Великобритания - тема 44 Зимно-Коледна

• 44 384
  • 729
  •   1
Отговори
# 255
Има здравен туризъм  Twisted Evil и НЧС са пропищели от него. Използва се  от емигранти от Азия и Африка, които след като се установят тук си докарват роднините до десето коляно на гости за да им се пуснат тук изследване, изпишат лекарства, даже да се оперират ако е нужно. Затова започнаха да искат доказателство че живееш в УК, а не си само на гости/ временно пребиваващ.

# 256
  • На село (близо до Лондон)
golden, мерси ще пробвам и така да видя как работи Heart Eyes

Bean
Wrapping Evening- сигурно е само за майки да опаковате неща за децата

Mufti Day децата са без унифирма на училище, даваш £1 за училището/благотворителност

Christmas Fair за децата е да си купиват нещата които сте опаковали и пл^шени играчки и тн.

Както се казва в училище нищо не се губи само си сменя собственика (и родителя плаща  Joy)

# 257
Момичета, ако случайно някой от вас /децата ви/ ходи на логопед , моля пишете ми ЛС да ви питам нещо?!!

# 258
  • London
GI, мерси. Не знам как ще издържим на това училищно облъчване докато завършат има няма едни 15 години.  Crazy

# 259
GI, мерси. Не знам как ще издържим на това училищно облъчване докато завършат има няма едни 15 години.  Crazy

Пращаш ги с по паунд когато "нещото" е през учебният ден, а ти се извиняваш на директора, колко много си заета и за съжаление не можеш да участваш в "мероприятията", та затова си написала чек за училището:)
На следващата година пишеш друг и така Simple Smile

# 260
Bean, точно така е, както ти е писала GI. Муфти - денят може да е за любими дрехи, дрехи по тема (пр. есенни цветове), любими герои и т.н. За да си "откупят" децата правото да отидат без униформи в този ден, събират по 1 лира, която остава или за училището или заминава за благотворителност.

На Коледните панаири се ходи с децата, дори ще те насърчат да заведеш и приятели, роднини, всеки, който е готов да иде. За мен лично за вехтошарска работа (стари играчки, пропити с влага книги и детско творчество кексечта, евтини китайски боклуци на разни томболи). Но няма как - трябва да се направят и пари трябва да се съберат точно на Коледния и Пролетния панаир. Парите остават за училището и се покриват разни нужни - нова уредба за салона, нови уреди в градината и т.н. Като ориентир за харчовете: участие в тобола (по 5 лири за 6 билетчета, нас ни насърчават винаги за по 2Х6 билета, като просто директно ни ги пращат), да видиш дядо Коледа в тъмна стая (като жена с брада в старомоден цирк) - 2 лири. Дядо Коледа ти дава от подаръците, дето сте ги събирали преди това. Купуване на сладкиши - колкото и както прецениш.  Украса на хартиена корона, украса на торбичка от плат - 1-2 лири. Татуировка на ръката и спрей на косата - 1-2 лири. Влизане в отделна стая без родителя и "закупуване" от детето на подарък за мама и тати - по 2-3-4 лири (според големината). Купуване на боклуци от гаражите - от пенита до лири, каквото пожелаеш. Долу-горе 20 лири на дете приготви. Отделно ние даряваме продукти за кошница (женска кошница с маска за коса и пухени пантофи, мъжка кошница с чипсове, бира и ДВД-та, изнасят се списъци с какво е нужно за кошниците и всеки носи по нещо). Търсят се и доброволци за щандовете. Разкажи после какво си усетила!  Wink

Ниа7, успех на излседванията и дано ти разрешат проблема лесно и леко!

АниДжи, каква е тази инициатива - ти ли закупи толкова подаръци? Разкажи малко повече, моля те! И успех!

Ев, на Али са правили тази година в училище - със слушалки и различен звук. Тия мениджъри май хич не си поглеждат календарите, жалко, че те размотават сега така, но и аз си мисля, че чак няма да е невъзможно да си останеш на работа после.  Hug

Момичета, всички съвети чета наред, благодаря ви за окуражаването! Дано да се получи както искам.

Биляна и Толумби, толкова сте прави момичета! Доста добре си помислих защо и как, за да избегна точно разочарованието. Попаднахте точно в десятката с коментара си. Уж съм взела мерки, дано да работят: 1. Няма да съм сама, нарочно завъртях около себе си всички майки от чужбина, за да сме много и различни. 2. Аз съм се пробвала само с презентация пред испанците и им знам празните погледи (просто е нещо, което не разбират и нямат особено желание да го разберат), така че съм готова. Уж. 3. Заделила съм си бюджет и мисля да не се впускам да гоня автентичност на всичко, а по-скоро стилизиран ефект. Няма как да усетят автентичността на обичаите ни във физкултурния салон на крак в Амършам. Ще наблегна на подчертания ефект и дано да ми се получи. А иначе е за мен и моето собствено удоволствие, да. Но и за Али си мисля, къде и какво ще ми трябва, за да изглежда много силно за нея.

Сега да питам за тези прословути БГ магазини - заредили ли са вече календари, коледни картички, има ли захарни петлета (или друг вид), някой забелязал ли е на нашите пакетирани сладкиши (примерно сухи пасти, мини рула и други) дали на етикета пише състава и на български и на английски? От къде мога да купя малки по размер целофанови пликчета (ама не найлонови, ами малко като целофан, т.е. вътре да са лакомствата за децата и да стане като торбичка за коледарчета)? Утре вечер съм на срещата на родитело-учителската асоциация. Имат идея да ни дадат на нас една отделна класа стая да си подреждаме там нещата. Чудя се да настоявам ли да сме в салона при всички или като се отворят нашите врати и да попадаш в друг свят... Thinking

# 261
Мари, успех в начинанието! Според мен ако сте в отделна стая има опасност хората да стоят основно в салона и въобще да не дойдат при вас или да наминат само за малко.... Знам ли .
При нас събират периодично по 1 паунд за различни каузи, досега не сме имали събиране/ разпродажба на дрехи, играчки и т.н. Повечето мероприятия се през седмицата (сутрин рано или следобед след края на учебния ден) така че няма начин да присъствам. Била съм на 2 родителски срещи,но това е друго.

# 262
Мари, торбички от ибей или някой арт & крафт магазин.

# 263
  • London
Мари, душице, как ти се занимава не знам. Описанието ти е точно каквото очаквам и аз мразя да ходя на такива места. Мразя вехтошарски истории и кар буути.
Днес слетобяд има родителска среща и предполагам ще ни "светнат'.
За Муфти Дея - ми ние сме нърсъри, те всеки ден си ходят с дрехите. Не ми е за 1 паунд, ама някой път имам чувствотот че ме гледат като полезно изкопаемо.
Например всяка седмица трябва да носим плодове за децата. Вече 2 пъти нося а не виждам никой друг да носи... Учителката казва ТенкЮ и после стои с торбата до вратата... Crazy

298 - прекрасен съвет  Mr. Green

# 264
  • UK/София
[ Не ми е за 1 паунд, ама някой път имам чувствотот че ме гледат като полезно изкопаемо.
Например всяка седмица трябва да носим плодове за децата. Вече 2 пъти нося а не виждам никой друг да носи... Учителката казва ТенкЮ и после стои с торбата до вратата... Crazy

Някои хора гледат така чужденците просто защото са чужденци. Simple SmileНе знам какво очакват да видят, но и аз забелязвам много пъти вторачени погледи.
 Защо носите плодове, нали ги дават на децата от училищата?Плодове всеки ден, млякото май е през ден.
 И защо имаш против "ТенкЮ-то" на учителката? Simple Smile Няма защо да бяга с пликчето да стаята и след това пак да се върне до вратата.
 Научи се малко по-оптимистично да гледаш на тези неща, не си ги слагай на сърце и ще ти е по-лесно.Тепърва детето ти попада в училищната система.Това, че 2-3 пъти в годината събират пи 1 паунд не е болка за умиране.Всяко подобно мероприятие е свързано със забава на детето ти.
 В нашето училище не е имало никога мероприятия като в училището на Мари, за което се радвам.Първата година за Коледен пазар всеки родител носеше по няколко бутилки кока-кола.Беше странна гледка как майките влачат торбите с кОлите, пък и беше много "поучително" за децата с тази напитка.След това дойде нов директор и промени всичко за хубаво.Няма пазари с родители, само тържества на които гледаме децата си.Аз се радвам на този вариант.Но, Bean , след една година ще си омекнала и ще приемаш всичко за нормално. Simple Smile

Мари, успех! Hug

# 265
Биляна то не е до директора а до PTFA на училището те го организират тези коледни и пролетни и всякакви мероприятия.
Тази година реших и аз да вляза в клуба на желаещите да помагат и всички пари които се съберат отиват за нуждите на училището за децата ни все пак.
Маpи аз ги закупих но после ми възстановиха парите.Целта на заниманието е следната.Ние имаме около 400 ученика в училището значи се купуват около 500-600 подаръка които на 2 определени дена в определен час идват класовете.Децата си избират подаръци за семейството си или за себе си.Плащат 1.50 и подаръка се опакова с тяхна помощ и детето си го взима с него за да го даде на Коледа.Подаръците са на стойност 0.50 до 1.00 паунд. И аз се учудих какви неща могат да се закупят за тази сума и повярвай не са боклуци.
Направих плакат сега трябва да направя и листовките за чантите им и съм почти готова.Намерих и  диск с коледна музика така че купона ще е пълен.
Нещата които останат от този евент и от Санта грото пък ще се опитаме да продадем пак на символични цени на родителите за да напълнят коледните чорапчета на децата.

И да ви почеря виртуално за Рождения ми ден днес.

# 266
Маpи,
Алкохол е забранен под всякаква форма (вкл. сладкиши) и по всяко време в района на училищата.
Ядките, както и присъствието на такива в храната също.

Сухи пасти, петлета, морени, сладки или каквото и да е от БГ магазина е лоша идея определено, когато се опитваш да дадеш представа за нашата кухня!
Всичко е подсладено със заместители на захарта, маргарин вместо масло и един куп буклуци, които вкус не докарват по никакъв начин. Аз съм българка от времето на захарните петлета, но нещата от него не ми харесват, та какво ли ще му харесат задоволените англичани.

За домашно приготвена храна, е доста трудно (невъзможно) да направиш количество и разнообразие достатъчно да стигне (впечатли) да речем минимално 50 човека, освен ако не са хапки за дегустация.
Да не говорим пък да остане за продаване!

Ще се радвам да ме опровергаеш, но "мисията" ти едва ли ще постигне очакванията ти и ти желая успех.

За да се застраховаш напазарувай всички продукти от голям магазин и запази касовата бележка.
Всичко с кратък срок на годност да е купено денят преди събитието.
Запази за 7 дни всички опаковки от използвани продукти, както и от всичко, което ще занесеш в училището остави по малко в хладилника си - така ще си застрахована, ако се случи неприятна случка. Разбирам, че и други ще предлагат домашна храна в същият ден, не знаеш кой каква хигиена има и какви продукти използва!
Можеш да приготвиш неща от предния ден, които да съхраняваш в хладилника, ако има къде да се притоплят в училище - разрешено е само едно притопляне на храна.
Не използвай ядки, и ако дори и в един използван продукт има наличието на следи от такива, сложи един голям надпис на масата си!

За теб е късно, но ако на някой друг му дойде мерак, то нека си усигури използването на кухнята в училище. В обурудвана със минимум 7-8 печки, няколко хладилника няма да е проблем и за 100 човека да се приготви храна.

# 267
Разрешено е алкохола стига да имаш разрешително което струва ако не се лъжа около 21 паунда и мисля отнеме 2-3 седмици да се издаде.Една от майките се занимава точно с това в момента и при нас вече 3-та год по Коледа се сервира греяно вино за родителите.

# 268
Биляна, в нашето училище има постоянно по нещо свързано с набиране на средства, както и всеки месец ни се праща писмо колко пари са събрани, или пък какво ново и за колко пари е купено със събраните средства.
Аз нямам нищо против да се събират пари, но защо не го направят малко по-изискано, вместо тази порочна практика от непотребни вещи и играчки да се препродават.
Във всеки клас децата постоянно правят по нещо, ами предложете ми да си купя "творението" на детето, вместо да ми го дадете в папка в края на годината. Веднъж в седмица да го правят, по 1 паунд да дадат половината родители на 400 деца,  ще съберат много повече отколкото с тези вмирисани базари. Да не говорим че много от родителите ще дават повече паунд.
Всуки месец има по някакво представление на отделните класове, след което две деца стоят като просячета с кутия за дарение. Да, точно като на просячета им изглеждат кутиите с разни дребни монети.
Да направят програмата, да изберат най-доброто и да ни поканят на истинско представление със скъпи билети. Така или иначе се харчат пари за декори.
Да си дадат залата за празнуване на рождени дни, така или иначе имат издаден лиценз - ето още допълнително средства.

Сигурно съм яхнала метлата, защото пред мен е листа със събитията предстоящи до края на годината, и от който виждам че само за кейкове, вместо да дам на училището тези пари, аз ще трябва да ги хвърля в кофата, защото ние  кейкове не ядем. Знам, че има и други такива родители, но "приятелите на ......", са "едно си баба знае, едно си бае".

Интересно ми е защо тази практика не е така застъпена във училищата след  7 клас?

aniji, при нас е забранен и сметнах, че за всички училища е така.

# 269
За Муфти Дея - ми ние сме нърсъри, те всеки ден си ходят с дрехите.

Ами щом си ходите с дрехите по принцип, значи само ще ви измуфят по 1 лира и това ще е.  Crazy Crazy Crazy Закачам се!  HugЩе да има някаква логика, ама не я разбираме значи.

За плодовете в градините - има градини, в които снакът се дарява от родителите (евентуално градината осигурява нещо от тесто - бисквити, кракери, препечени филийки, а плодовете - от родителите), като част от насърчаването на по-здравословно хранене. Уж всеки родител трябва в началото на седмицата да занесе различен плод, и после това се дава на снак тайм на децата. Разбира се, много родители забравят, правят се на разсеяни, носят следобеда, на другия ден и т.н. Моят съвет е да носиш чинно всеки понеделник, учителките запомнят и повярвай ми - към детето има друго отношение.

298, да, мислих за алкохола, но на миналия коледен базар имаше греяно вино (сипваха и даваха на родителите), а на пролетния панаир имаше бира. Тази вечер ще го уточня с родитело-учителската асоциация. За ядките - също знам и ще внимавам. Аз няма да им правя гуляй, ама ха, да имат мярка пък и те. Само показно и по малко. Повече държа на фотографиите и музиката, отколкото да се наядат за вечеря при нас. Ще се справя, засега съм голям оптимист. Дано да насмогна на всичко и да снимам, ще ви покажа после.

АниДжи, аха, сега ми е ясно. Успех от сърце и поздравления за празника ти! Аз си спомням миналата година как бях в потрес от този базар и си казах, че догодина няма да идем. Но ето ме сега и аз активистка, ама нали и аз искам по-добри пързалки, нов мокет, нови книги и игри в училищната библиотека и няма как.

Биляна, ние тука сме от голямото тинтири-минтири, чак им се чудя как ги намислят тези глупости местните хора. Да ви припомня само първото коледно тържество на Али миналата година - по песни на Бийтълс (нямаше НИТО ЕДНА традицинна коледна песен, вместо това люшкахме Йелоу събмарин и Ши ловз ю, йе, йе, йе...), а децата от подготвителния клас бяха облечени като омари и акули. На края, пред опулените на всички родители очи, с гордост застана баба попадия и се похвали как този чуден сценарий ѝ дошъл в главата на чаша вино на терасата на почивка през Октомври в Менорка. Всичко добре, да речем, че разбирам или поне наистина се опитвам да разбера, но още се чудя попадиите какъв бански обличат и слагат ли изобщо капела да не слънчясват...  ooooh!

Обаче работата е там, че са ми нужни приятели и познати тук. Ако ще се заселваме тук и Али утре ще се движи с тези деца по училища и забави, трябва да ги познавам. И понеже не знам как на улицата да стане това, затова се пъхам по всички училищни истории, за да ги гледам какви са, що са, пък и те мене да гледат. Да свикват!  Crazy Имам голям успех с тази тактика, вече всички се знаем и сами поздравяват. Бая време им отне докато ги науча, но стана работата. И друга балканска хватка по борба им прилагам, но няма да ви разказвам сега. Важното е, че посвиквам вече, и с Али двете сме по-адаптирани и по-прилично е положението.  Hug

Оууу, добавям, АниДжи, много благодаря за последното инфо, не знаех, значи хубаво да разпитам довечера за БГ виното.

298, миналата година мислех точно като теб. Идваха ми нанагорно всички тези измишльотини и предпочитах да ми кажат - дайте по 20 лири за училището и си гледайте работата. Не че съм ги заобичала, но тази втора за нас училищна година, гледам по-спокойно и ги очаквам подготвена. Предполагам, че миналата година елементът на незнанието какво да очаквам беше много засилен. Гледам, че децата се радват като цяло, затова и си мълча. Такива са им тертипите, това е. Идеята като цяло е родителите да прекарат време с децата си (вместо да седят пред ТВ и комп) - в плескане на кексчета, в избор на подарък, в измисляне на костюм за маскарад, плюс някакви пари да се съберат, плюс училището да си пише актив, че ето на - ангажирало е вниманието на родителите активно, има мероприятия, има възможност да се смесиш, да споделиш, да видиш сам. Слагаш една голяма маска на лицето си и механично пресяваш всяка достигнала ви глупост - като плейбой заешките ушички, които някой миналата година бе сметнал, че са много добър подарък за момиченце от дядо Коледа (нали родителите ги даряваме първо!), не отделяш голямо значение, хвърляш в кофата, гледаш сеира, а вечерта си хващаш детето за ръка и си го завеждаш там, където ти смяташ, че е хубаво, подходящо и коледно. Не си длъжна във всичко да участваш и никой нищо няма да ти каже, ако на нито едно събитие не отидеш/не дариш. Hug

Последна редакция: ср, 07 ное 2012, 13:28 от Маpи

Общи условия

Активация на акаунт