Великобритания - тема 44 Зимно-Коледна

• 44 268
  • 729
  •   1
Отговори
# 15
виж сега Денди с цялото ми уважение,но те моля не ми цитирай отделни думи от мнението ми  с кавички и да си ги с сменяш с твои удобни,предполагам всички разбраха какво искам да кажа,естествено,че семейството трябва да е заедно,да не мислиш,че лесно взех това решение,но сега съм убедена,че е най-разумното  Hug

# 16
Нищо лично не съм имала към теб.. против теб  Hug Извинявай за цитата ми, сложих го в в кавички защото самата дума предполага да е така. И пак ти казвам не съм искал да се заям с теб или каквото и да било. Относно заминаването, всеки сам решава за себе си и за своето семейство, кое ще е най-добре. Успех ти желая, както на теб така и на останалите заминаващи тепърва  Hug

# 17
Аз не се наемам да давам съвети вече, и да сравнявам кой как понася имиграция. Толкова е голямо българското общество тук: хора всякакви, работят, гледат семейства, оправят се кой как може. Живее се и с две и с двеста.

Питайте наред, тук, и в БГ Хелп, и четете старите теми (цяло лято нищихме училища и квартали; едно семейство си спомням, че писа че се връща временно, не намериха квартира; други се наместиха).

=======================================================
За есенно настроение, най-красивата тоалетна в Англия

Пипи четохме на английски, едно издание с рисунки на Лорън Чайлд, но сега се замислих, че не знам дали е пълното, и дали има липсащи глави. Карлсон не и хареса на Мариана.
http://www.amazon.co.uk/Pippi-Longstocking-Gift-Astrid-Lindgren/ … 808005&sr=1-1

Списък с книги ни дадоха от училище, намерих и други. Има включена и поезия, и автори, които ние не познавам, не искам да пропусне местните класики. Гледам и прелиствам в библиотеката: някои книжки вече се прекалено елементарни, други серии не и харесват.
(търси reading list year 2 3 4 5)

# 18
  • Нотингам/Пловдив
Аве   bouquet мерси за темата  Hug

# 19
  • UK/София

Ell, аз filo pastry не ползвам.Нищо не мога да направя с готовите кори, пък и не ми харесва.Имам една дълга бг точилка и правя баниците с нея.Но filo pastry -те  май няма да станат за юфка.Трябва първо да изсушиш всяка кора във фурната, да я начупиш и след това да правиш каквото искаш.Поне така се правят корите за юфка, но тук на влагата няма къде да изсъхнат дори и лятото.

# 20
  • София
В  четвъртък мъжът ми е бил на тест за CSCS Card!Взел го е!Вчера е ходил до банката и е подал документи за издаване на карта!Сега чака да му я изпратят!
 Имам отново питане-някой беше попитал в миналата тема,но нямаше отговор!За смяна на шофьорската книжка с английска,нужно ли е да има 6-месеца пребиваване в страната?Благодаря предварително!

# 21
В  четвъртък мъжът ми е бил на тест за CSCS Card!Взел го е!Вчера е ходил до банката и е подал документи за издаване на карта!Сега чака да му я изпратят!
 Имам отново питане-някой беше попитал в миналата тема,но нямаше отговор!За смяна на шофьорската книжка с английска,нужно ли е да има 6-месеца пребиваване в страната?Благодаря предварително!

Поздравления hrissyts за добрите новини. Моят мъж, седмица след като пристигна, подаде документи  за смяна на шоф. книжка, не е нужно да се чака 6 месеца. Но защо си мисля, 4е за да отвориш банкова сметка е нужно да имаш  англ. шоф книжка, а твоят мъж е направил обратното  newsm78

# 22
И аз мисля, че не се чака 6 месеца.

# 23
  • София
В  четвъртък мъжът ми е бил на тест за CSCS Card!Взел го е!Вчера е ходил до банката и е подал документи за издаване на карта!Сега чака да му я изпратят!

Поздравления hrissyts за добрите новини. Моят мъж, седмица след като пристигна, подаде документи  за смяна на шоф. книжка, не е нужно да се чака 6 месеца. Но защо си мисля, 4е за да отвориш банкова сметка е нужно да имаш  англ. шоф книжка, а твоят мъж е направил обратното  newsm78
Благодаря за бързите отговори!

# 24
# 25
Здравейте,
Намерих много хубави класически книжки за моето детенце в едно чарити и реших да погледна къде могат да се купят .
Ето ви линк да ги видите:
http://ukcatalogue.oup.com/product/education/children/9780192719 … 0.do#.UIPczsVfDVU
Те са 10 книжки в една кутия и са като нови.Simple Smile
За разходите в Шотландия това което мога да споделя е:
- за 2 спални наема е около 450-500 паунда
-консул таксата ни е пак по 110паунда
-за газ даваме към 30-50паунда през зимата ,като парното работи един час вечер,стоим на студено през повечето време,но и детето спря да боледува
-за ток зареждаме 30паунда ,светната лампа има само в стая в която се стои
-за храна 50 паунда на седмица(не се купува нищо излишно)
-интернет около 30паунда
-бензини и данъци и други разходи по колата
Сега не мога съвсем изчерпателно да спомена всичко,но се научих да пестя като дойдох тук.При нас работи само мъжа ми ,тои е корабен инженер и се води с голяма заплата ,но след като плати всички данъци и осигуровки ,заема за апартамента в България не остава много.Simple SmileПри нас е хубавото ,че като си в малък град отпадат транспортните разходи ,имаш 5мин път да заведеш детето на училище или на спорт.Друго предимство  природата е около теб,можеш да се разхождаш ,което е безплатно ,има и много хубави детски кътове.Ако искаш да се разходиш в по-голям град има добре уреден транспорт като най-скьпо е с влак после с автобус и най-ефтино с кола.Например за билет от Монтросе до Дьндее сьс студентско намаление отиване и връщане платих 6,5паунда.Сега се местим в друг град и за да наемем квартира искаха следните документи:
-референс от работата на съпруга ми
-референс от предната агенция
-банкови извлечения
-1200паунда преведени(един наем и един предплата)
Попълнихме форма от агенцията и след като самия хазяин ни хареса след две седмици ще подписваме договор за една година.
За новото училище на детето ,тя е на 7год. и тука се води п3(трети клас),за да кандидатстваме ни поискаха доказателство за новия адрес или подписания договор и паспорт,преведен акт за раждане,апликационна форма къде искаш да ти учи детето.Ние нямаме още такъв договор(имаме само документ от агенцията с които ни приканват да платим) и ме върнаха от консула с довода като го подпишем тогава ,че се наложи да пишем имеил до тях да ги питаме как да действаме в тази ситуация.Така ще се наложи тя да пътува до старото си училище докато получим писмо от тях .Моето мнение е че без адрес не можеш да запишеш дете на училище ,нито на лекар и зъболекар .За да имаш адрес и да наемеш къща трябва работодателя да ти даде референции ,че имаш достатъчно парички да плащаш следващата година.

# 26
  • След завоя в дясно
Биляна - някой в миналата тема пусна рецепта за баница с юфка и съм останала с впечатлението, че спомена, че има в супермаркетите и доста се зачудих та и затова питах.
Hrissyts -доколкото си спомням условието, е ако мислиш да пребиваваш повече от 6м. тогава си задължен да я смениш. Може бе сте се объркали в превода, но пък и аз работя по спомени Grinning
Шофьорска  книжка е нужна за доказателство за адрес.

# 27

За отваряне на банкова сметка НЕ Е НУЖНА ( да се чете НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО) английска шофьорска книжка. Ако можеш да докажеш пребиваване на английски адрес, друго не ти е нужно. Аз даже не го доказах със сметки - имах изпратен документ от GMC и писмо от болницата на адреса. Международен паспорт или лична карта са достатъчни за ID.
НЯМА ИЗИСКВАНЕ ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ПРЕСТОЯ ЗА ДА СЕ СМЕНИ, СЪЩО ТАКА НЕ Е НУЖНО/ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ СМЕНИ С АНГЛИЙСКА.

# 28
Съпругът ми дойде преди мен, последвах го след 3 меседа. Деца нямахме тогава и живеехме в хаус-шеър, доста парички се спестяват така. Но сега с бебе се изнесохме в самостоятелна квартира. Преди плащахме Ј 440 за стая с включени ток, газ, вода и интернет /хазаина ни беше гръцки студент освободен от кансел такс/ и общи кухня и баня-тоалет. Сега плащаме 400 за 4 стаи, кухня, баня и тоалет, кансела е 80, ток и газ 60. За сега се справяме, но като се върна на работа детската градина ще ни излезе доста солена. Обмисляме вариант баба да дойде, но и тя е на възраст вече.

Не искам да взимам страна в спора ви, но ми се струва безсмислено да се хапете така. Който иска да си пише, ако някой иска да му отговори ще го направи, ясно е че повечето редовни в темата се познават и лично и са близки. И в рамките на шегата мъжа ми каза, че форума бил като казармата, разделен на стари и новобранци  hahaha

Аз ползвам фило пастри от теско за баница и съм забелязала, че като оставя корите на въздух за малко изсъхват, възможно е и да стават за юфка ако леко се запекат.

# 29
да си цопна и аз мнението Simple Smile

Началото никога не е лесно. Намирането на квартира може да е ужас понякога и цените са се вдигнали ми направи впечатление (пример: 2010/11 наемахме едностаен апартамент за 550 + сметки, а сега са скочили на 600, 675 + сметки - става дума за Рединг, за Лондон са доста по-високи, а по-насевер пък доста по-ниски). В началото самостоятелно с 2 деца е много трудно, особено ако сте селф-емплойд. 2/3 от познатите ми (новодошлите) са общаци или чистачки и рядко попадат на добре платени оферти и то са все проекти за 1/2/3 максимум 4 седмици. НО въпреки това има начин как да се оправи човек финансово. Проблема е, че нито един от тези ми познати не живее самостоятелно, точно заради цените на наемите.
Както и да е, това на страна. Изкарването на документи е сложното. Брат ми преди година и половина от раз му се получи всичко и в рамките на 2 месеца имаше всичко - НИН, ЮТР, ЦСЦС карта, банкова сметка и т.н.
Преди няколко месеца приятелката му също кандидатства за НИН, на базата, че работи като чистачка (селф-емплойд) от раз и дадоха, а на друг мой познат (2мата имаха интервю в един и същи ден - превеждах и на 2мата) му отказаха, а и 2мата имаха пълен брой документи (без да се е налагало да лъжем за каквото и да било, и реално си работеха и т.н.). С този познат 2ри път ходихме на НИН интервю и беше пълна пародия и му отказаха отново, защото по него време работеше на строеж, през агенция и в писмото му пише, че на това основание той не е селф-емплойд, а е емплойд и за това да кандидатства за НИН като емплойд. Сега в Сряда ходихме за 3ти път, първите 2 пъти отказаха да му приемат копията от чековете и банк стейтмънта като доказателство за плащане (било лична информация и не можело да я ползват), а сега му ги искаха и съответно, копия чекове носеше, но банк стейтмънт не бяхме взели (и аз не знам защо вече). Искаха му и застраховка, която той има (по съвет на счетоводителката му), но е персонал аксидент и в документите му е отбелязано, че е ПОДХОДЯЩА за селф-емплойд и хора работещи в строителството, но от джоб центъра не я приеха, защото искали бизнес застраховка. Та както и да е - с 2 думи останах с впечатлението, че навсякъде си имат индивидуални правила (мое си мнение де). Реално погледнато момчето си работи (без документи по-трудно намира работа, но намира), и за 1 ден да отиде някъде си взима препоръки и т.н., но имам усещането, че пак ще му откажат. Друг мой познат взе от 8ми път и след почти 2 години чакане (това е в Лондон). Различни хора, различни истории, но от моя опит смятам, че доста са затегнали положението за българите.
А моята гледна точка е, че докато не пробваш, няма да знаеш какво ще стане.
Толкова за това Simple Smile

И да почна пак да си се оплаквам  Joy
Счупи ни се количката Sad 10 месеца ползване и буквално от нищото ни се счупи рамката, точно където предното колело е хванато за нея. Та сега чакам да я вземат във вторник и да я занесат в сервиза и да решат какво ще я правят, защото това счупване не виждам как ще го оправят. По снимките, който им пратих казаха, че сигурно ще ни я сменят, но нашия модел вече не го продавали и да сме си харесали нещо друго за всеки случай. Е то лошо няма, но единственото, което ни допадна и ще ни върши работа е 110 паунда по-скъпо от старата, а на мен хич не ми се купува нова количка.  Joy тъкмо си бях заделила парички за нов обектив и май няма да ме огрее.

На работа тъкмо бях се ентусиазирала леко и по съвет на едната ни асистент мениджърка си подадох документите за супервайзър, а те наеха друга колежка. В това няма лошо, все пак аз днес правя 4 месеца на тази работа, а тя е с повечко стаж, но ... нова супервайзърка търсят защото нашата излезе по майчинство и няма да се връща да работи след това в хотела, а новата ни суперваизърка пък и тя е бременна в 18тата седмица, демек и тя след 3/4 месеца ще излезе по майчинство и не мога да намеря логика в цялата работа, но както и да е. Ама ми е криво, че на никой друг не дадоха шанс дори и за интервю ... хотелиерски му неволи  Rolling Eyes

На 2ри сме на Хелоуин Парти с мъжлето - решили сме да се маскираме като Мортиша и Гомез Адамс  Joy Joy Joy ако не друго, поне ще се наснимам Simple Smile

Купихме и билети за зимна Полша (Януари месец) и Пролетно-лятна България (края на Април до средата на Май) и съм много HAPPY, че се наканихме най-накрая. Забавното беше, че майка ми измрънка ''ама то е чак след 6 месеца'', а свекито ''е защо не лятото, а на зима'' .... емиии на мен зимата не ми се ходи към Добричко, а мъж ми не иска на лято в Полша ... и както каза брат ми ''те да се радват, че изобщо се прибираме''

Еми Simple Smile намрънках се, похвалих се. Ставам сега да водя дятито на разходка, че се мъчи да ми навре химикал в USB буксата, което е знам, че му е омръзнало да ме чака да си напиша фермана Simple Smile

Веселка и лека седмица на всички ви Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт