Отговори
# 180
Здравейте и от мен . Нашето момченце Матей се роди на 28.10 в 00.06 минути, 3200,52 см, нормално раждане. Подробности като се приберем вкъщи  Simple Smile

# 181
mvsh, а защо не пробваш да кърмиш легнала? Поне през нощта. Така ще можеш и ти да дремнеш, докато цока бебка. Аз се намествам така, че да не му се запушва нослето с гърдата ми и ми се е случвало да заспивам, а и той също след като се насуче.

begbie, честит ви син! Името му е прекрасно  Heart Eyes  аз съм и пристрастна към това име, де  Laughing  Да ви е жив и здрав, много да ви радва, а вие да го слушате Simple Smile

Рали, искам и аз такава разходка, много зареждащо ми действа морето на мен.

И моят син обича да го носим, когато е буден. Ако го оставя в леглото му или в шезлонга, почва да мрънка. Единствено в кошчето за кола, което ние ползваме като люлка, стои без проблем, като има и изключения де. Но обикновено е кротък там. Но най-харесва на ръце и през деня даже ми заспива, докато го нося и вървя подир батко му. Преди малко точно така заспа - докато събличам и обличам големия за следобедния сън.
Замислям се да си купя слинг-шал, че останах без кръст вече, а тепърва колко ще има да се носим не ми се мисли.... Някой да ползва вече слинг?

# 182
  • София
Честито на новите мами!!! ДА са живи и здрави бебчетата, да растат обичани, безгрижни и много щастливи!!!

За Био Гая-та, реших да не я давам за сега, защото нямаме проблеми с изхождането, а за коликите, които все още май не са почнали, смятам първо с чайче да пробвам и после разни капки да купувам.

Между другото, понеже няколко пъти ми се наложи да излизам и трябваше да цедя кърма си взех ръчната помпа на Томи Типи и съм много доволна newsm10
По този повод, да ви кажа, че стерилизатора на Авент, ето този комплект: http://www.moebebe.com/catalog/product_info.php?cPath=72&products_id=177 ми остана неотворен и неизползван. Цената му е 79-80 лв, чисто нов, но ще го пусна за продаване за по-малко. Някой, ако се интересува, нека ми пише на ЛС. За мамите от София, мога да организирам някъде да го пратя по познат, без пощенски разходи. smile3525

За смяната на памперсите - аз сменявам преди хранене, но доста често малката ака по време на хранене и пак сменявам. Вкарва ме в преразход на памперси, но....какво да се прави hahaha Предполагам, че се някога, ще се регулира и това.

За спането -  от два дни насам ние пропускаме по някой сън през деня. Не знам защо е така, но седи, мрънка си в леглото, не заспива, дори и гушната пак не заспива, будува просто. Аз не се притеснявам, а и поне през нощта за сега спи спокойно.

Привет Щастлива жена,
От поста ти разбирам че Ади е спокойна и си поспива повече. За нас възрастните продължителният сън е нещо много хубаво и важно, но за новороденото дългите паузи в които то не е сукало би било добре да се избягват. Много бебета в резултат на упойки и медикаменти приемани от майката преди и по време на раждането или поради физиологичната жълтеница могат да бъдат първите дни и седмици много сънливи. В тези случаи би било удачно майката да поеме инициативата и да буди бебето за кърмене на интервали през не по -дълги от 2ч - 2ч и половина (измерени от началото на едното кърмене до началото на следващото) Допустимо е да има само една по-голяма 3-4 часова нощна пауза. Нощните кърмения също имат значение за наддаването на бебето и стимулацията на лактацията. Би било добре едно новородено да има минимум 8-12 кърмения в денонощие , като поне 2-3 от тях през нощта.
 Споделила си, че Ади суче около 15 минути и заспива доволна. Забелязала ли си дали суче активно - да чуваш как преглъща (звук подобен на "кех") и/или да виждаш как се мърдат мускулчетата на личицето и или ушенцата?
  Признаците, които може да следиш за това дали дъщеричката ти се храни добре са : да има поне 5-6 обилно напишкани памперси, от които поне 2-3 или повече добре наакани, да има добър вид на кожата и влажни лигавици.
 Биберонът залъгалка при малките бебета би било добре да се избягва. Когато те сучат биберон залъгалка ,към мозъка им се изпраща лъжлив сигнал, че са се заситили с кърма и много от тях може да заспят и така да отложат следващото кърмене. Даването на други течности също би било добре да се избягва.
 Би ли споделила колко хранения ви се събират за денонощие. Правено ли е скоро измерване на бебето и колко е наддало?
 Би могла ако прецениш да опиташ да добавиш още няколко кърмения за денонощие, като поемеш до около 6 седмица на бебето инициативата да я будиш по-често за кърмене.
 Честите кърмения са нещото, което най-много повлиява на доброто наддаване и растеж на бебетата. Би могла да предлагаш гърда при първи признаци на глад (въртене на главичката в посока гърдата, облизване, лапане на ръчичките, сукане на празен ход, изплезване на езичето, неспокойствие)
 Ще се радвам да ни държиш в течение! Желая ти усмихнати и спокойни първи дни с дъщеричката ти!  Hug

*Cveteto* , благодаря за отговорите, съветите и загрижеността  Hug Hug Ади от вчера май започна да влиза в режим и то без моя намеса. Започна да се храни на 3 часа (+-10/15мин) и така ни се събират 8 хранения на денонощие. Суче си добре по около 20-25 мин. Не знам дали е достатъчно, но през това време активно се храни, чувам т.нар. "кех" и мускулчетата мърдат.Даже се оригва докато суче, без да пуска гърдата. Mr. Green Чудех се само дали има начин да разбера кога е започнала да суче от задното мляко и колко горе-долу време трябва, за да се нахрани добре с него?

# 183
Честито на begbie да и е жив и здрав и само радост да и носи   bouquet  bouquet  bouquet smile3525 smile3525 smile3525

# 184
  • София
За взимане на акта ти трябва само твоята лична карта, мъжът ти въобще не ти трябва.

Много ти благодаря!  Hug

Деска, само 15 дена се кърви след секцио, така ли? Аз честно казано не съм питала, мислех, че все са 40 дена, защото мен ми е 13ти и от вчера няма почти нищо. Да не би пък да спира просто?
Мен доста ме сърби около белегът от операцията. Май беше добър знак. Седи малко твърдо около него, но предполагам, че това ще спадне с времето. Трябва да питам една приятелка, която роди със секцио миналата година.

Така ми казаха в болницата - 15-тина дни  Peace От предишната операция имам наблюдения - белегът ще сърби още доста дълго, след това може да започне да придърпва от време на време, но всичко това отшумява след няколко месеца. Твърдото около него е нормално, аз сега дори имам нещо като подутинка от едната страна, първо се стреснах, че е течност, но в болницата ми казаха, че и това е нормално, просто от тази страна са ме кърпили повечко  Simple Smile Може да няма чувствителност около белега - това също е нормално, ще се върне след известно време  Simple Smile

За "самоизваряващите се" бутилки :michona е казала съвсем точно. Удобството е, че можеш да пъхнеш в микровълновата само 1 бутилка, вместо да зареждаш целия стерилизатор  Peace

Деси, пожелавам ти неприятните моменти да са останали зад гърба ти и да ти предстоят само слънчеви емоции със Зарко!  bouquet

Хиляди благодарности за отговора!  Hug Направо си го разпечатвам и започвам точка по точка поне още две седмици, после пак ще го мисля. През нощта задължително го слагам на гърда, но предишната нощ имахме проблеми - уж засука (и то хубаво!), но явно не измука нищо, защото след 4-5 минути настана неистов рев, въртеше глава, плюеше гърдата и ме принуди да му дам бутилката. Тази сутрин ми спретна още по-неприятен номер - започнахме с изцедена кърма, която упорито плюеше, нахрани се с АМ, пак му дадох от кърмата - пак плю. Първо мислех, че е нещо от храната, която съм яла, но всъщност вечерях варено пилешко месо без подправки, явно не е от това  Thinking

chovecheto, bu_bu, честити красавици! Да са ви живи и здрави!   bouquet
begbie, честит юнак!   bouquet Hug Само радост да ви носи!

# 185
Честито на обебилите се! Да сте живи и здрави! Бебчовците винаги да ви радват!  Hug
Коликите са наистина ужасно нещо. Три вечери подред видях какво значат. Бебка реве, та се къса, аз безпомощна да и` помогна. Не помага ни топла грейка, ни Инфакол, ни Биогайа. И снощи пак се подготвих за това, но още при първите признаци сложих топла грейка, така се кърмихме, лежа върху корема и о, чудо - минахме без ужасния рев. Предполагам, че Боигайа вече действа (днес вече е шести де откакто я давам), давам и Инфакол преди хранене, та да се надяваме, че преборихме този проблем (пу-пу).
За недоспиването - съчувствам ви, мами. Така бях с каката - събуждаше се на два и половина - три часа, смяна на пелените, хранене около 20минути, приспиване и то един час минал. Сега при Катрин е друго - като се събуди и` давам малко да си цокне (около 10 минути), после сменяме памперса, после още се храним (пак 10-15 минути), ако се кокори пеем песнички и като заспи - спи оттогава два и половина - три часа (така че и аз мога да свърша нещо или да дремна), а през нощта след като се нацока и веднага заспива. Някой беше писал за кърменето в легнало положение - и така правя, но през деня (хем и аз подремвам, че започна да ме боли гърба).
Късмет на чакащите!  Hug

Деси, на нас ни искаха и двете лични карти в оригинал, като казаха, че може да отиде и само единия родител. Ние имаме брак и не знам дали не е заради това.  Hug

Последна редакция: пн, 29 окт 2012, 16:21 от Fortuna

# 186
Мерси Hug
Имам нужда. Имам чувството, че единствено мъжът ми ме подкрепя с тия мъки. Дори майка ми ме гледа някак...сякаш очаква да се мъча докато не стане. Най-смешното е, че нашата зодия (моята и на мама, и на мъжа ми - скорпион) наистина тъпо и упорито се мъчи и бъхти, докато не се случат нещата, но...аз не съм типичен представител. По-скоро съм сдухан представител без никаква вяра в себе си Grinning След тези минути за самореклама, отивам да си поплача, че скоро идва и следващото кърмене. Детето не яде почти нищо, с изключение на лекарството с кърма от шишето (след като вчера с лъжицата два пъти го задавих и рева сто часа) и 2-3 жалки минути от гърда. Предполагам, че ще се събуди по-рано.
Напълно те разбирам, blasphemy при нас положението е същото и със зодиите и със кърменето.Направо съм парцал. Тъпо и упорито слагам на гърда и накрая продължаваме със шишето.Днес най после се престраших да направя проверка дали изсуква нещо от 2-те гърди.Качих се на кантара преди кърмене с Калоян( с чист памперс) и след 30 мин. стоене на гърди и за мой тотален ужас подозренията ми се потвърдиха.Никаква разлика в теглото, т.е. той само се забавлява на гърдата, а резултат никакъв.Дадох със шише изцедена кърма и веднага лъснаха грамчетата.Така, че аз не смятам повече да мъча себе си и детето и реших, че ще се изцеждам колкото мога.От този постоянен стрес и недоспиване започнах и по - малко кърма да изцеждам. Някой може да реши, че се оплаквам, но не мога да направя нищо.
Въпрос към ЛЛЛ: Нормално ли е в различните части на денонощието да изцеждам различно количество кърма?

# 187
Цитат
От този постоянен стрес и недоспиване започнах и по - малко кърма да изцеждам.

Май май и аз...

# 188
Съчувствам ви, момичета, ние ли сме се разглезили или и в миналото жените също са имали проблеми и са дохранвали с различни неща, незнам. Факт е,  обаче, че най-естественото нещо представлява трудност на много жени. Аз кърмя засега, но колкото и да опитвам с позата, моята сладурка не  иска да си отвори устата широко и засмуква още преди да вземе зърното в уста. И боли  Sad. А като не са ми препълнени гърдите и след храна да омекнат, нямам идея яла ли е или не и колко. Понякога дохранвам с шише с кърма, за да съм сигурна. Няма такава хамалогия.
Blasphemy, аз ще опитвам докъдето ми стигнат силите. Но стигна ли до емоционална обремененост и спирам с кърменето. Толкова ми намаля кърмата в началото, когато се ядосвах, че не се получава, а и малката я виждах, че не се чувстваше добре. Откакто съм по-спокойна и тя също. Изключително подкрепям Поли, все пак и деца, които не са изключително кърмени по  7-8 месеца също саздрави и умни, и щастливи.
Горе главата, толкова са сладки, че е грях, вместо да им се радваме, да ревем нон стоп   Hug.

# 189
Опитайте се да бъдете максимално спокойни момичета, колкото и да ви е трудно  Hug
Наистина стреса намаля кърмата.
Аз засега нямам проблем с кърменето. Ужасно се чувствах в началото след раждането.. дни не можех да си седна на... и трябваше да кърмя легнала. Чета, че много от вас кърмят така. Е, при мен не се получи. Страшно много ми се натоварваха кръста и гърба, бебка все недоядена беше.. абе ужас.
При мен най-удобна се оказа в седнала позиция, без възглавници и теб подобни. Но при всяка мама е различно де...
Четях и доста за самото кърмене. Според вас, докога е добре детето да бъде кърмено?

# 190
Има ли други поспаливи бебета днес?  Цял ден едвам я събуждам?

# 191
Аз, доколкото знам е добре да се кърми колкото се може по - дълго, но поне до 6-тия месец задължително.Поне така съм чувала!Нека по - опитните мами споделят.

Рени, и ние сме така - не може да отвори широко уста.Какво ли не опитвах?Даван зърното пред носа и чакам уж да отвори широко, ама той захапва отстрани ареолата още преди да съм му сложила зърното в устата. И като засмуче, смуче здраво,но зърната ли са ми къси, какво е не знам, факт е, че не ме изсуква.Дори веднъж докато се наместим докопа лакътя ми и него засмука  Grinning Ще се опитам да съм по - спокойна.Извиках и майка ми да дойде пак, че да ми помага и да не се ядосвам, че в къщи е бардак.Отделно, мисля, че Поли беше писала, за една нейна позната,която имала едни очаквания за гледане на детето, а после се оказало друго, мисля,че и при мен се получи така. Мислех,че ще се справя по-добре, но уви...

# 192
  • София
Има ли други поспаливи бебета днес?  Цял ден едвам я събуждам?

Цял ден едва го приспивам  Tired

Деси, на нас ни искаха и двете лични карти в оригинал, като казаха, че може да отиде и само единия родител. Ние имаме брак и не знам дали не е заради това.  Hug

Ние нямаме брак, затова ми се вижда логично да поискат само моята карта, защото отивам в моята си община, с която мъжът ми няма нищо общо. Ама за всеки случай ще взема едно ксерокопие, да не би да са променили нещата  Peace

Последна редакция: пн, 29 окт 2012, 17:40 от -=Деси=-

# 193
  • София
Има ли други поспаливи бебета днес?  Цял ден едвам я събуждам?

Цял ден едва го приспивам  Tired

Ние нямаме брак, затова ми се вижда логично да поискат само моята карта, защото отивам в моята си община, с която мъжът ми няма нищо общо. Ама за всеки случай ще взема едно ксерокопие, да не би да са променили нещата  Peace

Ние също нямаме брак, но таткото отиде сам с неговата лична карта и взе акта. Нали е признал детето и го пише като баща в акта - следоватеклно няма проблем Simple Smile

# 194
въпроси, свързани с кърменет
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1844.0

Общи условия

Активация на акаунт