Отговори
# 150
Как да сме, Сребре, всеки ден е различно. Вчера и днес по-спокойно я караме ама не се радвам много, че сега се кърмим и не съм сигурна дали и стига на дребната ми. Ака по два пъти  , обилно. Но ми се струва, че малко яде. Нямам търпение до консултацията.

Имам въпросче и аз. Моята сладдурка през деня спи само веднъж около  два или три часа иняколко пъти по половин до 1час. Вечер след баня заспива в десет да кажем и се събужда чак в три или четири. Хапва и до час пак е заспала. Вшест и половина започват едни стомашни болки, взимам я при нас, гушкам и успокоявам, без да се бйди напълно. Задрямва и около осем вече се събужда и хапва. Нормално ли е толкова малко бебе с такива дълги паузи. Много се притеснявам.

А и сме с хрема. Тоокова гадно. Толкова мъничко, а носът му пълен.  Sad

Бъдещи мами, не бързайте, че тепърва започват тревогите. Стискам палци и да се отчетете през Октомври.

# 151
Как да сме, Сребре, всеки ден е различно. Вчера и днес по-спокойно я караме ама не се радвам много, че сега се кърмим и не съм сигурна дали и стига на дребната ми. Ака по два пъти  , обилно. Но ми се струва, че малко яде. Нямам търпение до консултацията.

Имам въпросче и аз. Моята сладдурка през деня спи само веднъж около  два или три часа иняколко пъти по половин до 1час. Вечер след баня заспива в десет да кажем и се събужда чак в три или четири. Хапва и до час пак е заспала. Вшест и половина започват едни стомашни болки, взимам я при нас, гушкам и успокоявам, без да се бйди напълно. Задрямва и около осем вече се събужда и хапва. Нормално ли е толкова малко бебе с такива дълги паузи. Много се притеснявам.

А и сме с хрема. Тоокова гадно. Толкова мъничко, а носът му пълен.  Sad

Бъдещи мами, не бързайте, че тепърва започват тревогите. Стискам палци и да се отчетете през Октомври.
А нямате ли режим, нашата бебка е много поспалива и често се налага да я будя за ядене, но гледам да си спазваме 3 часовата пауза Hug

# 152
Още един въпрос:
Давам на бебето да суче, гърдата ми омеква бая, т.е. това би трябвало да значи, че я е поизцедил добре. То придремва напред назад, ама аз упорито го пощипвам и предлагам пак. Ако го оставя, в повечето случаи като задреме, си заспива. Ако обаче предложа и кърма от шише, изяжда по още около 20-30 мл. Дали това значи, че не му е достатъчно от гърдата или просто си похапва още малко ей така за спорта, защото е лесничко от шишето? Имаш ли някаква идея?

Здравей blasphemy,
Много се радвам, че някоя от идеите е била полезна за вас.  Hug
 Относно засукването и болката, която изпитваш би могла да обърнеш внимание когато засуква бебето да е обхванало с устенца част или цялата ареола, а устничките му да са с извити навън краища. Обичайно така поело гърдата, зърното се поема дълбоко и попада върху мекото небце, където е защитено от нараняване. Ако изпиташ болка в даден момент, би могла да прекъснеш нежно кърменето и да опиташ отново.
 Това което си описала със шишето би могло да се обясни с това, че при даването на мляко с шише биберон, течността се излива в гърлото на детето почти без никакви усилия. Често бебето няма възможността да покаже, че се е нахранило и не желае повече и просто поглъща млякото.
 Повечето изключително кърмени бебета от гърда имат добре изграден усет кога и колко да сучат, така че обикновено сами пускат гърдата или се унасят блажено когато са се заситили. Ако бебетата имат възможността да суче при признаци на глад, без оглед на последното хранене, те сами успяват да набавят нужните им за растежа количества мляко. Така например бебе, което на едно кърмене е сукало по-малко обикновено подава сигнал, че желае да суче следващия път малко по-рано . Това е напълно нормално, ние възрастните също не изяждаме еднакви количества на всяко хранене или всеки ден, а се водим от нуждите и апетита си.
 Би могла да се опиташ да се довериш на сина ти относно честотата и продължителността на които желае да суче и да се наслаждаваш на все по-спокойни кърмачески моменти.  Hug Hug

# 153
Не, тя още от втората седмица си тръгна така. Никога не я будя и винаги, когато искада яде и давам. Понякога на 15 минути. Вечер с много голяма разлика. Дали е правилно ще разбера в края на седмицата на консултацията, но според вас добре ли е да я следвам по такъв начин или би трябвало поне на 3-4 часа да я будя?

# 154
jadika Дано да е максимално безболезнено за всички чакащи още  Hug Hug Hug И ние утре сме на запис на тоновете и на преглед за разкритие-стискайте палци за хубави новини!!! Praynig

# 155
Reneta_87, според мен си е много хубав режима на твоето момиче. И моя син след като се нахрани след банята към 21.30 се събужда да яде около 03.00часа, след това около 05-06.00h. Аз също давам да суче винаги, когато си поиска, не гледам часовника. Относно спането - тук има табличка за това от колко сън се нуждае бебето. При нас например вчера малкия много будува, задремва на няколко пъти, буди се бързо, нямаше стабилен дълбок сън, докато днес цял ден спи, след всяко хранене си заспиваше.

# 156
Аз лично долу горе гледам да спазвам 3 часовата пауза между кърменията.Едва го събуждам понякога, но предпочитам да му изградя някакъв режим от сега.А и по този начин като излизам съм спокойна, че ще спи и ще ме дочака да се прибера  Peace

# 157
Ordinary_World по-болезнено ли е?

Честито бебче и от мен на roxy_   bouquet

Тони Радева, не искам да те наплашвам или нещо подобно, но да. Поне при мен беше. Но може би, защото бях с изтекли води.. нямам представа наистина. Макар, че и от други жени съм чувала, че контракциите от системата са по-болезнени.
В крайна сметка всичко се изтърпява. Просто мисли положително и дишай дълбоко, когато дойде контракцията. И не се страхувай Simple Smile Минаха 2 седмици от моето раждане и се възстанових бързичко, макар да бях с няколко шева Simple Smile

# 158
  Аз мисля, че бебетата малко по- късно сами си създават режим, затова и не съм настоявала. Будила съм я точно два пъти за баня. И двата пъти плака със сълзи след това. Така, че много ми се иска да не е грешно това, иначе сърцето ми се къса.

# 159
Здравейте момичета, аз отново се включвам с въпрос към ЛЛЛ. Вече Доника си се храни изцяло от гърдите и успява горе долу да засуче както трябва, но понякога не успява и за това в момента едната гърда ми е леко разранена. Нямам видими рани или кръв, но много ме боли като и я дам и за това реших на няколко поредни хранения да й давам само другата, а тази която ме боли лека до изцеждам. От вчера обаче забелязах, че Доника суче около 10-15 мин. активно, после пуска зъртоно и започва да се сърди, да си отваря устата все едно, че иска още, да си блъска главата в гърдата ми, но не иска да захапе зърното. Като й го подам и само стои с отворена уста, но не захапва и се сърди. Така няколко минути и после захапва, но пак пуска след малко и същото нещо се повтаря. Аз стискам да видя дали има мляко и си тече доста. Пробвах да я сложа за малко на другата гърда (нищо, че ме боли) и там си засуква, суче 5 мин. и заспива. Днес сутринта пак правеше същото, но мен вече другата гърда много ме боли и не и я дадох. В следствие на това започна да плаче и да крещи много силно. Тогава и дадох кърма от шише и започна да си цока. На няколко пъти обаче го пускаше и пак започваше да плаче много силно. В крайна сметка обаче изпи още 60 мл. от шишето и заспа. Не знам на какво може да се дължи това, дали е гладна или я мъчат коликите.

Също така вчера през деня и снощи искаше да хапва много на често и се засищаше от малко. Примерно суче 10-15 мин. и след всички сърдения, като заспи се събужда след 1 час и пак иска да суче. През нощта пък се събуди 1-2 пъти през 30 мин. и пак цока малко и така. Дали да не я оставям повече време 2 - 3 часа гладна, за да може после да си хапва повече и съответно да не свиква на толкова често да се храни, защото само се залъгва така, а преди не беше така  newsm78

Също така в едната гърда (тази която в момента ме боли) получавам понякога бодежи вътре в самата гърда и е много неприятно. Не е от слизане на млякото, защото тогава усещането ми е друго. Снощи пък пак на същата гърда усетих едно много неприятно усещане, все едно ме бодат с игли, но този път от външната страна, не от вътре. От какво може да е това?

Предварително благодаря за отговора, който със сигурност много ще ми помогне, както всеки останал до сега  Hug

Здравей mvsh,
 Чудесно, че Доника вече успява да се храни само от гърдите. С честите кърмения ден след ден нейните сукателни умения могат да се усъвършенстват и с това кърменето да се превърне в извор на много позитивни емоции.  Hug
 Това често сукане и неспокойствие на гърдата би могло да се дължи например на колики или някакъв моментен дискомфорт. Кърмачетата често преминават и през така наречените скокове в растежа, когато много от тях стават неспокойни и за период от няколко дни или седмица могат значително да увеличат броя на кърменията. Сукането за бебето е нещо повече от хранене, то е утеха, сигурност, близост до мама, общуване. Хубавата новина е че се счита, че кърмачетата не могат да преядат, кърмата е много деликатна и лека храна, сучейки от гърда бебетата имат усет кога са се нахранили. Ако са заситили глада си, но имат нужда да посучат за удоволствие или успокоение, те могат да сучат така, че да поемат съвсем малки количества мляко, а когато са гладни може да се чуе как енергично и често преглъщат. Ти можеш да се довериш на дъщеричката ти и да предлагаш гърда винаги, когато тя има нужда от това, без значение кога е било последното кърмене. Една по-голяма пауза би могло да я направи още по-неспокойна.
  Описала си, че изпитваш болка  и бодежи в едната гърда, която е разранена. Забелязала ли си зърната на гърдите ти да за променили цвета си (по-розови), да усещаш сърбеж и болка и в периодите когато не кърмиш? Намираш ли, че информацията в тази статия би могла да се отнася и за вас?
 При разранени зърна би било добре да се избягва да бъдат на влага, да се правят въздушни бани, да се избягва измиването на гърдите със сапун или друг миещ препарат, който може да изсуши кожата и да забави оздравителния процес. Ето тук има още идеи, които може да помогнат за по-бързото възстановяване. От значение е правилното поставяне на бебето на гърда, ако изпитваш болка би могла да прекъснеш кърменето, като приплъзнеш чисто кутре в ъгълчетата на устничките на Доника, за да освободиш ваккуума и да се опиташ да я поставиш отново на гърда, така, че да я поеме с широко отворени устенца. Изпробването на различни пози за кърмене също се оказва за някои майки полезно.
 Млякото в гърдите слиза не с постоянен приток, а на порции, в интервалите между тези порции притокът му може леко да се забави. Някои бебета реагират на това като се сърдят. В такива случаи техниката на компресия на гърдата, описана тук и видеоклипче е споделена от много майки като работеща. Посредством нея би могла да подпомогнеш по-бързото слизане на млякото и по-доброто изпразване на гърдата.
 Когато Доника е неспокойна при сукане би могла да опиташ кърменето кожа до кожа (разсъблечени мама и бебе, гушнати под топло одеалце), кърмене в спокойна и притъмнена стая, кърмене докато ходиш или леко танцуваш, докато пееш или говориш на бебето. Носенето в слинг също е много често споделено от майки като нещо, което действа успокояващо на много бебета. Ако имаш възможност би могла да заемеш от някой, за да пробваш или пък да си ушиеш или купиш. Слингът дава възможност майката да е постоянно с бебето си и същевременно да има свободни ръце, за други дейности.
  Ще очаквам твоя отговор, за да се опитаме да сме полезни с още идеи! Пожелавам ти скорошно подобрение и усмивки !  Hug Hug

# 160
  • София
Първо, честито на вече родилите момичета и стискам палци за успешно раждане на останалите! Чакаме ви с нетърпение  Wink  Hug

Малко ще се върна назад, че сте обсъждали интересни въпроси, а аз чак сега успях да изчета всичко и вече ще се включвам по-честичко. Клизма преди секцио ми направиха, явно за тяхна собствена безопасност  Mr. Green

Рали, историята с твоите роднини просто е безумна. Обаче името Криста-Мария много ми харесва!  Peace
Благодаря, че ме подсети за щитовидната, изобщо бях изключила за нея. Трябва да пусна ТСХ и ФТ4 и да отида на ехограф да ме видят. Според ехографа ще ми назначат или не операцията за премахване на възела, но имам срок до 6 месеца след раждането, засега няма да бързам, че ако вляза в болница няма кой да ми гледа детето  Tired

Някой питаше за кървенето. На мен в болницата ми казаха, че след секциото ще кървя около 15 дни, на 11-ия ден (когато ме изписаха), вече бях на ежедневни превръзки, сега (на 20 ден) имам кървене колкото половин чаена лъжичка, а няколко дни преди това нямах изобщо  Simple Smile

За свалените килограми – аз качих предимно на корем, отидох да постъпвам с дрехите от втория месец, с тях ме и изписаха. От огромния корем не остана почти нищо, стърчи съвсем мъничко, освен това нямам никакви поражения – нито се нацепих, нито се появиха стрии, явно е на късмет  Simple Smile

Малко опит с шишетата – изключително доволна съм от самостерилизиращите се на „Нук”. Имат един минус обаче – деленията започват от 60 мл, трудно се контролира количество, по-малко от това. Имаме и тези на „Чико” с биберон с формата на гърда – от тях също съм много доволна. Отвратително впечатление имам от „Авент” – пропускат почти всеки път. Горещо препоръчвам да си купите нагревател за бутилки и пюрета, аз си взех на „Нук”, направо се родих, дотогава се мъчех с каната с вода.

Режимът ни е безумен. Откакто започнаха коликите, направо не се трае – не заспива, иска да стои на ръце – докато майка ми е тук е добре, но като остана сама – ще бера ядове. Извадих количката и сешоара, но няма особен ефект, свалих „бял шум”, пускам на компютъра, но също е безполезно, но затова пък много добра работа върши абсорбаторът  Peace. Почнах „Инфакол” (не се е запекъл, ака си нормално), но явно просто си трябва време да отшумят. Иначе като заспи – директно и аз в леглото, та успявам да дремна 2-3 часа, ако е много добър – дори 4  Blush

Нашата епопея с кърменето май приключи окончателно. В тази връзка имам и аз въпроси към нашите изключително отзивчиви консултанти  Hug. Историята – след много тежки усложнения след секциото не ми даваха детето, за първи път го сложих на гърда на 11-ти ден, когато ни изписаха. В болницата на 4-ти ден директно ми тръгна мляко (без коластра преди това), при това в огромни количества – по 70-80 мл от двете гърди (от цедене с помпа), но за 2-3 дни количеството намаля до 30-40 мл (през това време пих чая на „Хипп” за кърмачки, „Лактогонен чай”, отвара от сминдух, а вече вкъщи ядох и варено жито). А днес (на 20-ти ден) и малкото кърма, която имах, почти спря. Тази сутрин изцедих едната гърда, докато Зарко „сука” от другата (четете – кротко спа), едва покрих дъното на шишенцето, т.е., около 5-10 мл (след топъл компрес и масаж). По принцип още в болницата гърдите ми омекнаха и си възвърнаха предишните размери, сега дори и сутрин не се втвърдяват. Та искам да питам: да продължавам ли да го успокоявам на гърда или по-добре да не го дразня излишно? И трябва ли да направя нещо специално, за да не ми остане някаква кърма в гърдите и да стане някоя беля като запушване (в случай, че трябва да спра да го слагам на гърда)?

Относно дозата за хранене: на 11-ти ден ни изписаха на 90 мл, в момента му давам доза „Хипп”, направена със 120 мл вода. Понякога изяжда цялата доза, понякога оставя някакво количество, ако не му се яде – не го насилвам. Храна досега не е връщал, макар че яде толкова лакомо, все едно го държим по цял ден гладен  Mr. Green. Оригва се много хубаво, някой път след това хълца, някой път – не, така че явно не са свързани нещата.

Къпането ни е ужасен проблем. Аз бях писала, че докато бях бременна, не ме оставяше спокойно да се изкъпа и да измия съдовете – щом чуеше течаща вода, започваха страшни бунтове. Явно тенденцията продължава – щом усети водата, започва страшен рев и гърчене, едва успяваме да го изплакнем, за нещо по-сериозно изобщо не става на въпрос.

begbie, 15-20 ноември със сигурност са черните скорпиони  Peace

За смученето на пръстите – моят смуче ако не е с ръкавички и не му е даден биберон

За следродилната депресия – нямам такава, в началото не ми беше до това, сега вкъщи нямам време за нищо, камо ли за депресия  Grinning

За цвета на очите: Зарко се роди с тъмни сиво-сини, но нещата вървят към сини очи, дано поне косичката му е тъмна (ама май няма да ми се отвори парашутът).

Поли, мерси за успокоението за половите органи. Нашето бяло нещо все пак се оказа крем, защото като се изпишка се махна  Simple Smile

За смяната на памперса: аз махам още при първите признаци на разсънване, докато не се е разбудил окончателно, защото веднага щом е готов със събуждането, настъпва безумен рев за храна. Имаме си обаче коронен номер – ако само е пишкал, тогава по време на хранене хубавичко се изаква, та се налага да сменям памперса още веднъж. Не знам дали да пробвам да го изчаквам, но не ми се иска да сменям на пълно стомахче, ако изведнъж реши да пропусне акането  newsm78

Момичета, да питам тези, които вече си взеха акта за раждане – може ли с преснимана лична карта на мъжа ми или трябва да я нося в оригинал?

Доста дълъг ми стана постът, ама го писах два дни  Embarassed

Последна редакция: нд, 28 окт 2012, 23:41 от -=Деси=-

# 161
П

Момичета, да питам тези, които вече си взеха акта за раждане – може ли с преснимана лична карта на мъжа ми или трябва да я нося в оригинал?

Доста дълъг ми стана постът, ама го писах два дни  Embarassed

За взимане на акта ти трябва само твоята лична карта, мъжът ти въобще не ти трябва.
Мацки ние днес сутринта премерихме бебка и се оказа, че от изписването до сега сме качили 200 гр. Малко по-късно ще звъня на педито и май ще увеличим дозата на АМ , че вече не и стигат 60 мл. Колко качиха вашите бебоци на втората седмица?

Последна редакция: пн, 29 окт 2012, 08:14 от siana999

# 162
Моите успехи с кърменето се сгромолясаха вчера.
Бебе не ще да суче, едната ми гърда разранена и боли, позата, която уж вършеше работа, не върши работа, коликите му са нещо страшно...

Цитат
Режимът ни е безумен. Откакто започнаха коликите, направо не се трае – не заспива, иска да стои на ръце – докато майка ми е тук е добре, но като остана сама – ще бера ядове. Извадих количката и сешоара, но няма особен ефект, свалих „бял шум”, пускам на компютъра, но също е безполезно, но затова пък много добра работа върши абсорбаторът  . Почнах „Инфакол” (не се е запекъл, ака си нормално), но явно просто си трябва време да отшумят

Едно към едно сме с това, само дето аз давам Колийф и Еспумизан и резултат няма особен.

Деска, само 15 дена се кърви след секцио, така ли? Аз честно казано не съм питала, мислех, че все са 40 дена, защото мен ми е 13ти и от вчера няма почти нищо. Да не би пък да спира просто?
Мен доста ме сърби около белегът от операцията. Май беше добър знак. Седи малко твърдо около него, но предполагам, че това ще спадне с времето. Трябва да питам една приятелка, която роди със секцио миналата година.

Много ме мъчи това кърмене момичета Sad Не знам докога ще имам такъв невероятен ентусиазъм. Като му дам от шишето кърма и камък ми пада от сърцето, знаейки че е наяден, че няма да ме боли, че няма да се блъска като магаре в гърдите ми, а аз да се мъча сто часа все пак да го накарам нещо да изсуче оттам. Вчера пак ревах за това. Не е човешко така. Не стига, че съм недоспала, ами съм и с вечно главоболие и депресирана. Като дойде време за ядене, ми идва да ревна, представяйки си какво следва.

# 163
Моите успехи с кърменето се сгромолясаха вчера.
Бебе не ще да суче, едната ми гърда разранена и боли, позата, която уж вършеше работа, не върши работа, коликите му са нещо страшно...

Цитат
Режимът ни е безумен. Откакто започнаха коликите, направо не се трае – не заспива, иска да стои на ръце – докато майка ми е тук е добре, но като остана сама – ще бера ядове. Извадих количката и сешоара, но няма особен ефект, свалих „бял шум”, пускам на компютъра, но също е безполезно, но затова пък много добра работа върши абсорбаторът  . Почнах „Инфакол” (не се е запекъл, ака си нормално), но явно просто си трябва време да отшумят

Едно към едно сме с това, само дето аз давам Колийф и Еспумизан и резултат няма особен.

Деска, само 15 дена се кърви след секцио, така ли? Аз честно казано не съм питала, мислех, че все са 40 дена, защото мен ми е 13ти и от вчера няма почти нищо. Да не би пък да спира просто?
Мен доста ме сърби около белегът от операцията. Май беше добър знак. Седи малко твърдо около него, но предполагам, че това ще спадне с времето. Трябва да питам една приятелка, която роди със секцио миналата година.

Много ме мъчи това кърмене момичета Sad Не знам докога ще имам такъв невероятен ентусиазъм. Като му дам от шишето кърма и камък ми пада от сърцето, знаейки че е наяден, че няма да ме боли, че няма да се блъска като магаре в гърдите ми, а аз да се мъча сто часа все пак да го накарам нещо да изсуче оттам. Вчера пак ревах за това. Не е човешко така. Не стига, че съм недоспала, ами съм и с вечно главоболие и депресирана. Като дойде време за ядене, ми идва да ревна, представяйки си какво следва.
Аз бях същата преди 5 дена, кърма никаква, на всичкото отгоре кърмех със силиконови зърна, резултатът беше гладно бебе и изморена майка,не че агитирам за адаптирано, още повече че до колкото разбирам ти си имаш кърма, но честно казано аз се родих, изцоква всичко максимум за 10 минути и съм сигурна какво е яла.
Просто исках да те подкрепя и да ти кажа, че напълно разбирам как се чувстваш Hug

# 164
Мерси Hug
Имам нужда. Имам чувството, че единствено мъжът ми ме подкрепя с тия мъки. Дори майка ми ме гледа някак...сякаш очаква да се мъча докато не стане. Най-смешното е, че нашата зодия (моята и на мама, и на мъжа ми - скорпион) наистина тъпо и упорито се мъчи и бъхти, докато не се случат нещата, но...аз не съм типичен представител. По-скоро съм сдухан представител без никаква вяра в себе си Grinning След тези минути за самореклама, отивам да си поплача, че скоро идва и следващото кърмене. Детето не яде почти нищо, с изключение на лекарството с кърма от шишето (след като вчера с лъжицата два пъти го задавих и рева сто часа) и 2-3 жалки минути от гърда. Предполагам, че ще се събуди по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт