Фебрилен гърч

• 57 552
  • 527
  •   1
Отговори
# 360
  • Видин
Елени, може би не намираш нищо некоректно, защото съдиш по това, което на теб са казали за диазепам ректал. Явно еликс, а и аз разбираме различно нещата. Аз- защото не ползвам диазепам ректал превантовно, а еликс - защото за нея също е нещо ново. Не го приемай като заяждане. Не съм по споровете. Просто ситуацията трябва да се изясни и еликс да има ясен отговор на въпросите си.
Моята реакция към доктора може и да е неразбираема за някои от вас. Но кой може да ме съди, без да е бил в моите обувки. Наслушала съм се и съм се нагледала на некомпетентни, незаинтересовани лекари. За мен е интересно да разбера какво пише на рецептата, ако докторът е написал рецепта за този диазепам. Има ли дозировка, интервал на прилагане и т.н.
Мила Еликс, надявам се прегледът да е при детски невролог. Има разлика. Проучи също дали в рода има случаи като вашия. Запиши си въпросите, ако не помниш като мен Simple Smile
Желая ви хубави, спокойни празници и зима без болести  Hug
Не, не написа рецепта, просто го каза и толкоз. Да, прегледът е при детски невролог. Нито в моето, нито в на мъжа ми семейството има такива случаи. Ева е първата, която прави ФГ.

# 361
  • Видин
А нямате ли рецепта, Еликс?
Как ви го предписа, там трябва да е упоменато.
На таблетки го купувах със зелена рецепта.

Не, не написа нищо, просто го каза. Ние ще купим Диазепам ректал от Сърбия. Рецепта ми пише личната ни лекарка.

# 362
  • Видин
С три гърча може и да ви предпишат Конвулекс. При кой невролог ще ходите?

Не знам как се казва. Чичото на мъжа ми, който е лекар в Правителствена болница ще ни заведе. Ох, четох листовката на този Конвулекс. Побиха ме тръпки.

# 363
  • Видин
Е, едва ли е имала предвид толкова буквално "всяко вдигане на Т". Предполагам, че е веднъж на 24 часа (или както е дозировката там), докато вдига Т.

Ние пихме Конвулекс година и половина (5 гърча). После казаха, че няма нужда да даваме Диазепам, но температуропонижаващо - да, без да чакаме до 38 градуса.
Възрастовата граница, според нашата невроложка д-р Христова, даже падала според последните изследвания. Но пък всеки мозък си е индивидуален. Ако дете на 5 или 7 направи гърч, това не означава автоматично, че е епилепсия.

Докато пихте Конвулекс имаше ли гърчове? На каква възраст направи гърчовете? След всеки гърч ли влизахте в болница? Извинявай, че те засипвам с въпроси, но наистина всичко свързано с ФГ ме интересува. Четох листовката на този Конвулекс. Направо тръпки ме побиха.

# 364
  • ту тук, ту там
Конвулекс е по-малкото зло според мен. Не е правил гърчове докато го пи. Не сме лежали в болница всеки път. Само първия и после още веднъж, но не след гърча точно, а два дни след това, защото Т не падаше. Първият гърч беше на 1г2м, после 1г7м, 1г9м, 2г5м, 3г6м. После започнахме Конвулекс. Консултирали са ни проф. Божинова, доц. Найденов и д-р Христова. Последната харесахме най-много. Ние имаме само две ЕЕГ-та за цялото време, дори не намираха за нужно да правят ЕЕГ всеки път.

# 365
  • Видин
Конвулекс е по-малкото зло според мен. Не е правил гърчове докато го пи. Не сме лежали в болница всеки път. Само първия и после още веднъж, но не след гърча точно, а два дни след това, защото Т не падаше. Първият гърч беше на 1г2м, после 1г7м, 1г9м, 2г5м, 3г6м. После започнахме Конвулекс. Консултирали са ни проф. Божинова, доц. Найденов и д-р Христова. Последната харесахме най-много. Ние имаме само две ЕЕГ-та за цялото време, дори не намираха за нужно да правят ЕЕГ всеки път.

Много ме притесни, че пише, че уврежда черния дроб и то особено на деца под 3г., а моята Ева е на 2г. и 9м. При вас имаше ли някакви странични реакции? След като прекратихте приема какво приедприехте превантивно?

# 366
  • ту тук, ту там
Странична реакция евентуално лека хиперактивност. Друго не. Какво имаш предвид с последния въпрос, не те разбрах?
Високите дози могат да увредят черния дроб, а след ФГ се изписват ниски дози.  Май при стомашни неразположения се правят изследвания на чернодробни ензими. На нас не са ни правили, но не е имал неразположения синът ми.

# 367

Много ме притесни, че пише, че уврежда черния дроб и то особено на деца под 3г., а моята Ева е на 2г. и 9м. При вас имаше ли някакви странични реакции? След като прекратихте приема какво приедприехте превантивно?

Нека това не те притеснява. През 6 месеца, а и по-често може да се пускат изследвания АСАТ и АЛАТ за черния дроб, за да се следи състоянието. Конвулекса е гадост, но е за предпочитане пред гърч. Дозата, която се изписва е терапевтична. През определен интервал се правят изследвания за проследяване нивата на натриевия валпроат /конвулекс/  в кръвта и ако са извън нормата - неврологът коригира дозата. Все пак ти пожелавам да не се запознаваш подробно с тези неща Simple Smile
Аз също зная, че ректален диазепам се прилага при гърч, а не превантивно при температура. Дори ми е странно, че се коментира като средство за превенция.
Аз писах какво правихме след конвулекса - стрити таблетки диазепам, дозировка според килограми.

# 368
  • Видин
Момичета, чета стари теми, в които сте писали и двете и там намирам отговор на въпросите си. Елени, имах предвид какво сте давали при Т след като спряхте конвулекса, освен температуропонижаващите, диазепам? Предполагам, че детенцето ти вече е пораснало и няма този проблем.

# 369
  • ту тук, ту там
Нищо освен антипиретик, така ни казаха.

Извинявам се за телеграфния стил на постовете, но с ревящо бебе в една ръка пиша...

# 370
Ооо, Елени, сега видях, че имаш бебе! Heart Eyes
Честито!!! Hug bouquet

# 371
  • Видин
Нищо освен антипиретик, така ни казаха.

Извинявам се за телеграфния стил на постовете, но с ревящо бебе в една ръка пиша...

Браво, честито бебче! И аз обмислям да имам детенце, когато Ева стане поне на 6 годинки, може би Simple Smile

# 372
  • ту тук, ту там
Благодаря ви!  Hug
Предстоят ни ваксини, треска ме тресе от ужас...

# 373
Еликс, на моя син също му беше предписан диазепам (при 37,5 градуса, на хапчета), но не на всяка температура, а на 12 часа. Недей да четеш странични ефекти, все пак лекарите затова са специалисти. Ако все пак му нямаш доверие, потърси второ мнение.  Hug
Елена, честито  bouquet

# 374
  • Видин
Еликс, на моя син също му беше предписан диазепам (при 37,5 градуса, на хапчета), но не на всяка температура, а на 12 часа. Недей да четеш странични ефекти, все пак лекарите затова са специалисти. Ако все пак му нямаш доверие, потърси второ мнение.  Hug
Елена, честито  bouquet

Да, в четвъртък сме на детски невролог и се надявам да ни обясни всичко. Само да не реши да ни остави на произвола на съдбата и да не ни предпише нищо превантивно като терапия. Минах веднъж по този път с третата сливица на Ева (на която отдадох първите два гърча, като мислех, че са пристъпи, причинени от нея по време на болест). Но след третия си дадохме сметка, че жестоко сме се заблуждавали, понеже третата сливица я оперирахме преди няколко месеца.

Общи условия

Активация на акаунт