Да започнем заедно да се храним здравословно - Тема 2

• 40 988
  • 451
  •   1
Отговори
# 30
... След като природата е създала животни, които "произвеждат" прясно мляко целогодишно, не само когато имат поколение, какво ще се случи с него, ако спреме да приемаме млечни продукти
За пръв път чувам, че има подобен феномен.
Аз съм чувала, че се стимулират хормонално , за да дават мляко целогодишно.

А днес, мотаейки се в книжраницата и ровейки се в разни книги, отворих и такава за бързото хранене.Попаднах на страница точно за месото.....как крави/говеда се хранят с умрели животни, включително и умрели котки и кучета, които изкупуват от приютите за животни. На пилетата също са давани умрелите животни за храна. Също, отпадъците от пода биват изсипвани при храната.....(това за САЩ, ама каква е гаранцията , че и у нас не се прави?!)
Една крава , нормално отглеждана , може да живее около 40 години.А една крава, отгелждана за мляко, се "износва" за 4-5 години и отива на заколение, и като храна в супермаркета.

На мен ми е любопитно как организирате пазаруването на здравословна храна? Особено по-големите семейства. Ние сме двама + бебе на кърма. Като гледам какви количества плодове и зеленчуци са ни необходими за една седмица се чудя 4-5 членно семейство с камион ли ходи на пазар Crazy
Ние сме трима и не пазаруваме за цяла седмица.На пазара ходя ако не всеки ден, през ден.
Или мъжа ми минава на връщане от работа с колата....
Веднъж седмично взимаме от Хранкооп-а парче сирене и парче кашкавал, по около 400-500 гр.
Месо не ядем, яйца -много рядко.Останалите продукти - от здравословни и био магазини.Но това са по-трайни продукти и могат да се купуват дори веднъж месечно.

# 31
... След като природата е създала животни, които "произвеждат" прясно мляко целогодишно, не само когато имат поколение, какво ще се случи с него, ако спреме да приемаме млечни продукти

Да, и аз се зачудих. Кои са тези животни, даващи мляко целогодишно без намесата на човек?

# 32

Ако правилно съм разбрала трябва да се консумира топло,даже горещо. Хладкото и студено мляко предизвиква отделяне на слуз.
   Млякото по принцип се води слузообразуващ продукт и не е препоръчителен за хора отделящи повече слуз . (Когато имаме хрема,например,също е добре да спираме млечните....)
    Но пък на някои ,според Аюрведа,не им вреди млякото  (като при всички случаи говорим за умерени количества) .
   Същото е и за температурата не само на млякото,но и на храната изобщо . Peace

# 33

Ако правилно съм разбрала трябва да се консумира топло,даже горещо. Хладкото и студено мляко предизвиква отделяне на слуз.
  Млякото по принцип се води слузообразуващ продукт и не е препоръчителен за хора отделящи повече слуз . (Когато имаме хрема,например,също е добре да спираме млечните....)
    Но пък на някои ,според Аюрведа,не им вреди млякото  (като при всички случаи говорим за умерени количества) .
   Същото е и за температурата не само на млякото,но и на храната изобщо . Peace  

Даже е полезно за тип Вата(да ги държи здраво на Земята) или Пита(понеже им действа охлаждащо).Капа трябва да го намали или да неутрализира с подправки.Хремата и настинките са  Кап(х)a  дисбаланс,затова млечните се изключват временно.
Радвам се,че сме на едно мнение относно топлата храна  Peace

# 34
  • София

А днес, мотаейки се в книжраницата и ровейки се в разни книги, отворих и такава за бързото хранене.Попаднах на страница точно за месото.....как крави/говеда се хранят с умрели животни, включително и умрели котки и кучета, които изкупуват от приютите за животни. На пилетата също са давани умрелите животни за храна. Също, отпадъците от пода биват изсипвани при храната.....(това за САЩ, ама каква е гаранцията , че и у нас не се прави?!)
Една крава , нормално отглеждана , може да живее около 40 години.А една крава, отгелждана за мляко, се "износва" за 4-5 години и отива на заколение, и като храна в супермаркета.

На мен ми е любопитно как организирате пазаруването на здравословна храна? Особено по-големите семейства. Ние сме двама + бебе на кърма. Като гледам какви количества плодове и зеленчуци са ни необходими за една седмица се чудя 4-5 членно семейство с камион ли ходи на пазар Crazy
Ние сме трима и не пазаруваме за цяла седмица.На пазара ходя ако не всеки ден, през ден.
Или мъжа ми минава на връщане от работа с колата....
Веднъж седмично взимаме от Хранкооп-а парче сирене и парче кашкавал, по около 400-500 гр.
Месо не ядем, яйца -много рядко.Останалите продукти - от здравословни и био магазини.Но това са по-трайни продукти и могат да се купуват дори веднъж месечно.

Ето тук пише за феномена, колко дни в годината дават мляко. Стимулират се хормонално, за да дават повече мляко, аз пък това съм чула.  Hug, както и много зависи от породата, храната, условията ....
http://www.kiselomliako.bg/static.php?content_id=4

# 35
Цитат
Телето се нуждае от 1000 литра мляко, за да порасне, и при примитивните видове крави това е количеството, което произвежда една крава за едно теле. Процесите на селекция коренно променят тези цифри. При някои съвременни породи се стига до млеконадой от 6000 литра мляко на теле. При някои крави може да се стигне и до 14 000 литра.
Болднатото е много далеч от природно и естествено.     Peace

# 36
Я кажете какви здравословни закуски правите освен стандартните варени/накиснати ядки?

# 37
Я кажете какви здравословни закуски правите освен стандартните варени/накиснати ядки?
  Отдавна не съм правила,но да споделя ,че има такъв вариант  Laughing
   Гречка,която се накисва от предната вечер, насутринта я кипваш само и е готова .Може да се подправи със олио,зехтин....друго,каквото здравето (и съвестта  Mr. Green ) позволяват  Grinning Hug

# 38
  • Linz
Smoothie

# 39
s nakisnati ядки и смути само не мож' примами 6год момче за закуска Mr. Green
Та
-овсени ядки/елда/фаро/булгур със сухи и мокри плодове каквито има или само с мед/агаве ; студени или топли
-тост (дом.хляб) с бг сирене/мед/сирене крема и плодове/ядкови масла
-кисело мляко с плодове/мед/бисквити едни дървени/безвкусни
-печени сандвичи със сирене и яйце / кашкавал и плод
-гофрети замръзнали (не от най-по-полезнизните,но ядем)
-кекс или мъфини или баница или тутманик ако съм сварила уикенда
-ябълки с фастъчено масло (правят ги като сандвич децата)

# 40

Аз закусва зеленчуци, сирене, кисело мляко, яйца, маслини, кашкавал в различни вариации и форми, но не и пържени  Mr. Green

Внимавайте с готовите мюслите, защото плодовете им са сушени с химикали и съдържат огромно количество захар.

А иначе правя различни десертчета като различни семки и наситнени ядки, объркани с мед и се загряват във фурната, но не меда да завира, а само да се смеси със семената и да стегне после. Става нещо като сусамка.

Правя кремче от мляко, яйце, настъргана тиква, кафява захар или мед. Пасирам, изливам в купички за крем карамел и пека на водна баня.

Често пека плодове зимата - ябълки, круши, дюли, тиква....

Ашурето също е много полезно, но не онова бабиното от погребенията с бонбоните и пудрата захар, а с мляко, мед, орехи, банани....каквото има в къщи.

Правя и кремче в чашки като редя - кисело мляко, бана, кисело мляко, бисквитка, кисело мляко, банан.....
и се завършва с кисело мляко.
Има много варианти за здравословни закуски. Mr. Green

# 41

2. Млякото не е полезна храна и хората не трябва да го консумират или да намалят до абсолютният минимум. Tired което мен ме прави супер тъжна.[/b]

Това важи само за прясното мляко или и за киселото мляко, както и за всички млечни продукти  Rolling Eyes
Доколкото разбрах от поста ти, то е вредно "по принцип", а не защото се "добива" по гореописания начин - ГМО, хормони .... да не ги изреждам ...

... След като природата е създала животни, които "произвеждат" прясно мляко целогодишно, не само когато имат поколение, какво ще се случи с него, ако спреме да приемаме млечни продукти  Rolling Eyes
 ... Не ми се вярва природата да е толкова "несъвършенна". Гледаш крава, доиш я /защото не може без да я издоиш/ и хвърляш млякото .... или трябва да унищожим всички животни "даващи" мляко ... /това е разсъждение във връзка с публикации, които съм чела, че трябва да спрем консумацията на всички млечни продукти/  Rolling Eyes

Маслото и млечните са малко по-различна песен. Маслото съдържа да кажем 0.5%мляко, останалото е мазнини, така, че не мисля, че това е съществен проблем. За другите мечните продукти, ще напиша един отделен пост.

Както са писали и други момичета, няма животно, което целогодишно да има кърма. Всички млекопитаещи имат кърма само докато имат малки.

# 42
Цитат
Според мен, само за прясното мляко.

Ами сиренето и маслото от какво се правят? Или и тях да заменим с растителни,както се предлагат за по-евтино.

Люлякови нощи,благодаря за отделеното време.Аз няма да влагам от моето,за да правя подробен коментар на това,което си написала.Чудесна обща култура по отношние на отровите,с които се срещаме.Но за това си има други теми-примерно преди имаше една Зелена тема,може и още да съществува.Но някои от пишещите започнаха да откачат на тема зелено и аз спрях да пиша там.Има тема и за ваксините-ако много те интересува какво ми е мнението едно време пишех и там.
OM, темата не е за ваксини и препарати, както казах няколко пъти, споменах ги във връзка с изказването ти, че имаш проблем да консумираш неща, които не са расли в района в който живееш. Просто ти дадох примери за това реално колко малко от нещата, които консумираш са локални.

Цитат
- радиацията също се намира в най- голяма концентрация в кърмата. Нека не забравяме, че България беше една от най-пострадалите страни от Чернобил. Да, радиацията е все още тук.
Радиация в кърмата?Това ме разби!Значи да си гледаме бебетата с купешки храни,защото с тях е безопасно.Случайно да си гледала карти с движението на радиационният облак след Чернобил и местата,които са били засегнати?
Единственото,което още недоумявам е след като всичко е толкова токсично,как още са останали живи хора?!И как аз все още съм в цветущо здраве въпреки нездравословният живот,който водя според твоят постинг.Явно съм недосегаема. Laughing

Да, радиацията се акумулира във всяка кърма: човешка или животинска, няма значение. Това е трагедията с радиацията (както в месото листата на растенията и гъбите). Не, не съветвам никой да не кърми, напротив! Но, майките трябва да се пречистват от радиацията, до колкото може, чрез кални бани, с аглийска сол, със сода бикарбонат. Както и да се пречистват от вътре, чрез избягване консумацията на най-замърсените продукти, киснене на зеленчуци/плодове и т.н. Прочистващи диети. Това ако не иска да храни детето си с радиоактивна кърма де. Ако я мързи или не и стига капацитета да разбере за какво става дума... Sad
Ами по отношение на това как нищо им няма на хората... Naughty една трета са болни от сърдечно -съдови заболявания, почти толкова от рак, другата трета диабет, артрити, абе листът е ужасяващ...та колко здрави хора остават?
Защо си мислиш, че не си тръгнала по лошият път? ( пожелавам ти отлично здраве Hug)
На коло години си?

Цитат
1. Всичко с което влезе тялото ти в контакт му влияе. Без значение дали е изядено, изпито, вдишано или намазано.

Естествено,че му влияе-и студа и жегата и те влияят-затова тялото има механизми-или настръхва,или се поти-и в двата случая има за цел да предпази организма ти.За отровите има отделителна сиситема,която ако не е натоварена изведнъж с голям товар се справя добре.
Очевидно,че проблема е на друго място и там "отделянето" е най-трудно.

???

Последна редакция: ср, 17 окт 2012, 20:36 от Люлякови нощи

# 43
Люлякови нощи, как става пречистването със сода бикарбонат ?

# 44
Лъжичка сода бикарбонат се разтваря в горещо,но не кипнало(!) мляко. Има точно обяснения в нета или аз по-късно да се включа.

Само да вметна,че разните там смутита,които се правят със студено мляко,са вредни. Точно няколко поста по-горе обсъждахме вредата от студеното мляко.

Общи условия

Активация на акаунт