ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 14

• 86 656
  • 744
  •   1
Отговори
# 405
Така пише в брошурата, която имам. Може би картофите по-бавно се компостират.  newsm78
Може надземната част на картофите, но не и подземната.
Зелени (азот) и кафяви (въглерод) отпадъци се редуват, като зелени са обелки от плодове и зеленцуци (без картофи), прясно окосена трева, цветя..., а кафяви са сухи треви и листа, хляб, макаронени изделия, хартия и картонени изделия...(това е от брошурата)
Другото, което пише е, че отпадъците в компостера трябва да са с влажността на добре изцедена гъба. Моите се засушават, не съм там непрекъснато, но пък за успокоение, пак оттам- компостът става за 4 месеца при правилно компостиране и за година, ако е оставен без обгрижване.
Така че - търпение.  Peace

На мен пък черупките от яйца не ми се съвсем разложиха.   newsm78

# 406
Удивително....
Хартия картон и макарони... ма в готвените ястия има сол.... аз следя за чисти отпадъци, за да се избегне вкисването. Хм... ще взема още да прочета. То в такъм случай и хляба има консерванти... ThinkingОбаче ако не пречи... ми то това нараво си е голям плюс.
Ох тази вечер се застоях пред компютъра. Извинете за присъствието Embarassed

# 407
Аз готвени храни не смея да слагам, защото привличат мишки. И без тях мернах една миша опашка зимата.  Confused

Ето тук от Столична община:

http://sofia.bg/pressecentre/images/narychnik_low_res.pdf

За столична община има и тази година, вероятно и за други, срокът е изтекъл официално, но мисля, ч е не пречи, аз също се включих по-късно.

Последна редакция: пт, 29 мар 2013, 22:48 от нова

# 408
  • густо майна Филибето
Аз трупах само трева, но пак се навъдиха мишки. Първата година нищо не изгни и зимата мишките са зимували на топло и сухо. Като повдигнах пролетта, само миши акита и какавиди на бръмбари, от онези, които прегризват коренчета. Обирах какавидите за кокошките. Сега след есенните и зимни валежи вече изгни половината слой и ползвах като пръст за насипване. Преди да фрезоваме разпръснах остатъка из зеленчуковата градина. Ако тази година компостирам, ще трябва да поливам редовно лятото, защото иначе нищо не става.

# 409
  • ENGLAND
Сайтовете и упътванията, които четох за компостирането пише, че готвена храна не се слага. Ние имаме компостера от юли 2011 и досега още компост от него не съм вземала, още не е станал. Слагам  по упътването и ускорител за компостер и пак бавно. Един приятел и той има и при него същото. Но си разбрахме грешката. Тук е доста студено дори и лятото и компостера не може да достигне неоходимата температура, а и трябвало и да се обраща. Та сега малко като се подтопли ще вдигам температурата, поне на горните слоеве.
Хартия и картон също се слагат, дори е препоръчително да се намачват страниците на вестник на топка, а картона се накъсва.
Titina къде ги държиш чемширите и за колко време се вкореняват? И откъсната или отрязана пръчка? Аз имам един чемшир в саксия, но искам да си развъдя още. Кога е времето за това?

# 410
В компостера слагам ред прясно окосена трева ред сух отпадък - купих си машинка за рязане на хартия и с нея режа вестници. В указанията за компостиране пише, че се слагат или вестници ( мастилото им ставало за компостиране) или велпапе ( нашите кашони - но тях няма как да ги режа на дребно). Слагам и всякакви органични отпадъци - не готвено от дома. Поливам редовно. Но при нас температурите са доста високи и лятото вътре температурата е над 60с - поне термометъра дава тази температура. Не слагам обелки от цитрусов - от опит не се разграцдат, семена и обелки от авокадо също, листа от магнолия, чимшир, японска мушмула, осен и др твърди на пипане листа също. За първите 6 месеца имах подобна на пръст ма, доста лепкава и мазна - идея си нямам това мазното от къде се появи.
За чимшира за посадъчен материал използвах отрязани клонки - с ножицата или с машинката за подстригване на храсти. Пръчките за вкореняване в сандъчета за цветя на по- сенчесто място....под другите чемшири Mr. Green

# 411
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
....
П.П. двете ми деца са на 20 и 18 години Mr. Green и не искат да играят с най малкото на 7 Mr. Green
а и той си има футболна врата и кош за баскетбол...

не е съвсем по темата, но ми се прииска да се присъединя  Blush
 Laughing 24 и 20 и няма как да си играят с малкия (6), рядко са тук. къщичка на "кокоши крак" искаше, но остана безнога (не успяхме да намерим голям барабан от кабел)  Hug

# 412
  • густо майна Филибето
Я, колко многодетни майки Simple Smile Нашата детска къщичка я направихме, защото аз много я исках,винаги съм мечтала за такава, иначе най-малкия (на 8г) стои вътре само с приятели, никога сам. Ако трябва, къщичка за инструменти ще я направя, но много я искам! Joy

# 413
  • До морето :)
Засяхме петуниите. Сега ги чакам да прокарат.  Grinning

# 414
подвластна на първична емоция и решение... отидох до Практикер и купих градинско езеро Embarassed EmbarassedММ не беше най щастлив... ама....
Идеята за детска къщичка хич не е лоша... Любознателна, имаш ли снимки на поетапно изграждане на къщичката ви?

# 415
  • густо майна Филибето
Ами не съвсем Rolling Eyes Тя дори още не е съвсем довършена. Харесах си тази конструкция и кума ни заедно с ММ я направиха. Бях направила подробни чертежи с друг размер, те малко я промениха...както винаги Simple Smile

Скрит текст:

тука е с керемиди

Тук се вижда малко от парапета, има и площадка пред вратата:

Къщата стъпвана 4 крака, които от своя страна са пъхнати в едни метални "обувки" 10 на 10, които се забиват в земята. Продават ги в Бриколаж.

# 416
Супер е! Много красива и прецизна работа. Браво на мъжа ти и кума. Simple Smile
(Абе мъжът ти, отдавна го забелязах, че е със златни ръце и той. Страшно семейство сте, какви неща правите само!)

# 417
чудесна е къщичката. Професионална работа - браво! Hug
ние днес много работа свършихме. Снимах...но естествено нямам кабел Mr. GreenЧак в понеделник мога да покажа. Намерихме стари дървени оградки, зад къщата и решихме с тях да укрепим вертикала. Естествено ще трябва да се боядисат. Но няма да стигнат за целият полукръг и  утре ще се наложи да правим още от тях. Те са правени от дъски от палети... та ще трябва да допълним бройката. Отелно сложихме "коритото" и направих импровизиран алпинеум. Естествено съм доста боса в градинарството... но мисля че като поникнат семената ще стане работата. Mr. Green
Знам че не бива така бързо и необмислено... но като ми дойде музата - нямам спирка

# 418
записвам се при вас
Ето го и част от нашия двор
Ще снимам отделните кътчета ,където ще има цветя,за да дадете идеи

# 419
Днес и аз си купих Клематис от Баумакс. На него пише Jackmanii, но не пише за съжаление коя група е (опитах се да прочета нещо за него в http://ljuboznatelna.blog.bg/hobi/2011/02/03/podriazvane-na-klematisi.679337). Можете ли да ми дадете някакви съвети относно отглеждането му, място на посаждане, подрязване... Много ми се иска поне това цвете да отгледам като хората, миналата година пак си бях купила, но изведнъж увехна... подозирам, че къртица има пръст в това!  smile3516
П.П. кажете как да се отърва от тия гадини къртиците, вече не знам колко време се опитваме да ги изгоним, отровим, но те са издържливи!

Купих си и цвете дамско сърце . Давайте съвети и за неговото отглеждане.
Впрочем подходящо ли е и за двете да ги засадя сега в градината? Като се имат предвид тези дъждове и смяна на температурата...

Последна редакция: сб, 30 мар 2013, 23:26 от Elinka9208

Общи условия

Активация на акаунт