено съм по спокойна.
Кураж, майче, дано скоро отминат и вашите кошмари! Praynig Hug Heart Eyes

Последна редакция: нд, 16 дек 2012, 17:50 от mamaVladi

# 24
страхотно изчерпателен отговор, за който благодаря. На мен ми изписаха три ампули диазепам и ми казаха при нужда да ги давам, а за този,който се слага по време на гърч е под формата на свещичка и наистина се купува от чужбина. А и при нас и двата гърча бяха не толкова от висока температура, защото беше около 38.5, а по- скоро от рязкото вдигане. Понеже ни никнат 4 кучешки зъба наведнъж, много се надявам това рязко покачване да е от зъбките. Все пак смятам да я заведа и на детски невролог. Вие ходили ли сте при такъв специалист?

# 25
Писах вече, доц. Димова в София, в Св. Наум на Четвърти километър. Някъде из форумите й има телефоните, пусни на търсачка доц. Димова невролог. Ако не намериш, ето ти моя телефон обади се: 0888052863

# 26
detstvo, доколкото знам ЕЕГ се разчита от невлолог. Нашата лична лекарка ни прати при детски невролог - проф. Иванов в Пловдив. В клиниката й направиха ЕЕГ, неврологичните тестове с чукчетата, и разчитане на ЕЕГ.

# 27
да така е, на нас ни го разчете невролог, но той не е детски и ЕЕГ го направиха на следващия ден след гърча и ми казаха, че не е показателно. Защо беше нужно да се прави тогава и аз не знам, затова търся детски невролог, който да е по- близо до нас, тъй като София ми е много далеч и не знам детето как ще понесе 450 км.

# 28
Ще споделя и моя опит след 3 гърча,два от които след ваксини #Cussing out Препоръчвам с две ръце д-р Христова -детски невролог в Токуда,иначе и при д-р Литвиненко сме били,но малко ни претупа.При t38.5 давам нурофен,при 39С 1/2 таблетка диазепам,а при гърч 1/2 ампула диазепам в дупето който се вкарва със спринцовка с 20см тънко маркуче(забравих му името използва се хранопроводи),и трябва да се вкара цялото!Увиване с чаршаф е противопоказно защото се предизвиква гърч от това че температурата от тялото отива в главата Naughty С две думи портмонето с диазепама е винаги с нас  Sad

# 29
а вие колко сте големи, защото дозата ви е по- голяма?

Общи условия

Активация на акаунт