Великобритания - тема 44 Зимно-Коледна

• 44 061
  • 729
  •   1
Отговори
# 645
Момичета, имате ли сурвачки? Аз сега се усетих, че нашата остана в България. Чудя се къде да намеря дрян, за да си направим една? Някакви идеи?

# 646
ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ

Проверете си здравноосигурителният статус, https://inetdec.nra.bg/freesrvinfo.html
който има задължения да попълва и изпраща с регистрирана поща декларациите http://nap.bg/news?id=1496възможно най-бързо.
Адресите на НАП за различните градове http://nap.bg/page?id=24

Аз мойте ги изпратих с регистрирана поща преди около 2 месеца.
Задължително посочвайте датите (ден, месец, година) на влизане и излизане от БГ, защото иначе НЯМА да ви освободят за тези години!
Мен не са ме освободили за 5 години, предполагам, защото съм пропуснала горното, та сега ровя снимки за да им пусна отново с точните дати.

Внимавайте, защото до преди около 2 месеца, напусналите БГ преди въвеждането на здравните осигуровки при проверка не дължаха нищо! Сега те също са в списъка с длъжници!

" Българи, които трайно пребивават в чужбина не дължат здравни осигуровки, но трябва да са подали декларация, че напускат страната преди да заминат. Ако по една или друга причина сте пропуснали да направите това, Националната агенция за приходите ви дава втори шанс. Ако сте напуснали България по което и да е време преди 31 декември 2011г. без да сте уведомили НАП, може да се освободите от плащането на здравноосигурителни вноски за стари периоди чрез подаване на декларация и заявление ( http://nap.bg/news?id=1496 ) за напускане на страната. Крайният срок да направите това е след близо месец - 31 декември 2012г.
Документите са лесни за попълване като единствено е необходимо да знаете своето ЕГН и точната дата на заминаване. Не посочвайте само месец и година, тъй като това прави документите невалидни. Заявлението и декларацията трябва да бъдат изпратени заедно.
Най-лесният начин за подаване на декларацията и заявлението е като ги сканирате и пратите по имейл на съответният клон  на НАП, който ви обслужва. Него ще намерите по постоянен адрес в България. Например: Ако постоянният ви адрес в България е в София в район "Сердика," тогава трябва да пратите декларацията и заявлението до офиса на бул. Княгиня Мария Луиза. Списък с дирекциите на НАП в цяла България с телефони и адреси може да намерите тук: http://nap.bg/page?id=24 .
Освен по електронната поща с универсален електронен подпис, може да пратите документите и с обикновената поща. Българите от щатите често избират да упълномощят свои роднини от България да се погрижат за това вноските.
Ако изберете да пратите заявлението и декларацията с обикновена поща, важно е датата на клеймото да е до 31 декември 2012г., заяви Маринова от НАП.
Освобождаването от плащане на здравни осигуровки за времето, в което не сте били в страната, важи само ако сте били извън България повече от 183 дни в една календарна година. По думите на Цветкова, все още няма направления за това как българите, които са излезли от страната след 1 януари 2012г. и са били в чужбина повече от 183 дни, да процедират. Занапред, всички, които напускат България за траен период над 183 дни, трябва предварително да декларират това. Цялото изявление на НАП относно освобождаването от плащане на здравни осигуровки може да прочетете тук: http://nap.bg/page?id=223&textMode=0&sId519cP=2&sId519nsA=2012 ."

Последна редакция: пн, 10 дек 2012, 05:19 от 298

# 647
 omm

298, мерси... все се каня да я свърша тази работа и все нямам време. Ще се поправя!

Мари, много освежаващо ми подейства написаното.   bouquet

# 648

Мари, браво!

# 649
  • Варна
Марим, браво за успеха!!!
Почуствах атмосферата, така добре си описала всичко.  bouquet
Радвам се , защото аз не смея в това семейство в което ,съм да направя нещо традиционно българско.
Иначе и ние вече си имаме елха, снощи я извадиха и украсиха, два празни чорапа под елхата и коледен венец на вратата.  bouquet  bouquet
Лека седмица на всички.  bouquet

# 650
От месец не е било да се прибера преди 6 и най-важното-да нямам работа за вкъщи.
Чак ми е странно празно. Мисля да изляза с аланглето да гледаме футбол-
неговия любим отбор срещу този на най-добрия му приятел, тъкмо да ги дразня и двамата  Crazy

# 651
  • Лондон
... и Бербатов в отбора на приятеля Heart Eyes чудя се как ли ще се позиционираш Joy Joy Joy

Ние гледахме семейно на живо миналата събота... голяма емоция беше  Simple Smile

# 652
Ха-ха, а как звучи само извадено от контекста  Crazy

Гледах Junior Doctors по ВВС3 и единия доктор - Мила Маринова.
И като старите баби - А, това момиче е наше  Grinning
http://www.bbc.co.uk/programmes/b013fdbd/doctors/milla-marinova

# 653
Привет на всички   bouquet
Отдавна писах в темата с въпроси относно това как ще се адаптира детенце по-лесно след пристигането си от България. Е, вече сме на острова. Август месец и детето взехме. Началото на Октомври тръгна на училище и всичко се подреди, но от днес сме си в къщи заради някаква изстинка ли е, грип ли е не мога още да определя - температура не висока 37.5-7 и болки в мускулите. Имаме си Джи Пи, но за сега мисля, че нямам нужда от него. Моля за съвет относно местните лекарства при такива обстоятелства и по-конкретно имуно-стимулиращите лекарства. В България бях наясно кое и как действа на моето дете, дори съм взела повечето хомеопатични лекарства, но тук чесно казано се обърках с местните опаковки - дори един обикновен витамин С не мога да избера.... Иска ми се да й подсиля малко имунитета, защото й разсте зъбче и обикновенно боледува в такъв период..
Благодаря.

# 654
298, къде се вижда списък с длъжници? На моето ЕГН излиза - ЛИЦЕТО Е С ПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА - и всички възможни месеци и години  Mr. Green Което е и правилно, де, не живея там от 18 години. Ама не виждам да пише, че нещо имам да плащам.

Рада - много е гаден този вирус; изкарахме го всички вкъщи, и аз се гътнах уикенда. Редувахме парацетамол (Calpol) и ибупрофен (Nurofen), и едва днес всички бяха обратно на училище. Не стигнахме до лекар; чай, мед, и гушкане.

Аз не давам нищо имуно-стимулиращо, а хомеопатията е захар. Но се върни малко по-напред в тази тема; бяха писали момичетата за разни стимулиращи неща и линкове за купуване.

# 655
мишолина, всички които сме напуснали преди 2000 (когато е въведена здарвноосигурителната система) ги имаме натрупани тези месеци за плащане.
Длъжници сме, защото здравното осигуряане е задължително за всички БГ граждани над 18 (на децата до 18г, то се поема от държавата).
Преди време се вдигна голям вой от БГ в чужбина осигуряващи се в друга държава и ни се "разреши по милост" натрупаните дължащи суми да бъдат премахнати за минали периоди, със съответно подадените декларации.
На мен също при проверка ми излизаше същото съобщение като при теб, но на мъжът ми до преди 2 месеца, излизаше че няма данни за него в системата.
До вчера, вечерта, когато случайно от приятелка, която подочула за това ме попита дали знам нещо, и аз я успокоих, че вероятно и тя, както моят мъж не дължи нищо, защото са напуснали много преди да имат идея за здравно осигуряване в БГ.
Пуснах ЕГН-то на мъжът ми и видях вече новото послание, че лицето ....... т.е вкаран вече в системата че е длъжник на здравната каса.
Цяла нощ не спах, да ровя снимки за да хвана точни дати в които съм влизала и излизала от БГ, мислех че това е причината да не ми махнат 5 от годините.
Сутринта се обадих в НАП по местоживеене и девойката с който говорих относно съпругът ми беше много учтива, обясни ми че няма нужда да се попълват всички влизания и излизания от БГ, а само годината и датата в която сме напуснали БГ за постоянно, и да се подадат двете декларации с тази година.
За моите висящи като длъжник 5 години ми каза, че ще бъдат премахнати по някое време, но аз приготвих да изпратя нови декларации, което ще направя днес (след няколко часа, че вече минава 2).
Излишно е да казвам колко стрес ми докара цялото това нещо.
Съпругът ми беше категоричен, че няма да подпише нищо и да си го водят длъжник колкото си искат, но виждайки как се менят нещата там, няма да ме учуди ако започнат освен лихви да ни нанасят и солени глоби.
До вчера ме болеше ръка, тъй че писането ми беше много трудно, но адреналинът ми така се вдигна, че цял ден не усетих никаква болка, а както се вижда от часът ми на писане и сънят ми пострада.
Ако искаш ти, или който и да е друг, да се обади в съответната дирекция на НАП по местоживеене и да помоли за отговор.
Аз на няколко пъти звънях на националният телефон, но там отговор не получих.
Имайте предвид, че имат обедна почивка, предполагам между 12 и 2, защото по това време никой не ми вдигаше на двете слежби на НАП, на който звънях.
Едната служителка както споменах беше много учтива, въпреки че се обаждах да попитам за мъжът ми, отговори на въпроси свързани и с моята дилема, относно висящите няколко години, но пък другата служителка беше "казвай бързо, дай егн, изключена си от системата не дължиш нищо и тряс слушалката, преди да чуе имам ли други въпроси или да благодаря.
Наш познат преди около 2 години му бяха забранили да напуска БГ, заради невнесено ДДС (колко е имал да внася не съм питала), та хич не ми се ще да измислят нещо ново и да се окажа на летището, където да ми бъде съобщено, че и аз така, заради задължения не мога да напускам страната.
Кофти моментът е че с подаването на тези декларации, ние на практика си признаваме че сме длъжници, че и слагаме подпис, но пък така или иначе вече сме обявени като такива заради поправка ли е, постановление, закон .. знам ли ги вече.

--- какъв е този вирус дето вълнува? Мойта щерка от вчера се оплаква от болки в гърло и корем леки, та днес си остана в къщи. Наблюдавайки я, все си мислех че не толкова неразположение е причината да не иска да иде на у-ще, но вечерта започна да кашля, а и да зачервява гърло?
Какъв е вирусът който върлува в момента, т.е какво да очаквам?
Преди малко ме събуди да и дам болкоуспокояващо, че я боли гърлото.

Последна редакция: вт, 11 дек 2012, 04:44 от 298

# 656
  • Манчестър
298, мерси много за инфото...
За мен няма нищо, но за мъжа ми излиза от 2000 г насам....а той е напуснал БГ преди 1989 година дори.
Значи тази декларация по образец ли е или свободен текст?

# 657
Здравейте момичета. Искам да попитам как да им изпратя тези декларации?

# 658
Аз им ги изпратих по пощата и то само защото майка ми настоя.

По електронната поща отказаха да ми ги приемат, защото съм нямало смисъл да подавам.
Пратиха ми това писмо:

"Лицата които работят и се осигуряват в страна от ЕС  съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност подлежат на здравно осигуряване в друга държава-членка. По тази причина те не са задължено осигурени в НЗОК в България лица и съответно нямат задължение от което да се освобождават по реда на чл. 40а от ЗЗО. Лицата покриват периодите си без данни за здравно осигуряване в България след завръщането си в страната и представяне в компетентния офис на НАП на документ издаден съгласно регламентите за координация на системите за социална сигурност от администрацията в страната членка в която са се осигурявали.Документът трябва да включва периодите през които лицето се е осигурявало в страна членка на ЕС.Издава се  от съответната компетентна институция на държавата членка на ЕС.С него ще удостоверите ,че сте се осигурявали в страна от ЕС."

Нямат право да ви спрат на летището, заради здрвните осигуровки.
Това беше отхвърлено като противоречащо на правата на човека за свободно движение.

# 659
  • След завоя в дясно
Zlatnata tolumba
Нямат право да ви спрат на летището, заради здравните осигуровки.
Това беше отхвърлено като противоречащо на правата на човека за свободно движение.
за момента нямат право, кой ги знае какво ще измислят по късно, колко пъти променят условията, колко пъти сме длъжници, после пък не одисеята е голяма.
Аз искам само да допълня относно здравните осигуровки, че имате възможност да си платите само главницата по периоди без лихвата. И понеже лихва на лихвата не се начислява няма да ви се трупат нови задължения.
Биляна- страхотен е гоблена, поздравления.
Мари- радвам се,че се получиха нещата около Коледния базар.
Golden - дрян от местната гора или парк Mr. Green
Мери- направих сладкиша с морковите, мнооого хубав стана  bouquet
Шу- къде се изгуби, нещо съм на вълна форумски рецепти, правих и твоите кифли и за мое учудване станаха (щото съм с две десни ръце, аз съм левичарче Laughing) пък и децата ги харесаха.
Въпрос какви марки ползвате за картички до БГ, има ли такива за международна поща или да се слагат две 1 класа например, вчера отнесох 30 мин в пощата за една шепа картички, ако мога да си спестя това загубено време няма да е лошо

Общи условия

Активация на акаунт