Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Фебрилен гърч

 • 47 124
 • 526
 •   1
Отговори
# 495
 • Мнения: 916
Момето, а ампулата как ще я прилагат в градината?
Хубаво е, че имаш доверие на персонала в градината ви. Това е безценно. Но дано не се налага да провериш реакциите им по време на гърч - тогава е различно. Нашата главна сестра на градината има стаж при лекар- невролог и пак реакциите бяха престъпни просто. Задължително ги инструктирай как се действа по време на гърч. Тук има и други мами, които са входирали инструкции. Ако искаш мога да ти изпратя моите, одобрени и подписани от детски невролог - така им ги занесох и си взех входящ номер, но нашия случай е различен, защото отказаха съдействие и дори ме накараха да заверя нотариално декларация, че не носят отговорност за детето ми /не се стигна до там, разбира се/
Нелка, мисля, си, че да се слага свещичка след гърч е без смисъл - тя се слага, за да спре дълъг гърч, тъкмо защото действа бързо. Гърч може да възникне и доста под 39 градуса. Според невролозите предразположените деца правят гърч при рязко покачване или рязко спадане на температурата, а не задължително при всяка висока температура. Това обяснява защо понякога и при ниски температури се случва гърч, а в други случаи и над 39 не се случва. Това е обяснението, заради което ни изписаха таблетки диазепам за превенция. Така или иначе отдавна не съм давала, но при грип не бих се поколебала, защото там нещата са извън контрол.

# 496
 • Мнения: 34
Здравейте,за първи път пиша и искам да ви споделя моята история.Моето момиче вече е на 8год.,но още не мога да забравя гърча.Когато беше на 2год. се разболя и вдигна невисока температура,закарах я на доктор и там се случи гърча при 38 градуса,почти веднага и биха диазепам,през това време имах чувството,че сърцето ми спря,помислих,че детето ми умира.След като излезна от гърча ни взеха в болница,след един месец на невролог,той каза,че е добре и ако се повтори пак да отидем.За щастие гърча не се повтори,но аз вече не бях същия човек,не спях,не ядях,бях на антидепресанти,цяла вечер я проверявах дали диша.Няма да ви разказвам оттам нататък колко я пазих и треперих при всяко разболяване,че и досега.Никой не ме разбираше,мислеха,че преувеличавам,а аз че полудявам.Сега имам бебка на 8 месеца и умирам от страх като знам какво ме чака,незнам какво да правя,хапчета не мога да пия,защото я кърмя.Изглежда ми е много слаба психиката и не мога да го преживея,искам това моето сърчице да не е все свито,да се отпусна,и да съм си пак същата,каквато бях.

# 497
 • Мнения: 45 010
Ох..:колко ми е познато  Frowning1

# 498
 • Варна
 • Мнения: 913
Не мисли непременно в посока, че и с второто ти детенце ще го изживееш. Бъди по-предпазлива, но не се поддавай на страха. Аз с първото си дете бях супер смела с Т. Не смъквах веднага щом се вдигне, чак на 39 давах антипиретици. Понякога дори не се е налагало, организмът сам се се справяше и Т се смъкваше. Оставях организмът да се бори чрез Т. Ама на с второто, цялата ми смелост се изпари след това, което изживях.  Децата са различни. Дано дребното не е предразположено.

# 499
 • ту тук, ту там
 • Мнения: 6 801
И на нас ни предстои поставянето на ваксината, която отключи гърчовете при големия, и изтръпвам от ужас! Отложих я малко, но скоро ще трябва да я сложим!
Когато забременях с малкия, специално бях питала невроложката (д-р Христова) трябва ли да сме с повишено внимание, има ли нещо, което трябва да (не) правим, тя каза категорично не!
Обаче ми е изтръпнало всичко...

# 500
 • Мнения: 916
И на нас ни предстои поставянето на ваксината, която отключи гърчовете при големия, и изтръпвам от ужас! Отложих я малко, но скоро ще трябва да я сложим!
Когато забременях с малкия, специално бях питала невроложката (д-р Христова) трябва ли да сме с повишено внимание, има ли нещо, което трябва да (не) правим, тя каза категорично не!
Обаче ми е изтръпнало всичко...

Аз съм решила да не я слагаме тази, която е на 6 години. Няма да се занимавам да питам, когото и да било. Няма да се занимавам с комисии за отлагане. Не смятам, че има механизъм, който да ме задължи. Само за детските добавки искат документ за ваксини, но аз така или иначе не получавам детски.
На този етап така съм решила. Просто никой още не може да ме убеди, че ваксините са безвредни и ефикасни. Струва ми се, че рискът от гърч след ваксина е по-висок от риска от заболяванията, от които пази ваксината /ако изобщо пази/

# 501
 • ту тук, ту там
 • Мнения: 6 801
Мутафова, и аз съм на твоето мнение. Всъщност в предишния си пост писах, че съм отложила ваксината на бебето, която отключи гърчове у батко му, но като прочетох пак, видях, че не става ясно! За МПР става въпрос.

Баткото ще стане на 7 след 2 седмици и още няма тази за 6 год. Ще ходим на невролог, но не съм сигурна, че ще се съгласи да я отмени! Sad
Чудех се какви биха били негативите и аз, освен детските...
За записване в първи клас има ли проблем?

# 502
 • Мнения: 916
Elleni,  предучилищна и училище не могат да откажат на детето заради липсващи ваксини. Нашата ЛЛ се опита да ме натисне за ваксина точно с довода, че ще ми искат документ за ваксина от училище, но после омекна и каза, че може да ме глобят от РЗИ и това е. Нека ме глобят!

# 503
 • Мнения: 10 568
Само споделям личния си опит, без да агитирам за-против - на баткото поставихме МПР след първия гърч, не е имало проблеми.

# 504
 • Мнения: 45 010
Ние също нямаме поставена МПР - първият гърч го направи точно по времето, когато трябваше да я слагаме - на година и три месеца го направи. После я отлагахме  - ходихме на алерголог и той издаваше документи за отлагане с 6 месеца.
Скоро, покрай епидемията с морбили, педи ме натисна отново за МПР - че трябвало да я слагаме. Припомних й, че на 1г.3м. направихме гърч и лежахме в болница, имаме и епикризи....не знам дали тя нещо е предвижвала, но нямам намерение да я слагам.
Беше ми казала преди време, че са бебешки ваксини това, а детето ми е вече голямо и няма много смисъл след толкова време да се слага. После пък друга песен запя....

# 505
 • ту тук, ту там
 • Мнения: 6 801
Моят син с гърчовете има МПР, той след нея ги отключи. Аз за бебето говорех, че му предстои. А според никой лекар няма основание да бъде отложена, обаче аз съм на тръни и ужасно ме е страх!

# 506
 • София
 • Мнения: 451
Моят син направи гърча точно след МПР ваксината. Съответно, повече ваксини не съм му била, което всъщност са две реимунизации - добре че ЛЛ е разбран и не ме е притискал да ги поставям, напротив.
На брат му, ваксината на 6г. не я направихме и проблем с прием в училище не е имал.

# 507
 • София, Люлин-8
 • Мнения: 1 755
Така и аз да ви споделя своя опит с ваксините, кото натъртвам че не при всеки е така. Родих си хубаво здраво бебче, е верно беше осмаче, но след изписването си беше ОК. И така до 2 месец когато сложихме Инфанрикс +Синфлурикс. Три дена след това детето ми се събуди сутринта изкривено като банан.


Пък аз глупавата повярвах на мъжа ми, че се е схванало и взех да го масажирам. На другия ден беше ОК, но тези епизоди продължиха да се повтарят и да зачестяват от 1 път месечно до 1 път седмично, а ние си джаскаме ваксините през това време и така до 7 месечна възраст когато ЛЛ я видя на една консултация и ни прати на невролог. При невролога обаче тя не беше в епизод и докторката няма да споменавам коя каза че нищо й няма. И така успокоени продължаваме напред, но нещата се влошават, детето продължава да прави тези изкривявания само че вече само на главата, като някои от тях изглеждаха страшно и започна да се забавя в развитието.

Стана на 1 година пак на невролог, правихме ЕЕГ-чисто, пак "спокойно майче израства се до 3 години". И нали се сещате, че напраскахме и останалите ваксини и то по календар. А тези епизоди започнаха да се променят и след прохождането на детето след 1г. и 5 месеца изглеждаха все едно прави инсулт.
И изведнъж ти да видиш чудо на 1г. 10 месеца спряха.
Ама да не си помислите че сме се оттървали точно на 2 години ни приеха в педиатрията, защото започна да се втренчва без да да реагира за по 1 минута. Правиха ЕЕГ и ти да видиш епилепсия. И от тогава една одисея и епопея смени на лекарства, какви ли не пристъпи, скапах детето от изследвания.
И през края на 2016 г. ни излезнаха генетичните и се оказа, че тя е с много рядко генетично-метабулитно заболяване и въобще не е трябвало да й слагат ваксини. И все си мисля, ако някой ни беше обърнал внимание по-рано, още като бебе дали детето ми сега нямаше да е по-добре.
Пие 3 медикамента и е с ежедневни пристъпи.
Миналата година я отложих с комисия за 1 година. Тази година я отложиха доживот от всичко. Не ща да чувам за ваксини повече.

# 508
 • Мнения: 10 568
Съжалявам за болката ви, но темата не е за-против ваксините, а за фебрилни гърчове. Детето Ви няма такива, доколкото разбрах?

# 509
 • ту тук, ту там
 • Мнения: 6 801
Mometo, много нетактично от твоя страна! Романол пише в тази тема от години, минала е и през фебрилни гърчове, и през епилептични... за жалост!  😒
Помагала е на повечето от нас с изключително ценна информация, по-адвкватна е от купища невролози!
И ДА! - фебрилните гърчове имат много общо с ваксините! Дори в листовките на ваксините го пише!

Общи условия

Активация на акаунт