Прошката???

• 14 353
  • 106
  •   1
Отговори
# 75
Според мен прошката не е свързана с поуки, от която и да е страна.
Винаги има поне 2 истини, 2 гледни точки към една история.
Аз 'прощавам', всмисъл, че винаги приемам проблемите с нагласата, че трябва да се решат и че са по-важни отношенията, изясняването и пътя напред. Но малко хора съм срещала, като мен.
Хората са резки, импулсивни, хвърлят камъните лесно, късат отношения от раз и тн.
Все още се уча да приемам това, защото съм от друго тесто, друг е личния ми мир. Винаги съм готова да се извиня първа, все чакам нечия височайша прошка. Дребни са хорицата всъщност, много дребни. Далечни са им духовните ценности дори след 2000г. цивилизоване

# 76
Странни сме хората и различни. Странно е как на едни прощаваме, на други-не. Аз също помня и едно прощавам, друго-не. Зависи. Много зависи. Като простя обаче не забравям, а много добре знам защо продължавам напред-именно със знанието за нещото, което ме е сполетяло и заради което съм простила. Явно с едни неща мога да продължа, с други-не. И границата е размита, не мога ясно и категорично да определя списък от нещата, които прощавам. Определено съм дребна, имам какво да уча много и към какво да се стремя, но съм доволна, че постигнах поне малко, а вътрешен мир, мой, собствен успях да изградя и наскоро не съм се и сещала за прошка.

# 77
  • София
аз не съм се научила на прошка.Много ми се иска,за да ми е по леко на мен самата,но не знам как.Смятам че прошката се състои в това да продължиш без терзания напред след определената случка и да не натякваш че си простил,нито да се връщаш назад и да го премисляш и да те боли,но да си траеш,защото уж си простил.Просто има неща които мога да простя с лека ръка като например нещо от ежедневието което да ме подразни,но за по тежките случай е немислимо при мен.А има неща които хората несъзнателно правят и нараняват хората около себе си,но при мене дори несъзнателно,ако мее наранило повечко абсурд да има истинска прошка.
А ако човек след прошка чака поука отсреща според мене не е простил истински,а този пък който не си е взел поука,не е имал нужда от прошка.

# 78
  • в 1001-та нощ

не съм изчела страниците с мнения, но мисля, че е важно и да простиш - заради теб самия, тогава си в мир със себе си  Peace

# 79
  • До морето :)
Аз пък това за лесното прощаване и трудното забравяне не го разбирам. Ако простя нещо, значи съм го забравила. Няма как нещо да ме човърка и да съм казала "Майната му, сбъркали са хората!"
Ако простя нещо, то си остава в миналото и край.

# 80
Точно тук е разликата-не ме човърка. Да, остава в миналото-там му е мястото, но не го трия с гума-то не е и възможно. Но и не човъркам. Знам, че го има, знам,ч е се  е случило, приела съм го, продължавам напред. Инак не прощавам лесно.Минавам през анализите и човъркането и чааааак тогава, като си намеря отговорите, като си наредя пъзела и остана отново в мир със себе си-идва прошката. А не да забравиш....Ако просто забравиш-не си порстил нищо, не си осъзнал случката, не си я анализирал така, че да я разбереш някак и да продължиш. Пък, то не е и задължително да прощаваш точно.

# 81
Да де, то по принцип няма как да забравиш някоя неприятна случка, когато някой те е наранил. И или забравяш, прощаваш и продължаваш, или просто с този човек прекратявам взаимоотношения.  Grinning
Простно не разбирам израза: Прощавам, ама не забравям!

# 82
Точен е.Човек не забравя ей така-ако забравя избирателно, значи е еволюирал стемглаво и като с гума можеш да триеш в мозъка.Все едно аз сега да трийна малко, че не ми достига място на харда за нови знания-да освободя.Не, не става така.Човек си помни.Просто може и да прощава, като това значи не да забрави, а да приеме.И да продължи напред в мир със себе си-приел, а не забравил.Прекратявам вазимоотношения на база други неща, не точно заради една някаква случка.Поддържам взаимоотношения с ясното съзнание за извършени дела и незабравила нищо.Но то идва често с опита, с годините това....

# 83
Значи в случай "ама не забравям" е излишен, защото то просто няма как да забравиш...
Аз го разбирам така: Прощавам, но в мене си седи съмнението, че някой ден пак ще ме нараниш! Пък може и да ти го върна преди това!

# 84
Не.Никакво съмнение.Точно там е разликата.Че си се освободил от съмнението.Тегне ли над теб-не си простил.Без значение помниш или си забравил.И не те измъчва отчаяна нужда от мъст и да го връщаш на някой. Grinning

# 85
 Laughing Да де, тогава какъв е смисълът от "ама не забравям", като така или иначе няма как да забравим?  newsm78 Може просто да се каже: Прощавам!, без допълнението.

# 86
O,всеки е свободен да го казва както иска, ако на теб ти е излишно-не го употребявай.На мен ми е по мярка. PeaceВсеки за себе си има открит някакъв смисъл.За мен незабравянето, покрай лошото носи и добро.Т.е. винаги се преплитат лошото и доброто.Да помниш е добре и полезно.Носи познание.Познанието , опита, носят този мир, който достигаш.И благодарение на който го докарваш до прошка на края.

# 87
Просто си разсъждавам тука.
Ама имаше едно: "Не прощавай, когато си щастлив и не взимай решения, когато си ядосан!" Ей това вече трябва да се науча да го правя.  Laughing

# 88
  • София
Просто си разсъждавам тука.
Ама имаше едно: "Не прощавай, когато си щастлив и не взимай решения, когато си ядосан!" Ей това вече трябва да се науча да го правя.  Laughing

Е това е най-трудното  Mr. Green Mr. Green Но ще се справим, наистина много прибързани решения и действия се правят когато си афектиран  Mr. Green

# 89
съвсем скоро четох нещо за прошката- че като задържаш обидата и отказваш да простиш, вредиш на себе си. интересно ми стана и се замислих дали наистина е така. след това набързо реших да простя за нещо, което вече ме яде повече от месец и засега наистина се чувствам по-добре. май няма да е лошо да превърна това в практика Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт