Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Фебрилен гърч

 • 47 124
 • 526
 •   1
Отговори
# 480
 • Мнения: 916
Много ми е трудно да чета в тази тема. Ние сме от Варна и ми е ясен проблема с детските невролози. Голям град, идват от къде ли не деца, а няма адекватна грижа. Дано получите желаните отговори от проф. Божинова. Но е хубаво да се припокрият 2-3 мнения.
Д-р Ралчева няма да я коментирам много. Има изписано много за нея и изобщо не в нейна полза. За мен не е нито човек, нито лекар.
Д-р Щилиянов прави, каквото му е по силите, но няма ЕЕГ-апаратура, не работи в болница, за да вижда различни случаи. Ние бяхме негови пациенти. Детето ми след втория гърч /и последен/ пи 6 месеца Конвулекс. Не се замислих преди да го започне, защото бяхме в Инфекциозна болница във Варна и бях в потрес от некомпетентността и неглижирането на случая ни от страна на лекарите в отделението - изписваха лекарства, които са противопоказни за деца с гърчове - напр. един конкретен химиотерапевтик, мислеха да му дават ципрофлоксацин, който е строго противопоказен... думи нямам. Излязох нелегално с детето от Инфекциозна, за да ида при Щилиянов, защото не искаха да назначават консулт с невролог. Тогава Конвулекса беше спасение за мен. След тези 6 месеца дебнехме темпратурата и реагирахме с таблетки диазепам през първите 48 часа от фебрилното състояние. Трудно е.
Ходихме за ЕЕГ и в София. Препоръчвам сънно ЕЕГ - нашето продължи около 18 часа, хваща се момент на заспиване, сън, събуждане. Много по-показателно е от амбулаторните ЕЕГ, при които децата шават и се получават много двигателни артефакти, т.е. нереални данни.
Честно казано, не искам повече да пиша, защото се натоварвам много.
Между двата гърча имаше 3 месеца. Детето беше на 2г и 3 м при втория. Сега е на 6. Още се притеснявам.
Стискам палци на всички деца и майки да не преживяват отново подобно нещо.

# 481
 • София
 • Мнения: 573
Първия гърч при дъщеря ми беше на 1г5м /т.нар. сложен фебрилен гърч, т.е. два гърча за по-малко от 24ч/ - как си изкарах акъла съм споделяла в тази тема. Втори път направи гърч на 3г2м, повтори се същото горе долу, ужасът беше не по-малък.
Този месец навърши заветните 6, но пак изтръпвам само като си помисля за боледуване и температура. И аз съм винаги с едно на ум! Съчувствам на всеки, изживял подобно нещо и знам за какво става дума, за съжаление...

# 482
 • Мнения: 10 568
За съжаление пиша отново тук. Преди месец големият ми син направи втория си ФГ. По същия начин като първия - покоси го втори вирус много скоро след предишно изкаран, направо май грип беше. И отново на първи ден от разболяването. Повечето момичета са ме чели в друга тема, но ще се повторя, за да си го набия и аз в главата - огромната вина за този втори гърч пада върху мен. Бях се поуспокоила, защото беше минала 1 г. 10 м. от първия гърч, междувременно той се е разболявал многократно, да не кажа всеки месец, като всяко разболяване беше с висока Т, и до 39,7 е стигала. И явно бях пуснала гарда. Надцених и ел. термометър, който досега винаги е бил адекватен, но сега за беда... Накратко - от градината се обадиха, че е с Т, дадоха му Нурофен докато отида да го взема, заведох го при ЛЛ, която установи поредния вирус, и се прибрахме. Приспа му се, легна и заспа, аз легнах до него, за да следя с ел. термометър челото. И тук грешка 1 - доверих се на термометъра, грешка 2 - не дадох антипиретик още когато видях, че започва да се вдига - 37,2, 37,5, а опитах с други методи и оставих до 38, чак тогава дадох Панадол - излишен риск, още повече в първи ден на боледуване, и грешка 3 - тресеше го, аз го завих (както е по предписание), което допълнително го е "сварило". Преди тази случка, и след нея също - тресе, не тресе - разсъбличам и охлаждам. 10 мин. след Панадола направи гърча. Бях сама с него и ме беше страх да го оставя и да изтичам до хладилника за Диазепама, защото по време на гърча си обърна настрани главата и я зарови във възглавницата, добре, че бях там, за да я дръпна, да не се задуши. Изчаках да свърши гърча - около 30 сек., сложих свещичката, говорих с 2 Бързи помощи и със съпруга си, и тогава сложих живачния терм-р - отчете 39,8!. Това около 30 минути след Панадола. От Бърза помощ не се впечатлиха особено, дойдоха, предложиха да ни хоспитализират, първоначално отказахме, но след това размислихме и отидохме след няколко часа, когато пък те ни посъветваха да не ни приемат, защото имало много бронхити и пневмонии в отделението. След няколко дни обаче стигнахме все пак до болница, защото направи усложнение - двустранен гноен синузит и не се повлияваше от АБ.
Преди няколко дни бяхме на преглед при детски невролог - светило в града ни. Безумието беше, че прегледът се състоя от 00:15 до 00:45 часА!!!! Според професора няма нужда от ЕЕГ, детето нямало епилепсия, но все пак такива гърчове могат да се случат отново. Изписа Диазепам ректално на всеки 8 часа при темп. над 38,5 в първите 3 дни от разболяване. До 5-годишна възраст, въпреки, че Литвиненко казва, че опасността е до 6 г. И така, ужасът се върна с нова сила. Бяхме контактни с болно от варицела дете преди 2 дни, и сега треперя... четох, че едно от усложненията на варицела е енцефалит, и толкова скоро след гърча, си мисля какви ли не страхотии. Как беше поговорката - "Майка да имаш, майка да не си."

# 483
 • Мнения: 38 055
Спазвайте инструкциите на проф.Иванов и не подценявайте Т. Дори и в следващия ден, без Т, на нас ни беше изписан диазепам, но на таблетки.
Ще мине всичко, имайте му доверие.
За късните часове - ами как да успее иначе? И той не иска посред нощите да преглежда...

# 484
 • София
 • Мнения: 451
Mometo, съжалявам, че си минала пак през този ужас.
На моят син също му е изписан Диазепам през 8 часа, при Т над 37.5, първите два дни от болестта. При него също е на хапчета. Да си призная, не го давам всеки път. Според състоянието му преценявам.

# 485
 • Мнения: 45 010
По същият начин се случи и при нас втория гърч. Същото.
От тогава и аз при Т го събличам по потник и тръсвам леген с вода пред него .
Независимо от съветите кога се завивал и кога не. Тези правила ги отсвирих категорично.

Също давам нурофен / панадол и при ниска Т. Не чакам да се вдигне над 38.

# 486
 • Мнения: 916
Момето, дано не се случва отново. Heartbeat
Аз не разбрах защо си сложила диазепам след гърча. Ректалния по принцип се слага за спиране на гърча. Предполагам, че си била притеснена да не се повтори. Ако е продължил 30 сек. нищо не е. Със сигурност няма увреди от липса на кислород. Нашия първия беше около 2 мин, а втория лекарката каза 5 мин, но аз подозирам, че е повече, защото от яслата го бяха замъкнали при ЛЛ /която е наблизо/ и гърча е продължил и там. Много се притеснявам, че някои проблеми имаме от тогава, но... нищо не може да се направи.
Задължително входирай в градината някакъв лист с указания, защото от опит ти казвам, че хората там рядко знаят как да реагират. В нашия случай детето беше в ясла, съответно имаше медицински персонал и въпреки това реакцията им е била животозастрашаваща, а те си мислеха, че са ми спасили детето. В подробности няма да навлизам, защото съм писала многократно за това и много се натоварвам от спомените.
Иначе и ние имахме диазепам на таблетки за профилактика при температура, но не съм го давала винаги. Виждам, че тази практика е доста разпространена вече, но веднъж ми се случи да обяснявам на един педиатър защо-как-какво.
Относно поведението при втрисане - дори сега, когато детето е на 6, като усетя втрисане - веднага стривам половинка диазепам и давам с нурофен /ако не съм дала скоро преди това/. И се моля. Дали ще го завия, или ще го съблека е все тая според мен. Моето го втриса при вдигане, преди да е вдигнал много градусите. Инстинкта ми е да го гушна и да му разтривам ходилата и дланите.
Читав дигитален термометър не съм срещала. Ползвам ма микролайф с твърдия накрайник, но го държа дълго, колкото държа живачния /около 6-7 мин/. Тогава се изравняват показанията на дигиталния и живачния. Иначе дигиталния спира да мига на градус-градус и половина под показанието на живачния. Simple Smile

# 487
 • ту тук, ту там
 • Мнения: 6 801
Mometо, съжалявам за преживяното и аз! Hug

Аз също не бих си спестила диазепама превантивно, защото заради колебанието ми дали да дам (хапчета имахме предписани), стигнахме до 5 гърча. И много се обвинявам за това! Sad
Обаче с ректални тубички нямам никакъв опит, още по-малко за превантивно поставяне. newsm78

# 488
 • Видин
 • Мнения: 109
Mometo, на колко годинки е детето? Много се страснах от написаното. Бях се поуспокоила, че вече мина 1г. и 3м. от последния гърч. На 11.03 моето момиче направи 4 години.

# 489
 • Мнения: 45 010
При нас имаше 3г между двата гърча.

# 490
 • Видин
 • Мнения: 109
Ох, момичето ми от 9 месеца не е вдигала Т, а зимните месеци я спрях от детска, за да я предпазя от вирусите. Два пъти в годината я водя в Сандански, а лятото на море. Правя всичко възможно, за да й подсиля организма. Такъв кошмар не искам да преживявам отново. Имам диазепам в тубички (купувам го от Сърбия), но не съм го ползвала повече от година. Кажете ми, моля ви, как се процедира с диазепама на таблетки, колко се дава, във вода ли се разтваря. Доколкото прочетох се дава първите два дни с Т на всеки 8 часа. Аз загубих тренинг с Т и когато вдигне ще се паникьосам със сигурност.

# 491
 • ту тук, ту там
 • Мнения: 6 801
Дава се според кг на детето, по-добре попитай личния лекар или наблюдаващуя невролог, не е редно тук да ти препоръчваме дозиране на толкова сериозно лекарство. Освен това аз не помня вече как беше, но не беше май по половинка на 8 часа, помня, че и четвъртинки чупехме!

# 492
 • Мнения: 916
Ох, момичето ми от 9 месеца не е вдигала Т, а зимните месеци я спрях от детска, за да я предпазя от вирусите. Два пъти в годината я водя в Сандански, а лятото на море. Правя всичко възможно, за да й подсиля организма. Такъв кошмар не искам да преживявам отново. Имам диазепам в тубички (купувам го от Сърбия), но не съм го ползвала повече от година. Кажете ми, моля ви, как се процедира с диазепама на таблетки, колко се дава, във вода ли се разтваря. Доколкото прочетох се дава първите два дни с Т на всеки 8 часа. Аз загубих тренинг с Т и когато вдигне ще се паникьосам със сигурност.

Диазепам на таблетки трябва да го дозира детски невролог. Опасно е тук да ти даваме такава информация, а и той се купува със зелена рецепта, така че трябва да минеш през детски невролог, после през ЛЛ за зелена рецепта и чак тогава в аптеката. Поне ние така сме процедирали. Разбира се, преди всичко трябва да намериш невролог, който е привърженик на превантивния диазепам. За мен е за предпочитане пред ректалния по време на гърч, защото не си представям да сгъвам детето, за да му сложа свещичката.
Аз стривам диазепама между две лъжички и слагам мъничко вода. Горчиво е. После давам още водичка да отмие лошия вкус. Дано не се налага.

# 493
 • София
 • Мнения: 2 187
Моите запаси са от ректални свещички диазепам, но трябва да ги слагам при Т 39 и нагоре, не по време на гърч. Според мен няма и смисъл точно докато трае състоянието, все пак трябва време да подейства.

# 494
 • Мнения: 10 568
Детето е на 3 г. 9 м., според някои от лекарите бил голям вече за фебрилен гърч, и задължително споменаваха детски невролог. Така или иначе щях да го заведа, де.
Дева, безумното беше, че в този час наблюдава поведението, реакциите и речта на детето, и въз основа на видяното прави заключения. А те са силно изкривени поради умора, изнервеност, и пр.
Изписаха Диазепам на ампули, изчислиха необходимата доза спрямо килограмите му, т.е. индивидуално е, и да, редно е неврологът да го направи, съответно да се издаде зелена рецепта, и с нея вече да се процедира.
Ел. термометър ползвам безконтактен, т.е. мерещ Т за секунди. Ако ще трябва да избирам между ел. за подмишница, който да мери 3 мин., или галиев, който мери 5 минути - разбира се, че ще предпочета втория.
Мутафова - сложих го след гърча, защото не ми се искаше да го оставям сам с риска отново да си захлупи лицето във възглавницата докато е в гърч. Стана за секунди всичко.
За градината - те са уведомени така или иначе. Във въпросния ден ми се обадиха, че е с Т, попитаха дали разрешавам да му дадат Нурофен докато дойда, разреших, разбира се, след това бяха продължили да му мерят темп., и като бяха видели, че се е вдигнала с още 0,2 градуса, бяха започнали да му слагат мокри компреси. Т.е. добре се бяха погрижили за него. Сега ще им занеса и ампула Диазепам да има при тях, пак с писмени указания... когато реша да го пусна на градина де. Не знам колко време да го задържа вкъщи, дори и да не хване варицелата поне още месец ще си е у нас.

Общи условия

Активация на акаунт