Математически турнири - 17

• 83 386
  • 751
  •   1
Отговори
# 75

OK, съгласих се. Красиво решение. Евала, ако някое дете се сети само.

Аз пак да паля фитилите, но в точно този случай 1 задача е напълно достатъчна, за да се разбере логиката. Оттам нататък можете да си измисляте колкото си искате подобни. Но не мисля, че на ЧХ ще има отново такава задача, хеле пък тази година. Това му е хубавото и заради това не може да се сравнява с едно КМС, или ВМС да кажем.

Смея да не се съглася - има много повторени задачи в дисегашните състезания ЧХ, дори една за брой спасителни постове се повтаря напълно...

# 76
  • В офиса
Хванахте ме, че не съм ги гледала - щерката реши от 2011, 2007 и 2008. Само тях гледах, при това само задачите, дето беше сбъркала. Е, тази за мухите беше една от тях, беше пропуснала трите ключови думички, дето цитирах горе и се беше мотала като муха без глава из всичките кутийки  Laughing
Всъщност логиката, която аз й обясних беше доста подобна, да не кажа същата. Само не така систематизирано, т.е. не направихме табличка, където да пишем броя пътища. Та съм 100% съгласна - това е логика на решаване, но не е "тип задача".

# 77
За още една задача и нейното решение искам да попитам. Ето и нейното условие:
Произведението на 4 последователни естествени числа завършва на цифрата Е. Колко възможни стойности има за Е?

Последна редакция: пн, 29 окт 2012, 17:37 от mese4ko

# 78
  • София
4 и 0
Всяка поредица, която съдържа число, което завършва на 5 или 0 - завършва на 0
Остават вариантите с числа, които завършват на 1-2-3-4 и 6-7-8-9 - те завършват на 4
Последната цифра зависи само от единиците на умножаваните числа.

# 79
Това някакво правило ли е?!
Моята логика беше с проверка и установяване на това че възможните отговори са 4 и 0, но проверявахме от 1*2*3*4 до 9*10*11*12... Нали е математика, аз все търся някаква логика да има! Обаче така и нищо друго не се сетих, освен за правоъгълно число, но то е при два последователни члена на редица...  Crazy

# 80
Здравейте...Някой би ли помогнал с обяснение как се описва следната задача:

През януари има четири понеделника и четири петъка. Какъв ден тогава е първи януари?

Ясно е, че е вторник....но как се описва?
Моята математичка си прави табличка и експериментира:-) докато достигне до желания вариант
Може би има по математически начин за решение, който съм позабравила:-)?

# 81
  • София
Здравейте...Някой би ли помогнал с обяснение как се описва следната задача:

През януари има четири понеделника и четири петъка. Какъв ден тогава е първи януари?

Ясно е, че е вторник....но как се описва?
Моята математичка си прави табличка и експериментира:-) докато достигне до желания вариант
Може би има по математически начин за решение, който съм позабравила:-)?

Календарните задачи се решават с деление с остатък.
Януари има 31 дни, а една седмица - 7 дни.
31 се дели на 7 с остатък 3 - т.е. три последователни дни от седмицата ще ги има пет пъти през януари (т.е. започва пета седмица с тях). След като понеделник и петък са по четири пъти, то трите
последователни дни, които са по пет в месеца, са вторник, сряда и четвъртък =>
януари започва от вторник.

# 82
Благодаря, Carmela Biscuit. За сега няма да обяснявам този начин тъй , като още не сме стигнали до делене с остатък:-), но за напред ще го имам предвид. Това е задача дадена от г-жата в у-ще (3кл) и затова изобщо не ми хрумна да излизам  извън материала:-)

# 83
Благодаря, Carmela Biscuit. За сега няма да обяснявам този начин тъй , като още не сме стигнали до делене с остатък:-), но за напред ще го имам предвид. Това е задача дадена от г-жата в у-ще (3кл) и затова изобщо не ми хрумна да излизам  извън материала:-)
Ако имате зелената математическа читанка ( тя е само за 4 клас) в темата " Календар" има всякакви подробности относно подобни задачи.

# 84
  • София
Всъщност е въпрос на терминология. Винаги можеш да й кажеш,
че четири пълни седмици от месеца са 4*7 = 28 дни.
Но месецът има 31 дни => има една пета непълна седмица.
Оттам нататък е същото обяснение.

По същия начин една наскоро дискутирана задача - за асансьора - може
да се формулира, че условието за работа на асансьора е разликата между балансиращата
тежест и теглото на асансьора ПО МОДУЛ да не надвишава 300 кг.
И така зазвучава като задача за шести клас. Махаш този "модул" и става
задача за четвърти клас  Simple Smile

# 85
Дидева , Carmela...много благодаря и на двете. Ще погледна в зелената читанка, за да си припомня как се решаваше този тип задачи и да й ги обясня по натам , но все пак сме още в 3клас и това е задача за домашно от у-ще...та ще оставя щерката да си я опише както тя си знае (всъщност вече го направи и се готви да спи;-)) с предположения..от типа..."Нека понеделник е 1ви...тогава 8,15,23 и 30 също са понеделници и т.н....." сещате се какво може да напише дете в 3ти клас:-)..поне да може спокойно да си я обясни в училище без да се ангажира с нещо ново...а занапред ...от читанката:-)

# 86
  • София
Това някакво правило ли е?!
Моята логика беше с проверка и установяване на това че възможните отговори са 4 и 0, но проверявахме от 1*2*3*4 до 9*10*11*12... Нали е математика, аз все търся някаква логика да има!
Дефинирай логика.
За мен е логика това, че като умножим две поредни числа, едното от които завършва на 5 или 0, то и резултатът ще завършва на 0.

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 09:16 от Валя*

# 87
Въпросът ми по-скоро беше, дали тези правила някъде са написани, да вземе човек да ги прочете...
Но тук явно наистина е въпрос на досетливост. Другото са си мои някакви си размишления, не ми обръщай внимание! Grinning
Ама като си казала да дефинирам, а и като прочетох какво съм написала, ще ти кажа. В конкретния случай под "логика" - коментирах аз какво съм се сетила...  Simple Smile

# 88
  • столицата
Момичета, и аз като aunt Ogg не разбрах как децата следва да отбелязват с "да" верния отговор на ЧХ? newsm78 До буквата след отговора ли? напр а). 5   б) 6 да  в)7 така ли?

# 89
Момичета, и аз като aunt Ogg не разбрах как децата следва да отбелязват с "да" верния отговор на ЧХ? newsm78 До буквата след отговора ли? напр а). 5   б) 6 да  в)7 така ли?

На листчето за отговори си записват съответната буква А, Б, и т.н., а най-отдолу на въпросното листче има въпрос дали децата желаят резултатът им да бъде публикуван на сайта. Там ограждат "да" или "не".

Общи условия

Активация на акаунт