ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 678
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
Barbabeau и нашият двор е насип.Есента,докато копаех за луковичните,да си призная за първи път хващах лопата и дори не знаех от коя страна да застана,открих едно предимство на тези градини-пръстта е много рохка и лесно се копае. Laughing

И аз съм се замислила за хортензии,обожавам ги.Голяма част от двора,пред ограда на съседите,която е на юг,т.е. на мен ще ми е със северно изложение,си мисля,че най-добре ще ми вървят хортензии. Представям си група от сини,розови и бели.
По мои (само)наблюдения те вървят добре на северно изложения и обичат простора,т.е. в близост до тях да няма други растения.
Колкото до цвета на цветовете,той може да се коригира с поливане.

http://www.gradinar.net/1084-Hortenziyata-mozhe-da-se-preboyadisa

Ще се радвам,ако се включи някой с личен опит и даде съвети. Simple Smile

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 07:22 от EL!TZA

# 196
  • густо майна Филибето
Barbabeau ,  много е важно каква пръст ще ви докара, ама много важно!!! От това зависи как ще се развиват растенията ти. И ние сме с насип, докаран откъде ли не, имаме от глина до пясък, вече имаме пълна колекция плевели, не само местни, на едно място задържа вода, на друго съхне бързо. Дано поне е от едно място.
Не го защитавай тоя градинар, градинаря трябва да разбира от всичко, иначе какъв градинар е, прост работник си е. Wink
С пресен насип трудно се прави равна поляна, защото почвата уляга , наистина е важно как ще се уплътни, след няколко месеца може да се получат неравности.
За чимовете, както и за тревата, трябва да се почистят плевелите, неудобството е, че не знаеш какви ще ти докарат с този насип. С широколистните е лесно после, но с житните многогодишни няма да можеш да се справиш, или се примиряваш, или унищожаваш всичко и след това наново.
Хортензиите не понасят варовита почва и вода, жълтеят (хлороза) , не растат и не цъфтят добре.
Много ми хареса цената за полагане на чим Laughing Това включва ли и чима?

# 197
EL!TZA, вече си махнала линковете със снимките на дъщеря ти и хортензиите, но аз ги видях и исках да ти кажа, че много ми харесаха! Особено зимната с повехналите вече цветя, където изпъква разкошната коса на дъщеря ти. Simple Smile

Аз за посиняване на хортензии тук продават един препарат azzurrante (буквално "посинител"), който сигурно съжържа именно железен или алуминиев сулфат. Аз знам, че може да се влияе на цвета на хортензиите, но градинарят не знаеше Mr. Green било си от самото растение...

Любознателна, не знам каква почва ще ни докара. Ще питам, но не съм сигурна дали ще ми отговори честно. Rolling Eyes Аз много се меся и любопитствам на всякакви зидари, железари, градинари, но си навличам куп снизходителни погледи и ехидни усмивки.
A понеже прочетох цялата тема, четох те за "мъртвата почва", има ли начин да разбера, че поне не е от дълбок изкоп или трябва да му се доверя?
Още, четох за лалетата, че вадите луковиците, понеже потъват. Тук климатът е такъв, че няма нужда да се вадят луковици, но това с потъването се чудех дали не може да се реши с тази импровизирана "кошничка" от тел, която използваш срешу къртици или нещо има опасност да навреди на луковиците?

Имах намерение да ви искам идеи за едни лехи, които трябва да направя стъпаловидно в ниското, но пък преваля малко сняг и не става за снимки, а без снимки няма да се разберем... Сигурно до утре ще се е стопил, така че скоро пак ще се включвам.

# 198
  • густо майна Филибето
Barbabeau , мъртвата почва след две - три години ще се оправи и насели с достатъчно микроорганизми и червейчета, но ако е такава, растенията имат нужда от повече торене и повече боледуват.
Имам възможност на моята шарена карта на почвата да наблюдавам как се развиват едни и същи растения с едни и същи грижи на различна почва - различно се развиват. На някои изобщо не им понася, някои растат бавно, други избуяват....Много е интересно Simple Smile

Има една много хубава тема във форум Хоби кафе, който бг мама отчита като спам, затова не мога да дам линк, но ако напишете "Хортензии прекрасни" на търсачката, излиза темата в Форум HobbyKafe .

Аз някъде по-горе писах - не вадя луковици, защото са на място, където са се оплели и други корени, ще повредя растенията, а и има вероятност да повредя луковиците. По тази причина лалета почти не ми останаха. Не защото потъват - кошничката при мен не им позволява. Не зная гният ли, боледуват ли, но просто изчезват Sad А тези, които ги вадят, им се радват повече време. Виждала съм и снимка на едни и същи лалета, които не са вадени - ами от розови и лилави бяха станали всички червени Shocked За лалетата съм чела, че някои цветове, форми и къдравост, се постигат със заразяване с вирус. Ако преболедуват си стават бабини лалета Simple Smile
На нарцисите обаче не им дреме, те си стават повече всяка година Simple Smile

# 199
  • густо майна Филибето
Ще копирам някои неща за хортензията, защото темата там е дълга.
Някои видове:
• Н. macrophylla (Н. hortensis) – хортензия едролиста (макрофила), градинска хортензия
• Н. paniculata – хортензия метловидна
• Н. arborescens – хортензия дървовидна
• Н. serrata - хортензия Серата, трионовидна
• Н. sargentiana – хортензия Саржета
• Н. heteromalla 'Bretschneideri' – хортензия почвопокривна Бретшнайдер
• Н. quercifolia – хортензия дъболистна
• Н. radiata – хортензия лъчиста
• Н. cinerea – хортензия пепелна
• H. Aspera . хортензия бодлива
• Н. petiolaris = H. anomala subsp. Petiolaris – пълзяща хортензия
• hydrangeoides Schizophragma – каскадна хортензия, шизофрагма, хортензоподобна

Н. macrophylla (Н. hortensis) – хортензия едролиста (макрофила), градинска хортензия
Популярни разновидности и културни сортове
Quadricolor – този храст с височина около 1,8 метра е с красиви тъмнозелени листа с ярки кремави и жълти петна. Цветовете, които се появяват в края на лятото, бели или розови, са събрани в съцветия до 20 см в диаметър.

"Макулата" ('Maculata', 'Variegata') –храст със средни размери 1-2 м с дребни бели цветчета. Расте с привлекателни набръчкани листа с широк кремаво-бял край.. . Съцветията са до 18 см в диаметър, розово-бели и потъмняващи с възрастта.

"Триколор" ('Tricolor') – храст със среден размер 1-2м с ефектни листа покрити с разнообразни зелени, зелено-бели, сиви и бледожълти петна и ивици. В края на лятото зацъфтява с едри бледорозови или бели цветове.

Altona - сенчестолюбиво растение с огромни до 30 см розови цветни глави.

Група Mariesii – най-добрите сортове са Grandiflora, Lilacina, Perfecta; Nigra

'Feuerwerk' – Сорт с плоски съцветия, с бели кичести звездовидни крайни цветчета, постепенно придобиващи ефект на бледо синьо „фоново осветление”, и синьо-сиви централни плодници. Растението е потресаващо красиво, но не е зимоустойчиво и разчита на презимуване в помещение. Сорта се отнася към модните в момента в Европа градински хортензии които си сменят оцветяването. Такива сортове често се обединяват в серии. Например, 'Ховария' ('Hovaria') и 'Datch Ladies', като последната е отличена със златен медал на холандската изложба "Плантариум" 2001 година.

Н. macrophylla var. japonica hort.- японска хортензия — с плоски съцветия по края на които са разположени едри стерилни цветчета, а в средата са плодните. Много изящно растение.

Н. macrophylla var. Mutabilis – хортензия изменчива — съцветията са кълбовидни, съставени от едри стерилни цветчета. Многочислени сортове на тази разновидност се използват широко в промишленото цветоводсто.

В последните години се появиха сортовете: 'Gerda Steiniger', 'Generate Vicomtesse de Vibraye', 'Gertrud Glahn'), Admiration', 'Bergfink', 'Bouquet Rose', 'Hamburg', 'Lemmenhof

Hydrangea macrophylla 'Geisha'-

Hydrangea macrophylla 'Endless Summer'

Hydrangea macrophylla 'White Wave-

'Kardinal'

Chaperon Rouge

'Ayesha' -

Hydrangea macrophylla 'Arlequin' -

Hydrangea macrophylla 'Leuchtfeue' -

И останалите видове са разгледани от 5-та страница нататък.

# 200
  • ENGLAND
Моята хортензия е най-скъпото растение в градината, много си я харесвам., като на петата снимка е. Посях я миналата пролет, цъфтя страхотно, но искаше полива мноооого. Август, докато си бях в България изсъхнаха цветовете и, то два топли дни имало, ама.... Питах тук какво да правя, някой каза да отрежа цветовете, отрязах ги, ама не трябвало. Сега виждам, че има зеленки напъпили, надявам се да цъфне. Тук хортензии има много, едни големи като храсти и сега забелязах, че никой не им реже цветовете, ще знам за догодина.
Нашата градина като се преместихме беше ужас. В горната третина е била къща, съборили са и не са изчистили , просто са попокрили с малко пръст. И когато започнахме да я оправяме изкарахме цяла къща с тухли. Изчистихме до пръст, заравнихме двете третини и там направих двата кръга с тревата. За цветя остана съвсем малко място, почва почти нямаше, та се наложи да копаем почти половин метър, стигнах от едната страна до клей. Насипахме в тези дупки компост в торби от градинския център. Пише, че си имат тор, та миналата година не съм торила. Но голяма грешка беше, че не си направих план кое къде да садя, кога цъфтят, колко високи. И миналата година някой цветя задушиха други, тая година ще разреждам и местя. И всичко това за 5-6 години, бавно и славно. Имам си папка от снимки от първия ден като се нанесохме до миналата есен. Все се каня целия да го кача в мултиплея, ще пусна снимки за който му се гледа.

# 201
  • густо майна Филибето
Горната хортензия цъфти на стари клонки, което значи, че ако измръзне до корен, няма да цъфти. Пролетта може да се подкъси, за да се разклони. Доколкото знам има и някои хибриди, които цъфтят на нови, така че и да измръзне, няма проблем. Реже се ниско и пак цъфти.

Не съм особено компетентна, имам няколко едва кретащи хортензии (алкална почва и вода), дори не порастват толкова, че да ги режа. Затова не изпадам в подробности, тук обикновено споделям личен опит. Другото може всеки да го прочете в интернет Peace
От миналата година имам и дървовидна, но й беше много сухо и цветовете бързо изсъхнаха.
Хортензиите обичат много вода. Ако вв градината ви растат добре азалеи, рододендрон, скимия,магнолии, значи и хортензиите ще се чувстват прекрасно. Иначе искат допълнителни грижи, за да изглеждат прилично.

# 202
  • София
Моята хортензия се отри от снега и всичко е леш - клонките са измръзнали тотално. Tired
Съвсем млада е, не и давам шанс.
И кучето  ми изяде ябълката - стърчи 15см от земята оглозгана пръчка, останалото е предъвкано и изплюто. И тя горката фиданка беше....

# 203
  • ENGLAND
Аз съм една пишман градинарка, нищо не разбирам ни от почви, ни от цветя, но пък имам желание да науча нещо.
Миналата пролет засадихме в предната градина една черешка. Баща ми каза, че само една не става, трябвало поне две да се опрашват. Два пъти садих и малини, ама нищо не стана. Сега пак ще опитам, кога се садят?
Успях да кача снимките от трансформацията на градина http://doret.multiply.com/photos/album/13#
Много са, на който му се гледа. Имам още малко неща за довършване, надявам се до лятото да свърша. Трябва да скрия компостера и това зад него и да сложа дървената оградка в лявата градина.

# 204
Обожавам хортензии, при мен са на сянка, яко торя с тор за рододендрони и утайка от кафе, но в годините оцеля само една.
Баба преди години имаше градина за чудо и приказ, а отстрани на алеята - хортензии човешки бой.
Алеята започваше от слънчевата полянка, завърташе покрай цветната градина, виеше се под асмалъка и стигаше до зеленчуковата градина.  Аз ходех като дете на кръжок по цветарство  bowuu и даже съм развъждала точно хортензии, ама хич не помня как, май в пясък се залагаха клончета...Слънце...сянка...различни почви...дворът беше пълен с цъфтящи хортензии, искам да си намеря пак като бабините хортензии, от едно време, мисля си, че тези на пазара са нещо много форсирани, едно лято и после мъка, според мен си е от сортовете.
Кекава работа.

Моята хортензия се отри от снега и всичко е леш - клонките са измръзнали тотално. Tired
Съвсем млада е, не и давам шанс.

Моята последна хортензия всяка година дава вид на умряла, но пролетта от пазвата изникват нови зелени клонки и листа,  може би е от другия сорт, нищо, че аз от незнание не смея да я режа и стърчат едни сухи пръчки едновременно с новата листна маса.  Embarassed

ПП. Някой пробвал ли е да завъди пампаска трева от семена, аз си купих, половината ги насях в саксия, да се пробвам за разсад, другата половина мисля да ги засея направо в градината.  newsm78

И за английските рози се каня да питам, интересуват ме храстовидни, някой може ли да препоръча фирма, изпробвана.

Дорет, страхотно преобразяване на двора!

Последна редакция: ср, 13 фев 2013, 17:28 от нова

# 205
Здравейте.
Аз днес успях да си снимам проблемния ъгъл, за който имам нужда от съвети.

Ето албумът от работата по нашето дворче, по което вече много е направено, но и има още да се прави, а градинската част е най-назад:
http://www.flickr.com/photos/47059735@N04/sets/72157629861155346/

Т.нар. "градинска част" е тази Г-образна част, която на тази снимка представлява разорана земя, работници и камъни. Цементираната част вече е покрита с павенца.

Тъй като теренът изобщо наоколо е много стръмен, нашият двор се явява като тераса на 3-4 метра над улицата, която минава отдолу. Проблемът е, че, докато изграждахме стените на двора, не получихме разрешение от Общината да вдигнем челната стена с още 40 см, които ни бяха нужни, за да изравним изцяло нивото.
Така се получи ей това ръбче. Thinking
Идеята ни е да създадем равна поляна до там, където свършват павенцата, а този последен 1 метър да се оформи като по-ниска леха. Сега, въпросът е дали да направим една единствена леха, широка 1 метър и по-ниска с 40 см от основния терен или да направим две стъпаловидни лехи по 50 см с височина от 20 см? (Разбира ли се нещо? Blush)
Аз имам моите съображения да предпочитам втория вариант, обаче искам да чуя и вас.
Въпросните лехи ще са по дължина на парапетите (дългата страна на Г-то) = 13 метра.

Ето всъщност и обратната гледна точка. Това е железен навес със стоманени корди, под който ще разположим маса със столове и пейки. Оставени са две дупки за "саксии", в които да се насади увивно растение, което да покрие навеса. Събирам идеи какво да бъде това растение. Hug Мъжът ми категорично не иска лоза, а глициния отпада, заради мощните корени, които развива и в бъдеще се рискува да ни изкърти настилката и поддържащата стена. Сякаш предпочитам нещо вечнозелено, но не държа 100% на това изискване.
Да уточня, че тук климатът не е баш средиземноморски, но е по-мек от българския. Предполагам, че е удачно да се сравни с южното ни черноморие.
Изложението ни е основно юг, но и запад. През лятото е много слънчево, да не кажа направо пек.

Дорет, много е дзен вашата градина с тези кръгчета. Много естетско. Hug

# 206
Гледката ви е повече от невероятна. Истинска приказка. Завидях!  Whistling Heart Eyes Heart Eyes Heart Eyes

Къде е това, ако не е тайна?

# 207
Не, не е тайна. Simple Smile Lago di Lugano, Италия/Швейцария.

# 208
Съвсем същото щях да напиша, не знам къде е това "тук", но е много хубаво и каквото и да насадиш, трябва да внимаваш да не ти скрие прекрасната гледка.
За глицинията прочетох доста информация,, преди да я посадим до подпорна стена, че не била опасна за бетоновите стени. Надявам се да е така, че нашата е баш до подпората и до колоната на навеса.  Confused

# 209
За бетонна стена и аз не вярвам да е опасна (то иначе бата мата тези корени Laughing), но нашите стени са зидани от камък и не ми се рискува.

Общи условия

Активация на акаунт