Фебрилен гърч

• 57 034
  • 527
  •   1
Отговори
# 210
  • ту тук, ту там
На нас никога не ни направиха ЕЕГ веднага след гърч. С 5 сме! Само веднъж в Бургас искаха, но аз казах, че знам, че не е показателно, цитирах няколко имена, вкл. на бургаска невроложка и те не настояха! Всъщност ние имаме всичко на всичко 2 ЕЕГ!
За диазепама - не се колебайте, момичета, и давайте веднага, щом усетите Т, гърчът е по-ужасен от 5 мг диазепам веднъж на шест месеца!

# 211
Нищо му няма на диазепама.
Моето дете го пиеше, при Т>37.
Но пък нямаше повече гърчове.

# 212
  • ту тук, ту там
Да де, аз същото казвам. Но на мен някои хора (включително медицински лица) се опитваха да ми втълпят, колко ужасен е, и да ми вменят вина, че изобщо си помислям да го давам на толкова малко дете, как водел до пристрастяване, как си тровя детето и т.н. Включително дежурната педиатърка в Спешна помощ в Бургас!
И докато се колебаехме да даваме или не при всяка температура, в един момент детето ни се оказа с 5 фебрилни гърча вече!  Confused

# 213
Глупости! Глупости! Crazy
Пристрастяване!? Shocked
На моето дете е предписан от проф. Иванов, детски невролог.
Не се е пристрастила, нито е оглупяла.
И такива твърдения съм срещала.

Вече е на 17 години, отличника в ЕГ. Wink

# 214
  • ту тук, ту там
DEva, мен ли  се опитваш да убедиш?! Нали през цялото време говоря същото като теб?! Това, че сме срещали хора, които го твърдят, не значи, че и аз го мисля. Имала съм своите колебания някога, но отдавна съм ги премислила! Твърдя същото като теб, а ти ми казваш, че говоря глупости?!  Shocked

# 215
Не теб, бе Елени! Как си го помисли? Crazy
Нали казвам същото и аз. Hug
Има обаче майки, които се страхуват, тях убеждавам. Peace

# 216
  • ту тук, ту там
ОК, явно не съм те разбрала, извинявай!  Hug
Много емоции ме връхлитат като се върна назад, явно затова!  Peace

# 217
  • София, Люлин-8
Така набързичко да ви кажа нещо като вече вряла, кипяла и много, много чела за епилепсия и гърчове. В болницата много добре знаят, че ЕЕГ след гърч не е показно, но го правят по 2 причини първата опрвдателна втората не. Независимо че първото ЕЕГ ще е с отклонение, то се сравнява с контролното и се вижда корелацията (промяната) между тях, защото има една част от епилепсиите които започват с фебрилни гърчове. Второто е за да си покрият пътеката (това е неоправдателното). Колкото до Диазепама, аз лично не съм му фен, да имам една туба, но дори и в градината съм им казала ако направи гърч над 5 мин. само тогава да го слагат, защото диазепамът освен че е мускулен релаксант подтиска и дихателната система, а това в някои случаи може да доведе до по-голяма беля. Към диазепам естествено има привикване, както към всички други препарати от групата на бензидиазепините, като клоназепам(ривотрил), лоразепам и т.н., но това говорим при редовен ежедневен прием, при пиене на 3 таблетки за 3 дни през два месеца например, няма как да се получи привикване разбира се.  Peace
При постоянен прием също така антиконвулсантите, или поне някои от тях водят и до известно забавяне в развитието. Към момента моята дъщеря пие 3 вида и има изоставане от 2 години спряма връстниците си.
 Hug

# 218
  • Варна
Аз пък съм от майките, които се страхуват да дават диазепам. Един лекар вика давай, другия вика - в никакъв случай, особено разни четвъртинки, незнайно как дозирани. Можело да доведат дори до спиране на дишането. И на двамата не вярвам. И на този, който ме убеждава, че е безобидно и на този, които го изкара смъртоносно. Имам туба обаче за ректално приложение. Дори и според описаното на нея се слага, само в случай, че гърчът продължи повече от 5 мин. Такова търпение едва ли бих имала, но се надявам да не стигаме до там. Истината е, че 5 лекаря, 5 различни теории дадоха как да борим Т. Еее как да им има доверие човек. След случката сме имали Т 3-4 пъти и сме се справяли с температуропонижаващи само.

ЕЕГ пък не правих. Препоръчаха ми, но аз някак не си го представих с дете на година и два-три месеца как се случва. Гърчът при нас продължи някакви секунди(друг е въпроса, че в момента ми се видяха цяла вечност), взеха ни в болницата и ни изписаха на следващия ден. Невролог май дори не видях, очен знам, че я погледна. То в Разлог(бяхме там, на почивка) кой знае и какви специалисти имат де.

Разбира се, това, че аз така съм постъпила не означава, че е най-правилния начин. Най-правилно е за мен и моето дете, за вашите - решавате вие.

# 219
  • София, Люлин-8
Нашият най-дълъг гърч е бил 4 минути и то в детската та за сега само си разхождам тубата нагоре надолу без упатреба, дано и така да си остане.  Praynig
Въпреки че нашите не са фебрилни то е по-различно.  newsm78

# 220
Еег се прави след гърча за да се види къде е центърът на възбуждане в мозъка предизвикал гърча. Това е безобидното изледване. Да,  трудно се задържа детето,  но ако му се даде играчка,  тогава то се занимава и е по-лесно. Колкото повече еег-та имате,  толкова по-точна диагноза може да се постави на детето. Отказът от еег и зариването на главата в пясъка вреди само на детето. Дори и един фебрилен гърч може да отключи епилепсията,  а какво остава за 5... И отказ от еег  Shocked пълна лудост...   Confused
П. П.  Това е все едно детето да получи кардиологичен пристъп,  а вие да откажете екг...  Естествено,  че ще бързат да ви изпишат от болницата,  защото явно не сте в час...

# 221
  • София, Люлин-8
Другият вариянт е да се направи ЕЕГ в спящо състояние. На моята дъщеря до 3 годишна еег-тата все в спящо сме й ги правили.  Peace

# 222
  • ту тук, ту там
Айде без квалификации, моля!
Нали може да вярвам повече на професори и доценти, отколкото на теб?!

# 223
Подкрепям Романол,  сънните еег-та също са възможност,  но за съжаление се практикуват на малко места в страната.
Не искам да обидя никого,  но трябва да сте наясно с безобидните важни изследвания като еег - за мозъка и екг - за сърцето и когато откажете някое от тях,  какво следва от това.
Не вярвайте сляпо на титли,  от личен опит ви го казвам. Събирайте изледвания след всеки пристъп и търсете по няколко мнения.
Не оставяйте детето да вдига висока температура и да прави пристъпи,  защото след всеки пристъп прагът на чувствителност на мозъка спада и следващите пристъпи може да са вече без температура и с последици.
П. П.  Запитайте се дали самите вие щяхте да вярвате на кардиолог,  пък било то и професор,  който без екг, ехография на сърцето и изследвания,  а само от поглед ви обяснява какво ви има и как да се лекувате след като сте почувствали проблем в сърцето и сте се строполили...
 Peace
П. П. От 3 месечно бебе са ни първите еег-та и никога не са били с упойка,  еег-то и екг-то се правят без упойка,  а скенерите са с упойка при малки деца.

Последна редакция: сб, 07 май 2016, 03:01 от LifeIsBeautiful

# 224
  • София
Life и Romanol, за съжаление имате опит и определено сьм съгласна, че ЕЕГто е важно. При нас така се получи, че докато обиколя 3те уж най-добри невролога в София и минаха няколко месеца. 2ма от въпросните казаха, че няма смисъл от ЕЕГ -представете си! Също така 2ма от тези 3ма бяха категорично против превантивноте даване на Диазепам. Това го пиша само за статистиката  Peace  За себе си сьм взела решението да дава по малко Диазепам при Т и така.
Дано не ни се налага пак да преживяваме този ужас  Hug

Общи условия

Активация на акаунт