ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 386
  • 744
  •   1
Отговори
# 345
Хаха - много готино това с котката.

Да докладвам - ние прекопахме двора уикенда, но още трябва да се чисти от старите чимове и бурени. Но свекър ми е активист и се занимава.
После трябва да се подравни и утъпче. Малко по малко се надявам да се справим.

Пишейки за котки да попитам някой да даде идея как да държа настрана котките на съседите? Те отглеждат около 10тина. Нищо против котките, но ползват нашата градина за тоалетна.
Тук една колежка ме посъветва да посипя черен пипер покрай оградата.

# 346
Здравейте,
Днес си откъснат фикус, но е като клонка, сложих го във водата, но се чудя дали ще пусне корени. Трябва ли да пусне корени, за да го насея..ох, сигурно много ще ми се смеете, ама нищо като не разбирам.

# 347
  • ENGLAND
Здравейте,
Днес си откъснат фикус, но е като клонка, сложих го във водата, но се чудя дали ще пусне корени. Трябва ли да пусне корени, за да го насея..ох, сигурно много ще ми се смеете, ама нищо като не разбирам.
Ще пусне, ако има и малко стебло, а не е само листо. Трябва да чакаш да пусне хубави корени и тогава да го засадиш в саксия.

Блазе на всички дето могат да правят нещо в градината. При нас такъв сняг е натрупал и при температурите дето прогнозират скоро може и да не се стопи. Дано лалетата дето подкараха не им стане нещо.

# 348
Ох, при нас е сухо, но студено.
Пак е по-добре. Но се очакват слани други ден Sad

# 349
Здравейте,
Ще пусне, ако има и малко стебло, а не е само листо. Трябва да чакаш да пусне хубави корени и тогава да го засадиш в саксия.

Блазе на всички дето могат да правят нещо в градината. При нас такъв сняг е натрупал и при температурите дето прогнозират скоро може и да не се стопи. Дано лалетата дето подкараха не им стане нещо.
Благодаря ти! Като клонка е, и има 5-6 листа. Много се радвам, че ще стане, че сега съм на тема - събиране на цветя! Simple Smile

# 350
Т.нар. "градинска част" е тази Г-образна част, която на тази снимка представлява разорана земя, работници и камъни. Цементираната част вече е покрита с павенца.

Тъй като теренът изобщо наоколо е много стръмен, нашият двор се явява като тераса на 3-4 метра над улицата, която минава отдолу. Проблемът е, че, докато изграждахме стените на двора, не получихме разрешение от Общината да вдигнем челната стена с още 40 см, които ни бяха нужни, за да изравним изцяло нивото.
Така се получи ей това ръбче. Thinking
Идеята ни е да създадем равна поляна до там, където свършват павенцата, а този последен 1 метър да се оформи като по-ниска леха. Сега, въпросът е дали да направим една единствена леха, широка 1 метър и по-ниска с 40 см от основния терен или да направим две стъпаловидни лехи по 50 см с височина от 20 см? (Разбира ли се нещо? Blush)
Аз имам моите съображения да предпочитам втория вариант, обаче искам да чуя и вас.
Въпросните лехи ще са по дължина на парапетите (дългата страна на Г-то) = 13 метра.

Здравейте. Simple Smile
Самоцитирам се, понеже сигурно повечето от вас си спомнят, че търсих тук съвети за нашето "ръбче", описано по-горе. След като умувахме с мъжа ми, разисквахме с вас и много ми помонгахте с мнения и съвети, в крайна сметка стигнахме до решението, че вдигнахме парапетите с 40 см (така се изравни със съседния парапет и е по-красиво), а от вътрешната част на стената (зад колчетата на парапетите) ще сложим няколко реда специални тухли за сух градеж, които не се циментират, а само се поставят и чрез формата и теглото си от 32 кг на парче се заклещват. На снимката е започнат първият ред от тухли, ще бъдат общо 3 реда един върху друг, за да изравним точно нивото и в крайна сметка ще получим равен двор. Heart Eyes
Това е. Исках просто да ви кажа как се разви тази история, а и наистина много помогнахте да стигнем до това решение. Hug
До няколко седмици вече ще ви го покажа съвсем завършено във финалния си вид.

Последна редакция: вт, 26 мар 2013, 16:08 от Barbabeau

# 351
  • ENGLAND

Благодаря ти! Като клонка е, и има 5-6 листа. Много се радвам, че ще стане, че сега съм на тема - събиране на цветя! Simple Smile

отдолу стеблото трябва да е отрязано косо, а може и да се цепне на кръст малко.

# 352
Записвам се да следя тази интересна тема   bouquet

# 353
  • густо майна Филибето
Barbabeau , чудесно е станало (ще стане) !

За твоята пергола сега се сетих да предложа лоницера японика и клематис от първа група (на дължина растат неограничено). Те ще са облистени още долу и така ще пазят и в задната част на перголата от слънце.

Аз пък днес видях снимка от градината си в един сайт, първо ми мина през ум, че е време да си сложа воден или друг знак по снимките, после ми стана драго, че се е харесала Simple Smile Това в една статия за нещо, което обсъждахме тук. Отчитам грешката си, че описах като грапене вертикулирането, просто тази думичка се беше изпарила от главата ми като ми потрябва Embarassed Там пък малко бяха объркали понятията аериране и вертикулация, ама то като се преписва оттук-оттам, така става Mr. Green
Иначе просто грапене е обирането на сухите отпадъци с греблото (тармък му казват също, на мен ММ много ми се смя на "гребло", тук така казвали само на това, с което се гребе Laughing)

Много ми е мъчно за плодните дръвчета, кайсиите и прасковите цъфнаха и настанаха едни студове, не се знае дали е оцеляло нещо.... Тази година май няма да има реколта и цените много ще скочат. Confused

Някой знае ли как се казва това насекомо?
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 27 мар 2013, 08:57 от Ljuboznatelna

# 354
  • софия
Любознателна, изхвръкна ми от главата, но го знам.Преди години беше пълно с тях  - бяхме на палатки на Маслен нос..... добре, че делфини при изгрев ми радваха очите, защото от тези насекоми ми се  Sick Навсякъде бяха. И следобед, привечер, като настанеше лека хладинка бяха много шумни- цялата гора бръмчеше от тях.
... ооооох нещо с "ци.... " започваше името!
И по някое време стават само шушулка, ей така кухи си седят на някокя клонка....

брррррр, аз просто изпитвам някакъв ужас към насекоми, не знам как обичам да ходя на палатки!  Crazy

# 355
  • софия
сетих сеееееееееееееееее

https://www.google.com/search?q=%D1%86%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D … =1366&bih=643

Sick Sick Sick

направо трябва да оцениш високо жертвоготовноста ми да ти помогна в търсенето....

# 356
  • густо майна Филибето
Амели, оценям!!! Grinning Ти, като художник, трябва да си човек с набито око,обаче....не е това. Моето е по-близко на вид до нощните пеперуди. Все пак благодаря Hug

# 357
И при мен го има това насекомо, особено като цъфнат цветята са много.

# 358
Любознателна, това на Macroglossum stellatarum ми прилича. За първи път го видях преди няколко години в София, когато дойде да пие нектар от мушкатата ми на прозореца. Помислих го за истинско колибри Crazy и мислите ми бяха нещо от рода на: "Вай, вай, ваййййй, до къдe го докарахме с глобалното затопляне?!?!?!". Обаче не съм само аз, понеже сега го намерих, като потърсих в Google "colibri-like insect".
Уикипедия ми дава, че на български се било наричало Гълъбова опашка.

Благодаря за предоложенията за перголата!!! Ей сега ще ги проуча. Wink

Колкото до откраднатите снимки, както могат да преписват, така и могат да попитат за позволение да използват снимките ти. Crossing Arms Или пък изрично да упоменат с линк източника! - няма вече потребител в интернет, който да не го знае това правило за посочването на т.нар. "кредити/credits"!

Последна редакция: ср, 27 мар 2013, 09:48 от Barbabeau

# 359
Ах, същото насекомо го има и при мен, синът ми като по-малък точно на колибри го оприличи, но защо помня, че май имаше нещо като хоботче?

Барба, страхотно ще стане дворчето, ще видиш колко по-голямо ще ти се стори като го подравните.

По повод клематисите, те нали са от рода на повет, аз на едната ограда имам едно такова в диво състояние, завзело е десетина метра по дължина, аз си го отглеждам по мрежата, защото през лятото е като жив плет. Та се чудя, не мога ли да го облагородя някак с клематис?  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт