ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 670
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
А не можеш ли да вдигнеш само един бордюр отзад зад лехите, за да ги изравниш, визуално се разширява пространството, докато при обратен наклон (в смисъл, когато теренът е с денивелация, за мен обратен наклон е накъдето гледаш да става по-ниско, вместо по-високо) не се възприема цялото пространство реално. Леле, колко тъпо го обясних.
Аз лично бих направила максимално голяма площ равна, и само една леха в ниското, където да са по-високите храсти, отпред по ниските, за да създам илюзия за пространство.
Някъде бях попаднала на един много хубав линк за ландшафт, съвсем простичко обяснено, разни хитринки,  сега го търсих, но не мога да го открия.
Например пътеките, ако искаш да създадеш илюзия за по-голямо пространство - в близост до погледа се редят по-големи плочи, чиито размер постепенно намалява с отдалечаването, така се създава илюзия за по-дълга пътечка някъде в далечината, ей такива разни нещица бяха, ако го намеря, ще го пусна.
Защо не насадиш от онези кичести катерливи рози на перголата (като на Любознателна) много ще са дзен  Heart Eyes на фона на водата отзад и планините.........мм....... красота....

ПП. Кое е това растение в саксиите, толкова много катерливо?

# 211
  • густо майна Филибето
Barbabeau, а как ще укрепваш тези лехи? Заради поливането ли искаш да са равни, или естетически ти се вързва повече с останалата част? Аз не зная какъв съвет да ти дам, защото не зная какво ще ти хрумне да садиш там.Колкото по-едри растения, толкова по-широки лехи Simple Smile Можеш и с наклон да го оставиш, онази чупка да я скриеш с някакъв вечнозелен храст.
За перголата не искаш ли да е пак жасмин? Какво се случи с жълтия, който имаш, като белия ли се развива?
Най-лесен вариант без никаква поддръжка се явява дивата лоза. Май не се сещам за друго, което да качи толкова високо и да не е лоза - дива или питомна, и да не увреди зида.  newsm78 Може да си имате там нещо интересно, което да не става тук Rolling Eyes Недостатъка на живата лоза може да е нейната агресивност, и тя може да висне от зида , да влезе между камъните и нещо да повреди. Става и рози, стига да ти се занимава да режеш и нагласяш, май с тия височини отзад е страшничко.
Doret, както съм писала и друг път, градинката ти е много стилна и спретната. Мъничка е, не можеш да направиш кой знае какво, но и така е чудесно! Обаче за малините съм изненадана, лесно се хващат и е трудно после да се отървеш от тях. А черешките нали знаеш какви черешища стават Grinning И като са две, ще излязат извън рамките на двора кажи речи и в двете посоки Grinning

нова английски рози могат да се купят от  Бритрозако http://www.britrosaco.com/old/ , и от Миролюбово http://www.oakplants.eu/ . Английски са на Остин. Друг вариант , ако търсиш конкретна роза е да се включиш в поръчка в някой от цветарските форуми, поръчват групово от къде ли не. Можеш и директно от сайта на Дейвид Остин http://www.davidaustinroses.com/ , от това по-оригинално няма накъде Simple Smile

# 212
Нова, точно обратният наклон ме притеснява и мен. Така растенията ще потъват, вместо да изпъкват и частично се лишавам от възможността за ниски цветя.

Любознателна, аз отначало мислех за наклон там, но онзи градинар ми каза, че теренът щял да се изнесе при някой порой. То нали ще има трева отгоре, ама нейсе, той много се тръшна, че наклонът е неподходяща идея.
Укрепването евентуално ще става с някакви прегради.

В интерес на истината мисля и за други варианти, освен тези двата, които ви споменах, но още не съм го измислила напълно...

Идеята с розите за перголата ми харесва, обаче от Любознателна съм чела, че при прекалено силно слънце спират да цъфтят? Също така не знам колко време им трябва, за да порастнат толкова големи и да покрият отгоре, а и да правят качествена сянка. Ако има подходящ сорт, бих се навила на рози!

Относно дивата лоза, един от вариантите ми е Ampelopsis, то поне расте бързо и прави гъста сянка.

Предлагали са ми Clematis като вариант, но има ужасно много видове и не успявам да нацеля кой би бил подходящ. #Crazy Някои обичат по-сенчесто, други са само едногодишни, трети цъфтят в ярко цикламено, което не ми харесва... Ако някой е запознат с тази фамилия, ще се радвам да чуя предложения за 2-3 сорта!

Нова, това катерливо растение в саксиите (всъщност само е оградено като саксия, а отдолу е земя) е Rhynchospermum jasminoides или Лъжежасмин. Не е от фамилията на жасмините, но цветовете му имат същия аромат. Ето тук се вижда как се отрупва, когато цъфти.
Тук расте много хубаво, докато от България отзивите са по-скоро негативни. В момента Galenaaa го пробва във Варна. Simple Smile

Жълтият ми лъжежасмин е в две саксии на терасата и расте, добре се развива. Не мога да преценя дали се държи точно по същия начин като белия, понеже белият е по-стар и много по-голям. Обаче жълтият цъфти малко по-дълго време и след основния цъфтеж по цяло лято има някое цветенце тук и там.

# 213
Много ми харесва този лъжежасмин, но сигурно е старо растение, на години.
Нещо като онзи лаф за английската морава - поливаш, косиш, поливаш, косиш ....и така....100 години и ще стане. Laughing
Люб, благодаря за линковете, простете за невежеството, щамбовите рози са онези като дръвче оформени, или и храстите се водят такива?   newsm78
http://www.britrosaco.com/old/?l=17&cat_id=&id=114

Барба, при мен катерливата роза е на западен припек цяло лято, от обяд до късна вечер, не спира да цъфти, сорта и е такъв, червена е, не помня каква беше точно, май от Фидус за 2.90 коренчето,  и нея я местих, че се бях объркала и си мислех, че е храст.
За английските съм чела, че са по-капризни на отглеждане.

Последна редакция: ср, 13 фев 2013, 22:58 от нова

# 214
  • ENGLAND
Благодаря ви момичета. Моита гордост е моята градина, сами си копахме, мерихмебаща ми изгради двте стенички в дъното. Има още за оправяне, но иначе ще ми е скучно. Можехме за няколко месеца да я оправим, но мъжо работеше когато почиваше, а най-голям вряг ни беше времето, с тоя дъжд тука и смените на мъжа ми е много трудно.
Барбо, аз съм ти казвала, вюто ти е убийствено. Вие почти сте свършили. Сега на питанката ти за този наклон. Малко опит с наклоните имам, та направи и невъзможното да няма наклон. Дясната ми цветна градинка е с наклон, не повече от 20-25 см и като поливам водата се стича с пръста надолу.
Аз какво бих направила. Издигам една стеничка на 30-40 см от оградата, пак толкова висока и изравнявам всичко. Това, което остава между оградата и стеничката отдолу насипвам с нещо твърдо, стари тухли, камъни, може и един бетон да му ударите. И отгоре слагам продълговати саксии, по-големите са високи 30-35 см. 13 метра са много, но може да се измислят много варианти, пластмасови, аот външната страна замаскирани с нещо, дървени собствео производство, някъде гледах и как се правят бетонови кашпи. И в тях засаждам от тези цветя дето падат, нещо такова
http://www.prikachi.com/images.php?images/678/5867678b.jpg
Аз с това ще скривам тая грозната стеничка в дъното. Може и някои други цветя с не много голяма коренова система. Надявам се разбираш както съм обяснила.

# 215
  • ENGLAND
Да се довърша, че забравих.
 Ljuboznatelna  черешката е в предния двор, малко по-малък от задния. Но там е само трева, исках и някои храсти да посадя, ама като взех да копая отдолу боклуци , не пръст и се отказах.
А този лъжеджасмин дали ще вирее в големи саксии, искам да скрия бетонните колове на оградата до плочките, като я оправим.

# 216
И отгоре слагам продълговати саксии, по-големите са високи 30-35 см. 13 метра са много, но може да се измислят много варианти, пластмасови, аот външната страна замаскирани с нещо, дървени собствео производство, някъде гледах и как се правят бетонови кашпи. И в тях засаждам от тези цветя дето падат, нещо такова
http://www.prikachi.com/images.php?images/678/5867678b.jpg

Дорет, тази идея днес я мъдрим и я доразвихме и може и това да е. Thinking Така поне отзад всичко ще ни е равно.
Аз всъщност и преди съм го мислила това, но не споделях с мъжа ми, понеже бях убедена, че ще я отхвърли, той пък взе, че я хареса!
Ако попаднеш пак на линка за diy кашпи, дай насам, може да ми е полезен.

А лъжежасминът мисля, че ще расте много хубаво при вас, понеже там нямате екстремни студове. Във всеки случай до -10 градуса ти гарантирам, че издържа без проблем! Личен опит. Може да се отглежда в саксии, аз имам 2 саксии с лъжежасмин на терасата, а и тук много често го слагат в саксии пред вход на магазин или кафене например и оформят арка.
Aз тези, които са ми в земята, изобщо не ги поливам, освен чат-пат през лятото в големите суши. В саксия имат нужда от поливане, разбира се, но по-добре по-скоро да го засушиш, отколкото да го преполиваш. Peace
По принцип го дават, че обича слънце или умерена сянка, докато съвсем на сянка се мъчи и спира да цъфти. Предвид това, че при вас е малко по-мрачно и имате по-малко слънчеви дни, бих му избрала позиция без сянка. Peace

Много ми харесва този лъжежасмин, но сигурно е старо растение, на години.
Нещо като онзи лаф за английската морава - поливаш, косиш, поливаш, косиш ....и така....100 години и ще стане. Laughing
Нова, може би ще се учудиш, но тези огромни растения са посадени през пролетта на 2005 г. Това е едно много лесно и непретенциозно растение, но за съжаление в България почти не е познато, понеже зимите ни имат доста студени пикове от по -20 примерно, които му идват в повече.

Аз влизам и за да се похваля, че днес мъжът ми ми подари една кокетна саксийка с Ornithogalum balansae (луковично). Не го знам какво е, май не съм го виждала преди, но е много красивичко. Laughing После ще си го пренеса в градината.

Последна редакция: чт, 14 фев 2013, 16:16 от Barbabeau

# 217
  • София
Ето ме още един новак при вас Simple Smile

Построихме и почти довършихме къщичката миналата година а сега започваме  двора. Утре докарват 112 туи и се започва Rolling Eyes

Дворчето ни е правоъгълно равно 15м./30м. Засега идеите са ни зелена ограда от туите. Сребърна еличка в единия край, някакво красиво дръвче в другия. Няколко декоративни овошки и рай грас.
Имаме място и насип за алпинеум също.
Немога да се преборя с мм за розов храст. Представях си двора с много рози, а той -шипки били  Sad

Ще снимам и сигурно ще се допитвам до вас.
Туите ще са смарагдови 1м височина.

# 218
  • София
От всички стайни растения летят мушици. Много дребнички и страшно много. Растенията са си здрави, с добър вид, не дават изглед на страдащи. Какво да прилагам, че да ги разкарам?

И друго да питам - подариха ми 3 саксии с иглики, кога мога да ги засадя в градината?

Благодаря в аванс, момичета Hug

Какви градини виждам тук Heart Eyes

# 219
Здравейте!

За моята пергола какво мислите за бигнония? Thinking
Аз, освен картинките в интернет и прочетено това-онова, не знам нищо за това растение 'наживо'.
Ако някой е запознат, бихте ли споделили впечатления? Дали ще изглежда красиво върху пергола?
Видовете бигнония са над 400, някой дали знае например този цвят кой вид е? Rolling Eyes

# 220
  • густо майна Филибето
Аз я знам като текома и кампсис, и я имам. Не съм се интересувала от точното й име, моята е почти доматена, из града са по-разпространени оранжевите. Не ти я предложих по същите съображения, заради които избягваш глицинията. Има мощна коренова система и дава много издънки. Може да виснат от камъните някъде текоми Wink
Иначе е прекрасна лиана, цъфти цяло лято и част от есента. Доколкото знам, жълтата не вирее в България, тя има нужда от по-високи зимни температури.  Но имай едно наум, ако те е страх от пчелички, много я обичат.

# 221
Това е текома, имаше я от край време по българските огради, в оранжево или червено, не може да не си я виждала на живо, не се сещаш, вероятно.
Чела съм, че пуска много издънки и е напаст, но при мен не се държи така.

http://margaritta.dir.bg/2011/avgust/01tecoma.htm

ПП. Сори, сега видях, че вече е писано същото.

# 222
Не знаех, че се казва текома. Явно не съм намерила точния превод. Simple Smile

Любознателна, мерси, ще се информирам специално за корените!! И за пчелите ще имам едно наум. Simple Smile

Нова, благодаря ти, много полезен линк! Цветът, за който питах, май е този на "Grandiflora".

# 223
  • София
От всички стайни растения летят мушици. Много дребнички и страшно много. Растенията са си здрави, с добър вид, не дават изглед на страдащи. Какво да прилагам, че да ги разкарам?

Мушичките са от повечко поливане. Те не пречат на цветята, но са много досадни за хората. :
И при мен се появяват понякога такива мушички. Не ги пръскам с нищо, намалявам поливането.

# 224
Не ти я предложих по същите съображения, заради които избягваш глицинията. Има мощна коренова система и дава много издънки.

Четох за корените и си абсолютно права. Четох, че тази с издънките е Bignonia (Campsis) Radicans.
Могат да се появяват издънки дори на 10 метра от основното растение, дори и след като то е изкоренено Shocked Някакво много яко и упорито коренище прави.
(всъщност radice, от латински, означава 'корен', та предполагам и затова e Radicans-'коренящ')
Скоро ще намина през един голям градински център, където имам добри впечатления от градинарите, за да разпитам дали Grandiflora и Flava са същите такива гиганти като Radicans.

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 13:55 от Barbabeau

Общи условия

Активация на акаунт